Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-29@22:07:40 GMT

دیپلماسی سیاسی فعال؛ راه افزایش صادرات

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۷۲۰۰۹۵

دیپلماسی سیاسی فعال؛ راه افزایش صادرات

به گزارش اتاق خبر، ايران هم با وجود همسايگاني نظير ترکيه،‌ امارات، ‌افغانستان و پاکستان و آذربايجان و ... و همچنين توانمندي‌هاي بخش مولد اقتصاد، مي‌تواند با خارج شدن از اقتصاد تک‌محصولي و با تنوع‌بخشي در صادرات بازارهاي حداقل کشورهاي منطقه را به‌دست بگيرد. توانمندي‌هاي صنعت ايران در حوزه صنايعي نظير معدن،‌ پتروشيمي، صنايع آهن، فولاد و مس و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. مي‌تواند بازارهاي جهاني را به تسخير درآورد ولي براي رسيدن به آن نياز به هموارسازي راه دارد. اينجاست که ديپلماسي سياسي بايد به کمک ديپلماسي اقتصاد آيد تا با رايزني‌هاي سازنده بازارهاي کشورهاي هدف به‌ويژه منطقه را به تسخير توليدات ايران دربياورد. ايران ظرفيت‌هاي زيادي دارد و با بهره‌گيري درست از اين ظرفيت‌ها مي‌توان شاهد شکوفايي بخش صادرات بود. در اين زمينه «آرمان‌ملي» گفت‌وگويي با عباس آرگون، نايب‌رئيس کميسيون بازار پول و سرمايه اتاق بازرگاني تهران، داشته که در ادامه مي‌خوانيد.

در حال حاضر صادرات، واردات و مراودات اقتصادي ايران با همسايگان را چگونه ارزيابي مي‌کنيد؟

با توجه به حجم واردات کشورهاي همسايه ما، هنوز جايگاه خودمان را در بازار آنها پيدا نکرديم، يعني با نقطه مطلوب فاصله داريم. ما با قريب به 15 کشور همسايه هستيم و ظرفيت‌هاي خوب و موقعيت استراتژيکي هم داريم چه از منظر تامين از محل خودمان و چه زيرسازي براي استفاده از ظرفيت‌هاي ترانزيتي کشورها آسيايي و آسياي ميانه، اينها ظرفيت بسيار خوبي است که بتوانيم در بازارشان نفوذ داشته و بخش از بازار آنها را تصاحب کنيم. اگر بازار صادراتي ما محدود به يکي دو کشور باشد قطعا آسيب‌پذيري ما بيشتر خواهد بود. ما بايد بتوانيم هم تنوع محصولات صادراتي را افزايش دهيم و هم بتوانيم بازاهاي صادراتي هدف را بيشتر کنيم. هرچقدر بتوانيم صادرات غيرنفتي را افزايش دهيم و وابستگي به درآمدهاي نفتي کاهش پيدا کند، از تک محصولي بودن نجات پيدا مي‌کنيم و بخش خصوصي مي‌تواند کمک حال دولت در تامين ارز مورد نياز کشور از محل صادرات کالاي غيرنفتي باشد و وابستگي به درآمدهاي نفتي هر روزه کاهش پيدا کند، اما هنوز با آن جايگاه مطلوب فاصله زيادي داريم و قطعا بايد در اين حوزه هم از منظر بازاريابي، توليد کالاهاي صادراتي و شکل مديريت شرکت‌هاي صادرات که بتوانند نيازسنجي خوبي از بازار داشته باشند و متناسب با نياز بازارها کالاها توليد شود، برنامه‌ريزي کنيم. از منظر تکنولوژيکي نيز بخش صادرات بايد به‌روزرساني شود تا بهاي تمام شده را کاهش دهيم تا بتوانيم اولا در بازار داخلي و دوما در بازارهاي خارجي به‌ويژه بازارهاي کشورهاي همسايه رسوخ داشته باشيم. ارتقاي کيفيت و تعيين قيمت بحث‌هاي مهمي هستند که تا بتوانيم در اين بازارها حضور موثري را داشته باشيم.

در طول حضور دولت يازدهم و دوازدهم، آيا آمار مراودات اقتصادي نسبت به قبل افزايش پيدا کرده يا خير؟

براي اين موضوع بايد به اعداد و ارقام نگاه کرد، ولي با توجه به شرايط تحريمي به‌نظر نمي‌رسد تغييرات اساسي داشته باشيم. در سال گذشته تحريم و کرونا را داشتيم،‌ در بازه‌اي که برجام مطرح بود، گشايش‌هايي ايجاد شد و فرصت‌هايي پيش آمد که به نحوه مطلوب از آن فرصت‌ها استفاده نشد ولي بايد زيرساخت‌هاي صادراتي فراهم شود. تغيير نگرش در سطح کلان جامعه براي اينکه به سمت صادرات به‌ويژه صادرات کالاهاي غيرنفتي حرکت کنيم از اهميت بالايي برخوردار است. اگر اين تفکر و نگرش عوض شود مي‌توان متناسب با اين تغيير نگرش در زيرساخت‌ها آمادگي را ايجاد کرد. تا زمانيکه مي‌توانستيم نفت صادر کنيم نيازي به اين بحث نداشتيم و تمرکز دولت به صادرات نفت بود، يعني بعد از تحريم‌ها توجه بيشتري به صادرات غيرنفتي ‌شد. شايد در گذشته به گفتمان توجه مي‌شد ولي در عمل اتفاق خاصي نمي‌افتاد و حالا که مي‌بينيم شرايط نفتي سخت شده و نمي‌توانيم صادرات کنيم و قيمت آن افت کرده بيشتر به صادرات غيرنفتي توجه مي‌شود،‌ اما نبايد در حد توجه باقي بماند، بايد زيرساخت‌ها آماده و موانع برداشته شود و ديپلماسي فعالي داشته باشيم. درواقع ديپلماسي سياسي بايد بخش اقتصادي را پشتيباني کند و اين موضوع خيلي مهم است.

آيا سفر نخست وزير عراق به ايران مي‌تواند به توسعه روابط تجاري و اقتصادي با اين کشور و ساير کشورهاي منطقه منجر شود؟

عراق يکي از مشتريان و بزرگترين بازار صادراتي ما است ولي نبايد محدود به عراق باشيم. متاسفانه صادرات در گذشته تنها وابسته به نفت بود،‌ حالا هم نبايد تنها وابسته به يک کشور در حوزه صادرات شويم. اگر مشکلي در اين کشور در حوزه سياسي و اقتصادي ايجاد شود با افت در صادرات کشور مواجه خواهيم شد. بايد بتوانيم کشورهاي آسياي مرکزي، آسياي ميانه، افغانستان و پاکستان و کشورهاي ديگري که در منطقه وجود دارند فعاليت داشته باشيم و توسعه روابط بدهيم و ديپلماسي فعالي با اين کشورها داشته باشيم و صادرات‌مان به کشورها را افزايش دهيم و اين کار ديپلماسي فعالي نياز دارد تا بتواند هم زمينه را براي تجار و بازرگانان فراهم کند و در بخش داخلي با توانمندسازي بيشتر کالا با کيفيت، قيمت مناسب و متناسب با نياز آن بازار را توليد و صادر کند.

برخي کارشناسان علت شکست برخي از قراردادهاي تجاري ايران را محدوديت شرکاي تجاري مي‌دانند،‌ چطور بايد در اين بخش تنوع ايجاد کرد؟

بايد در اهداف صادراتي، کشورهاي هدف، کيفيت، محصول و قيمت و ... تنوع داشته باشيم تا بتوانيم به اهدافي که داريم برسيم.

با توجه به اينکه تقريبا نفت از سبد صادراتي خارج شده، آيا اين اتفاق يک فرصت براي کشور است يا يک تهديد؟

اين اتفاق در ظاهر تهديد است چراکه کشور در تنگناهاي مالي قرار داده و باعث جهش نرخ ارز شده است، اگر مي‌توانستيم همان روند صادرات سابق نفت را داشته باشيم قطعا دلار امروز به اين قيمت‌ها نبود. از اين منظر که دولت در تنگناي مالي است نمي‌توان آن را فرصت ناميد. ولي از اين جهت که فرصتي در دل اين تهديد وجود دارد مي‌توان از آن بهره‌برداري کرد. اين تهديد ما را مجبور کرده تا روي صادرات کالاهاي غيرنفتي تمرکز کنيم و اين فرصتي است تا از اين تهديد فرصت بسازيم.

 

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: صادرات داشته باشیم ظرفیت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۲۰۰۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتباط شبه سوئیفت با ۱۰ کشور داریم

به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در حاشیه افتتاح نمایشگاه توانمندی صادراتی ایران در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران، در پاسخ به سوالی در خصوص چگونگی نقل و انتقال پول با دیگر کشورها گفت: در روش‌های پولی و بانکی و شبه سوئیفت اتفاقات خوبی روی داده است و با نزدیک به ۱۰ کشور تعاملات مستقیم مالی و از طریق ارزهای ملی انجام می‌دهیم اما به دلیل محرمانگی درباره آنها تبلیغات نمی‌کنیم.

ضیغمی در ادامه گفت: با دستور رئیس جمهور مشوق‌های صادراتی به تجار پرداخت خواهد شد و از طرفی خطوط مستقیم دریایی و هوایی با کشورهای هدف راه‌اندازی می‌شود.

حضور هیأت تجاری کره شمالی در ایران اکسپو

وی در مورد نمایشگاه ایران اکسپو هم اظهار کرد: ۱۰۳ کشور برای حضور در این نمایشگاه حضور خواهند داشت. همچنین بیش از ۳۵۰۰ شرکت‌کننده درخواست حضور داشتند که با توجه به محدودیت‌های زیرساختی تنها توانستیم ۲۵۰۰ نفر را پذیرش کنیم. امیدواریم با افزایش زیرساخت‌ها بتوانیم در سال‌های آینده ۵ هزار نفر بازدیدکننده تجاری را از این نمایشگاه پذیرا باشیم و مشکلات موجود رفع شود.

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: در این نمایشگاه ایران توانمندی‌های صادراتی خود را در حوزه‌های مختلفی از جمله فولاد، خدمات، فنی مهندسی، ساختمان، پتروشیمی، ماشین‌آلات، صنایع غذایی، تجهیزات پزشکی، دانش‌بنیان و … در معرض دید بازدیدکنندگان داخلی و خارجی قرار می‌دهد.

وی افزود: در این نمایشگاه تلاش شده که تمرکز نمایش فعالیت‌های ایران در حوزه‌های صنایع غذایی دانش‌بنیان، ساختمان، تجهیزات پزشکی و حوزه‌های غیرپزشکی باشد زیرا ظرفیت‌های مناسبی برای صادرات این محصولات به دیگر کشورها داریم. همچنین قراردادهای مختلفی توسط بخش خصوصی در این نمایشگاه منعقد می‌شود که امیدواریم فضای مذاکره دوجانبه با فعالین اقتصادی کشورهای مختلف فراهم شود.

ضیغمی در پاسخ به سوالی در ارتباط با ورود هیأت تجاری از کشور کره شمالی به ایران برای بازدید از این نمایشگاه گفت: این کشور نیز مانند سایر کشورها برای بازدید از نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی به ایران آمده است.

معاون وزیر صمت افزود: کشورهای دیگری که با ایران در حوزه‌های نفت همکاری می‌کنند، ظرفیت‌های دیگر ایران را نمی‌دانند و حتی بسیاری از کشورهای دوست و همسایه نیز به ظرفیت‌های صادراتی ایران آگاه نیستند که امیدواریم این نمایشگاه زمینه را برای شناخت ظرفیت‌های صادراتی ایران در بخش‌های دیگری به غیر پتروشیمی، نفت و فولاد بشناساند. رئیس سازمان توسعه تجارت ایران

وی اظهار کرد: بسیاری از شرکت‌هایی که در سالهای گذشته با ایران قرارداد بستند امسال برای توسعه روابط به ایران می‌آیند؛ جزئیات قراردادهای منعقد شده در روز آخر به طور کامل منتشر خواهد شد.

کد خبر 6090013 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • بازار‌های صادراتی خود را در کشور‌های اروپایی توسعه می‌دهیم
  • رویدادی در جهت تقویت دیپلماسی تجاری و توسعه صادرات رقم خورد
  • درخواست یک فعال سیاسی درباره کاظم صدیقی
  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • یکی از استان‌های پیشرو در توسعه دیپلماسی منطقه‌ای هستیم
  • افزایش ظرفیت تبادل برق با کشورهای همجوار به ٥ هزار مگاوات
  • ارتباط شبه سوئیفت با ۱۰ کشور داریم
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»
  • افزایش ۲۷درصدی خرید مرغ مازاد مرغداران/ کریدورهای صادراتی فعال شود