Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-30@08:16:47 GMT

بررسی نقش تعاونی‌ها در سال جهش تولید

تاریخ انتشار: ۱۷ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۵۱۳۷۰

دکتر رضا طالعی‌فر*؛ یکی از بخش‌های مهم نظام اقتصادی کشور که بایستی سهم عمده‌ای از اقتصاد را به دوش بکشد و با پویاشدن آن می‌توان به اشتغال‌زایی هر چه بیشتر اقشار مختلف جامعه و ارتقا روح همکاری و همبستگی امیدوار شد، بخش تعاون است.

اهمیت بخش تعاونی به گونه‌ای است که نه تنها جزو ارکان اقتصاد ملی و قانون اساسی محسوب می‌شود، بلکه با آموزه‌های دین مبین اسلام نیز مطابقت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال مزین بنام جهش تولید، تحول در بخش تعاون قطعا می‌تواند خیرات و برکات مهمی را به همراه داشته و تأثیر بسزایی در افزایش سطح تولیدات ملی، اشتغال‌زایی و هم چنین تقویت انگیزه‌های مشارکتی در جامعه داشته باشد.

از این‌رو در سطور پیش رو، نگارنده ضمن بررسی مشکلات بخش تعاون، پیشنهادات کاربردی جهت رفع این معضلات و موانع ارایه می‌کند.

یکی از عوامل به وجود آورنده بروز برخی مشکلات برای شرکت‌های تعاونی، عدم ارتباط موثر و فعال بین آنهاست که نوعا باعث می‌شود این شرکت‌ها نتوانند از ظرفیت‌های هم بخوبی استفاده کنند. از اینرو پیشنهاد می‌شود:

تشکیل کنفدراسیون‌های تعاونی جهت هماهنگ سازی و ارتباط گسترده تعاونی‌های کشور و دفاع از حقوق تعاونی‌ها مدنظر متولیان امر قرار گیرد. بایستی به ظرفیت‌های جذب مشارکت‌های گسترده مردمی در قالب تشکل‌های مربوطه بیش از پیش توجه گردد.

۲. با وجود به توانمندی بورس کشور، ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های آن و اقبال مردم به این بخش در سال‌های اخیر، اما اکثر تعاونی‌های کشور شرایط و ضوابط برای ورود بدان را ندارند و نمی‌توانند از مواهب ورود به این بازار استفاده نمایند. نظر به این مهم پیشنهاد می‌گردد:

تغییر ساختار مدیریت و مالکیتی تعاونی‌ها از طریق اصلاح قانون‌های مربوط به بخش تعاون برای جذب نقدینگی هر چه بیشتر جهت توسعه تعاونی‌ها مورد عنایت مسوولان قرار گیرد.  به توسعه همکاری و تعامل مدیران بورس و اتحادیه‌های تعاونی کشور برای بسترسازی شرایط ورود هر چه بیشتر تعاونی‌های کشور توجه ویژه‌ای شود.

۳. علیرغم اهمیت بخش تعاون، کشور فاقد فقدان مدیریت کلان و الگوی راهبردی است که تمامی بخش‌های فعال در حوزه تعاون را به صورت سیستماتیک مورد توجه قرار داده و در مسیر پیشبرد اهداف خود یاری رساند. از اینرو پیشنهاد می‌شود:

برنامه ریزی کلان توسعه‌ای با هدف تاسیس و نظارت بر شرکت‌های تعاونی بر اساس مزیت‌های نسبی منطقه‌ای و آمایش سرزمین مدنظر قرار گیرد.  سیاست‌های کلان بخش تعاون با نگاه منطقه‌ای با همفکری نخبگان دانشگاه، دولت و مجلس. طراحی و تدوین شود.

۴. یکی از مواردی که در شکست شرکت‌های تعاونی موثر است و به تکرر در تحقیقات مختلف بدان اشاره شده است، عدم نظارت مناسب بر عملکرد این دسته از شرکت هاست به گونه‌ای که فقدان چنین نظارت موثر و کارایی به زعم کارشناسان این حوزه به خوبی قابل لمس است؛ لذا پیشنهاد می‌شود:

 تربیت و بکارگیری نیروی متخصص و آموزش دیده کافی و امکانات و تسهیلات رفاهی و خدماتی مناسب برای آنان جهت اعمال نظارت بر عملکرد بهتر تعاونی‌ها مورد توجه مسوولان مربوطه قرار گیرد.  پارک‌های علم و فناوری برای ورود جدی و حضوری موثر در بخش تعاون ترغیب و تشویق شوند.  شاخص‌های شفاف و مناسب با هر دسته از تعاونی‌های کشور جهت نظارت و ارزیابی مستمر آن‌ها برای حصول از حرکت مثبت آن‌ها طراحی و ارایه شود.

۵. ریشه بسیاری از ناکامی‌های بخش تعاون به زعم بسیاری از محققان از نبود فرهنگ تعاون در کشور نشات می‌گیرد و بر این باورند که متاسفانه بینش مردم کشور نسبت به تعاونی‌ها کامل نیست و به طور عام نسبت به تعاونی‌ها شناخت کامل ندارند؛ لذا پیشنهاد می‌شود:

 از توان رسانه ملی برای تبلیغ محصولات و خدمات ارایه شده از سوی تعاونی‌ها با تخفیفات و تشویقات ویژه استفاده‌ای بهینه شود. محتوای مناسب و به روز در جهت آشنایی هر چه بیشتر مقاطع مختلف دانش آموزی و دانشجویی کشور با مقوله فرهنگ تعاون و روحیه کار جمعی در قالب کتاب‌های درسی، سمینار، مقالات علمی، پایان نامه‌ها و... با حمایت و همکاری وزارتخانه‌های تعاون و رفاه، آموزش و پرورش و علوم و تحقیقات، تهیه و ایجاد شود. برنامه‌های حمایتی ویژه از موسسان جوان (زیر ۳۰ سال) شرکت‌های تعاونی حوزه‌های نوپای خدماتی و تولیدی طراحی و تدوین شود. از ظرفیت مبلغان دینی و حوزه‌های علمیه برای نقش آفرینی هر چه بیشتر و پررنگ‌تر در خصوص نهادینه سازی فرهنگ تعاون در کشور استفاده گردد.

۶. نظر به اهمیت تعاونی‌ها و حمایت از گسترش و توسعه کمی و کیفی آن‌ها در اقتصاد کشور، یکی از سیاست‌های مهم حمایت دولت‌ها از این حوزه از اقتصاد می‌باشد و در این خصوص می‌بایست از هر ابزار و روشی در جهت همه جانبه بهره گیرند. اما شواهد حاکی از آن است که در سال‌های اخیر این مهم چندان جدی گرفته نشده است. از اینرو پیشنهاد می‌شود:

سیاست‌هایی مشخص و مدون با همکاری دولت و مجلس در جهت کاهش نقش اجرایی دولت در خصوص تعاونی‌ها و حرکت به سمت تسهیل گری و نقش نظارتی دولت، طراحی و تدوین شود.  حمایت جدی دولت در مراحل اولیه شکل گیری تعاونی با ارایه برنامه مدون متناسب با شرایط محلی (تامین سرمایه اولیه چه به صورت یارانه‌ای و یا به صورت ارائه تسهیلات با سود کم).  ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های روستا‌های کشور در اجرای طرح تعاون بر اساس مزیت‌های موجود با کمک فرمانداری، دهیاران و شورا‌های اسلامی در جهت ایجاد اشتغال پایدار روستایی، شناسایی و احصا شود.

۷. علاوه بر ضعف در ارتباطات درون شبکه‌ای بین تعاونی‌های مختلف، ارتباطات منطقه‌ای و بین المللی تعاونی‌ها هم با چالش جدی مواجه است به گونه‌ای که با اینکه بسیاری از تعاونی‌های بزرگ کشور، دارای تولیدات و خدمات برجسته‌ای هستند و با وجود داشتن استاندارد‌های بین المللی، کمتر در تجارت بین المللی فعال می‌باشند؛ لذا پیشنهاد می‌گردد:

مسوولان مربوطه به مقوله برندسازی و تبلیغات کالا و خدمات تعاونی‌ها به کمک متخصصین دانشگاهی و باتجربه این حوزه توجه ویژه‌ای مبذول دارند. دولت برای حضور موثرتر تعاونی‌ها در نمایشگاه‌ها و همایش‌های برون مرزی و بین المللی، از ابزار‌های تشویقی و ترغیبی مناسب استفاده نماید.

*دکترای مدیریت دولتی و عضو هیات علمی دانشگاه

منبع: فرارو

کلیدواژه: سال جهش تولید شرکت های تعاونی تعاونی های کشور پیشنهاد می شود چه بیشتر بین المللی قرار گیرد بخش تعاون تعاونی ها ظرفیت ها شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۵۱۳۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقدی شدن کالابرگ الکترونیکی باعث ایجاد تورم میشود

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی  در همایش امتنان و تجلیل از کارگران و کارفرمایان و واحدهای نمونه کارگری خراسان رضوی در مشهد گفت:  کار بنا به تعبیر مقام معظم رهبری ستون فقرات اقتصاد و کارگر، ستون فقرات تولید است.

وی اضافه کرد: نفس کار و تلاش در مکتب اسلام صاحب ارزش است لذا پیامبر بر دست کارگر بوسه می زند از این جهت که کار و کارگر را بزرگ بداند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: اگر عشق به کار باشد بهره وری افزایش می یابد و اگر بهره وری افزایش یابد تولید ناخالص داخلی رشد پیدا خواهد کرد و در نهایت سرانه درآمدی مردم بیشتر می شود.

مرتضوی با اشاره به این که دهه گذشته ایران با رکود مواجه بوده است به اهمیت نام‌گذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» اشاره و اظهار کرد: لازم است که کارفرمایان تلاش کنند و دولت نیز مصمم است گره از مشکلات مردم باز کند.

وی با اشاره به تلاش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای برطرف کردن مشکلات معیشت و مسکن و بیمه کارگران ادامه داد: یکی از اقدامات این وزارتخانه توزیع کالابرگ الکترونیکی بوده که بارها گفته شده که چرا این کالابرگ به صورت نقدی پرداخت نشده است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دلیل اصلی نقدی نکردن کالابرگ الکترونیکی را اثرات تورمی آن بر بازار دانست و افزود: بیم از این داشتیم که با نقدی کردن کالابرگ الکترونیکی با یک دست بدهیم و از آن طرف از دست بدهیم.

مرتضوی اظهار کرد: تاکنون اقدامات زیادی برای تسهیل شرایط زندگی کارگران انجام شده که از جمله آن اجرای نظام جامع تامین اجتماعی بوده که کارگران می توانند از مراکز درمانی تامین اجتماعی به صورت رایگان خدمات دریافت کنند همچنین از مراکز درمانی دانشگاهی از فرانشیز ۱۰ درصدی بهره گیرند.است.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • رشد ۲۲ درصدی تعاونی‌های زنان در دولت سیزدهم
  • فعالیت ۱۰۴ هزار تعاونی در کشور
  • وزیر تعاون: کارگر از منظر اسلام ابزار نیست
  • رشد بیش از ۲۲ درصدی تعاونی‌های زنان در دولت سیزدهم
  • نقدی شدن کالابرگ الکترونیکی باعث ایجاد تورم میشود
  • بیش از ۳ میلیون و۷۰۰ هزار کارگر بیمه‌شده زن هستند
  • نشست نماینده ولی فقیه در کردستان با تشکل های کارگری و کارفرمایی
  • تعاون راهکاری علمی، عملی و عقلی برای مشارکت مردم در تولید
  • ایجاد بیش از ۱۵۰۰ فرصت شغلی توسط تعاونی‌های استان کرمانشاه
  • تعاونی های تولیدی، محور اقدامات بخش تعاون هستند