Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، متن زیر گفتاری از حجت الاسلام محمد جعفری، مدیر گروه فلسفه دین مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع «کرونا و بحران معنا در زندگی» است که در ادامه می خوانید؛

کرونا در ذهن خیلی از انسان ها این سوال را متبادر کرد که زندگی ما چه معنایی دارد؟ ما قبلاً هم در طول تاریخ اتفاقات، اپیدمی ها، سونامی ها و… داشتیم که حتی بدتر از کرونا بوده است ولی شاید بتوان گفت در قرن بیست و یکم، کرونا یک اتفاق بزرگ و فراگیر بود و یکی از پیامدهایش بحران معنا بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای معنای زندگی چند ساحت تعریف کردند، گاهی به معنای هدف زندگی و گاهی به معنای ارزش زندگی است.

مهم ترین نقطه عزیمت معنای زندگی، رو در رو شدن با مرگ و تنهایی است. خیلی ها در این مدت از خودشان پرسیدند که خب زندگی برای چیست و من چرا باید چنین زندگی داشته باشم. با وجود چنین بلاهایی زندگی ارزش زیستن دارد؟ دشواریها و مصائب چه جایگاهی در زندگی ما دارد؟ در یکی از خطبه های نهج البلاغه آمده است: الدّنیا دارٌ بالبلاء محفوفةٌ انگار دنیا را در بلا و مصیبت پیچانده اند.

در چنین شرایطی این بحث پیش می آید که مکتبهای مختلف که برای اتفاقات مختلف نسخه های خودشان را دارند آیا نسخه هایشان کارآمد است یا خیر؟ طبیعتاً هم الهیات دینی ما مورد آزمون قرار می گیرد که در برابر این بحران معنا چه پاسخی دارد و هم تفکرات ماتریالیستی و ضد دینی از جمله معنویت های نوظهور.

الهیات دینی با توجه به جهان بینی توحیدی که در ذهن مومن حاکم می کند به او درک منظومه ای می دهد و در این درک منظومه ای جهان معنا پیدا می کند. مومن چون همه حوادث را از جانب خدا می داند و معتقد است که خداوند چیزی جز زیبایی نیست و جز زیبایی نمی آفریند، لذا همه حوادث برای او زیباست، حتی همین بحران کرونا چون معتقد است که آنچه آن خسرو کند شیرین بود. بنابراین مومن هیچوقت در چنین حوادثی کم نمی آورد و مواجه اش با این حوادث، مواجهه مثبت است.

یکی از مهم‌ترین مسائل در خصوص بحران معنا این است که رنج برای بشر بحران ایجاد می کند، هم رنج روحی و هم جسمی. در فضای تفکر غربی رنج را دو قسم می دانند؛ «رنج از» / «رنج برای». «رنج از» همین رنج هایی است که می کشیم مثل رنج از بیماری و نداری و ناتوانی ولی «رنج برای» مثل رنجی است که مادر برای بزرگ کردن بچه ش می کشد، در واقعی رنجی است که برای یک مقصود کشیده می شود. در «رنج برای» خیلی سوال ایجاد نمی شود، چون رنج برای یک هدف بالاتر کشیده می شود، ولی در «رنج از» دچار بحران می شویم. تفکر الهی و جهان بینی توحیدی «رنج از» را هم مانند «رنج برای» تعریف می کند. بر این اساس تمام این مصیبت ها و بلاها همه هدف دارد و خدا بدون هدف این بلایا را نازل نمی کند. در همین بحران کرونا ما دیدیم که چقدر برخورد مردم کشورمان با این بلا نسبت به غرب متفاوت بود چنانکه به تعبیر رهبری، غرب، فلسفه اجتماعی و اخلاقی اش را در این آزمون باخت و نتوانست سربلند بیرون بیاید.

مهم ترین چیزی که در معنای زندگی ما اثر بخش است، هدف گذاری صحیح زندگی است و در نگاه الهیاتی این هدف گذاری صحیح را خداوند برای ما رقم زده است. آنچه که در تفکر غیرالهی و اومانیستی به عنوان بحران تعبیر می شود در فضای تفکر ایمانی طور دیگری نگریسته می شود. مثلاً خیلی ها کرونا را فقط به چشم تهدید نگاه می کنند، ولی ما در تفکر الهیاتی می توانیم از جنبه فرصت به آن نگاه کنیم. چنانکه آیه ای هم داریم با عنوان: ان مع العسر یسرا؛ برخی به اشتباه می گویند آخر هرسختی آسانی است در حالی که آیه می گوید همراه سختی، آسانی است. یعنی همین الان که در عمق فاجعه کرونا هستیم، فرصت های بسیاری هم خدا برای ما رقم زده است. هیچ وقت شر و مصیبت برای مومن اضطراب ایجاد نمی کند، چون همه را در پازل معنایی الهیاتی می بیند.

در این دوران، مرگ اندیشی برای خیلی ها دغدغه و بحران ایجاد کرد. در تفکر دینی و زاویه نگاه توحیدی، مرگ اندیشی باعث افزایش آستانه تحمل انسان می شود و تاب آوری انسان را بیشتر می کند. لذا مرگ اندیشی باعث حیات قلبی و روحی انسان می شود و به زندگی انسان معنا می دهد و این یکی از بزرگترین تفاوت های مکتب الهیات دینی و جهان بینی توحیدی نسبت به مکاتب نوظهور و تفکرات غیردینی است.

کد خبر 4973018

منبع: مهر

کلیدواژه: ویروس کرونا معنای زندگی محمد جعفری معرفی کتاب ویروس کرونا مجمع عالی حکمت اسلامی کنفرانس بین المللی امام رضا ع پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی حجاب و عفاف سازمان تبلیغات اسلامی فلسفه علوم انسانی اسلامی قرآن تفسیر قرآن پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مرگ اندیشی بحران معنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۳۴۴۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری نشست هم اندیشی استاندار با فعالان محلات استان قزوین

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، در این نشست تعدادی از فعالان اجتماعی و فرهنگی به بیان مهم‌ترین مطالبات و دغدغه‌های خود پرداختند.  

دیگر خبرها

  • زندگی سخت است آیا فلسفه می‌تواند کمک کند؟
  • سن مناسب برای فرزندآوری؛ از تصویر تا واقعیت
  • (ویدئو) روایتی عجیب از زندگی طراحان سوالات کنکور
  • اصفهان، اقلیم معناست
  • برگزاری نشست هم اندیشی استاندار با فعالان محلات استان قزوین
  • توصیه‌هایی برای انتخاب رشته صحیح و اصولی
  • مفاهیم قرآن بینشی عمیق به انسان می‌بخشد
  • رونمایی از بزرگ‌ترین مسئله ایران و جهان که از فقر هم وحشتناک تر است
  • رسیدن به سن تکلیف آغاز مرحله جدید زندگی است
  • طب ایرانی یکی از اصول ششگانه سبک زندگی را محیط می‌داند