Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-05@02:04:27 GMT

نباید مطالبه گری نادرست در جامعه مرسوم شود

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۵۵۴۴۳

نباید مطالبه گری نادرست در جامعه مرسوم شود

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سیدمهدی قریشی دوشنبه شب در جلسه ستاد استانی احیای امر به معروف و نهی از منکر ضمن تبریک دهه امامت و ولایت و اهمیت بزرگداشت عید سعید غدیر خم اظهارکرد: عده‌ای بدون تجربه اجرایی و عدم آگاهی از موانع و با سلایق شخصی با عنوان مطالبه گری با انتقاد و گاهاً تخریب نادرست زحمات مدیران و سازمان‌ها را زیر سوال ببرند چرا که این نوع از مطالبه گری مورد تأیید آموزه‌های دینی و در تعارض با اخلاقیات و احکام دینی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی یکی از اصلی ترین انتظارات ستاد امر به معروف و نهی از منکر را تبیین معیارهای مطالبه گری عنوان کرد و گفت: تعیین معیارهای مطالبه گری و انتشار آن در جامعه و در بین جوانان نقش بسیار مهمی در رعایت اصول مطالبه گری در جامعه دارد، باید این معیارها بر اساس قانون و موازین شرعی و تعهدات اخلاقی تدوین شده و به خوبی تبیین و منتشر شود تا عده‌ای نتوانند با استفاده از این عنوان به تسویه حساب‌های شخصی خود پرداخته و هیچ شخصی اجازه طرح مضوع نادرست با عنوان مطالبه گری در فضای مجازی را ندارد.

نباید واژه مطالبه گری مورد سو استفاده افراد و رسانه‌ها قرار بگیرد

نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی به اهمیت شعار هفته امر به معروف و نهی از منکر که توجه ویژه ای به مطالبه گر دارد گفت: مطالبه گری یکی از اصول اصلی و مهم امر به معروف و نهی از منکر است اما نباید واژه مطالبه گری مورد سو استفاده افراد و رسانه‌ها قرار بگیرد چرا که اگر با سطحی نگری و عدم اطلاع دقیق از شرایط مطالبه گری نادرست در جامعه نهادینه شود یکی از مصادیق منکر خواهد بود فلذا باید معیارهای مطالبه گری برای افراد و رسانه‌ها به درستی تبیین شود.

امام جمعه ارومیه به در پیش بودن هفته امر به معروف و نهی از منکر اشاره و خاطر نشان کرد: انجام فعالیت‌ها و برنامه‌های ابلاغی امر به معروف و نهی از منکر بخاطر شرایط کرونایی در استان به طور کامل میسر نخواهد شد و لازم است مدیران دستگاه‌ها و نهادهای اجرایی و اعضای محترم ستاد با ارائه پیشنهادات و ایده‌های جدید بتوانیم در مسیر ترویج و احیای این فریضه در میان مردم نقش مؤثری ایفا کنیم.

رئیس ستاد امر به معروف و نهی از منکر در استان به ضرورت تقویت فعالیت‌ها در فضای مجازی و رسانه ملی گفت: در شرایطی که اجتماعات و برگزاری مراسم بخاطر ویروس کرونا مقدور نیست اهمیت دادن به بسترهای فضای مجازی و استفاده از ظرفیت رسانه ملی و استانی در ترویج باورهای دینی بخصوص امر به معروف و نهی از منکر بسیار مهم و ضروری است.

وی به فضاسازی محیطی در سطح شهر نیز تأکید کرد و گفت: یکی از بهترین کارها در هفته امر به معروف و نهی از منکر احصای بیانات امام حسین (ع) و نصب بنرها و پوسترهایی با همین موضوع و مسأله امر به معروف و نهی از منکر در سطح شهر و ادارات است و با ترویج معارف و تبیین منکرات می‌توانیم در گسترش این فرهنگ در بین مردم مؤثر باشیم.

الگوی های دینی و اسلامی در جامعه ترویج شود

حجت الاسلام قریشی به ضرورت بررسی معروفات و منکرات رایج در جامعه تأکید کرد و افزود: معروفات و منکرات مختلف و بیشماری در جامعه وجود دارد که باید به درستی و مناسب به آن پرداخت شود یکی از این موضوعات معروفات و منکرات در بازار کسب و کار و در میان اصناف است و قسمتی از دلایل گرانی‌ها و تورم‌ها ناشی از احتکار سودجویان و کم فروشی کسبه در بازار است که باید با امر به معروف و نهی از منکر به دنبال حل مشکلات در این حوزه باشیم.

وی به شرایط ویژه کرونایی در کشور و استان اشاره کرده و گفت: یکی دیگر از معروفات و منکرات در حوزه سبک زندگی و خانواده است و همانطور که آمارها نشان می‌دهد خانه نشینی ها و محدودیت‌های کرونایی باعث افسردگی و بد اخلاقی اعضای خانواده و بروز اختلافات است که باید از طریق تقویت امر به معروف و نهی از منکر در این حوزه و ارائه الگوهای دینی و اسلامی آرامش و تفریحات مناسب برای خانواده‌ها فراهم شود تا بتوان از بروز آسیب‌های اجتماعی جلوگیری کرد.

رئیس ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر در استان ضمن تأکید دوباره بر احیای شوراهای امر به معروف و نهی از منکر در ادارات گفت: از این شوراها انتظار داریم معروفات و منکرات مجموعه خود را احصا کرده و به تناسب آنها در فضای محیطی و سیستم‌های اداری و با نصب پیام‌های مناسب در ترویج معروفات در کار مانند رسیدگی به کار ارباب رجوع و حل مشکلات مردم، خوش اخلاقی و پرهیز از منکرات و نظایر آنها در ترویج این فریضه الهی تلاش کنند.

وی با اشاره به در پیش بودن ایام محرم گفت: بهترین کار در ایام محرم ترویج و انتشار فرمایشات سید الشهدا علیه السلام در جریان واقعه عاشورا و افزایش بصیرت و دشمن شناسی و معرفت حسینی در بین مردم است و توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در روز عید قربان و دقت در محورهای عنوان شده بسیار مهم است چرا که به تأکید مقام معظم رهبری توجه کردن به موضوع تحریف در جامعه اسلامی مهمتر از تحریم دشمنان است فلذا نباید اجازه داد دشمنان کشور دست به تحریف آرمان‌های انقلاب اسلامی را در شرایط فعلی بزنند و اراده مردم را سست کنند.

کد خبر 4990494

منبع: مهر

کلیدواژه: سید مهدی قریشی امام جمعه ارومیه امر به معروف و نهي از منكر ویروس کرونا شیراز بوشهر شیوع کرونا عید سعید قربان گرگان قزوین شهرکرد ستاد ملی مقابله با کرونا ماه محرم اقامه نماز جمعه بیرجند مجلس شورای اسلامی کرمانشاه امر به معروف و نهی از منکر معروفات و منکرات مطالبه گری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۵۵۴۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مطابق با سیره امام صادق(ع) نهی از منکر باید همراه با محبت باشد

خبرگزاری مهر-گروه دین و اندیشه: فردا ۲۵ شوال سالروز شهادت صادق آل محمد (ص) رییس مذهب شیعه جعفری است. امام صادق (علیه السلام) در سال ۱۴۸ قمری به دست عوامل منصور دوانقی مسموم شد و بر اثر آن، به شهادت رسید.

برای تبیین سیره تبلیغی امام صادق (ع) باید مقدماتی در خصوص تبلیغ صحیح بیان کرد. تبلیغ به معنای رساندن پیام به فرد یا افراد است. خداوند در آیه ۵۴ سوره نور می‌فرماید: «قُلْ أَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّمَا عَلَیْهِ مَا حُمِّلَ وَعَلَیْکُمْ مَا حُمِّلْتُمْ وَإِنْ تُطِیعُوهُ تَهْتَدُوا وَمَا عَلَی الرَّسُولِ إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِینُ»، همچنین در آیه ۱۸ سوره عنکبوت می‌فرماید: «وَإِنْ تُکَذِّبُوا فَقَدْ کَذَّبَ أُمَمٌ مِنْ قَبْلِکُمْ وَمَا عَلَی الرَّسُولِ إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِینُ». در هر دو آیه از «الْبَلَاغُ الْمُبِینُ» استفاده شده و اساساً از شئونات رسالت، تبلیغ و رساندن پیام است و این رساندن اینگونه نیست که حرفی روی هوا زده شود، بلکه مقصود آن است که باید پیام بر دل‌ها اثر کند.

تبلیغ، عناصر و مولفه‌هایی دارد. هرکسی که مشغول کار تبلیغی می‌شود در واقع می‌خواهد پیام مهمی را برساند. از جمله عناصر مهم دیگر تبلیغ، پیام رساننده و در وهله بعد کسی است که پیام را دریافت می‌کند.

همچنین شیوه رساندن پیام و اینکه از چه ابزار و شیوه‌ای برای بیان پیام استفاده می‌شود از اهمیت برخوردار است. در تبلیغ رساندن پیام است که اهمیت دارد؛ پس از مقدماتی که به آن اشاره شد به سیره تبلیغی امام صادق (ع) می‌رسیم که درباره تمامی مؤلفه‌های یاد شده می‌توان نظر امام را جویا شد و پیگیری کرد. طبیعتاً الگو قرار دادن آن حضرت تأثیر بسزایی در امر تبلیغ دین دارد.

عمیق بودن و کوتاه بودن پیام اهمیت به سزایی دارد، امام صادق (ع) این مولفه‌ها را در قالب موضوعاتی نظیر امام شناسی، مبارزه با انحرافات و مبارزه با طاغوت و ظلم و ستم، وحدت و برادری، تاکید بر مواسات و حمایت از نیازمندان و بسیاری از امور مهم دیگر بیان می‌فرماید و همه این پیام‌ها موضوعیت دارند، از سوی دیگر مبارزه با غلات را در دستور کار خود قرار می‌دهد، یعنی کسانی که پیام غلط و دروغ را در جامعه می‌پراکنند، افرادی که در امر محبت به اهل بیت (ع) اهل افراط هستند و آنان را در جایگاه خدایی می‌نشانند.

در شرایط امروز ابزارها متفاوت شده و تبلیغ در قالب‌های مختلف از جمله فضای مجازی نمود یافته و با شکل سنتی خود فاصله فراوانی گرفته است، بنابراین مبلغ باید پیام را در روزگار کنونی به بهترین شکل به مخاطب منتقل کند. مبلغ نباید از ناملایمات خسته شود و باید به حرفی که خود می‌زند باور داشته و به آن عمل کند، باید صبور باشد و با سعه صدر به سوالات پاسخ بگوید. این موارد را در بیانات و سیره امام صادق (ع) می‌توان یافت.

مساله دیگری که در مورد مبلغ اهمیت دارد و در سیره امام صادق (ع) به وضوح نمایان است، عامل بودن به آن چیزی است که مبلغ مردم را به آن دعوت می‌کند، به بیان دیگر عالم عامل بودن؛ لذا امام صادق (ع) می‌فرماید: «کونوا دعاة الناس بغیر ألسنتکم» (با غیر زبان‌هایتان مردم را دعوت کنید). این بدان معناست که باید در مقام عمل مردم را دعوت کرد؛ مردم باید مشاهده کنند که مبلغ خود اهل عمل است و به سخنانی که مطرح می‌کند عمل کرده و صرفاً شعار نمی‌دهد. امام صادق (ع) در حدیث دیگری نیز همین مساله را مورد توجه قرار داده و می‌فرماید با عمل خود بدون اینکه سخن بگویید و به صورت خاموش، مردم را به سنت ما اهل بیت دعوت کنید.

«مفضل بن عمر» از شاگردان و اصحاب امام صادق (ع) بود، روزی در خیابان دو نفر را مشاهده کرد بر سر موضوع ارث با یکدیگر دچار اختلاف شده بودند، مفضل این دو را به منزل خود دعوت کرد و پس از حل مشکل آنها و فیصله دادن دعوا با پرداخت ۴۰۰ درهم از جیب خود گفت: این درهم‌ها برای من نیست بلکه از آن امام صادق (ع) است که این مبلغ را نزد من گذاشته است تا با آن مشکلات شیعیان را حل کنم؛ این رویکرد امام در واقع همان اقدام عملی است.

از سوی دیگر مبلغ باید انسان زیرکی باشد و به راحتی دچار فریب نشود. این سیره امام صادق (ع) است، برای مثال در برخورد با ابومسلم، ابوسلمه خلال و بسیاری از موارد دیگر حضرت متوجه شدندکه آنان به دنبال مطامع سیاسی خود هستند و لذا حضرت در زمین این افراد بازی نکردند؛ یک مبلغ نیز باید چنین باشد و با شناخت موقعیت و زمان و مکان سخن بگوید، از سوی دیگر توجه به تبلیغ آشکار و پنهان نیز اهمیت دارد. امام صادق (ع) با توجه به شرایط آن روزگار تبلیغ پنهانی را هم تجربه کردند، همچنین با توجه به موقعیت خاصی که از نزاع میان بنی امیه و عباسیان پیش آمده حوزه علمیه بزرگی را سامان داده و شاگردان متعددی را تربیت کردند؛ همچنین به پرسش‌ها در قالب برگزاری مناظرات پاسخ گفته و با افرادی چون ابن مقفع، سفیان ثوری و … مناطره داشتند.

مطابق با سیره امام صادق (ع) امر به معروف یا نهی از منکر باید همراه با محبت باشد. در دوران زندگی آن امام همام ابوبصیر از یاران نزدیک امام صادق (ع) می‌گفت: مرا همسایه‌ای بود که مرتکب کارهای ناشایست متعدد می‌شد به درخواست خودش حال وی را برای امام بازگو کردم. حضرت فرمود: به او بگو که: «آنچه را که تو بر آن هستی واگذار و من از برای تو بر خدا بهشت را ضامن می‌شوم؛ دَعْ مَا أَنْتَ عَلَیْهِ وَ أَضْمَنَ لَکَ عَلَی اللَّهِ الْجَنَّةَ».

به شقرانی به اعتبار اینکه یکی از اجدادش برده بوده و رسول خدا او را آزاد کرده بود «مولی رسول اللّه» می‌گفتند و این افتخاری برای وی بود. امام با کمال محبت به ایشان فرمود: «کار خوب از هر کسی خوب است، ولی از تو به واسطه انتسابی که با ما داری و تو را وابسته به خاندان رسالت می‌دانند خوب‌تر و زیباتر است. و کار بد از هرکس بد است، ولی از تو به خاطر همین انتساب زشت‌تر و قبیح‌تر است»

نکته دیگر آن است که در امر تبلیغ باید مخاطب شناس باشیم، امام صادق (ع) همواره نسبت به جوانان تاکید داشت و آنان را به کسب معارف دین و دانش اندوزی دعوت می‌کرد. توجه به مخاطبان جوان از جمله مسائلی بود که حضرت به آن توجه داشت؛ همچنین توجه به ظرفیت روحی افراد در انتقال یک پیام، امام صادق (ع) فرمود: کسانی که ایمان کامل‌تری دارند نباید از دیگران بیشتر از ظرفیتشان انتظاری داشته باشند.

اما یکی از مهمترین روش‌ها در سیره تبلیغی امام صادق (ع) آن است که ایشان در لحظات خاص پیام را منتقل می‌کنند؛ برای مثال حضرت در لحظات پایانی عمر مبارک خود، اقوام و نزدیکان را فراخوانده فرمودند: شفاعت ما اهل بیت به کسی نمی‌رسید که نمازش را سبک بشمارد؛ همچنین در باب زمان شناسی می‌توان به بهره‌برداری حضرت از مجلس عزای امام حسین (ع) اشاره داشت، رساندن پیام و بیان مطالب مختلف در ایام حج، بنابراین مکان و زمان اهمیت بسزایی در انتقال پیام دارد. در نهایت باید بر این نکته تأکید کرد که تبلیغ و رساندن پیام عناصری دارد. این عناصر تک تک باید مورد توجه قرار بگیرند تا پیام به درستی منتقل شود، همه این موارد در سیره امام صادق (ع) قابل مشاهده است.

کد خبر 6083774

دیگر خبرها

  • سفر معنوی حج فرصتی مناسب برای ترویج وحدت جامعه اسلامی است
  • ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نیاز امروز جامعه است
  • دشمن با ترویج بی حجابی قصد ضربه زدن به اسلام را دارد
  • مطابق با سیره امام صادق(ع) نهی از منکر باید همراه با محبت باشد
  • آموزش و پرورش زیربنای پیشرفت کشور/ فرهنگ ثبت رسمی در مدارس ترویج شود
  • حد کم کردن وزن کجاست؟ نگاهی به شیوه‌های مرسوم در کاهش و تثبیت وزن
  • امام جمعه قم: برای امر به معروف و نهی از منکر هم‌افزایی کنید
  • ترویج فرهنگ ایثار وشهادت بهترین ضربه به دشمن است
  • مشکلات جامعه ایثارگران و خانواده شهدا مورد اهتمام قرار بگیرد
  • تکذیب خبر فوت پزشک طرحی در جاسک