Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@09:54:24 GMT

«دی دار» درختی نادر با توانایی تولید نفت

تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۷۳۳۷۲

«دی دار» درختی نادر با توانایی تولید نفت

به گزارش ایرنا این درخت بسیار شبیه به کاکتوس است ولی در خانواده کاکتوس جایی ندارد و با نام های دیگری ازجمله درخت فرفیون هند، چوب در آتش و یا شیر بوش و در زبان بلوچی به نام درخت "دِی دار" شناخته می شود و از آنجاییکه شاخه هایی شبیه به مداد دارد به درخت «مداد» معروف است.

در این درخت به ندرت برگ دیده می شود و اگر هم برگ ها رشد کنند به سرعت ریزش می کنند، ارتفاع این درختان در زیستگاه اصلی خود معمولا بین ۳ تا ۵ متر و یا حتی بیشتر می رسند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معمولا این درختان همیشه سبزند ولی زمانی که به سن بالا می رسند از رنگ سبز به رنگ خاکستری، زرد و یا قرمز تغییر می یابند.

دی دار فاقد خار بوده و به عنوان کود و آفت کش طبیعی مورد استفاده کشاورزان قرار می گیرند، این درخت در طبیعت می تواند به گلدهی برسد اما در شرایط آپارتمانی به ندرت این اتفاق می افتد.

دارای گل های بسیار ریز و زرد رنگ هستند که در میان ساقه ها و در اواخر فصل تابستان  رشد می کنند، رایجترین و متداولترین راه برای تکثیر افوربیا تیروکالی روش قلمه زدن است.

افوربیا تیروکالی در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته و در درمان انواع بیماری‌ها موثر است.

 این درختان بیشتر در سرزمین هایی مانند برزیل و آفریقا مشاهده می شوند و در این مناطق از این درخت برای تغذیه دام و یا به عنوان پرچین نیز استفاده می شود. 

 

درخت مداد نیازمند کار تحقیقاتی و توجه بیشتر است

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیکشهر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: 'ملوین کالوین' از شیمیدانان معروف آمریکایی می گوید گیاه 'دی دار' به دلیل تولید هیدروکربن لاتکس قابلیت تبدیل به بنزین را دارد و می توان از آن نفت تولید کرد.

منصور رئیسی افزود: این درخت بدون خار و برگ، میوه و گل نمی دهد و فقط شکل ساقه ‎های آن شبیه مداد است که به همین خاطر به درخت مداد و در منطقه بلوچستان با نام بلوچی 'دی دار' معروف شده است.

وی با بیان اینکه در برخی کشورها از این درخت برای تولید چسب و لاستیک استفاده می ‌شود، بیان کرد: تنها استفاده ای که از این گونه همیشه سبز در شهرستان نیکشهر می شود استفاده از حصارکشی مزارع و باغات کشاورزی است.

وی با اشاره به اینکه شیره سفید مانند این درخت خیلی چسبنده و کاربرد درمانی دارد و احشام به دلیل سمی بودن شیره آن نمی توانند آنرا از بین ببرند، گفت: توسعه این درخت نادر می تواند مانع قطع بسیاری از درختان جنگلی در شهرستان نیکشهر شود.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیکشهر ادامه داد: این درخت فقط در ابتدای کاشت نیاز به آبیاری دارد و پس از آن با آب باران یا نم خاک می تواند سرسبز باشد.

وی گفت: توسعه این گونه گیاهی به صورت خودجوش توسط کشاورزان برای حصارکشی دورتا دور باغات انجام می شود و تکثیر آن از طریق قلمه‌ زدن صورت می‎ گیرد.

رئیسی خاطر نشان کرد: اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیکشهر به دلیل ارزش بالای گونه 'دی دار' و استفاده های درمانی و غیره کار تکثیر و توزیع آن را بزودی آغاز خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه شیره این درخت سمی بوده و از تماس با دست، چشم، دهان وصورت خودداری شود، افزود:  شیره این درخت در صورت تماس با بدن انسان باعث سوزش پوست می شود و تماس آن با چشم ممکن است باعث کوری موقت شود.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیکشهر ادامه داد: درخت دی دار در سطح شهرستان نیکشهر بویژه بخش مرکزی دهستان مهبان و دهستان هیچان بصورت پراکنده  وجود دارد و نیز حدود ۱۰ هکتار آن چه به صورت دست کاشت و چه بصورت خود رو در این شهرستان وجود دارد  و در سالیان گذشته از آن بیشتر به عنوان کود و آفت کش در مزارع کشاورزی استفاده می شده که متاسفانه کودها و آفت کش های شیمیایی جایگزین درختان طبیعی از این دست شده است.

وی گفت: از آنجاییکه چوب ها یا مدادهای آن دارای تراکم بالا و همیشه سبز است در پرچین باغات نیز استفاده می شده است و به دلیل سمی بودن شیره و صمغ آن مورد استفاده انسان ها وچرای دام های سبک قرار نمی گیرد.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیکشهر تصریح کرد: تاکنون هیچ گونه کار تحقیقاتی و مطالعاتی بر روی درخت مداد انجام نگرفته است و امیدواریم با حضور سرمایه گذاران بخش‌های  خصوصی و دولتی این امر محقق شود، در این زمینه آمادگی لازم برای همکاری با سرمایه گذاران وجود دارد. 

شهرستان نیکشهر در ۵۱۰ کیلومتری جنوب زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان واقع شده است و به دلیل شرایط آب و هوایی گونه های نادر گیاهی و درمانی زیادی دارد.

برچسب‌ها وزارت جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان منابع طبیعی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سیستان و بلوچستان نیک شهر

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان منابع طبیعی و آبخیزداری نیک شهر وزارت جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان منابع طبیعی و آبخیزداری نیک شهر شهرستان نیکشهر دی دار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۷۳۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محصولات مرتعی نیشابور، سرمایه‌ای رو به نابودی

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خراسان رضوی،رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور گفت:محصولات فرعی جنگلی و مرتعی نیشابور به ویژه گیاهان دارویی، صنعتی و خوراکی نیازمند توجه، حفاظت بیشتر و بهره‌برداری اصولی هستند. در حالیکه محصولات جنگلی و مرتعی نیشابور رو به نابودی هستند.
حسین سهرابی افزود: بهره‌برداری و استحصال محصولات فرعی جنگل‌ها و مراتع از دیرباز مورد توجه بوده است. امروزه نیز این محصولات نقش مهمی در جنبه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشور‌های دارای اکوسیستم‌های جنگلی و مرتعی ایفا می‌کنند.
وی گفت: در کشور ما با توجه به تنوع شرایط اقلیمی گونه‌های مختلف محصولات از جنگل‌ها و مراتع قابل استحصال بوده و تاثیر بسزایی در اقتصاد خانوار‌های بهره‌مند از این منابع دارد.
سهرابی افزود: طی سال‌های گذشته نادیده گرفتن بهره‌برداری صحیح از جنگل‌ها و مراتع و محصولات فرعی حاصل از آن همراه با افزایش جمعیت و تقاضای بیشتر از یک سو و نیز بروز خشکسالی‌های متوالی از سوی دیگر سبب انحطاط و در معرض خطر جدی قرار گرفتن این سرمایه‌های باارزش ملی شده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور گفت: مهم‌ترین مسأله در بهره‌برداری این محصولات تناسب تولید و برداشت است که باید به نحوی صورت گیرد که آسیبی به رویشگاه‌ها وارد نشود و دوام بقای این گونه‌های مرتعی و جنگلی حفظ شود.
وی افزود: هرگونه بهره برداری و برداشت از محصولات فرعی مرتعی و جنگلی تنها با اخذ مجوز از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در قالب طرح مصوب با اولویت دارندگان پروانه چرای دام و بهره‌برداران عرفی مطابق قوانین و مقررات مجاز است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور گفت: بهره‌برداری از محصولات مرتعی نیشابور از جمله آنغوزه شیرین، باریجه، کلپوره، کنگر، ریواس، موسیر، آویشن (کاکوتی)، چای چوپان، سریش، بومادران، زیره سیاه، وشاء- کتیرا، همچنین انواع میوه و گل درختان جنگلی بادام جنگلی (کوهی)، پسته جنگلی، بنه، میوه زرشک وحشی، سماق، زالزالک و میوه نسترن وحشی به طورکلی ممنوع و غیر قانونی است.

دیگر خبرها

  • استحصال ۴۸۷ میلیون متر مکعب آب با اجرای عملیات آبخیزداری در کرمانشاه
  • مهار ۱۷ میلیون متر مکعب رواناب در سازه های آبخیزداری خراسان جنوبی
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • خبر شکستن یک سد معیشتی در ساوه چه بود؟
  • رفع تصرف ۲۸۰۰ مترمربع از اراضی ملی شهرستان جیرفت
  • مهار ۱۷ میلیون مترمکعب رواناب در سازه‌های خراسان جنوبی
  • مهار 17 میلیون مترمکعب رواناب در سازه‌های خراسان جنوبی
  • احداث بند‌های سنگی و خاکی یکی از موثرین راه‌های جذب روان آب‌ها
  • محصولات مرتعی نیشابور، سرمایه‌ای رو به نابودی
  • بررسی آخرین وضعیت سیب ذخیره شده در سرد خانه های آذربایجان غربی