Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@18:30:17 GMT

تأثیر کرونا بر ذائقه کتابخوانی روس‌ها

تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۶۲۴۶۲

تأثیر کرونا بر ذائقه کتابخوانی روس‌ها

سیدحسین طباطبائی در یادداشتی از تأثیر کرونا بر ذائقه کتابخوانی روس‌ها نوشته است.

به گزارش ایسنا،در این یادداشت که توسط موسسه فرهنگی شهر کتاب منتشر شده، آمده است: روس‌ها بی‌تردید از کتابخوان‌ترین مردمان جهان‌اند. این را هرکس که گذری به هر کدام از شهرهای روسیه داشته باشد گواهی می‌دهد. خیل مردمان کتاب به دست در متروها و وسائل نقلیه عمومی شاید مشهودترین نشانه این علاقه و ذوق کتابخوانی مردمان پهناورترین کشور جهان است که البته آمارها و نظرسنجی‌های متعدد صورت گرفته در مقاطع مختلف نیز موید آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیماری همه گیر کرونا و قرنطینه اجباری ناشی از آن، تاثیرات مختلفی در شئون گوناگون زیست انسان‌ها در اقصی نقاط جهان گذاشته است و در این میان، عرصه فرهنگ نیز به انحاء مختلف تحت تأثیر آن قرار گرفته است که خود امروزه به موضوعی علیحده تبدیل شده و بعضاً چشم‌اندازهای جدیدی در شیوه‌های فعالیت در این عرصه گشوده است که این روزها، موضوع بحث و تبادل نظر اهالی فن و نظریه‌پردازان حوزه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی است.

به گواهی نتایج حاصل از بررسی‌های آماری و جامعه شناختی یکی از موارد به شدت متأثر از شرایط حاصل از پاندمی کرونا و خانه‌نشینی اجباری شمار وسیعی از مردم جهان کتاب و کتابخوانی بوده است. تقریباً آمار کلی در جهان، علیرغم لغو بسیاری از برنامه‌ها و مناسبت‌های مرتبط با کتاب و کتابخوانی که مهم‌ترین آن‌ها نمایشگاه‌های معتبر بین المللی کتاب بود، حاکی از اقبال بیشتر مردم به مطالعه و کتابخوانی است. امری که چه بسا پیش از این، شدت اشتغالات روزمره آدمیان، یکی از موانع جدی و مهم آن بوده و وضعیت قرنطینه‌ای و انزوای ناخواسته حاصل از آن، رویکرد دوباره به آن را موجب گشته است.

شاید نیم‌نگاهی به حاصل مطالعه و نظرسنجی صورت پذیرفته در یکی از کتابخوان‌ترین جوامع جهان یعنی روسیه، نمونه‌ای قابل تأمل برای درک میزان تاثیرات پدیده نادری که بزرگترین قرنطینه تاریخ بشر را رقم زد بر یکی از مهم‌ترین نشانه‌های توسعه یافتگی فرهنگی و اجتماعی جوامع یعنی میزان مطالعه و کتابخوانی آن‌ها باشد.

بر اساس آمار ارائه‌شده از سوی شرکت انگلیسی Bookmate که مبتنی بر نظرسنجی این شرکت از بیش از سه میلیون خواننده خود است، اقبال روس‌ها به کتاب و کتابخوانی در بهار سال جاری میلادی (اوج دوران قرنطینه) نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷ درصد افزایش یافته است. آمار این توجه حتی دقیق‌تر نیز اعلام شده است به این صورت که اگر در بازه مربوطه سال گذشته متوسط کتابخوانی روس‌ها در روز ۵۸ دقیقه بوده است، در دوران قرنطینه با ده درصد افزایش به ۶۸ دقیقه رسیده است. یعنی هر شهروند روس در دوران خانه‌نشینی حاصل از کرونا روزانه به طور متوسط بیش از یک ساعت کتاب می‌خوانده است.

از دیگر نتایج مطالعه میدانی و نظرسنجی Bookmate از کتابخوانی روس‌ها در ایام قرنطینه، تغییر در برخی از عادات کتابخوانی آن‌هاست. به عنوان نمونه اگر در سال گذشته (و نیز دیگر سال‌های معمولِ گذشته) بیشترین زمان کتابخوانی شهروندان روس در ساعات آغازین و پایانی روز و در مسیر رفت و برگشت به محل کارشان بوده است - که همانگونه که در صدر مطلب گفته شد آشکارا در هر مواجهه‌ای با شهروندان این کشور معلوم است - در دوران قرنطینه این زمان به اوقات پایانی روز و نیمه‌های شب‌ها تغییر پیدا کرده است و اگر پیش از آن نوعاً کتابخوان‌های روس در حال مسافرت‌های درون شهری - ایستاده یا نشسته - کتاب می‌خواندند، در دوران قرنطینه ۷۵ درصد پرسش‌شوندگان از کتابخوانی خود در شرایطی آسوده، لمیده بر مبل‌های راحتی، سخن گفته‌اند و فقط ۱۴ درصد به تقید خود به نشستن پشت میز و کتاب خواندن در شرایط رسمی اشاره کرده‌اند.

تغییر نسبی ذائقه کتابخوانی روس‌ها در این ایام نیز جالب است و تقریباً مدلی همانند دیگر کشورهای جهان را به نمایش گذارده است. اگر در سالیان پیش ادبیات داستانی و آثار تخیلی و فانتزی در رده یک علائق جامعه کتابخوان روس بود، نتیجه مطالعه و نظرسنجی Bookmate نشان می‌دهد در دوران قرنطینه، کتاب‌هائی با موضوعات روانکاوری و رشد و تعالی شخصیتی با ۱۴ درصد و ادبیات علمی عامه پسند با ۱۳/۸درصد نسبت به دوره مشابه سال پیش با بیشترین اقبال از سوی علاقه‌مندان مواجه شده است. این در حالی است که این رقم برای ادبیات داستانی که همواره از پرطرفدارترین ژانرهای کتاب برای روس‌ها بوده است ۱۱/۸ درصد است. رشد اقبال و مطالعه کتاب‌هایی با موضوعات رومانتیک و عاشقانه نسبت به دوره مشابه سال پیش نیز از جمله نتایج جالب این مطالعه آماری است.

طبعاً پژوهش‌هائی از این دست در خصوص دیگر جوامع و کشورها نیز صورت پذیرفته است که پاره‌ای آمار منتشر شده حاصل از آن‌ها، گویای نتایجی تقریباً مشابه است.

انگار کرونا و قرنطینه حاصل از آن، با همه مصائب و دشواری‌هایی که پیشاروی بشر امروز گذاشت، برکاتی نیز به همراه آورد که شاید توجه بیشتر به کتاب و کتابخوانی و تغییر در پاره‌ای از عادات و ذائقه‌های حاکم چند ساله بر فضای مطالعه آدمیان، از جمله موارد مهم آن باشد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: کروناویروس کرونا در جهان سید حسین طباطبایی دوران قرنطینه کتاب و کتابخوانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۶۲۴۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چاپ ترجمه کتاب اقتصاددان آمریکایی درباره تحول در رفتار

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «چگونه متحول شویم؟ علم تغییر از کسی که هستید به کسی که می‌خواهید باشید» نوشته کیتی میلکمن به‌تازگی با ترجمه نرگس حق‌مرادی و فاطمه حق‌مرادی توسط موسسه فرهنگی دکسا منتشر و راهی بازار نشر شده است.

کیتی میلکمن نویسنده این‌کتاب، اقتصاددان و پژوهشگر آمریکایی است که به‌خاطر نوشتن کتاب «چگونه تغییر کنیم؟» یا «چگونه متحول شویم؟» شناخته می‌شود. او درباره نوشتن این‌کتاب می‌گوید وقتی دانشجوی کارشناسی بوده و بعدها دانشجوی دکترای مهندسی، مشکلات انسانی که او و دوستانش نمی‌توانستند از آن‌ها چشم‌پوشی کنند، عمیقا آزارش می‌داده‌اند. میلکمن می‌گوید همیشه برایش سوال بوده چرا نمی‌تواند دست از سریال «گمشده» (لاست) بردارد و برای امتحاناتش درس بخواند؟ یا این‌که چرا نمی‌توانسته خود را مقید کند به باشگاه برود و چرا هم‌اتاقی‌هایش همیشه انجام تکالیفشان را تا دقیقه آخر به تعویق می‌اندازند و به‌جای وعده غذایی هله‌هوله می‌خورند؟

مولف کتاب پیش‌رو می‌گوید «یک‌روز، در طول دوره تحصیلی خود در کلاس اقتصاد خرد، با اقتصاد رفتاری آشنا شدم؛ اقتصاد رفتاری به بررسی رفتار مردم در زمینه تصمیم‌های ناقص می‌پردازد. در این‌درس «نظریه تلنگر» را شناختم که در آن تلنگر عاملی برای تحریک افراد به سوی انتخاب‌های بهتر است. از نظر کاس سانستین و ریچارد تیلر بنیانگذاران «جنبش تلنگر»، انسان‌ها تصمیم‌های ناقصی می‌گیرند؛ در این‌میان مدیران و سیاست‌گذاران می‌توانند و باید به آن‌ها کمک کنند تا از اشتباه‌های رایج جلوگیری شود. ایده جنبش این بود که با تشویق افراد به سمت انتخاب‌های هدفمند و بهتر (مثلا در کافه‌ها به‌جای غذاهای ناسالم و هله‌هوله، غذای سالم در معرض دید مشتریان قرار بگیرد، یا برای تشویق مردم به کمک‌های دولتی روند کاغذبازی خذف یا کم شود)، می‌توان سطح زندگی آن‌ها را بدون هیچ هزینه‌ای و بدون محدودکردن آزادی‌شان بهبود بخشید.»

میلکمن می‌گوید با آشنایی با این‌فضا، شروع به کار و مطالعه کرده و ساعت‌های بیداری خود را به بررسی مقالات تحقیقاتی قدیمی و جدید علم تغییر رفتار اختصاص داده است. به این‌ترتیب کتاب «چگونه متحول شویم؟» متولد شده است. او در این‌کتاب عوامل تحول و موانع آن را معرفی می‌کند.

کتاب پیش‌رو ۸ فصل دارد که به‌ترتیب عبارت‌اند از: شروع، تکانشگری، به تعویق انداختن، فراموشکاری، تنبلی، اطمینان، انطباق، تغییرات خوب.

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

گرچه همه دوست دارند خودشان را در دسته «مردمان پیشرفته» بگذارند، جهان پر از «ساده‌لوح» است. این‌حقیقت، در کنار ترس از شکست‌های هزینه‌دار، بهترین توضیح برای این‌مساله است که، گرچه ابزار تعهد پولی بسیار موثر است، خیلی‌ها حاضر به استفاده از آن نیستند. ساده‌لوحان هنوز به این‌نتیجه نرسیده‌اند که ابزارهای تعهد، گرچه از دور عجیب به نظر می‌آیند، ابزارهای قدرتمندی برای مهار مشکلات خودکنترلی هستند. اگر این‌طور نبود، اگر همه مردم جهان پیشرفته بودند، هر روز می‌دیدیم عده زیادی از دکتر، مربی و مشاور تغذیه‌شان درخواست می‌کردند برایشان یک ابزار تعهد برنامه‌ریزی کند و البته، اگر جهان پر بود از مردمان پیشرفته، برای حل مشکلات افراد فقط کافی بود به آن‌ها یک ابزار تعهد پیشنهاد بدهیم تا در برابر وسوسه‌هایشان مقاومت کنند. اگر همه ما مردمانی پیشرفته بودیم کسانی که به ابزار تعهد نیاز داشتند از آن استفاده می‌کردند و کسانی که نیاز نداشتند به زندگی‌شان با خوشحالی ادامه می‌دادند. در چنین جهانی، هم به محدودیت‌هایی نظیر ممنوعیت نوشیدن حین رانندگی، یا جریمه‌های رانندگی نیازی نخواهیم داشت.

این‌کتاب با ۲۲۸ صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۲۱۰ هزار تومان منتشر شده است.

کد خبر 6097988 صادق وفایی

دیگر خبرها

  • واکسن‌های آسترازنکا از سراسر جهان جمع‌آوری می‌شوند
  • مبارزترین فرهنگ ادبی بین‌المللی فرهنگ فلسطینی است
  • مسابقه کتابخوانی هشت‌بهشت با ۳۵ جایزه ویژه به‌ مناسبت سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • رسانه‌ها به مساله مطالعه ضریب بدهند
  • از فصل گرما بدون خاموشی تا سرعت گرفتن افتتاح پروژه‌های عمرانی در نصف جهان
  • نمایشگاه کتاب، رویدادی که هم جنگ را دید و هم روزهای قرنطینه را
  • شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود
  • حمامی که کافه کتاب شد
  • چاپ ترجمه کتاب اقتصاددان آمریکایی درباره تحول در رفتار
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند