Web Analytics Made Easy - Statcounter

یوکیا آمانو در ۹ مه ۱۹۴۷ میلادی در یوگاوارا در ژاپن به دنیا آمد. تحصیلات خود را در همان کشور پشت سر گذاشت و از دانشکده حقوق دانشگاه توکیو فارغ التحصیل شد و بعدها هم در سال های ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۵ در ۲ دانشگاه فرانسوی دوره هایی گذراند.

خدمت در وزارت امورخارجه ژاپن

آمانو در ۱۹۷۲ میلادی در وزارت امورخارجه ژاپن مشغول به خدمت شد و مدتی هم به عنوان رییس بخش علوم و کنترل تسلیحات هسته‌ای وزارت خارجه ژاپن بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی هنگام خدمت در وزارت خارجه در سفارتخانه‌های ژاپن در ویتنام، واشنگتن و بروکسل نیز حضور داشت و یکی از اعضای هیات اعزامی ژاپن به کنفرانس خلع سلاح هسته‌ای در ژنو بود.

این دیپلمات ژاپنی در آوریل ۲۰۰۱ میلادی به‌عنوان نماینده ژاپن در هیات سازمان ملل متحد در زمینه مسایل موشکی شد و درست سه ماه پس از آن نیز وارد گروه متخصصان سازمان ملل در زمینه تحصیلات منع گسترش و خلع سلاح هسته‌ای شده بود. او به عنوان مدیر کل خلع سلاح و منع اشاعه هسته ای درگیر مذاکرات بین المللی چون تمدید معاهده منع اشاعه هسته ای (NPT)، معاهده جامع منع آزمایش هسته ای، پروتکل کنوانسیون سلاح های بیولوژیک، اصلاحیه کنوانسیون سلاح های خاص متعارف و رویه بین المللی علیه اشاعه موشک های بالستیک بود.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

دولت ژاپن در سپتامبر ۲۰۰۸ اعلام کرد که آمانو را به عنوان مدیر کل بعدی آژانس نامزد کرده است. آمانو در دوم ژوییه ۲۰۰۹ در دور ششم رای گیری توسط شورای حکام به عنوان مدیر کل آژانس انتخاب شد. رقیب اصلی او در آن سال برای کسب این مقام، عبدالصمد مینتی نماینده آفریقای جنوبی بود. آمانو در ۲۰۰۹ میلادی پس از محمد البرادعی برای نخستین بار به عنوان مدیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انتخاب شد تا این آغاز بتواند راهی باشد، برای انتخاب سه دوره ای که او به عنوان مدیر کل آژانس بین المللی اتمی که تا ۲۰۲۱ میلادی ادامه پیدا کرد.

سفر به ایران

آمانو در طول سال هایی که به عنوان مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی مشغول به خدمت بود به دلیل مسایل هسته ای ایران، بارها به این کشور سفر کرد تا بتواند به این پرونده بین المللی سر و سامانی بدهد. در همین خصوص بود که در خرداد ۱۳۹۱ خورشیدی به تهران آمد و با فریدون عباسی رییس وقت سازمان انرژی اتمی و سعید جلیلی رییس تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، دیدار کرد اما آن دیدارها نتیجه ای به دنبال نداشت.

با انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس جمهوری ایران، آمانو بارها به ایران سفر کرد. وی برای نخستین بار در این دولت در آبان ۱۳۹۲ خورشیدی پس از دومین دور مذاکرات در ژنو و به دعوت علی‌اکبر صالحی به ایران آمد.

مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در تیر ۱۳۹۴ خورشیدی بار دیگر و هنگامی که تیم مذاکره کننده ایران و رییس سازمان انرژی اتمی در هتل کوبورگ وین با ١+٥ مشغول مذاکره بودند، شخصاً وارد مذاکرات شد. او در اوج مذاکرات به تهران آمد و با حسن روحانی و علی شمخانی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی، دیدار کرد؛ سفری که با توافق هسته ای همزمان بود.

آمانو همچنین در شهریور ۱۳۹۴ خورشیدی بار دیگر راهی تهران شد تا با مقامات عالی رتبه ایران دیدار و مذاکره کند؛ مذاکراتی که درباره مسایل مربوط به راستی آزمایی و نظارت بر اقدامات هسته ای در چارچوب برجام بود که این اتفاق عملی شد.

او در دی ۱۳۹۴ خورشیدی یک بار دیگر به تهران سفر کرد؛ سفری که رییس سازمان انرژی اتمی ایران آن را سفری تشریفاتی دانست و اعلام کرد که این سفر در چارچوب تقویت و توسعه روابط ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می‌شود.

مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در آذر ۱۳۹۵ خورشیدی دوباره به ایران سفر کرد. آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه ای سفر آمانو را بخشی از تعامل سطح بالا میان ایران و آژانس توصیف و مدیرکل آژانس در جریان سفر به تهران درباره اجرای تعهدات ایران در چارچوب برجام گفت‌وگو کرد.

او در آبان ۱۳۹۶ خورشیدی نیز یک بار دیگر به همراه یک هیات عالی رتبه به ایران سفر کرد و با علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران و محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه دیدار و گفت و گو کرد. مدیرکل آژانس اتمی در این دیدارها گفت که توافق هسته‌ای «یک دستاورد مهم در زمینه راستی‌آزمایی» بوده است. بنابراین آمانو در راستای به سرانجام رساندن پرونده هسته ای ایران بارها به ایران سفر کرد و با مقامات ایرانی دیدار و گفت و گوهایی داشت.

آمانو و پرونده هسته‌ای ایران

آمانو در مقام مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی از زمان اجرای برجام بارها گزارش هایی درباره پایبندی کامل ایران به این توافق ارایه کرد. نخستین گزارش آژانس در دی ۱۳۹۴ خورشیدی ارایه شد و با تایید اجرای اقدامات مشخص شده اجرای برجام آغاز شد.

در خصوص همین پرونده و تایید پایبندی ایران به تعهدات خود در زمینه هسته ای، آمانو در ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ خورشیدی در سخنرانی آغازین خود در نشست شورای حکام در وین پایتخت اتریش با اشاره به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت: گزارش من درخصوص راستی‌آزمایی و نظارت بر جمهوری اسلامی ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل فعالیت‌های مرتبط با آژانس را در ماه‌های اخیر در این کشور شامل می‌شود. من به‌طور جدی تاکید کرده‌ام که اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای ایران یک دستاورد مهم برای راستی‌آزمایی هسته‌ای است. بنابراین، امیدوارم که راه‌هایی برای کاهش تنش‌های کنونی از طریق گفت‌وگو به دست آید.

به هرترتیب آمانو در مدت زمانی که عهده دار مسوولیت مدیر کلی آژانس بود، بارها تایید کرد که ایران در عمل به تعهدات هسته ای خود پایبند بوده است.

درگذشت

سرانجام این دیپلمات ژاپنی که به دلیل بیماری خواهان کناره‌گیری از مسوولیتش در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شده بود در ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۹ میلادی چشم از جهان فروبست تا پرچم آژانس به حالت نیمه افراشته درآید.

در پی درگذشت مدیر کل آژانس، وزارت امور خارجه ایران تسلیت گفت و در پیامی نوشت: جمهوری اسلامی ایران با ابراز تاسف از درگذشت  یوکیا آمانو، مدیرکل فقید آژانس بین المللی انرژی اتمی و با تمجید از فعالیت های حرفه ای ایشان مراتب همدردی خود را با دولت و ملت ژاپن، خانواده و همکاران ایشان ابراز می نماید. آمانو در پیگیری حرفه ای و بی طرفانه موضوعات و مسایل خلع سلاحی در دوران فعالیت خود در آژانس، نقش برجسته و تاثیرگذاری در کمک به ارتقاء صلح و امنیت بین المللی ایفاء کردند.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز در پیامی توئیتری و با انتشار تصاویری از آمانو درگذشت وی را تسلیت گفت و نوشت: از شنیدن خبر درگذشت نابهنگام یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، غمگین هستم. فکر و دعای ما با عزیزان وی است. غریق آرامش باشد. ایشان از همان ابتدا، حامی سرسخت برجام بود و ما انتظار داریم که جانشین ایشان نیز همین مسیر را دنبال کند.

برچسب‌ها برجام یوکیا آمانو سازمان ملل متحد سازمان انرژی اتمی ایران علی اکبر صالحی ژاپن ایالات متحده آمریکا دولت سعید جلیلی محمد جواد ظریف حسن روحانی آژانس بین المللی انرژی اتمی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام یوکیا آمانو سازمان ملل متحد سازمان انرژی اتمی ایران علی اکبر صالحی ژاپن ایالات متحده آمریکا دولت سعید جلیلی محمد جواد ظریف حسن روحانی آژانس بین المللی انرژی اتمی برجام یوکیا آمانو سازمان ملل متحد سازمان انرژی اتمی ایران علی اکبر صالحی ژاپن ایالات متحده آمریکا دولت سعید جلیلی محمد جواد ظریف حسن روحانی آژانس بین المللی انرژی اتمی آژانس بین المللی انرژی اتمی کل آژانس بین المللی سازمان انرژی اتمی عنوان مدیر کل ایران سفر هسته ای ایران انرژی اتمی مدیر کل آژانس راستی آزمایی یوکیا آمانو سازمان ملل بار دیگر خلع سلاح

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۹۷۹۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روسیه: هر سلاح اتمی‌ای وارد لهستان شود، آن را هدف مشروع تلقی می‌کنیم

«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت چنانچه آمریکا تصمیم به مستقر کردن تسلیحات هسته‌ای خود در لهستان بگیرد، مسکو این تسلیحات را به عنوان «اهداف مشروع» در زمان وقوع جنگ مستقیم با ناتو در نظر می‌گیرد.

به گزارش فارس به نقل از آناتولی، روسیه هشدار داد تسلیحات هسته‌ای آمریکا در صورتی که در لهستان استقرار یابند به عنوان اهداف جنگی مشروع در نظر گرفته خواهند شد.

«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت چنانچه آمریکا تصمیم به مستقر کردن تسلیحات هسته‌ای خود در لهستان بگیرد، مسکو این تسلیحات را به عنوان «اهداف مشروع» در زمان وقوع جنگ مستقیم با ناتو در نظر می‌گیرد.

زاخارووا در یک نشست مطبوعاتی از اظهارات چند روز پیش «آندژی دودا»، رئیس جمهور لهستان در یک مصاحبه که آمادگی کشورش برای میزبانی از تسلیحات هسته‌ای آمریکا را اعلام کرده بود انتقاد کرده و این موضع رئیس جمهور لهستان را «تحریک آمیز» خواند.

زاخارووا بیان داشت: «طرح چنین صحبت‌های تحریک‌آمیزی از سوی رهبران لهستان اتفاق جدیدی نیست. مقام‌های لهستانی بلندپروازی خودشان برای آن که به شکل سفت و سخت‌تری به تسلیحات هسته‌ای آمریکایی مستقر در اروپا متوسل شوند پنهان نکرده‌اند و از مدت‌ها پیش درباره آن حرف زده‌اند.»

سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه خاطر نشان کرد حرف‌های مقام‌های لهستانی درباره استقرار تسلیحات هسته‌ای همواره با سیاست خصمانه آن‌ها نسبت به روسیه ارتباط مستقیم داشته است.

او در نشست مطبوعاتی هشدار داد: «همانطور که می‌دانید در صورتی که تسلیحات هسته‌ای آمریکا در خاک لهستان مستقر شوند به سرعت فهرست اهداف مشروع روسیه مربوط به وضعیت تقابل نظامی مستقیم با ناتو به‌روزرسانی خواهد شد.»

زاخارووا در این نشست در واکنش به تصمیم اخیر سوئیس برای مسدود کردن دارایی‌های روسیه به ارزش ۳.۱۴ میلیارد دلار شامل ذخایر حاکمیتی متعلق به بانک مرکزی روسیه گفت: «در اینجا نباید درباره مسدود کردن صحبت شود بلکه یک اختلاس، دزدی و راهزنی اتفاق می‌افتد.»

این مقام ارشد وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد یک چنین اقداماتی «به مثابه نقض فاحش هنجارهای قوانین بین‌المللی، شامل اصول برابری حاکمیتی کشورها و منشور سازمان ملل است.»

او ادامه داد: «هر گونه دست‌اندازی به منافع و حقوق مالکیتی کشور ما، صرف نظر از هر نامی که روی آن بگذاریم، چیزی به جز یک دزدی وقیحانه و خودسرانه در نظر گرفته نمی‌شود.»

او در این مورد نیز هشدار داد روسیه بر مبنای اصل مقابله به مثل به آن پاسخ خواهد داد و تدابیر تلافی‌جویانه‌ای که لزوما متقارن نخواهند بود اتخاذ خواهد کرد.

زاخارووا بیان داشت مسکو ابزارهای اقتصادی و سیاسی متعددی برای پاسخ به اقدامات غیردوستانه دارد که در صورتی که مقام‌های سوئیس بر اجرای یک چنین دسیسه‌های ناعادلانه‌ای اصرار بورزند، کشور آن‌ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

دیگر خبرها

  • آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟
  • روسیه: هر سلاح اتمی‌ای وارد لهستان شود، آن را هدف مشروع تلقی می‌کنیم
  • تولید ۶۳ میلیارد کیلووات ساعت برق هسته‌ ای طی یک دهه در نیروگاه اتمی بوشهر
  • واکنش آمریکا به گزارش اخیر گروسی درباره ایران
  • دست یاری صنعت هسته‌ای به صنعت نفت
  • آمریکا: برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم
  • تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای
  • سلاح اتمی؛ جزو برنامه ریزی امنیتی و دفاعی ایران است؟ /تمام «نه»های رهبر انقلاب به سلاح هسته ای +اینفو
  • آمریکا: با آژانس اتمی برای شفافیت بیشتر فعالیت‌های هسته‌ای ایران همکاری داریم
  • توضیحات کریمی قدوسی درباره توئیت جنجالی خود برای ساخت بمب اتمی در طول یک هفته