Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-26@03:38:05 GMT

درباره ایمنی‌درمانی سرطان چه می‌دانیم؟

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۸۱۰۶۷

درباره ایمنی‌درمانی سرطان چه می‌دانیم؟

ایمنی‌درمانی فصل جدیدی از روش‌های مقابله با سرطان را در تاریخ پزشکی گشود و امروزه به‌قدری مقبولیت و معروفیت پیدا کرده که در کشورهای پیشرو در علوم پزشکی هرساله سرمایه‌های تجاری، پژوهشی و ملی بسیاری به آن اختصاص می‌دهند.

 عطیه کاشف، پژوهشگر ژنتیک مولکولی در دانشگاه علوم‌ پزشکی بُن‌ آلمان در روزنامه شرق نوشت: «پیشرفت تکنولوژی‌های زیستی و علم ژنتیک دنیای پزشکی را متحول کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از شاخه‌های پزشکی که بسیار از این تحولات بهره‌مند شده، انکولوژی (سرطان‌شناسی) است.

سرطان در اساس یک بیماری ژنتیکی است و هرچه دانش ما در زمینه ژنتیک و سازوکارهای مولکولی این بیماری گسترش می‌یابد، به‌دنبال آن روش‌های درمانی هم دقیق‌تر و مؤثرتر می‌شوند؛ برای مثال در سال‌های اخیر ایمنی‌درمانی در سرطان، رشد و موفقیت چشمگیری داشته و برای اولین‌ بار راه درمان هدفمند و دقیق بدخیمی را بر اساس یافته‌های مولکولی به جامعه پزشکی معرفی کرده است. ایمنی‌درمانی فصل جدیدی از روش‌های مقابله با سرطان را در تاریخ پزشکی گشود و امروزه به‌قدری مقبولیت و معروفیت پیدا کرده که در کشورهای پیشرو در علوم پزشکی هرساله سرمایه‌های تجاری، پژوهشی و ملی بسیاری به آن اختصاص می‌دهند. در آمریکا ماه ژوئن را زمانی برای اطلاع‌رسانی عمومی دراین‌باره نامیده‌اند و مؤسسه تحقیقات سرطان در هر روز از این ماه به توضیح و معرفی یک موضوع درباره ایمنی‌درمانی می‌پردازد؛ اما ایمنی‌درمانی چیست و چطور کار می‌کند؟

دستکاری هدفمند و تقویت سیستم ایمنی بدن در جهت مبارزه با سرطان را ایمنی‌درمانی می‌گویند. این کار به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که به‌ طور عمده عبارت‌اند از: آنتی‌بادی‌های هدفمند، واکسن‌های ضدسرطان، تزریق سلول‌های ایمنی مهندسی‌شده، ویروس‌های مهاجم به تومور، پروتئین‌های التهابی و محرک پاسخ ایمنی و تنظیم‌کننده‌های کلیدی پاسخ ایمنی. ایمنی‌درمانی نمونه‌ای از درمان زیستی است؛ یعنی استفاده از سلول‌ها و سازوکارهای طبیعی و تغییر آنها در راستای رسیدن به هدف درمان. از آنجا که سیستم ایمنی بدن ما بسیار دقیق و حافظه‌مند کار می‌کند، می‌توان با دست‌کاری هدفمند آن علیه سلول‌های سرطانی، این دقت و حافظه را به سمت درمان مؤثر و پایدار هدایت کرد. در آلمان و سایر کشورهای پیشرو در ایمنی‌درمانی، این روش‌ها به‌عنوان اولین خط درمان برای بسیاری از سرطان‌ها به کار می‌روند. همچنین به‌ عنوان روش ترکیبی و تکمیلی به‌ همراه سایر روش‌های رایج (پرتودرمانی، شیمی‌درمانی و جراحی) به کار می‌روند. با این‌ حال تمام بیماران به ایمنی‌درمانی جواب نمی‌دهند و کیفیت پاسخ به درمان هنوز در بین بیماران مبتلا به یک سرطان مشخص، ناهمگون و نامشخص است و شناخت مکانیسم‌های مقاومت به درمان همچنان یکی از داغ‌ترین موضوعات تحقیقات علمی سرطان در دنیاست.

سابقه ایمنی‌درمانی به یک مشاهده علمی در اواخر ۱۸۹۰ میلادی برمی‌گردد. یک جراح سرطان به نام دکتر «ویلیام کالی» دریافت که وقتی باکتری‌ها را به بافت سرطانی تزریق می‌کنند، در بعضی از بیماران بهبودی حاصل می‌شود. این مشاهده البته در زمان دکتر «کالی» مورد توجه قرار نگرفت و فراموش شد، اما دخترش «هلن کالی ناتس» برای بررسی و پژوهش بیشتر روی این یافته‌ها، پژوهشگاهی تأسیس کرد که تا به امروز فعال و پیشرو در پژوهش‌های علمی ایمنی‌درمانی سرطان در آمریکاست. امروزه می‌دانیم که تزریق باکتری‌ها به بافت سرطانی باعث تحریک پاسخ ایمنی و ترشح پروتئین‌های التهابی و محرک ایمنی‌زایی در محل عفونت می‌شود که در مبارزه با سلول‌های سرطانی مؤثرند. از میان روش‌های رایج ایمنی‌درمانی در سرطان، دو روش متمرکز بر تنظیم‌کنندگی کلیدی پاسخ ایمنی و به‌کارگیری سلول‌های ایمنی مهندسی‌شده، تاکنون اقبال و موفقیت بیشتری یافته‌اند. در سال ۲۰۱۸ جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی به دو پژوهشگر علمی که دو سازوکار تنظیم‌کنندگی کلیدی پاسخ ایمنی به سرطان را شناسایی کردند، اهدا شد؛ «جیمز آلیسون» از دانشگاه تگزاس آمریکا برای شناسایی CTLA۴ و «تاسوکو هونجو» از دانشگاه کیوتوی ژاپن برای شناسایی PDL۱-PD۱. فعال‌شدن سلول‌های ایمنی T در گرو فعال‌شدن گیرنده‌های CTLA۴ و PD-۱ روی این سلول‌هاست و سلول‌های سرطانی با استفاده از آنتی‌ژن‌های خودی، از خودشان محافظت کرده و از فعال‌شدن واکنش ایمنی سلول‌های T جلوگیری می‌کنند. این دو مکانیسم به بیان ساده سازوکارهایی از ایمنی طبیعی بدن هستند که سلول‌های خودی و سالم را از حمله ایمنی محافظت می‌کنند، اما سلول‌های مهاجم و سرطانی از این سازوکار به نفع بقای خود و فرار از حمله سلول‌های ایمنی استفاده می‌کنند.

داروهایی که به روش تنظیم‌کنندگی کلیدی پاسخ ایمنی سرطان را بهبود می‌دهند، در واقع جلوی این مکانیسم محافظتی را می‌گیرند و کلید پاسخ ایمنی را برای حمله به سلول‌های سرطانی روشن می‌کنند. پژوهش‌های تازه نشان داده‌اند که پروفایل ژنتیکی بیماران می‌تواند در انتخاب روش درمانی کمک مؤثری باشد و تومورهایی با جهش‌های مشخص ژنتیکی به یک روش درمانی خاص بهتر جواب می‌دهند. در روش دیگری با به‌کارگیری سلول‌های ایمنی انطباق‌یافته، از سلول‌های ایمنی طبیعی بدن استفاده می‌شود که در محیط آزمایشگاه مهندسی می‌شوند تا برای حمله به آنتی‌ژن‌های خاصی روی سلول‌های سرطانی مجهز شوند. سپس سلول‌های مهندسی‌شده به بدن بیمار تزریق می‌شوند و به‌طور دقیق و مؤثر با سرطان مبارزه می‌کنند.

البته ایمنی‌درمانی مانند هر روش دیگری عوارض جانبی‌ای هم دارد که در بین بیماران مختلف و در شرایط مختلف بسیار متفاوت‌اند. به‌طور مثال واکنش‌های التهابی، خستگی و عوارض گوارشی ازجمله عوارض جانبی شناخته‌شده هستند اما آنچه استفاده از ایمنی‌درمانی را با وجود عوارض جانبی و هزینه‌های بالای آن همچنان نسبت به روش‌های قدیمی درخور توجه و مقرون‌به‌صرفه می‌کند، قدرت درمان اختصاصی و پایدارتر در بیماران است. با این که داروهای متعددی برای ایمنی‌درمانی سرطان تاکنون تولید و وارد بازار جهانی شده‌اند، باید در نظر داشته باشیم که به‌کارگیری و پیگیری این روش درمانی به تخصص و سرمایه‌گذاری در حوزه سلامت ملی و بخش خصوصی نیاز دارد.

به نظر می‌رسد ما در ایران هنوز آمادگی تخصصی و اقتصادی کافی برای بهره‌گیری از این روش‌ها را نداریم. رئیس انجمن رادیوتراپی انکولوژی ایران سال گذشته در مصاحبه‌ای با ایرنا خبر از آغاز آزمایشی ایمنی‌درمانی در برخی مراکز پزشکی ایران داد اما هنوز نمی‌دانیم چند درصد از بیماران سرطانی در ایران به این روش دسترسی دارند و چه برنامه‌های تحقیقاتی و اجرائی‌ای برای گسترش ایمنی‌درمانی سرطان در ایران در نظر گرفته شده است. امید است که مردم ایران هم به‌زودی از دستاوردهای نوین علمی در درمان سرطان بهره‌مند شوند و همراهی پژوهشگران علمی، متخصصان سرطان‌شناسی، ایمنی‌شناسی و ژنتیک پزشکی را در پیشرفت و شکوفایی ایمنی‌درمانی در ایران هم شاهد باشیم.

لینک کوتاه: asriran.com/0035hp

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: سرطان ژنتیک بیماری ایمنی درمانی سرطان ایمنی درمانی سلول های سرطانی سلول های ایمنی سلول ها روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۸۱۰۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری آیین تکریم و معارفه سرپرست بیمارستان شهید جلیل یاسوج

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از کهگیلویه و بویراحمد، آئین تکریم و معارفه سرپرست بیمارستان شهید جلیل یاسوج با حضور ریاست دانشگاه علوم پزشکی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد و جمعی از مدیران دانشگاهی و استانی برگزار شد.

شهامت معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد در این نشست اظهار کرد:
تغذیه محوری‌ترین مساله در بحث سرطان است؛ باید بر تولید محصولات غذایی نظارت بیشتر صورت گیرد و مواد غذایی که به عنوان ضد سرطان و آنتی اکسیدان مطرح است، خود عامل سرطان است.

شهامت تصریح کرد: در این زمینه کارگروهی در محور سلامت استان باید تشکیل شود و البته کمبود این کارگروه در استان احساس می‌شود. در بحث مطالبات بیمه‌ای باید اقدامات مطلوب و مناسبی شکل بگیرد و مشکلات و موانع در این زمینه برطرف شود.

علیزاده سرپرست جدید بیمارستان شهید جلیل یاسوج در این مراسم گفت: نیروهای توانمند و پای کاری در بیمارستان داریم و باید به نحو مطلوب و با نگاه تخصصی از این ظرفیت‌ها بهره برد. وی با اشاره به اینکه در گذشته شاهد اعزام بالای بیماران به استان‌های همجوار بودیم، افزود: در حال حاضر به واسطه تجهیزات در بسیاری از موارد بی نیاز از اعزام بیماران شدیم.

خبرنگار: سعیده صداقت نژاد

انتهای خبر/

کد خبر: 1228185 برچسب‌ها دانشگاه علوم پزشکی

دیگر خبرها

  • الگوهای غذایی با پیش آگهی سرطان پستان چه ارتباطی دارد؟
  • جشنواره تحقیقات برتر پیوند سلول‌های بنیادی خونساز برگزار می‌شود
  • چهارمین جشنواره تحقیقات برتر برگزار می‌شود
  • توده‌های بدخیم سرطان پستان درد ندارند/ معاینات ماهانه بانوان در منزل بهترین روش برای تشخیص
  • زهره حمیدی ازوضعیت پس از سرطان گفت/انسان دیگری شدم و حالم خوب است
  • آیا هیپنوتیزم برای درمان بیماران مبتلا به سرطان مفید است؟
  • در اکثر خانواده‌های ایرانی یک مورد ابتلا به سرطان دیده می‌شود | ابتلای مردان به این سرطان بیشتر شده است
  • برگزاری آیین تکریم و معارفه سرپرست بیمارستان شهید جلیل یاسوج
  • انجام غربالگری سه سرطان شایع در هفته سلامت در مشهد
  • سلول درمانی یک روش نوین برای درمان دیابت