Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-26@00:05:09 GMT

آشنایی با مسجد تاریخی «مولا» در شیراز

تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۱۵۷۸۸

آشنایی با مسجد تاریخی «مولا» در شیراز

یکی از مساجد تاریخی کمتر شناخته شده در شهر شیراز، مسجد «مولا» به شمار می رود که دارای شبستانی با ۶ ورودی و ۲۵ ستون است.

خبرگزاری شبستان - شیراز:

مسجد «مولا» در اواخر قاجار و اوایل دوره پهلوی در شیراز بنا می شود و در حال حاضر در خیابان زند باریک و حوالی میدان «مولا» واقع شده است.

به گفته یک شیراز پژوه، این مسجد از مهمترین کانون های نشر معارف دینی و آزادی خواهی در شهر شیراز بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«زهرا احمدی پورشیرازی» با اشاره به تاریخچه مسجد «مولا» می گوید: در سال 1222 شمسی، «ملا محمدعلی محلاتی» از خاندان ۳۰۰ ساله روحانیت مقیم شوشتر و محلات به دعوت «سادات شرافت مولا»، موسس مسجد به شیراز آمد.

وی می افزاید: وی تا زمان رحلت در این مسجد اقامه نماز کرد و رهبری معنوی شیراز را عهده دار بود.

احمدی پور شیرازی با توصیف معماری این مسجد عنوان می کند: ورودی این مسجد در قسمت شمالی آن قرار دارد و در سر در ورودی، تزئیناتی با کاشی معرق، سنگ مرمر و کتیبه سنگی به چشم می خورد که‌ خطوط آن ثلث است و کاتب کتیبه ها فردی به نام «نسابه» بوده است.

 

احمدی پورشیرازی ادامه می دهد: ضلع جنوبی، شرقی و شمالی این مسجد دارای رواق هایی است که به وسیله عرق چین هایی با تزئینات آجر و کاشی که «معقلی» نامیده می شود، مسقف شده اند.

وی اضافه می کند: ازاره های به کار رفته در این مسجد از جنس سنگ گندمک است و شبستانی در ضلع غربی قرار دارد که دارای 6 دهانه ورودی است.

شبستان دنج

اگر بخواهیم به یکی از شاخصه های معماری جالب به کار رفته در مسجد «مولا» اشاره کنیم باید به معماری خاص شبستان آن تاکید کنیم.

شبستانی که به گفته این شیراز پژوه، دارای 25 ستون است که 12 ستون آن سنگی و در اصل از بنای قدیم شبستان بر جای مانده است و در گوشه ضلع شمالی شبستان، دری کوچک قرار دارد که‌ به‌ کوچه پشت مسجد باز می‌شود و ویژه بانوان نمازگزار بوده است.

 

احمدی پورشیرازی با توصیف محراب مسجد می گوید: در قسمت جنوبی شبستان، محرابی با تزئینات کاربندی وگره چینی و کاشیکاری به چشم می خورد که دارای یک کتیبه است که‌ بخشی از آیه 39 از سوره «آل عمران» در آن نوشته شده و درون محراب نصب شده است.

این کتیبه به نام «میرزا محمدعلی اشرف الوهاب ارسنجانی» است و  کاربندی های موجود در محراب، شبستان و کاشیکاری معقلی در ایوان جنوبی و مقرنس کاری های ایوان جنوبی و بالای رواق ها از تزئینات معماری به کار رفته در مسجد «مولا» به شمار می رود که فضای آرامبخش و ترکیب رنگ های زیبایی را ایجاد کرده است.

 

گفتنی است این مسجد تاریخی در سال 80 به ثبت فهرست آثار ملی نیز رسیده است و امروز همچنان پویا و زنده در بافت تاریخی شهر شیراز پا برجاست و برای گنجانده شدن در تورهای بافت تاریخی شیراز، مامن خوبی است تا معماری مسجد و کارکردهای آن به گردشگران خارجی به خوبی معرفی شود.

گزارش: مریم شمالیان

پایان پیام/664

منبع: شبستان

کلیدواژه: مساجد تاریخی بافت تاریخی گردشگری شیراز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۱۵۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معماری آلبوم هویتی یک منطقه در تاریخ است + تصویر

امام جمعه بوشهر معماری، شهرسازی و بازآفرینی را آلبوم هویتی یک منطقه در تاریخ دانست و گفت: بافت تاریخی بوشهر یک آلبوم از تاریخ باشکوه این سرزمین محسوب می‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، آیت‌الله غلامعلی صفایی بوشهری ظهر امروز در هفتمین اجلاس مجمع رؤسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری شورا‌های اسلامی کشور با اشاره به اهمیت توجه به معماری و شهرسازی، اظهار داشت: شهرسازی و معماری در حرکت تاریخ، نشان از ابعاد مختلفی از درجه تمدن هر جغرافیا و منطقه زیستی دارد.

نماینده ولی‌فقیه در استان بوشهر بازآفرینی سازه‌های زیستی را در تمدن‌ها و ادوار مختلف تاریخی را متمایز دانست و بیان کرد:
در هر زیست‌بوم معماری و شهرسازی و بازآفرینی سازه‌های زیستی نشان از درجه دانش، هوشمندی، توان مهندسی و تشخیص قوی در عرصه جامعه‌شناسی و روان‌شناسی آن جامعه دارد.

رئیس شورای فرهنگ عمومی استان بوشهر معماری، شهرسازی و بازآفرینی را آلبوم هویتی یک منطقه در تاریخ دانست و تصریح کرد: این مهم نشان از درجه دانش مدیران و مردم آن منطقه دارد.

امام جمعه بوشهر با تشریح جایگاه تاریخی و تمدنی بوشهر در عرصه‌های مختلف به ویژه معماری شهرسازی خاطرنشان کرد: بافت تاریخی بوشهر از معماری بسیار ارزشمند برخوردار است و به عنوان یکی از معماری‌های منحصربه‌فرد جنوب کشور است.

وی معماری بافت تاریخی بوشهر را به‌عنوان هویت این شهر و شناسنامه تاریخی ایران زمین دانست و اضافه کرد: بافت تاریخی بوشهر یک آلبوم از تاریخ باشکوه این سرزمین محسوب می‌شود.

صفایی بوشهری با اشاره به اهمیت برگزاری همایش مجمع رؤسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری شورا‌های اسلامی افزود: این همایش بسیار مهم است و می‌تواند در یک فرآیند دانش‌بنیان و فوق‌العاده جامع به بسیاری از چالش‌ها و مشکلاتی که در روند زندگی انسان ایجاد می‌شود پاسخ مثبت دهد و چالش را حل کند.

127 هزار عضو شوراهای اسلامی سراسر کشور

رئیس شورای اسلامی استان بوشهر، شوراهای شهرها و روستاها را نقطه عطف در تاریخ سیاسی ایران دانست و بیان کرد: شوراهای اسلامی شهرها و روستاها در تحقق مردم سالاری دینی و تمرکززدایی نقش بسیار دارند.

عبدالخالق برزگرزاده 127 هزار عضو شوراهای اسلامی سراسر کشور را مورد اشاره قرار داد و افزود: شوراهای شهر و روستا در کشور با 127 هزار عضو به عنوان نمایندگان مردم فعالیت‌های چشمگیری در حوزه فرهنگی اجتماعی و عمرانی دارند.

وی شوراهای اسلامی شهر و روستا را پل ارتباطی مهمی بین مردم و مسئولین دانست و تصریح کرد: باتوجه به اینکه شوراهای اسلامی به‌عنوان یک نهاد مدنی و برخاسته از بطن جامعه پل ارتباطی مهمی بین مردم و مسئولین محسوب شده انتظار می‌رود بنابر تأکیدات مقام معظم رهبری مسئولان نیز پاسخگویی شایسته برای شوراهای مناطق خود باشند.

رئیس شورای اسلامی استان بوشهر، با بیان اینکه در دوره ششم شوراهای اسلامی تعامل و همدلی خوبی بین مسئولان کشوری و استانی برقرار است گفت: اعضای شوراهای اسلامی در راستای تحقق شعار سال باید زمینه حضور گسترده مردم در تولید را مهیا و زبان گویای مردم در ادارات و سازمان‌ها باشند.

برزگرزاده اضافه کرد: دعوت از مردم برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف، ایجاد تعاونی با سرمایه‌های اندک مردم در تولید، حذف بروکراسی‌های اداری برای استقبال مردم در تولید در دستور کار همگان به ویژه مسئولان قرار باید بگیرد.

شوراهای اسلامی شهر و روستا از مردم و برای مردم است

رئیس مجمع رؤسای کمیسیون شهرسازی کلان‌شهر‌ها و مراکز استان‌های کشور هم بیان کرد: در ساختار قانون اساسی به‌گونه‌ای پیش‌بینی شده که کار مردم و تصمیمات محلی، در یک نظام مشارکتی و در یک نظام بر پایه حضور مردم توسط منتخبان اتفاق بیفتد.

مهدی عباسی با بیان اینکه شوراهای اسلامی شهر و روستا از مردم و برای مردم است و در ارتباط با مردم معنای واقعی خود را پیدا می‌کند، افزود: خوشبختانه شاهد این بودیم که رؤسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری و معاونان در کنار هم تبدیل به یک مجموعه منسجم و هم‌فکر و هم‌سو شدند که این ارتباط و این سطح انسجام و آشنایی از فعالیت و تجربیات یکایک افراد، برای مردم پرثمر خواهد بود.

در پایان این آیین از شورا‌های اسلامی برتر استان بوشهر تجلیل شد.

انتهاذی پیام/190

  

دیگر خبرها

  • اجرای برنامه ملی بازآفرینی/ مردم مشارکت کنند
  • معماری آلبوم هویتی یک منطقه در تاریخ است + تصویر
  • راه اندازی دبیرخانه مسابقات معماری و شهرسازی شهرداری شیراز
  • رمزگشایی از گورستان تاریخی هفتاد ملا (+عکس)
  • کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران + فیلم
  • ‌راه‌اندازی دبیرخانه دائمی مسابقات معماری و شهرسازی شیراز
  • دبیرخانه دائمی مسابقات معماری و شهرسازی شهرداری شیراز راه‌اندازی شد
  • راه‌اندازی دبیرخانه دائمی مسابقات معماری و شهرسازی شهرداری شیراز
  • فلورانس رنسانسی؛ خواهر ایتالیایی اصفهان + عکس
  • فلورانس رنسانسی؛ خواهر ایتالیایی اصفهان