Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-26@11:00:11 GMT

آینده بورس ایران و تب ونزوئلایی شدن

تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۰۰۱۵۴

ویروس کرونا در سال جاری میلادی به رکود جهانی، تشدید آمار بیکاری و بعضاً چاپ اسکناس در برخی کشورها انجامید؛ رویدادی که می توان آثارش را در شاخص بازارهای جهانی و کشورها مشاهده کرد و آمارهای بدست آمده در همین رابطه حکایت از آن دارد که بازار های سهام در دنیا به دو بخش رشد آرام و رشد پرشتاب تقسیم شده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بررسی ها نشان می دهد شاخص بورس شانگهای بعد از ریزش در آغاز سال جاری با رشد 12 درصدی و شاخص بورس نزدک با رشد 22 درصدی در 6 ماهه نخست سال 2020 همراه بوده اند. با این همه آمارهای داخلی نشان می دهد بورس تهران در همین بازه زمانی با رشد بیش از 350 درصدی بالاتر از شاخص بورس کاراکاس (ونزوئلا) قرار گرفته است.

به صورت مشخص ارزش معاملات خرد سهام در بورس تهران که در سال های قبل به زحمت 100 میلیارد تومان را تجربه می کرد، در این روزها ارقام بالای 25 و حتی 30 هزار میلیارد تومان را تجربه می کند؛ تغییراتی که بی سابقه بوده و چند نکته مهم و قابل تأمل را به ذهن متبادر می سازد. 

نخست اینکه اگرچه این روزها نقدینگی بالایی وارد بازار بورس شده است اما سئوال مهم این است که آیا بورس تهران تورم محور شده و مطابق بورس کاراکاس در جهت جلوگیری از افت ارزش دارایی است یا به تناسب درآمد شرکت های بورسی افزایش پیدا کرده است؟

این مساله نباید نادیده گرفته شود که شرکت های دلاری و صادرات محور با دلار نیمایی 17 هزار تومن حاشیه سود آوری نسبتاً معقولی پیدا کرده اند.

 مطابق آخرین آمار موجود تورم نقطه به نقطه 22.5 درصدی را درحال تجربه هستیم و رشد اقتصادی منفی 7 درصد را پشت سر میگذارنیم.

نکته دیگر اینکه دلار به صورت افسار گسیخته در حال فتح قله های جدید است.  دلار از ابتدای سال تا کنون بیش از 60 درصد رشد کرده است و این مورد نیز در تورم بسیار موثر است و اگر به تنهایی تورم نقطه به نقطه 5/22 درصد را مورد ارزیابی قرار بدهیم به طور حتم در محاسبات اشتباه هایی رخ می دهد.

ترکیبی از رشد قیمت دلار و تورم نقطه به نقطه می تواند میزان تورم را به صورت تصاعدی بالا ببرد و این مساله شاید اقتصاد ایران را به ابر تورم نزدیک کند.

در این راستا، ارزش دلار در برابر پول ملی ونزوئلا از آغاز سال میلادی 2020 تا کنون بالغ بر 340 درصد رشد کرده است که ریشه در افزایش نقدینگی در ونزوئلا دارد.

واقعیت غیر قابل انکار این است که رشد نقدینگی در ایران در حال افزایش است و بر اساس داده های آماری این افزایش ادامه دار خواهد بود.

در چنین شرایطی سه مساله، افزایش نرخ دلار، افزایش رشد نقدینگی و رشد اقتصادی منفی به افزایش تورم کمک شایانی می کند و در صورتی که مسئولین حوزه اقتصادی چاره ای برای حل این معضل نداشته باشند ممکن است تورم به صورت تصاعدی افزایش یابد و به نقطه ای برسیم که مردم برای حفظ ارزش دارایی های خود به شدت به بازار بورس و سایر بازارهای موازی روی آورند و در نتیجه شاخص بورس تهران اعداد مافوق تصور دیگری را به خود ببیند.

  *مدرس دانشگاه و فعال بازار سرمایه

منبع: تابناک

کلیدواژه: سند همکاری 25 ساله ایران و چین سوال از رئیس جمهور رمدسیویر واقعه مسجد گوهرشاد ایاصوفیه بورس بازار سرمایه سهامداران بورس سند همکاری 25 ساله ایران و چین سوال از رئیس جمهور رمدسیویر واقعه مسجد گوهرشاد ایاصوفیه بورس تهران شاخص بورس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۰۰۱۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمل و نقل عمومی رکورددار تورم در فروردین ۱۴۰۳/ خوراکی‌ها چقدر گران شدند؟

 با شروع سال جدید بسیاری از کالاها و خدمات مشمول قیمت‌گذاری جدید شدند. آن‌طور که داده‌های جدید مرکز آمار نشان می‌دهد، در فروردین امسال خدمات حمل و نقل عمومی در صدر تورم نقطه به نقطه نشسته تا بیشترین افزایش قیمت را در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته به ثبت برساند. چنان‌که در این ماه شاخص نقطه‌ای قیمت مصرف‌کننده خدمات حمل و نقل عمومی 54.8 درصد رشد کرده است. 

به گزارش تجارت نیوز، به نظر می‌رسد با توجه به مجوزهای اخیر افزایش کرایه تاکسی، اتوبوس و مترو و همچنین پیک تقاضای بلیت اتوبوس، قطار و هواپیما در نوروز، این رکوردشکنی اتفاق افتاده است.

تاثیر افزایش تقاضاهای نوروزی در بخش هتل و رستوران هم مشاهده می‌شود که تورم نقطه‌ای آن در فروردین در محدوده 45.6 ثبت شد تا بین 12 گروه‌ اصلی محاسبه‌شده صدرنشین باشد. 

تورم گروه اصلی خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته 23.6 درصد ثبت شده است. اما در بخش‌های زیرمجموعه آن «ماهی‌ها و صدف‌داران» و «گوشت قرمز» به‌ترتیب با ثبت تورم 49 و 47 درصد جزو کالاهایی بوده‌اند که بیشترین افزایش قیمت را داشته‌اند. 

قیمت «روغن و چربی‌ها» که طی چند ماه گذشته روند نزولی به خود گرفته، در فروردین در مقایسه با اولین ماه سال گذشته افت 0.2 درصدی به ثبت رساند تا نقطه منفی ثبت‌شده در شروع سال 1403 باشد. 

در بین کالاها و خدمات مصرفی، تورم عیدانه در دیگر کالاهای پرتقاضای فروردین نیز مشهود بوده و گروه اصلی «پوشاک و کفش» نیز تورم نقطه‌ای 37.5 درصد به ثبت رسانده است. 

در فروردین 1403، تورم نقطه‌ای دخانیات 35 درصد و مبلمان و لوازم خانگی هم 29 درصد بوده است. 

گوشت قرمز رکورددار تورم سالانه

گرچه تورم سالانه خدمات حمل و نقل عمومی با ثبت شاخص 57.8 درصد، چشمگیر است، اما گوشت قرمز با تورم سالانه 80.7 درصد، همچون ماه‌های گذشته در فروردین نیز صدرنشین به حساب می‌آید. «ماهی‌ها و صدف‌داران» نیز با ایستادن روی شاخص 63.2 درصد بعد از گوشت قرمز قرار دارد. 

در بازه سالانه تورم پوشاک و کفش هم در محدوده 46 درصد ایستاده تا مشخص شود تورم این گروه طی 12 ماه سال جریان دارد و محدوده به یک ماه نمی‌شود. 

دخانیات نیز دیگر گروه مصرفی است که تورم آن بالای 40 درصد ثبت شده و در بازه سالانه شاخص تورم 41.5 درصد را نشان می‌دهد. 

حمل و نقل عمومی یک‌ ماه 7 درصد گران شد

نگاهی به گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد طی فروردین حمل و نقل عمومی رشد بیش از هفت درصدی قیمت را به ثبت رسانده است. 

در بازه ماهانه تنها تورم گروه سبزی‌ها با رسیدن به 9.4 درصد بالاتر از حمل و نقل عمومی ایستاد. در گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها تورم دیگر زیرگروه‌ها چندان چشمگیر نیست و در بازه صفر تا 3.2 درصد قرار دارد. در جدول پایین تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در سه دوره ماهانه، سالانه و نقطه‌ای مشاهده می‌شود. 

در این ماه دخانیات 2.3 درصد و پوشاک و کفش هم 2.4 درصد افزایش قیمت پیدا کرده‌اند. تورم هتل و رستوران هم در محدوده 2.6 درصد قرار دارد. تورم مبلمان و لوازم خانگی نیز روی 2.1 درصد ایستاده‌ است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • هشدار درباره نفت ۱۰۰ دلاری و تورم جهانی
  • «قیمت دلار» برای اولین بار به ۴۴ هزار تومان رسید!
  • شمارش معکوس برای اصلاح نرخ تورم سالانه
  • ◄ تورم حمل و نقل رکورد زد
  • تورم اردیبهشت‌ماه به کانال ۲۰ درصد می‌رسد؟
  • نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه استان یزد کاهش یافت
  • حمل و نقل عمومی رکورددار تورم در فروردین ۱۴۰۳/ خوراکی‌ها چقدر گران شدند؟
  • روند کاهشی نرخ تورم ماهانه در استان یزد
  • تورم ماهانه و نقطه به نقطه یزد مهار شد
  • مهار کامل تورم ماهانه و نقطه به نقطه استان یزد