Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-01@07:45:47 GMT

تولد با كم‌شنوایی خاموش

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۳۷۴۵۶

تاجایی كه بسیاری از كودكان كم‌شنوا شبیه به كودكان عادی به نظر می‌رسند و مانند آنها صحبت می‌كنند، آموزش می‌بینند و از موهبت شنیدن برخوردار می‌شوند. اما باید توجه داشت كه تمام افراد كم‌شنوا و ناشنوا شبیه هم نیستند، به‌خصوص اگر مداخلات به‌موقع و درست درمانی دریافت كنند. زیرا با مداخله زودهنگام و استفاده از روش‌های شنیداری، همه كودكان كم‌شنوا قادر خواهند بود حرف بزنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهمیت توجه به عوامل موثر در بروز كم‌شنوایی در نوزادان و تشخیص زودهنگام اختلالات شنوایی انگیزه ما برای گفت‌و‌گو با دكتر گیتی موللی، استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و عضو هیأت‌مدیره انجمن شنوایی ایران بوده است.

آیا لزوما عوامل وراثتی در بروز كم‌شنوایی مادرزادی موثر است؟ در این صورت چرا در برخی موارد می‌بینیم نوزاد كم‌شنوا از والدین سالم متولد می‌شود؟

تقریبا حدود نیمی از نوزادان كم‌شنوا كه هر سال متولد می‌شوند، به دلیل ژنتیكی كم‌شنوا شده‌اند. البته گاهی اوقات كم‌شنوایی در شرایطی به وجود می‌آید که هیچ مورد مشابهی پیش از آن در تاریخچه خانوادگی وجود نداشته است. حدود 70درصد این كودكان، ژن كم‌شنوایی را به ارث برده‌اند كه البته این ژن هیچ مشكل سلامتی یا كم‌توانی‌های دیگری را ایجاد نمی‌كند. در 30درصد باقیمانده، ژن درگیر علت كم‌شنوایی قسمتی از یك نشانگان (سندرم) است.

نشانگان شامل مجموعه‌ای از نشانه‌ها یا علائم است كه با هم در كم‌شنوایی مؤثر بوده‌اند. به عنوان مثال، نشانگان «واردِن بِرگ» می‌تواند منجر به كم‌شنوایی شود. در این نشانگان یك تكه موی سفید روی موها وجود دارد و تغییرات بارزی در اطراف چشم‌ها ایجاد می‌شود.

اغلب مادران می‌دانند ابتلا به بیماری‌هایی مثل سرخك یا آبله‌مرغان در دوران بارداری بسیار خطرناك است و ممكن است منجر به ناشنوایی نوزاد شود. علاوه بر این دو مورد چه عوامل دیگری در دوران بارداری ممكن است منجر به بروز اختلالات شنوایی جنین یا نوزاد شود؟

كم‌شنوایی می‌تواند ناشی از عوارض و مشكلات دوران بارداری مانند توكسوپلاسموز باشد. بیماری‌هایی مثل سرخك و ویروس سیتومگالو زونا نیز می‌توانند علت كم‌شنوایی یك كودك تازه متولدشده باشند. همچنین مشكلات هنگام زایمان مانند تولد زودرس یا كمبود اكسیژن در كنار عوامل ژنتیكی و ارثی منجر به بروز اختلالات شنوایی در نوزاد می‌شود.

پس احتمال بروز كم‌شنوایی در نوزادان نارس زیاد است؟

بله. نوزادان نارس بیشتر مستعد ابتلا به عفونت‌هایی هستند كه علت كم‌شنوایی است. آنها همچنین ممكن است با یرقان (زردی) شدید یا بی‌اكسیژنی (فقدان اكسیژن) در برخی مناطق متولد شوند. هر دوی این عوامل می‌تواند موجب كم‌شنوایی شود. ناسازگاری خونی مادر و جنین به‌ندرت موجب ایجاد كم‌شنوایی می‌شود.

چه عواملی در نوزاد یا كودك سالم می‌تواند كم‌شنوایی ایجاد كند؟

یكی از علل شایع كم‌شنوایی‌های قابل درمان در كودكان اتیت میانی ترشحی یا عفونت گوش میانی است. بیماری گوش و عفونت غالبا منجر به كم‌شنوایی دائمی نمی‌شود و با درمان و مداخله پزشكی قابل درمان است. اما گاهی تاحدودی كم‌شنوایی ایجاد می‌كند. در دوران كودكی برخی بیماری‌ها مانند مننژیت، سرخك و اوریون می‌توانند منجر به كم‌شنوایی شوند. همچنین صداهای خیلی بلند مانند ترقه‌بازی، موسیقی بلند یا صدای كارخانجات و ضربات و صدمات وارده به سر از عوامل موثر دیگر در بروز اختلالات شنوایی در سنین بالاتر است.

ناگفته نماند كه در برخی موارد یافتن علت كم‌شنوایی بسیار مشكل است. اما در عین حال پزشكان فهرستی از علل ناشناخته دارند كه كم‌شنوایی می‌تواند به یكی از آن عوامل مربوط باشد.

عوارض دارویی ممكن است به كم‌شنوایی در كودك منجر شود؟

برخی داروها كه با نام داروهای سمی برای گوش (اتوتوكسیك) شناخته می‌شوند، می‌توانند به دستگاه شنوایی كودك آسیب برسانند. این داروها معمولا باید طبق دستور خاصی مصرف شوند اما گاهی اوقات این داروها تنها راه درمان محسوب می‌شوند. مانند جنتامایسین كه سبب كم‌شنوایی كودك می‌شود.

شوك‌های استرسی و اضطرابی هم كم‌شنوایی ایجاد می‌كند؟

خیر، شوك و استرس و اضطراب عامل ایجاد كم‌شنوایی نیست.

آیا ممكن است تست شنوایی در بدو تولد اختلالات شنوایی نوزاد را تایید نكند، در حالی كه این اختلالات در ماه‌های بعدی بروز كند؟

كم‌شنوایی در بدو تولد قابل بررسی و تشخیص است و تست‌های شنوایی‌شناسی به‌خوبی قادر به تشخیص آن در بدو تولد و نوزادی‌اند. پس از تشخیص كم‌شنوایی، لازم است خانواده حتما برای توانبخشی كودك و سمعك اقدام فوری به عمل آورد تا زمان طلایی زبان‌آموزی كودك از دست نرود.
حتی اگر در بدو تولد و پس از تست شنوایی كودك، كم‌شنوایی را نشان ندهد لازم است والدین روند رشد زبان و‌ گفتار كودك را بدانند و درصورتی كه متوجه تاخیری در كودك خود شوند، لازم است حتما برای سنجش شنوایی مراجعه كنند. هر نوع تاخیر گفتار می‌تواند ناشی از كم‌شنوایی كودك باشد و نكته مهم این‌كه اغلب كودكان ناشنوا مقداری شنوایی دارند كه به صداهای بلند عكس‌العمل نشان می‌دهند. بنابراین انجام تست‌های خانگی به‌ویژه از طرف والدین ارزش و اعتباری ندارد.

پونه شیرازی - دانش و سلامت / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: كم شنوایی شنوایی اختلالات شنوایی علت کم شنوایی کم شنوایی کم شنوایی شنوایی کودک بدو تولد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۳۷۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از سکته گوش چه می‌دانید؟

آفتاب‌‌نیوز :

محمد اجل لوئیان با بیان اینکه سکته گوش یک نامگذاری غلط است، افزود: همین بیماری برای چشم هم وجود دارد، یعنی سکته چشم هم داریم. آنچه که مردم را نگران می‌کند و ناراحت کننده است سکته مغز یا قلب است. این کلمه، سکته گوش با سکته مغز و قلب، خیلی فاصله دارد. سکته مغز و قلب مغایر حیاتی دارد؛ اما سکته گوش خیلی ترسناک و نگران کننده نیست. ولی واقعیت امر این است که بنا بر دلایلی گوش به یک مرتبه شنوایی را ازدست دهد که این اصطلاح را سکته گوش می‌گویند.

وی ادامه داد: وقتی این اتفاق افتاد، بیمار باید در ظرف یک الی دو هفته اول به پزشک مراجعه کند. پزشک متخصص ارزیابی می‌کند و اگر به طور ناگهانی شنوایی، از دست رفته باشد و به اصطلاح سکته گوش رخ داده باشد که البته سکته گوش هم ممکن است نصف نیمه و ناقص باشد، اگر زود مراجعه کنند، درمان‌ها جواب می‌دهد و نصف بیمار‌ها خوب می‌شوند و شنوایی بر می‌گردد.

به گزارش مهر، این متخصص گوش و حلق و بینی افزود: در مورد کسی که بعد از سکته گوش، سوت گوشی پیدا کرده است، پزشک باید ارزیابی‌ها و درمان‌ها را کرده باشد، شنوایی سنجی می‌خواهد. حتماً ام آر آی می‌خواهد. اگر این آزمایش‌ها انجام شده و مشخص شده است که عارضه جدی نیست؛ بنابراین این عارضه خیلی مهم نیست. سوت ممکن است خوب شود و ممکن است ادامه داشته باشد، آن سوت را می‌شود برایش کاری کرد. سوت گوش ممکن است به رغم درمان‌ها بهبود پیدا نکند و یا ممکن است خوب شود بنابراین اگر سوت کشیدن برای فرد ناراحت کننده است باید مجدداً به پزشک متخصص مراجعه کند تا درمان پیدا کند.

وی در پاسخ به این پرسش که سطح شنوایی که بعد از سکته گوش کاهش پیدا می‌کند ممکن است باعث از دست رفتن کامل شنوایی شود و آیا سمعک تنها راه درمان است، گفت: ممکن است نیاز به سمعک نباشد. تعریف‌های علمی برای سکته ناقص گوش وجود دارد. اگر احیاناً سکته گوش در حدی باشد که مریض نتواند زندگی عادی اش را داشته باشد می‌تواند از سمعک استفاده کند و شنوایی بهبود پیدا کند. باید یک شنوایی شناس ارزیابی کند که آیا این فرد با سمعک بهبود پیدا می‌کند یا خیر.

عجلوییان با بیان اینکه تأثیر استفاده از هندزفری به مدت طولانی در گوش بر روی سکته گوش از نظر علمی ثابت نشده است، افزود:، ولی اصولاً صدا‌های بلند و طولانی مدت روی شنیداری تأثیر می‌گذارد. افرادی که در محیط‌های شلوغ صدایی کار می‌کنند، در معرض کاهش شنوایی قرار دارند. اگر هندزفری را با صدای ملایم در مدت کوتاه‌تری بشنویم مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما بعد از مدتی باید به گوش استراحت دهیم. گذاشتن هندزفری در طولانی مدت با صدای بلند، کاهش شنوایی ممکن است ایجاد شود.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • اعتراف آسترازنکا: لخته شدن خون و کاهش پلاکت خون!
  • آسترازنکا به مرگبار بودن واکسن کرونایش اعتراف کرد
  • مسکن‌ها؛ مهم‌ترین علت بروز سردرد‌های میگرنی!
  • محدودیت؛ یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت
  • تلاش کارگران منجر به ایجاد امنیت اقتصادی می‌شود
  • محدودیت یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت
  • برخورد پلیس با عوامل خرید و فروش سلاح گرم و اراذل و اوباش در فضای مجازی و دستگیری ۳۰۰۰ نفر
  • چگونه کودکانی قد بلند داشته باشیم؟
  • انجام ۱۰۶ عمل کاشت حلزون شنوایی رایگان در زاهدان
  • از سکته گوش چه می‌دانید؟