Web Analytics Made Easy - Statcounter

«ابوالفضل ظهره‌وند» سفیر پیشین ایران در افغانستان با اشاره به بیانیه طالبان درباره تکمیل مرحله اول توافق دوحه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: طی چند ماهی که از توافق دوحه می‌گذرد، اتفاق‌هایی در افغانستان رخ داده که ظاهراً نشان می‌دهد طرفینِ قرارداد (طالبان و آمریکا) از روند اجرایی توافق دوحه ناراضی هستند یا به نتیجه دلخواه نرسیده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضوع را به راحتی می‌توان در بیانیه اخیر طالبان مشاهده کرد؛ چراکه آنها معتقدند دولت افغانستان در روند آزادسازی پنج هزار زندانی طالب سنگ‌اندازی می‌کند و حتی در بخشی دیگر از بیانیه خود اعلام کرده‌اند که مقام‌های این جریان همچین در لیست سیاه قرار دارند. این درحالی است که آمریکایی‌ها نیروهای خود را به زیر پنج هزار نفر رسانده‌اند اما طالبان خواهان خروج کامل ایالات متحده از افغانستان است. به همین جهت من معتقدم بیانیه اخیر در مورد پایان مرحله اول توافق دوحه را باید یک گزارش کار از ناحیه طالبان دانست.

وی ادامه داد: لحن طالبان در این بیانیه تا حدودی اعتراضی است اما مساله اینجاست که به هیچ وجه در این بیانیه به نشست بین‌الافغان یا آینده داخلیِ توافق اشاره نشده است. در این میان باید توجه داشته باشیم که کابینه افغانستان همچنان تکمیل نشده است و به نظرم یکی از دلایلی که نشست بین‌الافغان برگزار نمی‌شود، همین موضوع است. نکته دیگر که در راستای بیانیه طالبان در مورد پایان مرحله اول توافق دوحه باید مد نظر داشت این است که سه ضلع معادله افغانستان در این توافق، با یکدیگر هماهنگ نیستند. واقعیت این است که طالبان توافق دوحه را با آمریکا به امضاء رسانده است اما مطالبات میدانی‌اش را از دولت افغانستان طلب می‌کند؛ این یعنی یک تضاد آشکار. ما صراحتاً در بیانیه طالبان می‌بینیم که آنها در بخش‌هایی، از توافق امضا شده با آمریکا ابراز خرسندی می‌کنند اما بحث اینجاست که دولت افغانستان به دنبال آن است که طالبان وارد چارچوب صلح و ساختار سیاسی شود و از برپایی مجدد عمارت اسلامی افغانستان دوری کند. این در حالی است که طالبان معتقد است کابل با قصد و نیت قبلی مانع از آزادی ۶۰۰ زندانی خود شده و به همین ترتیب خواهان تعدیل مواضع اشرف غنی است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: طالبان در حال بازی دوگانه در افغانستان است و به دنبال آن است که صحنه جنگ در افغانستان را به صحنه درگیری خود با دولت افغانستان تبدیل کند و آمریکا را از این معادلات کنار بگذارد. در این میان پرسش این است که مرحله دوم توافق میان طالبان و آمریکا چه محورهایی را در بر می‌گیرد؟ آنچه که در متن قرارداد آمده، این است که طالبان در مرحله دوم به دنبال آن است تا با اعمال فشار بر آمریکا میزان نیروهای این کشور را به زیر چهار هزار نفر برساند و ترامپ هم این مساله را تایید کرده است. در مقابل کنگره آمریکا به دلیل مسائل میدانی و تهدیداتی که از ناحیه افغانستان متصور است، با این درخواست و طرح ترامپ مخالفت کرده است. طالبان به دنبال خروج کامل از افغانستان است و به همین دلیل کاهش نیروهای آمریکا در کشور را برای خود یک دستاورد تلقی می‌کند. این تضادها تا جایی ادامه پیدا کرده که رییس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده است تصمیم‌گیری در مورد مسائل افغانستان و بحث خروج نیروهای آمریکا به بعد از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا موکول خواهد شد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بسیاری از صاحب‌نظران و تحلیلگران معتقدند که خروج کامل آمریکا از افغانستان صرفاً یک جنگ روانی است. آنها میلیاردها دلار در این کشور هزینه کردند و به همین دلیل فکر نمی‌کنم خروج کامل از افغانستان اجرایی شود. نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد، این است که در بیانیه طالبان انتقادهای زیادی به عملیات‌های نظامیان آمریکا علیه غیر نظامی‌ها در ولایت مختلف مطرح شده که نشان می‌دهد جنگ میان دو طرف همچنان در لایه‌های مختلف جریان دارد. به همین دلیل معتقدم که مرحله دوم توافق طالبان و آمریکا پیچیدگی‌های بیشتری خواهد داشت که یکی از آنها عزم این جریان برای برپایی مجدد عمارت اسلامی افغانستان است. مضاف بر اینکه برخی از طیف‌های طالبان که در زمان مرگ ملاعمر از این جریان جدا شده‌اند یا با داعش همکاری می‌کنند یا اینکه زیر چتر هسته مرکزی فعالیت نمی‌کنند. لذا این اختلاف‌ها و تضادها ممکن است در آینده، توافق دوحه را با تهدیدهایی روبه‌رو کند.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: افغانستان طالبان داعش دوحه اشرف غنی دونالد ترامپ امارت اسلامی افغانستان انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا دولت افغانستان بیانیه طالبان توافق دوحه خروج کامل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۶۳۴۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اظهارنظر مجاهد درباره سفرهای مقامات متعدد سیاسی به کابل

سخنگوی طالبان با اشاره به ترافیک شدید مقامات کشورهای مختلف در روزهای اخیر در کابل تصریح کرد تعاملات نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن هیئت حاکمه افغانستان است. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی حکومت طالبان با اشاره به سفرهای متعدد هیئت‌های بلندپایه سیاسی به کابل اظهار داشت این سفرها و تعاملات نشان‌دهنده آن است که هیئت حاکمه افغانستان به سطح گسترده پذیرفته شده است.

مجاهد اظهار داشت: ‏در این اواخر پایتخت کشور شاهد سفر شمار زیادی از نمایندگان دیپلماتیک و هیئت های خارجی است؛ در این میان، دید و بازدید معاون سازمان همکاری‌های اسلامی و هیئت همراهش و دیپلمات‌های کشورهای روسیه، مالزی، قزاقستان، ترکمنستان و اتحادیه اروپا با مقامات امارت اسلامی قابل توجه است.

وی افزود: ‏به همین ترتیب اشتراک هیئت افغانستان تحت ریاست «حمیدالله آخندزاده» وزیر ترانسپورت در یک نشست مهم در شهر ترمذ ازبکستان، نمایانگر آن است که امارت اسلامی به سطح گسترده پذیرفته شده، مناسبات با آن تأمین بوده و رفت‌وآمدها وجود دارد.

سخنگوی طالبان ادامه داد: ‏روابط متذکره با گذشت هر روز در حال گسترش است و بر موثریت آن افزوده می‌شود. این تلاش‌ها بر فعالیت دستگاه دیپلماسی و در عموم به تأمین مناسبات همه جانبه امارت اسلامی دلالت می‌کند.

ایجاد مسیر ریلی جدید؛ محور دیدار مقامات افغانستان و قزاقستانمالزی: روابط با حکومت افغانستان را گسترش می‌دهیمسفر هیئت بلندپایه تجاری ترکمنستان به کابلروسیه: نشست درباره افغانستان باید در هماهنگی با کابل باشد

‏وی همچنین اظهار داشت: تحولات نشان می‌دهد برداشت برخی مبنی بر اینکه افغانستان منزوی شده، اقتصاد آن در حال تضعیف است و با دیگر کشورها مناسبت ندارد، نادرست است. اکنون معلوم گردید که افغانستان هم از نگاه سیاسی و هم از منظر اقتصادی گام‌های صعودی بر‌می‌دارد و این تلاش‌ها بیشتر گردیده و تسریع خواهد شد.

انتهای پیام/.

 

دیگر خبرها

  • طالبان: برای حفظ دستاوردهای جهاد افغانستان تلاش می‌کنیم
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان
  • اعلام همکاری مالزی در زمینه امنیت سایبری با افغانستان
  • نشست دوجانبه طالبان و هیأت ترکمنستانی
  • بازگشت مرزبانان ایرانی از افغانستان
  • اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای ۶ مرزبان در مرز افغانستان
  • علت انتقال ۶ نیروی مرزبانی به خاک افغانستان چه بود؟
  • آزادی ۶ مرزبان بازداشت شده در جنوب شرق کشور
  • اظهارنظر مجاهد درباره سفرهای مقامات متعدد سیاسی به کابل
  • بازداشت مرزبان ایرانی توسط‌ طالبان | سرنوشت مرزبانان چه شد؟