Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-07@22:45:00 GMT

روزی به نام قلم بر مبنای افسانه یا واقعیت؟!

تاریخ انتشار: ۱۴ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۱۵۲۵۲

روزی به نام قلم بر مبنای افسانه یا واقعیت؟!

هر ساله 14 تیرماه وقتی به تقویم نگاه می کنیم با عنوان روز قلم چشممان آشنا می شود، اما نه برنامه ای است و نه سخنی از قلم گفته می شود. شاید مسئولی بنا به وظیفه‌ی اداری‌اش اسمی از این روز ببرد، ولی اینکه مراسمی باشد و قلم و اهلش مورد توجه قرار گیرد خبری نیست.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ هرچند گفته اند چهاردهم تیرماه به عنوان روز قلم فرصتی است برای یادآوری منزلت و حرمت قلم و صاحبان آن که عمر خود را برای ارتقای فرهنگ و هنر این مرز و بوم در طبق اخلاص گذاشته‌اند؛ ولی واقعیت همان چیزی که بدان اشاره شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اولین پرسش علت نامگذاری این روز به عنوان روز قلم است. چهاردهم تیرماه از سال ۱۳۸۱ پس از تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، به عنوان روز قلم در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران ثبت شد.

یکی از دلایلی که برای این جشن ذکر شده، این است که در این روز، هوشنگ، پادشاه پیشدادی ایران، نویسندگان و کاتبان را به رسمیت شناخت و آنان را گرامی داشت. مردم جشن گرفتند و آن جشن به یاد ارجمندی قلم بر جای ماند. دلیل دیگری هم که برای این جشن ثبت شده، این است که به نوشته‌ ابوریحان بیرونی، ظاهرا چهاردهم تیرماه، روز ستاره‌ تیر یا عطارد است و چون عطارد، کاتب ستارگان است، می‌توان این روز را روز نویسنده نامید.

در دین اسلام نیز جایگاه قلم چنان بالاست که خداوند به آن قسم می‌خورد: پن وَ الْقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُونَ؛ سوگند به قلم و آن‌چه نویسند.
پس از انقلاب، نویسندگان و شاعران سرشناسی چون محمدعلی سپانلو این روز تیرماه را به عنوان روز قلم و نویسنده پیشنهاد دادند، تا این‌که سرانجام در پی پیشنهاد انجمن قلم، ۱۴ تیرماه از سال ۱۳۸۱ به عنوان روز قلم نام‌گذاری شد.

البته محمدرضا سرشار از مسئولان انجمن قلم می‌گوید: پیشنهاد ما روز نزول سوره قلم بود، اما ظاهرا روز ۱۴ تیر را که در یکی از کتاب‌های باستانی مربوط به جشن تیرگان است برای این روز انتخاب کردند. درباره‌ جشن تیرگان نوشته‌ شده است ایرانیان باستان از ۱۳ تیرماه به مدت ۱۰ روز جشن تیرگان برگزار می‌کرده‌اند و روز ۱۴ تیر روز عطارد بوده که آن را کاتب دیگر سیارات می‌نامیده‌اند. مسئولان وقت نیز گشتند یک مناسبت ایران باستانی برای روز قلم پیدا کردند. (خبرگزاری ایسنا)

در نهایت ۱۴ تیر به نام روز قلم در تقویم رسمی کشورمان نام گرفته اما این مناسبت هنوز چندان در میان مردم و حتی اصحاب قلم و اندیشه شناخته‌شده نیست و در این سال‌ها برنامه‌های چندانی برای معرفی و شناساندن و ارج نهادن این روز درنظر گرفته نشده و اگر برنامه‌هایی بوده، بسیار کم بوده است.

آمیختگی علت این روز با برخی خرافات مثلا با استناد به نوشته‌ ابوریحان بیرونی که ظاهرا چهاردهم تیرماه، روز ستاره‌ تیر یا عطارد است و چون عطارد، کاتب ستارگان است می‌توان این روز را روز نویسنده نامید حرفی بی اساس و بی مبناست که هیچ توجیه عقلانی برایش نمی توان در نظر گرفت.

این مسئله از آن جهت اهمیت دارد که علت نامگذاری برای تکریم و جایگاه چیزی که اولین رسالتش ازبین بردن خرافات و عقاید غلط در میان مردم است، یک امر خرافی به عنوان علت؛ برای بزرگداشت آن پیشنهاد و تصویب شود.

از دلایل دیگر که در بالا نیز ذکر شد این است که هوشنگ، پادشاه پیشدادی ایران، نویسندگان و کاتبان را به رسمیت شناخت و آنان را گرامی داشت. مردم جشن گرفتند و آن جشن به یاد ارجمندی قلم بر جای ماند.

داستان هوشنگ پادشاه پیشدادی در شاهنامه آمده است. هیچ دلیل قطعی و جود ندارد که آیا داستان هوشنگ افسانه است یا واقعیت؟ داستان های ضد و نقیضی که از این پادشاه وجود دارد بیشتر نشان دهنده ی افسانه ای و اسطوره ای بودن زندگی این پادشاه است.

به خصوص که شاهنامه خود یک کتاب اسطوره ای است. مثلا در جایی گفته شده عمر هوشنگ ۴۰ سال بوده در منبعی دیگر تا ۹۷۰ سال نیز گفته اند.

وقتی نامگذاری یک روز بر مبنای موضوعی باشد که اصالت آن به درستی روشن نیست نتیجه اش نیز همین می شود که در چنین روزی جز چند پیام تبریک تشریفاتی رد و بدل نمی شود.

 

نصرالله شفیعی

 

انتهاای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: عنوان روز قلم چهاردهم تیرماه ۱۴ تیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۱۵۲۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فروش میلیاردی یک تئاتر در دو هفته

به گزارش خبرآنلاین، نمایش «بیژن و منیژه» در پیش‌فروش دو هفته‌ ابتدایی، فروش یک میلیارد تومانی را با حضور بیش از ۳ هزار تماشاگر پشت سر گذاشت.

نمایش «بیژن و منیژه» به نویسندگی و کارگردانی شکرخدا گودرزی و تهیه کنندگی مهدی بخشیانی از ۲ اردیبهشت ماه اجراهای خود را در پردیس تئاتر شهرزاد آغاز کرده است.

گفتنی‌ست در این تئاتر قربان نجفی، شهرام نجاتی، رضا عمرانی، محسن بهرامی، سحر یافتیان،پارمیس هوبخش، اشکان شریعتی، سیاوش خادم حسینی،علی‌رضا عابدی، زهره کدخدازاده، آیسان نوریان،اسد پورحمزه و شکرخدا گودرزی ایفای نقش می کنند.

سایر بازیگران این اثر نمایشی عبارتند از: یوسف نکویی، صادق اکبری، مهدیه خوش فطرت، رزا کاوه، سویل محمدنژاد، ماتیسا توسلی، ملیحه زمان پور، مهنا میرقادری، خورشید خلج، مستانه علایی، غزل حسینی کاردر و صبا حسینی کاردر.

«بیژن و منیژه» با حضور بازیگران تئاتر و هنرمندان موسیقی و به صورت موزیکال با همراهی خوانندگان پس از ۹ ماه تمرین اجرا می‌شود.

این نمایش داستان بیژن سردار جوان ایرانی است که دلباخته منیژه می‌شود که دختری تورانی است.

سایر عوامل عبارتند از:مجری طرح: فاطمه کریمی،دستیار کارگردان: سحر ‌یافتیان،طراح پوستر: ابراهیم ‌حقیقی طراح صحنه: منیر ملکی، طراح گریم و طراح ماسک: افسانه ‌قلی ‌زاده، طراح لباس: فطیما زعفرانی، طراح حرکت: اصغر فریدی ماسوله، آهنگساز: صادق چراغی، طراح گرافیک: سینا ‌افشار،طراح صدا: عرفان ‌یزدی، تطبیق اشعار: فریال آذری، دستیار تطبیث اشعار: سپیده اسکندر زاده ، دستیار دوم کارگردان: روشنک ‌عبدی، مدیر صحنه: وحید غفارزاده، خواننده و سرپرست خوانندگان: یلدا یزدانی، خواننده: سبحان مهدی پور، گروه موسیقی نوازندگان: آرش سیاه چشم، همایون مهرنیا، سعید سنگسری، مژگان آقا صادقی، مریم مهرابی، معصومه روح افزا، صدابردار: سجاد مهدی پور، دستیار صدا: علی محمودی، دستیاران لباس: سپیده ‌حسینی، سوسن لطفی جامه دار: مهسا شاپوری، ساخت آکسسوار: افسانه ‌قلی ‌زاده، رویا اخوندان، افسانه ‌نصیریان، عسل قادری، اجرای گریم: افسانه ‌قلی ‌زاده، رویا اخوندان، افسانه ‌نصیریان، عسل قادری، حسین تبریزی، مدیر روابط عمومی و تبلیغات: مریم ‌رودبارانی، هماهنگی تبلیغات مجازی: سیدمحمدصادق ‌سیادت همکار روابط عمومی: محمد نیکبخت ساخت تیزر: امیرحسین ‌نجاح ،علی ‌بنایی ‌طاهری تدوین: محمدسجاد ‌آقاجانی، مانی حمیدی شاد مشاور رسانه: مطهره ‌کشاورز ‌محمدیان، مرجان سمندریان ساخت موشن: مانی حمیدی شاد، سعید ‌حشمتی عکاس: امیر ‌خدامی عکاس تبلیغات: رضا ‌جاویدی

۲۲۰۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903334

دیگر خبرها

  • دیدار احساسی دو بازیگر سریال دونگ‌یی بعد از ۱۳ سال
  • برابری تئون کوپماینرس با رکورد رود گولیت افسانه‌ای در سری آ
  • 4 افسانۀ غیرواقعی دربارۀ گرگ‌ها
  • فیلم/ آجرلو: اقای فرزین دلار تلگرامی واقعیت دارد
  • فروش میلیاردی یک تئاتر در دو هفته
  • روزی بدون رژیم غذایی ؛ سالی یکبار آدم را نمی‌کشد!
  • «بیژن و منیژه» میلیاردی شد
  • روزی که آلوز ستاره تراکتور نبود! (عکس)
  • متخصص ریه: قلیان اکسیژن مبنای علمی ندارد
  • فوق‌تخصص ریه: قلیان اکسیژن مبنای علمی ندارد