Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-26@12:43:08 GMT

هر انچه باید در مورد نحوه محاسبه اضافه کاری بدانید

تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۴۳۱۰۲

هر انچه باید در مورد نحوه محاسبه اضافه کاری بدانید

یکی از مواردی که حسابداران سازمان ها در محاسبه آن دچار اشتباه می شوند، اضافه کاری است. فرمول محاسبه اضافه کاری نیز مانند بسیاری از موارد دیگر با توجه به تغییرات قانون، دستخوش تغییرات می شود. عدم آگاهی از ماده های قانون کاری یا تغییرات شکل گرفته در شروع هر سال از مواردیست که باعث افزایش اشتباهات در محاسبه اضافه کاری می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای محاسبه دقیق اضافه کاری، لازم است تا با مفهوم این عبارت به خوبی آشنا باشید و روش های محاسبه و همچنین باید و نبایدهای فرمول محاسبه را بدانید. در این مقاله به صورت کامل این موارد را بررسی کرده ایم.

مفهوم دقیق اضافه کاری چیست؟

اولین نکته ای که در فرآیند محاسبه اضافه کاری وجود دارد، شفاف بودن مفهوم و ماهیت موضوع اضافه کاری است. برای تکمیل شدن پازل ذهنیتان درباره مفهوم اضافه کاری، توضیح مختصری را ارائه می دهیم.

به صورت کلی برای هر فردی که در جایگاه کارمند یا کارگر قرار دارد، 44 ساعت کاری در طول یک هفته در نظر گرفته می شود. این بازه زمانی، طبق ماده 51 قانون کار تصویب شده است.

با این حال در صورتی که حجم کار فرد به گونه ای باشد که نیاز به کار کردن در مدت زمان بیشتری باشد، اضافه کاری برای او محسوب می شود. این موضوع طبق ماده 59 قانون کار بررسی می شود.

حال با توجه به اینکه مفهوم اضافه کاری را بررسی کردیم، به بررسی قوانین و شرایط محاسبه اضافه کاری می پردازیم. به صورت کلی باید توجه داشته باشید که یاد گرفتن محاسبه اضافه کاری، مانند مباحث دیگر از جمله آموزش مالیات نیست که تنها به آموزش نیاز داشته باشد. بلکه شما باید قوانین و باید و نبایدهای مربوط به محاسبه اضافه کاری را بدانید.

شرایط اضافه کاری و دریافت حقوق

اضافه کاری با توجه به دو شرط اصلی صورت می گیرد. شرط اول درباره موافقت نیرو کار برای اضافه کاری است. در اصل نیروی کار باید با میل خود برای اضافه کاری اقدام کند. در صورتی که نیرو، راضی به انجام کار (بیش از زمان در نظر گرفته شده) نباشد، نمی توان او را برای اضافه کاری مجبور کرد. همچنین دستمزد اضافه کاری 40% اضافه بر مزد هر ساعت کار عادی است. این مبلغ همراه با حقوق هر ماه کارگر و کارمند، سر ماه محسابه و پرداخت خواهد شد.

نحوه محاسبه دستمزد اضافه کاری

با توجه به شرایطی که طبق ماده 59 قانون برای اضافه کاری وضع شده است، نرخ محاسبه اضافه کار هر ساعت برابر با 1.4 مزد ساعات عادی است. ساعات کاری طبق ماده 53 قانون کار به دو دسته اصلی تقسیم شده است. از ساعت 6 بامداد تا 22 کار روزانه محسوب می شود و ساعات کاری که شروع آن از ساعت 22 است و تا ساعت 6 ادامه دارد.

حال در صورتی که یک کار به قسمت های مختلف تقسیم شود و مقداری از آن در طول روز و مقداری دیگر در طول شب انجام شود، اصطلاحا به آن کار مختلط می گویند. در این صورت برای مدت زمان کاری که در بازه زمانی شب انجام شده است، فوق العاده شب کاری، معادل 35% مازاد بر مزد هر ساعت تعلق خواهد گرفت.

فرمول محاسبه اضافه کاری

ﺍضافه کاﺭﯼ = ساعاﺕ ﺍضافه کاﺭﯼ*۱۴۰%* (۲۲۰ساعت/حقوﻕ پایه)

برای محاسبه اضافه کاری می توان از این فرمول استفاده کرد. اما لازم است بدانید که محاسبه دستمزد تعطیل کاری متفاوت با این فرمول است. معمولا در نظر نداشتن یا عدم آگاهی نسبت همین مسائل استنثا در مواردی مانند محاسبه مالیات حقوق یا دستمزد اضافه کاری، مشکلاتی پیش می آورد. از این رو توصیه می شود در صورتی که برای محاسبه اضافه کاری از سیستم خاصی استفاده می کنید، حتما نسبت به صحبت عملکرد آن مطمئن شوید.

بهتر است با هدف جلوگیری از اشتباهات رایج محاسبه دستمزد، در بین انواع نرم افزار حسابداری خدماتی به دنبال بهترین آن باشید. نرم افزار حسابداری سپیدار همکاران سیستم، یکی از بهترین نرم افزارهایی است که می توانید تهیه کنید. این نرم افزار، به بهترین شکل ممکن طراحی شده و خدمات بی نظیری در آن فراهم شده است. پیشنهاد میکنیم در صورتی که به دنبال یک برنامه حسابداری باکیفیت هستید، به سایت سپیدار مراجعه کرده و امکانات ارائه شده را بررسی کنید. در نهایت به بررسی تعداد از نکات مهم می پردازیم.

نکاتی که باید درباره اضافه کاری بدانید طبق ماده 63 قانون کار، روز کارگر (11 اردیبهشت) جزو تعطیلات رسمی کارگران محسوب می شود. در اصل علاوه بر تمامی تعطیلات رسمی کشور، این روز نیز به عنوان یکی از روزهای تعطیل رسمی برای کارگران محسوب خواهد شد. در صورتی که کارگر در روزهای تعطیل رسمی کار کند باید یک روز دیگر تعطیل شود. در صورتی که این اتفاق نیوفتد و کارگر بدون تعطیل شدن در روز دیگری، کار خود را در تعطیلات رسمی انجام بدهد، می تواند اضافه کاری دریافت کند. ساعت کاری کارگر نباید از 8 ساعت در طول یک شبانه روز بیشتر باشد. به عبارتی این ساعات در طول هفته نباید از مرز 44 ساعت عبور کند. نکته ای که در این قسمت وجود دارد مربوط به کارهای سخت است. ساعات کاری برای کارهایی که سخت و زیان آور هستند، نباید از 6 ساعت در طول روز بیشتر شود. همچنین این مقدار در طول هفته، 36 ساعت است. در صورتی که ساعت کار بیش از این موارد باشد، دستمزد متناسب با شرایط قانون محاسبه خواهد شد.

در این قسمت به 3 نکته مهم درباره ساعت کار و اضافه کاری پرداختیم. به صورت کلی مهم ترین مسئله در محاسبه اضافه کاری، اجرای دقیق فرمول است. همچنین با هدف جلوگیری از اشتباهات رایج در این زمینه، تهیه و استفاده از چک لیست را به عنوان یک راهکار اصولی، توصیه می کنیم.

 

 

منبع: فردا

کلیدواژه: اضافه کاری دریافت حقوق مالیات حقوق رپورتاژ آگهی محاسبه اضافه کاری محاسبه اضافه کار برای اضافه کاری قانون کار ساعت کار طبق ماده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۴۳۱۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتباط با دنیا در صورت تعطیلی پنجشنبه تنها ۳ روز می‌شود/ نظر بخش خصوصی را هم جویا شوید!

آرمان خالقی گفت: چه کسی تا الان از کسانی که این طرح را طراحی کردند عددی ارائه داده که بگوید ما بر مبنای این محاسبات اقتصادی به این نقطه رسیدیم که یک روز تعطیل می‌کنیم و در عوض منافع بیشتری برای کشور است و درمجموع مصلحت کشور بر این مبنا خواهد بود؟

آرمان خالقی، عضو هیات مدیره خانه صمت در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درخصوص اضافه شدن یک روز تعطیل به تعطیلات آخر هفته گفت: مبنای دولت به عنوان پیشنهاددهنده و ارائه‌کننده این لایحه این بوده است که تعطیلات ما هم مانند بسیاری از کشور‌های دنیا از یک روز در هفته، به دو روز افزایش پیدا کند که مردم رفاه و استراحت بیشتری داشته باشند و بهره‌وری بالاتری حاصل شود.

 

وی درمورد تاثیر تعطیلی روز‌های پنجشنبه بر فعالان اقتصادی عنوان کرد: هنگامی که یک روز به تعطیلات هفته اضافه می‌شود، کسانی که کسبه هستند یا خدماتی ارائه می‌دهند از لحاظ معیشتی به مشکل برمی‌خورند و درواقع یک روز برای مشاغل هم تعطیل می‌شود. آیا در شرایط موجود، یک تعطیلیِ اضافه به نفع اقتصاد کشور است؟

 

خالقی ادامه داد: چه کسی تا الان از کسانی که این طرح را طراحی کردند عددی ارائه داده که بگوید ما بر مبنای محاسبات اقتصادی به این نقطه رسیدیم که یک روز تعطیل می‌کنیم و در عوض منافع بیشتری برای کشور است و درمجموع مصلحت کشور بر این مبنا خواهد بود؟

 

عضو هیات مدیره خانه صمت درخصوص اینکه روز تعطیلی جدید، قبل از جمعه باشد یا بعد از جمعه اظهار کرد: در حال حاضر جمعه را تعطیل و در تهران پنجشنبه را نیمه تعطیل هستیم؛ باتوجه به تعطیلی شنبه و یکشنبه در غالب کشور‌های دنیا و تعطیلی اکثر بازار‌های جهانی، روز‌های دوشنبه، سه‌شنبه، چهارشنبه و پنجشنبه فرصت کار با بازار‌های جهانی برای ما وجود دارد.

 

وی افزود: اگر از این ۴ روز یک روز را برداریم، یعنی یکی از فرصت‌های زمان کاری مفید با دنیا را از خود می‌گیریم و با این وضعیت و تعطیلی پنجشنبه، برای ارتباط با دنیا ۳ روز کاری داریم. از ۷ روز هفته، کشور ما چهار روز آن را عملا ارتباطی با دنیا نخواهد داشت؛ یعنی نمی‌توانیم در بازار‌های جهانی مانند بورس جهانی، مبادله ها، مناقصات و گفت و شنود‌ها شرکت کنیم و یک روز بیشتر را از دست خواهیم داد؛ بنابراین در همین نگاه اول روز شنبه بنظر می‌رسد منافع اقتصادی بیشتری ایجاد می‌کند.

 

خالقی با اشاره به اینکه ادله‌ای که از طرف کمیسیون اجتماعی مطرح می‌شود را باید شنید، گفت: برخی می‌گفتند تعطیلی روز‌های پنجشنبه با فرهنگ ما همخوانی بیشتری دارد یا این موضوع که چرا در تهران بعضی از ادارات باید تعطیل باشد و در بعضی استان‌های دیگر نباشد؟ و برای اینکه این تبعیض از بین برود، پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه مطرح می‌شود و کل کشور به فضایی می‌رود که خسارت به کشور وارد می‌شود.

 

وی عنوان کرد: در این طرح گفته شده که قرار است بدلیل این تعطیلی، ساعت کار هفتگی از ۴۴ ساعت به ۴۰ ساعت تقلیل پیدا کند. اگر قرار باشد کسی ۴۰ ساعت کار کند، دیگر حقوقی که تعیین شده برای ۴۴ ساعت، به او پرداخت نمی‌شود. اگر یک روز تعطیل شود، هزینه‌ای که اضافه تحمیل می‌شود به بیت‌المال چقدر است؟ آیا می‌تواند بهره‌وری ایجاد کند که جبران مافات و کاهش ساعات کار را انجام دهد؟ بنابراین تصور می‌کنم حتی این مبحث کاهش ساعت، محاسبه‌ای روی آن نشده است.

 

عضو هیات مدیره خانه صمت اضاقه کرد: وقتی یک روز تعطیل در بخش تولید شرکت‌های دولتی (آن‌هایی که باید تمام وقت کار کنند) اضافه می‌شود و یک روز کاری را تبدیل به روز تعطیل می‌کنیم، چون ۷ روز هفته و ۲۴ ساعت روز خط تولید باید درکار باشد، اضافه کاری که در روز تعطیل به نیروی کار پرداخت می‌شود، برای مجموعه مورد نظر نزدیک ۲ برابر هزینه خواهد برد. در این مورد هم محاسبات اقتصادی انجام نشده است و طراحان حتما باید روشنگری کنند.

 

خالقی معتقد بود که نظر اغلب فعالان اقتصادی این است که تعطیلی پنجشنبه‌ها اصلا به صلاح نیست و اگر اراده ما بر این است که حتما در هفته دو روز تعطیل باشیم، شنبه گزینه بهتری است.

 

وی در پایان گفت: حالا که این موضوع در مجلس مطرح شد، باید طبق قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار که تاکید می‌کند وقتی قرار است قانونی وضع شود و بر اساس آن قانون، بر محیط کسب و کار و فعالیت فعالان اقتصادی تاثیر بگذارد، دولت یا مجلس باید از قبل، نظر فعالان و تشکل‌های اقتصادی را جویا شوند. در این مورد این چنین نبوده است و بدون دعوت و کسب نظر بخش خصوصی، مجلس کاری را کرده که خودش قبلا در قانونی تصویب کرده که باید پیشاپیش نظر بخش خصوصی را جویا شود؛ درحالی که حتی به این موضوع هم توجه نشد.

دیگر خبرها

  • پیامد‌های تعطیل شدن روز پنجشنبه
  • پیامد‌های تعطیل شدن روز پنجشنبه از دید نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران
  • تعطیلی پنج‌شنبه این بالا را بر سر اقتصاد کشور می‌آورد
  • پیامدهای تعطیل شدن روز پنجشنبه
  • با کاهش ساعات اداری حقوق افراد کاهش خواهد یافت؟
  • حدیث روز | تشویق به محاسبه نفس
  • ارتباط با دنیا در صورت تعطیلی پنجشنبه تنها ۳ روز می‌شود/ نظر بخش خصوصی را هم جویا شوید!
  • اضافه شدن پرواز جدید به فرودگاه شهرکرد
  • سوالات عجیب گوگل هنگام مصاحبه کاری
  • بهترین زمان خوردن قهوه برای کبد چرب | مضرات خوردن قهوه در شب را بدانید