Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصادآنلاین - علی کریمی؛ مرکز آمار ایران اطلاعات مربوط به آخرین تحولات بازار کار در فصل بهار را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، نرخ بیکاری در ادامه روند نزولی خود طی چند فصل اخیر، در فصل بهار تک رقمی شد و به 9.8 درصد رسید که حاکی از کاهش 0.8 درصدی نرخ بیکاری نسبت به زمستان 1398 می‌باشد. همچنین طی یک سال اخیر نرخ بیکاری کاهشی 2 درصدی را نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نرخ بیکاری در میان جوانان (گروه سنی 35-18 سال) برابر با 16.7 درصد گزارش شده‌است که بیش‌تر از نرخ بیکاری میانگین جامعه می‌باشد. این موضوع حاکی از شرایط سخت پیش‌روی جوانان برای ورود به بازار کار نسبت به سایر گروه‌ها است. همچنین نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی برابر با 13.5 گزارش شده‌است که نسبت به فصل گذشته کاهشی بیش از 2 درصدی را نشان می‌دهد. نمودار زیر روند نرخ بیکاری از سال 1397 در فصول مختلف را نشان می‌دهد.

همان گونه که مشخص است داده‌های منتشر شده طی دو سال اخیر نشان می‌دهد که نرخ بیکاری در این مدت روند نزولی داشته‌است؛ به‌گونه‌ای که نرخ بیکاری از 12.2 درصد در بهار 1397 به 9.8 درصد در بهار 1399کاهش یافته است. این در حالی است که طی دو سال اخیر اقتصاد ایران رشد منفی را تجربه کرده‌است. نمودار زیر رشد تولید ناخالص داخلی را در فصول سال‌های 1397 و 1398 نشان می دهد.

نمود رشد منفی اقتصاد را می‌توان در آمار مربوط به تعداد شاغلین مشاهده نمود؛ به طوری‌که تعداد شاغلین در فصل بهار با کاهشی 2 درصدی نسبت به زمستان 1398، به 22 میلیون و 962 نفر کاهش یافته‌است. نمودار زیر تعداد شاغلین را طی دو سال اخیر نشان می‌دهد:

همانگونه که مشخص است تعداد شاغلین در فصل بهار به کم‌ترین میزان خود در طی دو سال گذشته رسیده‌است؛ به‌گونه‌ای که تعداد شاغلین در این فصل نسبت به بهار سال گذشته بیش از 6 درصد کاهش یافته‌است. بنابراین پرسش اساسی که در اینجا مطرح می‌باشد این است که با توجه به رشد منفی اقتصاد و کاهش تعداد شاغلین، به ویژه با شیوع بیماری کرونا طی دو فصل اخیر، نرخ بیکاری چگونه کاهش یافته‌است؟ ابتدا باید این موضوع را در نظر داشت که نرخ بیکاری یکی از شاخص‌هایی است که طی سال‌های اخیر نحوه محاسبه آن به شدت مورد انتقاد قرارگرفته‌است و کارشناسان بر این باورند که نرخ بیکاری محاسبه شده بر اساس تعاریف موجود، نمی‌تواند تصویر روشن و درستی از شرایط بازار کار ارائه دهد.

با تمام نقدهای وارد شده به نحوه محاسبه نرخ بیکاری، با دقت در آمار منتشر شده شاید بتوان پاسخ این پرسش را یافت که چرا با وجود رشد منفی اقتصاد و کاهش میزان شاغلین، نرخ بیکاری کاهش یافته‌است؟ پاسخ در یک کلمه خلاصه می‌شود: «ناامیدی». به بیان دیگر افراد جویای کار با توجه به شرایط موجود، ناامید از یافتن شغل از بازار کار خارج می‌شوند که همین امر موجب می‌شود که افراد از زمره بیکاری خارج شوند. برای مشخص شدن موضوع، تعریف مرکز آمار از فرد بیکار را مرور می‌کنیم:

« بیکار: افراد 15 ساله و بیشتر که سه ضابطه را به طور همزمان دارا باشند: 1- در هفته مرجع فاقد کار باشند؛ 2-در هفته مرجع و سه هفته قبل از آن جویای کار باشند؛ 3- در هفته مرجع و سه هفته قبل از آن برای اشتغال مزدبگیری یا خوداشتغالی، آماده برای کار باشند. افرادی که به دلیل آغاز کار در آینده و یا انتظار بازگشت به شغل قبلی جویای کار نبوده، ولی فاقد کار و آماده برای کار بوده‌اند، نیز بیکار محسوب می‌شوند.» همانگونه که مشخص است در صورتی که فرد از جستجوی کار طی سه هفته دست بکشد از زمره بیکاران خارج می‌شود.

بنابراین با توجه به تعریف بیکاری و همچنین کاهش تعداد شاغلین می‌توان نتیجه گرفت که دست کشیدن افراد از جستجو برای یافتن شغل و خروج از بازار کار علت کاهش نرخ بیکاری بوده‌است و نه ایجاد فرصت‌های شغلی جدید. این موضوع را می‌توان در کاهش نرخ مشارکت مشاهده نمود. نرخ مشارکت به عنوان شاخصی از پویایی و فعال بودن افراد در سن کار می‌باشد. بررسی این نرخ حاکی از این است که نرخ مشارکت اقتصادی به عنوان معیاری از مشارکت افراد در بازار کار در بهار 1399، به پایین‌ترین حد خود طی دو سال اخیر رسیده است و در این فصل تنها 41 درصد افراد در سن کار، شاغل و یا جویای کار بوده‌اند.

همان‌گونه که مشخص است و بدان اشاره شد دلیل کاهش نرخ بیکاری طی چند فصل اخیر را نمی‌توان در افزایش اشتغال دانست، بلکه نرخ مشارکت که معیاری از حضور افراد در بازار کار و امید به یافتن شغل می‌باشد، به شدت کاهش یافته‌است. این موضوع در کنار نرخ بالای بیکاری در گروه سنی جوانان و همچنین فارغ‌التحصیلان دانشگاهی، می‌تواند کشور را با شرایط بحرانی از ابعاد اقتصادی و اجتماعی مواجه سازد.

بررسی شرایط اشتغال مردان نیز نشان می‌دهد که نرخ بیکاری مردان و زنان در فصل بهار به ترتیب برابر با 9 و 13.7 درصد بوده‌است که کم‌ترین نرخ بیکاری در دو سال اخیر می‌باشد. در نقطه مقابل نرخ مشارکت مردان برابر با 67.9 درصد بوده‌ که این رقم برای زنان به 14.1 درصد رسیده‌است. نرخ مشارکت در دو گروه مردان و زنان نیز در این مدت کاهش یافته‌ که این کاهش نرخ مشارکت در زنان بسیار محسوس بوده‌است؛ به‌گونه‌ای که نرخ مشارکت زنان در فصل بهار نسب به فصل  مشابه سال گذشته کاهش یافته‌ و از 17.6 درصد در بهار 1398 به 14.1 درصد در بهار 1399 رسیده‌است. نمودار زیر نرخ بیکاری و نرخ مشارکت را به تفکیک جنسیت از سال 1397 نشان می‌دهد.

وضعیت اشتغال در میان استان‌های کشور نشان می‌دهد که استان لرستان با 21 درصد، بیش‌ترین و استان خراسان جنوبی با 4 درصد، کم‌ترین نرخ بیکاری را در میان استان‌های کشور داشته‌است. همچنین استان تهران نرخ بیکاری 8.8 درصدی را در این فصل ثبت کرده است. نمودار زیر نرخ بیکاری را به تفکیک استان در فصل بهار نشان می‌دهد:

همچنین استان هرمزگان با 41 درصد بیش‌ترین و استان سیستان و بلوچستان با 33.4 درصد کم‌ترین مشارکت را در بازار کار داشته‌اند. نمودار زیر نرخ مشارکت به تفکیک استان در فصل بهار را نشان می‌دهد.

از میان بخش‌های مختلف اقتصادی هم، بخش خدمات با سهم 49.7 درصد، بیش‌ترین میزان اشتغال را به خود اختصاص داده‌است. این رقم برای بخش‌های صنعت و کشاورزی به ترتیب برابر با 31.8 و 18.6 بوده‌است که در نمودار زیر مشاهده می‌شود.

 

پربیننده ترین ۶۰۰هزار میلیارد سهام عدالت پس گرفته شده از مردم کجاست؟ عملیاتی شدن همسان‌سازی حقوق بازنشستگان از ابتدای مهر ۵ خبر مهم اقتصادی ۱۳۹۹/۴/۲۶ ۵ خبر مهم اقتصادی ۱۳۹۹/۴/۲۷ حقوق بازنشستگان به شاغلان می‌رسد؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: علی کریمی نرخ بیکاری شیوع بیماری کرونا اشتغال بازار کار بیکاری علی کریمی مرکز آمار ایران ویروس کرونا شیوع ویروس کرونا اخبار کرونا قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت کاهش یافته طی دو سال اخیر نشان می دهد نرخ بیکاری نرخ بیکاری تعداد شاغلین درصد در بهار فصل بهار نرخ مشارکت نمودار زیر بازار کار جویای کار کاهش نرخ رشد منفی کم ترین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۷۳۲۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نرخ تورم در آمریکا همچنان بازهم افزایشی شد

اداره تحلیل اقتصادی آمریکا (BEA) در گزارشی اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه اول سال جاری میلادی سریعتر از حد انتظار کاهش یافت و این در حالی بود که نرخ تورم همچنان در حال افزایش است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل فاکس بیزینس، اداره تحلیل اقتصادی آمریکا (BEA) در گزارشی اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه اول سال جاری میلادی سریعتر از حد انتظار کاهش یافت و این در حالی بود که نرخ تورم همچنان در حال افزایش است.

بر اساس برآورد پیشین اداره تحلیل اقتصادی (BEA) که روز پنجشنبه منتشر شد، تولید ناخالص داخلی واقعی آمریکا پس از افزایش 3.4 درصدی در سه ماهه چهارم سال 2023، با نرخ سالانه 1.6 درصد برای دوره ژانویه تا مارس رشد کرد که نسبت به دوره قبل کاهش نشان می‌دهد.

بر اساس گزارش رویترز، کارشناسان اقتصادی پیش بینی کرده بودند که سرعت رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا در طول ماه قبل کاهش یافته و به 2.4 درصد رسیده است.

هشدار صندوق بین المللی پول درباره بدهی دولت آمریکانرخ تورم آمریکا در دوره بایدن به 18.8 درصد رسید

در مقایسه با سه ماهه چهارم، کاهش تولید ناخالص داخلی واقعی آمریکا در سه ماهه اول 2024 عمدتاً منعکس کننده کاهش هزینه‌کردهای مصرف کننده و صادرات و کاهش هزینه‌های دولت محلی و دولت فدرال است. البته این کاهش سرعت رشد اقتصادی تا حدی با تسریع رشد سرمایه گذاری ثابت در بخش مسکن جبران شد.

رابرت فریک، اقتصاددان "اتحادیه اعتباری فدرال نیروی دریایی" در این باره می‌گوید: ما می‌دانستیم که اقتصاد خود را از حمایت دولت دور می‌کند، فقط تصور نمی‌کردیم که تولید ناخالص داخلی به این سرعت کاهش یابد.

وی افزود: با کاهش هزینه‌های دولت و تعدیل هزینه‌های مصرف‌کننده همراه با ناپدید شدن حمایت‌های دوران کرونا، تولید ناخالص داخلی کمتر از همه برآوردها بود.

بنا بر این گزارش، شاخص قیمت مخارج مصرف شخصی (PCE)، به استثنای قیمت مواد غذایی و انرژی - معیاری که فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) برای اندازه گیری نرخ تورم دنبال می‌کند - پس از افزایش و رسیدن به 2 درصد در سه ماهه چهارم، 3.7 درصد در سه ماه اول 2024 افزایش یافت.

این در حالی است که داده‌های اخیر و اظهارات مدیران بانک‌های آمریکایی، نشان می‌دهد که مصرف‌کنندگان آمریکایی با درآمدهای پایین برای پرداخت به موقع اقساط وام‌های خود با مشکلات روزافزون مواجه هستند که این موضوع بانک‌ها را بر آن داشته است تا در اعطای کارت‌های اعتباری و وام‌های خودرو محتاط‌تر شوند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جدیدترین قیمت رمزازها در جهان : ۸ ارديبهشت
  • آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان/ سقوط سودآوری بیت‌کوین
  • برنج هندی عقب‌نشینی کرد
  • سقوط سودآوری بیت‌کوین
  • نرخ تورم در آمریکا همچنان بازهم افزایشی شد
  • وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است
  • بالاترین نرخ بیکاری در آلمان از سال ۲۰۱۵
  • بهار پربارش امسال با افزایش متوسط بارندگی استان فارس در سامانه بارشی اخیر
  • این دارو‌ها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • افزایش تورم خوراکی‌ها در آغاز سال