Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- محوطه یا تپه دامغانی سبزوار یکی از ارزشمند ترین آثار تاریخی کشور است اما این روزها با بی توجهی متولیان حال و روز مناسبی ندارد و جولان‌گاه کارتن خواب‌ها در محوطه باستانی سبزوار شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد مقدس، محوطه یا تپه دامغانی سبزوار یکی از ارزشمند ترین آثار تاریخی کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی که این میراث فرهنگی کهن در چند سال گذشته مورد توجه باستان شناسان و کاوشگران بود اما این روزها با بی توجهی متولیان حال و روز مناسبی ندارد.

تا 2دهه قبل کمتر کسی از ارزش تاریخی تپه دامغانی سبزوار در جنوب شرقی سبزوار خبر داشت تا این که تحقیقات و پژوهش های باستان شناسان ایرانی، پای اروپایی ها را به این تپه و محوطه باستانی باز کرد. در سال 94 گروهی از باستان‌شناسان ایرانی در قالب یک تیم 40 نفره به سرپرستی دکتر گاراژیان فصل جدیدی از کاوش ها را انجام دادند. این کار آنقدر اهمیت پیدا کرد که پای رئیس وقت میراث فرهنگی کشور را به سبزوار کشاند.

سلطانی‌فر در آن بازدید قیاس جالبی کرد و این تپه را واجد ثبت جهانی دانست. در سال 94تفاهم نامه مشترک بین پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور، شهرداری سبزوار و میراث فرهنگی خراسان رضوی قرار شد علاوه‌بر ادامه کاوش، سایت موزه فضای باز در این محل ایجاد شود. در سال 96 به گفته انجمن میراث یاران، با تغییر شهردار روند گمانه زنی و کاوش‌ها متوقف شد.

مدیر مطالعات راهبردی تپه دامغانی سبزوار در این زمینه اظهار داشت: در سال 1382 دکتر گاراژیان و خانم دکتر پاپلی برای اولین بار اینجا آمدند و پس از آن پروفسور رمی بوشارلا به سبزوار آمد و اینجا را ارزیابی کرد و در سال 1387 هیئت بلند پایه ای از لیون فرانسه آمدند.

محمدرضا سلیمانی با بیان اینکه ما در واقع در حال از دست دادن یک ثروت فرهنگی هستیم که بسیار اهمیت دارد، افزود: وسعت این پشته باستانی 110 هکتار است و این محوطه که در موقعیت ویژه محور سبزوار- مشهد واقع شده، می‌تواند با تبدیل شدن به سایت‌موزه، اقتصاد فرهنگی را برای شهرستان به ارمغان آورد که این موضوع افزایش میزان ورود گردشگران علمی و تاریخی به شهرستان را نیز به همراه خواهد داشت.

رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در بازدید از این تپه گفته بود: این تپه مانند تپه شهر سوخته زابل در سیستان و بلوچستان است که 5 درصد آن در40 سال گذشته کار کاوش و باستان شناسی روی آن انجام شده و به عنوان میراث جهانی ثبت شده است.

مسعود سلطانی فر افزوده بود: تپه دامغانی سبزوار به جهت ارزش تاریخی که دارد از حدود 6هزار سال قبل و 1300 سال قبل از میلاد اینجا حیات داشته است یک شهر بزرگ و محل سکونت چندین هزار نفر از مردم بوده است که درون خود راز های نهفته ای دارد.

سرپرست وقت گروه میراث یاران سبزوار گفت: در سال 94 به همت شورای شهر مصوبه 150 میلیون تومانی بابت سایت و پژوهش‌هایی که صورت گرفته و در آینده صورت خواهد گرفت، مصوب شد.

گزارش| شناسایی 69 سنگ قیمتی در سبزوار / 30 زن سرپرست خانوار شاغل شدندچراغ هندبال سبزوار رو به خاموشی/ مهد هندبال ایران نماینده‌ای در لیگ برتر نداردانتظار واگذاری زمین به منطقه ویژه اقتصادی سبزوار 9 ساله شد

آسمان آرا با بیان اینکه یکسری انتقادات به ما وارد شد که کاش این کارها را نمی کردیم و محوطه بسته می ماند، افزود: زیرا بسیاری از کارهای پژوهشی که انجام شده مورد تخریب باران و عوامل جوی قرار گرفته است.

وی ادامه داد: در حال حاضر به محلی برای کارتون خواب ها تبدیل شده است. 

معاون خدمات شهری شهردار سبزوار نیز گفت: تفاهم نامه مشترک بین پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور، شهرداری سبزوار و میراث فرهنگی خراسان رضوی که در سال 94 منعقد شد، در شورای اسلامی شهر سبزوار مصوب نشد که برای تصویب نهایی به کمیته انطباق برود.

سعید فصیحی افزود: شاید علت این بود که دستگاه‌های متولی که قرار بود زمین را در اختیار قرار بدهند نتوانستند به جمع بندی برسند و این این اتفاق رخ نداد بنابراین زمینی وجود ندارد که کار روی آن انجام شود.

اکنون سال 99 است و سه سال از تب و تاب گمانه‌زنی‌ها و کاوش ها در این محوطه تاریخی گذشته است. کاوش های باستان‌شناسی و گمانه‌زنی‌ها در این محوطه تاریخی در غفلت مسئولان جای خود را به کشت و کار کشاورزانی داده که شاید زیاد مقصر نیستند.  مالکان این  اراضی این تپه با نبود طرح و تعیین حریم اقدام به تخریب و بازگشایی در این تپه کرده اند.

اما میراث فرهنگی سبزوار به انعقاد قرارداد طرح راهبردی محوطه باستانی تپه دامغانی با دانشگاه حکیم سبزوار بسنده کرد و رئیس این اداره گفت: برای طرح راهبردی تپه دامغانی سبزوار، اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی قرادادی در سال 97 با دانشگاه‌حکیم منعقد کرد و در شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی مصوب شد و به وزارتخانه برای تأیید و ابلاغ نهایی ارسال شده است اما تا کنون جواب آن نیامده است.

انتهای پیام/282/ش

R41347/P/S6,1188/CT7 بیشتر بخوانید... افت فاحش کیفیت نان در سبزوار/ مقصر اصلی توزیع «آرد انحصاری» است؟ نفس‌های گیوه‌دوزی در سبزوار به خط پایان می‌رسد+فیلم نماینده مردم سبزوار در مجلس: حداقل ۳.۵ میلیون خانه در سراسر کشور خالی است

منبع: تسنیم

کلیدواژه: تپه دامغانی سبزوار محوطه باستانی میراث فرهنگی خراسان رضوی کاوش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۶۳۵۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایش اشیای تاریخی ارزشمند کرمان در باغ موزه هرندی

به گزارش خبرگزاری مهر، سعید شاهرخی با بیان اینکه امروز مجموعه ارزشمندی از اشیا باستانی استان کرمان، از موزه ملی ایران به کرمان وارد شد گفت: این اشیا به کرمان انتقال یافت و همزمان با هفته میراث فرهنگی در باغ موزه هرندی به نمایش در خواهد آمد.

وی، افزود: بخشی از اشیا این مجموعه انتقالی، حاصل کاوش‌های علمی باستان شناسی در تپه‌ها و محوطه‌های کلیدی استان کرمان از جمله تپه یحیی در دشت صوغان شهرستان ارزوئیه و محوطه باستانی شهداد در شهرستان کرمان بوده که در نتیجه کاوش سال‌های پایانی دهه چهل خورشیدی به دست آمده است.

وی تصریح کرد: بخش قابل توجهی از اشیای مجموعه انتقالی، حاصل حفاری‌های غیرمجاز در محوطه‌های باستانی جیرفت است که در دهه اوایل دهه هشتاد از کشور خارج شده بود و با تلاش مشترک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت امور خارجه از حراج آن در حراجی‌های لندن جلوگیری و به کشور بازگشته است.

شاهرخی، افزود: قدمت تعدادی از این اشیا به دوره نوسنگی و حدود ۸۸۰۰ سال پیش از آن بر می‌گردد که متعلق به تپه گاو کشی در اسفندقه جیرفت بوده و در نتیجه کاوش‌های علمی باستان شناسی در این تپه حاصل شده است.

کد خبر 6095625

دیگر خبرها

  • آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعدد در نقش رستم
  • آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعدد در محوطه باستانی نقش رستم
  • آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعددی در محوطه باستانی نقش رستم
  • استقرار گروه‌های پایش و مرمت در نقش رستم
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • نمایش اشیای تاریخی ارزشمند کرمان در باغ موزه هرندی
  • انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی استان، از موزه ملی ایران به کرمان
  • انتقال اشیاء باستانی از موزه ملی ایران به استان کرمان
  • سفر یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • سفره یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری