Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@03:35:42 GMT

زور و ارعاب جایگزین دیپلماسی

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۷۹۹۸۷۰

زور و ارعاب جایگزین دیپلماسی

در ادامه این یادداشت، می خوانیم: به همین دلیل است که برایان هوک تور بین‌المللی را از غرب آسیا تا اروپا برای جمع‌آوری آرای لازم برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران آغاز کرده و تلاش دارد به هر نحو ممکن رضایت برخی از این کشورها را برای موافقت با قطعنامه ضدایرانی امریکا در شورای امنیت به دست آورد. این در حالی است که ایالات‌متحده می‌داند با رای موافق کشورهای غیر دایم نیز موفقیتش تضمین شده نیست و اعضای دایم شورای امنیت خواسته‌هایی دارند که عدم برآورده شدن این خواسته‌ها به‌طور حتم به شکست طرح تمدید تحریم تسلیحاتی منجر خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اعضای دایم شورای امنیت از جمله کشورهای چین و روسیه اعلام کرده‌اند که از امریکا می‌خواهند به برجام بازگردد و در مقابل ایران نیز به‌طور کامل تعهدات خود در توافق هسته‌ای را اجرایی کند. خواسته کشورهای اروپایی نیز مشابه با خواسته چین و روسیه است.

ایالات‌متحده نمی‌تواند مطالبات این کشورها درخصوص توافق هسته‌ای را به‌طور کلی نادیده بگیرد و انتظار داشته باشد آنها از خواسته‌های امریکا تبعیت کنند. می‌توان عنوان کرد که امریکا تصمیم دارد با این اقدامات و جلب‌نظر اعضای غیردایم شرایط را به‌نحوی تنظیم کند که هزینه زیادی بر کشورهایی که احتمالا اقدام به استفاده از حق وتو خواهند کرد، تحمیل کند و مشروعیتی هر چند ظاهری برای اقدام غیرمشروع خود بسازد. فضایی که وجود دارد برخلاف خواست امریکاست اما یکی از مولفه‌های تاثیرگذار در روابط بین‌الملل «زور» است که امریکا نیز می‌خواهد بهره لازم را از این ابزار ببرد. اعضای غیردایم شورای امنیت اغلب توان اعمال سیاست‌های مدنظر خود را در عرصه بین‌المللی ندارند و ناگزیر به پیروی از برخی کشورهای قدرتمند نظیر امریکا هستند، از همین‌رو نباید این انتظار را داشت که اعضای غیردایم به قطعنامه پیشنهادی امریکا رای منفی بدهند و این کشورها اغلب ترجیح می‌دهند به دلیل فرار از تبعات احتمالی رای ممتنع یا غیبت در جلسه را در دستور کار قرار دهند.

در مجموع این اعضای دایم تعیین‌کننده هستند و حتی اگر یک رای منفی نیز وجود داشته باشد، طرح امریکا شکست خواهد خورد. میان اعضای غیردایم این امکان وجود دارد که کشورهای اروپایی به هر دلیل به طرح امریکا رای ممتنع یا حتی مثبت بدهند اما پکن و مسکو اعلام کرده‌اند که به هرگونه قطعنامه‌ای که توافق هسته‌ای را نقض کند، رای مثبت خواهند داد. تهدیدهای امریکا درخصوص سناریوهای احتمالی پس از شکست طرح تمدید تحریم تسلیحاتی نیز به نوعی پوشالی است؛ چراکه ادعاهایی نظیر اسنپ بک امریکایی از نظر حقوقی خریدار ندارد و حتی کشورهای اروپایی نیز اعلام کرده‌اند که ایالات‌متحده پس از خروج از توافق هسته‌ای حق خود برای استفاده از مکانیسم ماشه را از دست داده است. همچنین باید توجه داشت راهکار امروز امریکا راهکار زور است و چه طرح مذکور موفق شود و چه شکست بخورد راهکار مذکور که به عنوان جایگزین دیپلماسی در دولت جدید امریکا مطرح شده، ادامه خواهد یافت. درنهایت به نتیجه نرسیدن راهکار امریکا باعث خواهد شد این کشور در پی راهکار جایگزین باشد و این ابزار جایگزین، توافق با ایران است. هدف نهایی امریکا همین بود که با فشار ایران را وادار به نشستن بر سر میز مذاکره کرده و چیزی بهتر از برجام برای خود به دست بیاورد اما مقاومت ایران بازی را تغییر داده و اگر فشار امریکا به نتیجه نرسد، راهکار جدید آنها مذاکره همراه با مشوق خواهد بود.

به آن معنا که یا تحریم تعلیق گردد یا پیشنهادی وسوسه‌برانگیز و مثبت به ایران داده شود تا تهران پای میز مذاکره بیاید.
ایران نشان داده است که به هیچ‌وجه در شرایطی که تحریم فعال باشد و ایالات‌متحده به برجام بازنگردد، حاضر به مذاکره نیست و اگر این رویه ادامه یابد ایالات‌متحده باید روش خود را از فشار به اعطای امتیاز تغییر دهد. تاریخ ثابت می‌کند که هم تیم اوباما و هم تیم ترامپ نتوانستند از طریق اعمال فشار به آنچه مدنظرشان بود دست یابند و همان‌طور که دولت اوباما پذیرفت به عنوان یک امتیاز بسیار بزرگ «حق غنی‌سازی ایران» را با امضای یک سند یعنی برجام و در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بپذیرد، دولت ترامپ نیز مجبور خواهد شد با اعطای یک امتیاز بزرگ از ایران بخواهد مذاکرات آغاز شود.

منبع: روزنامه اعتماد برچسب‌ها برجام تحریم شورای امنیت سازمان ملل اتحادیه اروپا ایالات متحده آمریکا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام تحریم شورای امنیت سازمان ملل اتحادیه اروپا ایالات متحده آمریکا برجام تحریم شورای امنیت سازمان ملل اتحادیه اروپا ایالات متحده آمریکا توافق هسته ای ایالات متحده شورای امنیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۹۹۸۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است

به زعم کارشناسان فروش نفت و گاز در شرایط تحریم اقتضاهای خاص خودش را دارد. البته به طور کلی بازاریابی برای فروش نفت و گاز کشور تخصص خاصی می طلبد، اما این امر در شرایط تحریم اهمیت بیشتری پیدا می کند.

واقعیت این است که طی سال های اخیر صادرات نفت و گاز کشور با محدودیت هایی روبرو شد. دولت سیزدهم و وزارت نفت تلاش خود را در راستای به اجرا گذاشتن یک دیپلماسی انرژی فعال در منطقه به منظور فروش گاز به همسایگان در دستور کار قرار دادند.

یکی از مهم ترین تلاش های دولت که اخیراً به اجرا گذاشته شده است، تلاش در راستای احیای خط لوله گاز ایران-پاکستان-هند است. اخیراً اخباری مبنی بر از سرگیری ساخت خط لوله در بخش پاکستانی منتشر شد. این خبر بسیار خوش حال کننده است، زیرا موفقیت کشورمان را در این حوزه نشان می دهد. در صورتی که این خط لوله با موفقیت تکمیل شود و بتوانیم اسلام آباد را متقاعد کنیم که از ایران گاز مورد نیاز خود را تأمین کند، اتفاقات خوبی به لحاظ صادرات گاز برای کشورمان رخ می دهد.

 محمدصادق مهرجو، کارشناس ارشد انرژی در ارتباط با دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده در دولت سیزدهم تصریح کرد: از ابتدای شروع به کار این دولت اقدامات خوبی در زمینه روابط ما با کشورهای همسایه در حوزه انرژی اعم از نفت، گاز و فرآورده شروع شد.

وی ادامه داد: در سال 1400 بدهی های کشور به ترکمنستان انجام شد. این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بود. طی سال های قبل از آن به بهانه عدم پرداخت بدهی ها، جریان گاز ترکمنستان به کشور ما قطع شد.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: شمال شرق کشور در قسمت انتهایی خطوط لوله گاز در کشور قرار دارند و با افت فشار در این بخش روبرو هستیم. در زمستان 1401 به خاطر برداشت زیاد از خطوط لوله در مسیر گازرسانی و افت فشار در بخش های پایانی، دچار قطع گاز در مناطق شمال شرق کشور شدیم.

مهرجو گفت: در این شرایط، به دلیل سرمای زیاد، جریان گاز ترکمنستان به کشور ما نیز قطع بود و با مشکلات عدیده ای همچون تعطیلی پایتخت و مسائل دیگر روبرو شدیم.

وی ادامه داد: بعد از اتفاقاتی که در سال 1401 رخ داد، دولت به دنبال انعقاد یک قرارداد پایدار انتقال گاز به کشورمان از ترکمنستان برآمد. همچنین قرارداد سوآپ با آذربایجان امضا کردیم. بعد از شیطنت های سیاسی که آذربایجان انجام داد، تحرکات خوبی انجام دادیم. از یک طرف پیام قدرت کشور را به آذربایجان مخابره کردیم و از طرف دیگر توسعه روابط تجاری از طریق مبادلات انرژی را پیگیری کردیم.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: آذربایجان صادرکننده گاز است اما به دلیل قراردادهایی که در زمینه ال ان جی با دیگر کشورها دارد، واردکننده گاز نیز محسوب می شود. وزارت نفت با دیپلماسی فعال انرژی که به اجرا گذاشت، توانست به سوآپ گاز از ترکمنستان به آذربایجان بپردازد. به نحوی که روزانه به واردات 7 میلیون متر مکعب گاز از ترکمنستان پرداختیم و 1 میلیون متر مکعب از آن را به آذربایجان صادر کردیم.

مهرجو خاطرنشان کرد: قرارداد قدیمی ای در زمینه سوآپ گاز و برق با ارمنستان داشتیم. به جمهوری نخجوان هم گاز صادر می کنیم که رقمش بالا نیست و زیر 1 میلیون متر مکعب است. عمده ترین شرکای کشور در زمینه صادرات گاز ترکیه و عراق محسوب می شوند که تعهد صادراتی روزانه بین 70 تا 80 میلیون متر مکعبی گاز با آن ها داریم.

وی ادامه داد: خط لوله صلح مبنی بر صادرات گاز از ایران به پاکستان که تا هندوستان نیز کشیده می شود، در دستور کار قرار گرفت. تحت تأثیر فشارهای سیاسی آمریکا و رقبای ما در منطقه این خط لوله به نتیجه نرسید. اما در جریان قرار گرفته ایم که قرار است با پیگیری های صورت گرفته از طرف کشورمان، پاکستان بخش مربوط به خودش را از این خط لوله تکمیل کند. به این ترتیب، با پیگیری مستمر دیپلماسی فعال منطقه ای در حوزه انرژی توانستیم که به تمدید قرارداد گازی عراق برسیم، سوآپ گاز از ترکمنستان را از سر بگیریم و خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا، در حال ساخته شدن است و با این اقدامات بستری برای تبدیل شدن کشورمان به هاب گازی منطقه فراهم خواهد شد.  

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • اعضای شورای علمی مسابقات ملی مناظره دانشجویی منصوب شدند
  • انتصاب اعضای شورای علمی دوازدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • ظریف: تصور نکنیم اگر FATF را نپذیرفتیم تنبیه نمی‌شویم
  • دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم، راهبردی برای توسعه روابط ایران با همسایگان
  • با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است
  • اندیشکده غربی مطرح کرد: نیاز شورای همکاری خلیج فارس به تهران برای تحقق چشم‌انداز جدید خود
  • نیاز شورای همکاری خلیج فارس به تهران برای تحقق چشم‌انداز جدید خود
  • پیگیر لایحه امنیت شغلی کارگران هستیم | با تهدید‌ها و تحریم‌ها نمی‌توانند ملت را متوقف کنند
  • چرا موافقت نامه همکاری امنیت اطلاعات ایران و روسیه در شورای نگهبان بررسی نشد؟!