Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد دانشگاه ارتباطات، گفت: جایگاه خبرنگاران و روزنامه نگاران را باید از سه منظر بررسی کرد. آزادی بیان، اقتصاد رسانه و مهارت های روزنامه نگاری از جمله مواردی است که با تحلیل آنها جایگاه روزنامه نگاران تعیین می شود.

** خبرگزاری فارس-گروه رسانه: وقتی قلم در دست می گیری و ابزار بیانت را همان قلم تعیین می کند، وقتی عشق و علاقه به کاری که از نظر همگان پراسترس است، را با تمام وجود انجام می دهید، این را باید بدانید که یکی از مشاغل سخت دنیا را برای خود انتخاب کردید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شغلی که ممکن است در آن به کرات بی احترامی ببینید، استرس و نگرانی در همه مرحله های تهیه خبر و بعد از آن داشته باشید،‌ حمایت نشوید و تنها و تنها با علاقه تان کار کنید.

** حرفه‌ای که علاقه در آن حرف و اول را می‌زند

شاید اگر هر حرفه دیگری را برای خود انتخاب می کردید درجه علاقه تان می توانست حتی کمتر هم باشد تا بتوانید کارتان را با وجود هر گونه ناملایماتی ها ادامه دهید اما درباره خبرنگاری ماجرا فرق دارد و در این حرفه عشق و علاقه حرف اول و آخر را می زند چرکه درصد ناملایماتی ها و به میل شما نبودن ها در این کار بیش از آنی است که تصورش را می کنید.

 

خبرنگاری در دنیا دارای اصول و قواعدی است، اما  محدودیت ها و رعایت چارچوب هایی که بسته به فرهنگ هر کشور وجود دارد باعث این تفاوت ها شده است. حتی بهترین خبرنگاران در هر کشوری کار خود را متعهدانه انجام می دهند از تهیه خبر گرفته تا گزارش های میدانی از صحنه حادثه های بزرگ. در ۱۷ مرداد سال ۷۷ «محمود صارمی» خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی در مزار شریف افغانستان توسط گروهک تروریستی طالبان به شهادت رسید. خبری که بازتاب گسترده ای در سراسر دنیا داشت و بعد از آن شورای فرهنگ عمومی تصمیم بر این گرفت تا این روز را به نام روز خبرنگار نامگذاری کند.

** وضعیت بیمه خبرنگاری؛ دغدغه خبرنگاران رسانه‌ها

جدای از این مسئله نه از جایگاه یک خبرنگار، بلکه از جایگاه یک شهروند عمومی باید این سوال را پرسید که آیا تا به حال به طرق و در مناسبت های مختلف از خبرنگاران تجلیلی به عمل آمده است؟ یا اینکه حتی به وضعیت زندگی و معیشت آنها رسیدگی شده است؟

یکی از دغدغه های اصلی خبرنگاران غیر از موضوع معیشت شان، به بیمه و آینده کاری شان برمی گردد. افرادی که یکی از پر خطرترین شغل های دنیا را برای خود انتخاب کردند شاید انتظار دارند تا سهمی بیشتر از یک شهروند عادی داشته باشند، ارائه تسهیلات از جمله مسکن و ...، وام بدون بهره و ...

** تعطیلی روزنامه‌ها و نشریات

اما موضوعی که این روزها به شدت نگران کننده است، تعطیلی روزنامه ها و برخی رسانه بر اثر بودجه و البته شیوع کرونا است. هر هفته شاهد اخباری مبنی بر این تعطیلی ها و تعدیل نیروهای برخی رسانه ها هستیم و سیر نزولی چاپ نشریه های داخلی یکی پس از دیگری در آینده ای نه چندان دور ضربه بزرگی به مطبوعات کشور خواهد زد.

به مناسبت گرامیداشت «روز خبرنگار» با «مجید رضائیان» استاد دانشگاه ارتباطات و پژوهشگر ژورنالیسم درباره جایگاه خبرنگاران، پیشرفت های آنها در این سالها و .. . گفت و گو کردیم.

** رضائیان: آزادی بیان، اقتصاد رسانه و مهارت های روزنامه نگاری؛ جایگاه خبرنگاران را مشخص می کند

در همین رابطه با «مجید رضائیان» استاد دانشگاه ارتباطات و پژوهشگر ژورنالیسم که به تازگی کتاب «شیوه نامه روزنامه نگاری» به قلم وی از سوی مرکز مطالعات رسانه ها منتشر شده است،گفت و گو کردیم. 

-من معتقدم جایگاه خبرنگاران را باید از سه منظر بررسی کرد. آزادی بیان، اقتصاد رسانه و مهارت های روزنامه نگاری.در بحث آزادی بیان روزنامه نگار تا زمانی که آزادی بیان دارد، می تواند در چارچوب قوانینی که در هر کشوری مطرح است و بر مبنای قانون اساسی آن کشور، کار کند. منابع خبری ما اطلاع رسانی نمی کنند. منظورم از منابع خبری همه قوا است و در اطلاع رسانی اهتمام لازم را ندارند و خبرنگار دچار مشکل می شود.

 

** خبرنگاران ما برای تهیه خبر دچار مشکل هستند

-خبرنگاران ما برای کسب اطلاعات، پوشش های خبری، تهیه گزارش، مصاحبه، نوشتن یادداشت و همه فرم های شش گانه پایه روزنامه نگاری دچار مشکل هستند. این اولین مسئله ای است که اگر می خواهیم جایگاه خبرنگاری در ایران احیا شود و به جایگاه واقعی خود برسد باید به آزادی بیان توجه لازم را داشته باشیم تا موانع کسب خبر برای روزنامه نگاران و خبرنگاران ما به حداقل برسد.

-در این زمینه در همه کشورهای دنیا می گویند سه دسته یا سه قشر مصونیت حقوقی دارند. دیپلمات ها، قضات و خبرنگاران و روزنامه نگاران. یعنی یک دیپلمات یا یک قاضی باید استقلال داشته باشد. برای مثال اگر قاضی استقلال رای و مصونیت نداشته باشد نمی تواند کارش را انجام دهد. خبرنگار در کسب اطلاعاتش اگر مصونیت حقوقی نداشته باشد، نمی شود از او مسئولیت خواست. ما زمانی می توانیم بگوییم شما جایگاه واقعی خود را دارید که شما بتوانید کار خود را انجام داده و مصونیت حقوقی داشته باشید.

** این روزها نمی‌شود روز خبرنگار را تبریک گفت!

- مورد دوم «اقتصاد رسانه» است، الان واقعا نمی شود روز خبرنگار را به کسی تبریک گفت! چراکه اصلا روزی باقی نمانده است. رسانه های ما این روزها در نهایت ضعف اقتصادی هستند، بیکار شدن ها، بسته شدن رسانه های مختلف و افتی که این روزها دارد صورت می گیرد و روز به روز هم به خاطر بحران های اقتصادی ناشی از تحریم ها بیشتر می شود و تبعات آن رسانه ها را هم در بر گرفته است.

-مورد بعدی که «مهارت ها» است، ‌یک روزنامه نگار باید مهارت های روزنامه نگاری بسیار قوی داشته باشد و این مهارت ها را در خود ارتقا دهد. از طرفی هم باید آموزش را در روزنامه نگاری احیا کنیم. آموزش این نیست که فقط سر کلاس بنشینید، آموزش روزنامه نگاری به این معنی است که ضمن کار، گزارش نویسی، یادداشت نویسی، نقد نویسی خوب در ایران احیا شود.

** بیان شیوه نامه روزنامه نگاری؛ هدفم از نگارش کتاب «شیوه نامه روزنامه نگاری»

-اولین هدفی که از نگارش کتاب «شیوه نامه روزنامه نگاری» برای نوشتن این کتاب بیان شیوه نامه روزنامه نگاری است و اینکه در همان کتاب گفته ام باید قواعد و دستور العمل های هر فرمی از روزنامه نگاری را داشته باشیم. روزنامه نگاری تنها وی گفت و وی افزود که نیست!

- تا زمانی که تولید در روزنامه نگاری احیا نشود، روزنامه نگاران و خبرنگاران ما نیز به جایگاه خود نخواهند رسید. ما در حال حاضر تولید های فاخر و خوبی هم داریم اما تعدادشان کم است و هر چه هم زمان می گذرد تعداد تولیدات کمتر می شود و از طریق احیای مهارت ها و آموزش های ضمن کار باید مهارت ها را ارتقا بخشید.

** مهارت و حضور به موقع، جایگاه خبرنگار را تعیین می‌کند

-ما گاهی اوقات خودمان را نشان دادیم برای مثال خبرگزاری ایرانا در زمان دستگیری صدام کار فوق العاده ای انجام داد. یا در حمله آمریکا به عراق به جای اینکه سی ان ان محور باشد، العالم محور شد. اما اینها موارد معدودی بوده که رخ داده، ما باید اینها را مدام تکرار کنیم.

 

-باید در تحولات مختلف حرف اول را بزنیم، افزود: نباید اینطور باشد که وقتی قضیه خاشقچی رخ می دهد، با اینکه استانبول نزدیک کشور ما است، اما ‌واشنگتن پست حرف اول را در دنیا بزند. پرداختن زودهنگام به این موارد است که خبرنگاری ما را احیا می کند و به ما جایگاه می دهد. مهارت ها و حضور به موقع خبرنگار می تواند جایگاه او را مشخص کند.

** روزنامه نگاری تحلیلی حرف اول را در دنیا می‌زند/ خبرنگاران ایرانی در این سالها پیشرفت ضعیفی داشتند

- روزنامه نگاری جایگاه فرایندی دارد و شما باید از یک نقطه شروع کنید و تا به انتها تمامش کنید. وقتی خبرنگاری می خواهد خبری را پوشش دهد آن خبر تک موردی نیست و باید تکمیل و تعقیب خبری کند و باید طوری پیش رویم که مثل همه رسانه های دنیا به نتیجه برسیم. اما ما این کار را انجام نمی دهیم و در خبرها و مصاحبه هایمان موضع می گیریم و بدین ترتیب مخاطب می گوید اگر تو موضع خود را گرفتی، پس من مخاطب را می خواهی چکار؟ چرا در دنیا روزنامه نگاری تحلیلی حرف اول را می زند؟ به این دلیل که روزنامه نگاری تحلیلی ژانری است که به شما می گوید برو به دنبال چگونگی و چرایی.

- پژوهشگری این را به من آموخته که تا به طور دقیق بررسی نکردم پاسخ ندهم، اما در این باره به صورت اجمالی می توانم پاسخ دهم. معتقدم پیشرفت خیلی ضعیفی داشته است و در حد انتظار نیست که در این مورد باز هم می توان ماجرای خاشقچی را مثال زد که چرا با وجود دفترهای فراوانی که در استانبول داریم، غایب بودیم؟

انتهای پیام/

 

منبع: فارس

کلیدواژه: ارتباطات روز خبرنگار شیوه نامه روزنامه نگاری جایگاه خبرنگاران جایگاه خبرنگار روزنامه نگاران خبرنگاران ما اقتصاد رسانه روز خبرنگار حرف اول مهارت ها رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۸۹۳۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علم گرفتار سانسور و تبعیض رسانه‌ای/ وقتی اسمی از دانشمندان آسیایی و آفریقایی به میان نمی‌آید

به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ چندی پیش یک دانشمند چینی از خدمات شهروندی و اداره مهاجرت آمریکا درخواست کرد تا اقامت دائمی دریافت کند؛ با این فکر که شانس بیشتری در تحقیقات خواهد داشت. او یک زیست‌شناس ماهر است و همانطور که در ویزای نخبگان آمریکایی (EB-1A) تصور می‌کرد مقالات خبری در رسانه‌های برتر از جمله نیویورک تایمز که تحقیقات او را پوشش می‌دهد، «توانایی خارق‌العاده» او را در علوم نشان می‌دهد. اما زمانی که افسران مهاجرت درخواست او را رد کردند، متوجه شدند که نام او در هیچ خبر و گزارش رسانه‌ای نیامده است. در واقع پوشش خبری مقاله‌ای که او جزو نویسندگان بود، مستقیما سهم عمده او را در این کار نادیده گرفته بود. این در حالی بود که او زمان بسیار زیادی را برای این پروژه تحقیقاتی وقف کرده بود و حتی ایده آن را خودش در دوره دکتری خود داده بود.

این موضوع باعث شد که چند محقق کنجکاو شوند که چه چیزی بر تصمیمات روزنامه‌نگاران و خبرنگاران تاثیر می‌گذارد که نام کدام محقق را در داستان‌های خبری خود بیاورند. این در حالی است که رسانه‌های خبری نقش کلیدی در انتشار یافته‌های علمی جدید به عموم مردم دارند. از سوی دیگر، پوشش یک مطالعه خاص برای تیم تحقیقاتی و موسسات آنها اعتبار به همراه دارد و سپس عمق و کیفیت پوشش، درک عمومی را از اینکه چه کسی علم خوب انجام می‌دهد، شکل می‌دهد. گاهی حتی پوشش خبری می‌تواند بر مشاغل فردی نیز تاثیرگذار باشد.

هویت اجتماعی دانشمندان

آیا هویت اجتماعی دانشمندان مانند قومیت یا نژاد نقشی در پوشش خبری دستاوردهای علمی آنها دارد؟ پاسخ به این سوال ساده نیست. از یک سو، با توجه به حضور کم اقلیت‌ها در رسانه‌های جریان اصلی آمریکا، ممکن است تعصب نژادی وجود داشته باشد. از سوی دیگر، روزنامه‌نگاری علمی به دلیل استاندارد بالای گزارش عینی خود شناخته شده است. از این رو محققان تصمیم گرفتند این سوال را به صورت سیستماتیک با استفاده از داده‌های مشاهده‌ای در مقیاس بزرگ بررسی کنند.

کمترین پوشش رسانه‌ای

محققان 223 هزار و 587 خبر از 288 رسانه آمریکا را از وب‌سایت Altmetric.com تجزیه و تحلیل کردند. این وسایت پست‌ای آنلاین را درباره مقالات تحقیقاتی رصد می‌کند. اخبار منتشر شده از سال 2011 تا 2019 تعداد 100 هزار و 486 مقاله علمی را پوشش داده است. محققان برای هر مقاله، روی نویسندگانی متمرکز شدند که بیشترین شانس ذکر شدن نامشان را داشتند: اولین نویسنده، آخرین نویسنده و سایر نویسندگان. آنها محاسبه کردند که نویسندگان هر چند وقت یک بار نامشان در مقالات خبری ذکر شده است. سپس از یک الگوریتم برای استنتاج قومیت نویسندگان استفاده کردند و متوجه شدند که روزنامه‌نگاران گاهی اوقات به قومیت آنها برای ذکر نام‌شان در پوشش خبری تکیه می‌کنند. به طور مثال، مشخص شد که نویسندگانی با نام‌های انگلیسی مانند «جان براون» یا «امیلی تیلور» بیشتر از بقیه در رسانه‌ها ذکر شده‌اند. آنها همچنین 9 گروه قومیتی بزرگ را با هم مقایسه کردند.

محققان دریافتند که شانس دیده شدن نویسنده اول مقاله در یک خبر 40 درصد است. با این حال، احتمال ذکر نام نویسندگانی از اقلیت کمتر در مقایسه با نویسندگانی که نام انگلیسی دارند، به طور قابل توجهی کمتر بود. این تفاوت برای نویسندگانی با نام‌های آسیای شرقی و آفریقایی بارزتر بود. آنها به طور متوسط 15 درصد کمتر در رسانه‌های علمی آمریکا در مقایسه با کسانی که نام انگلیسی داشتند، ذکر یا نقل شده بودند.

این ارتباط حتی پس از در نظر گرفتن عواملی مانند موقعیت جغرافیایی، وضعیت نویسنده متناظر، موقعیت نویسنده، رتبه وابستگی، اعتبار نویسنده، موضوعات تحقیق، تأثیر مجله و طول داستان ثابت است.

و نابرابری بین انواع مختلف رسانه‌ها، از جمله ناشران بیانیه‌های مطبوعاتی، اخبار عمومی و آنهایی که محتوای متمرکز بر علم و فناوری دارند، وجود دارد.

عوامل عملی و انتخاب زبان

محققان می‌گویند: اول و مهم‌تر از همه، عدم حضور دانشمندان با نام‌های آسیای شرقی و آفریقا ممکن است به دلیل چالش‌های عملگرایانه‌ای باشد که روزنامه‌نگاران مستقر در آمریکا در مصاحبه با آنها مواجه هستند. عواملی مانند تفاوت منطقه زمانی برای محققان مستقر در خارج از کشور و تسلط واقعی یا درک شده انگلیسی می‌تواند نقش داشته باشد، زیرا یک روزنامه‌نگار در مهلت مقرر باید خبرش را آماده کند.

ما این عوامل را با تمرکز بر محققان وابسته به موسسات آمریکایی جدا کردیم. در میان محققان مستقر در آمریکا، مشکلات عملگرایانه باید به حداقل برسد، زیرا آنها در همان منطقه جغرافیایی روزنامه‌نگاران هستند و احتمالاً به زبان انگلیسی، حداقل در نوشتن، مهارت دارند. علاوه بر این، با توجه به اینکه توجه رسانه‌ها به طور فزاینده‌ای توسط مؤسسات آمریکا ارزش قائل می‌شود، احتمالاً این دانشمندان به همان اندازه به درخواست‌های مصاحبه روزنامه‌نگاران پاسخ خواهند داد.

حتی زمانی که محققان فقط مؤسسات آمریکا را مد نظر گرفتند، تفاوت‌های قابل توجهی در ذکر و نقل قول برای نویسندگان غیر انگلیسی یافتند؛ به‌ویژه، نویسندگانی با نام‌های آسیای شرقی و آفریقایی در مقایسه با همتایان خود با نام انگلیسی، چهار تا پنج درصد کاهش در نرخ ذکر را تجربه می‌کنند. این نتیجه نشان می‌دهد که در حالی که ملاحظات عملگرایانه می‌توانند برخی نابرابری‌ها را توضیح دهند، اما همه آنها را در نظر نمی‌گیرند.

محققان همچنین دریافتند که روزنامه‌نگاران همچنین تمایل بیشتری به جایگزینی وابستگی‌های سازمانی به جای دانشمندان با نام‌های آفریقایی و آسیای شرقی دارند؛ به عنوان مثال، ذکر دانشگاه میشیگان برای آنها معتبرتر از ذکر دانشگاه های دیگر است. این اثر جایگزینی نهاد، بر یک سوگیری بالقوه در بازنمایی رسانه‌ای تأکید می‌کند، جایی که ممکن است دانشمندان با نام‌های قومیتی اقلیت کمتر معتبر یا مستحق شناسایی رسمی تلقی شوند.

چرا برابری در گفتمان علم اهمیت دارد؟

بخشی از عمق پوشش اخبار علمی بستگی به این دارد که چگونه محققان به طور کامل و دقیق در خبرها به تصویر کشیده شوند، از جمله اینکه آیا دانشمندان با نام ذکر شده‌اند یا خیر و تا چه حد سهم آنها از طریق نقل قول برجسته می‌شود. همانطور که علم به طور فزاینده‌ای جهانی می‌شود و زبان انگلیسی به عنوان زبان اصلی آن است، مطالعه ما اهمیت نمایندگی عادلانه را در شکل دادن به گفتمان عمومی و پرورش تنوع در جامعه علمی برجسته می‌کند.

محققان می‌گویند که تفاوت‌ها در مرحله اولیه انتشار علم، زمانی که روزنامه‌نگاران در حال انتخاب مقالات تحقیقاتی برای گزارش هستند، بیشتر باشد. درک این تفاوت‌ها به دلیل چندین دهه یا حتی قرن‌ها تعصب ریشه‌دار در کل خط تولید علم، از جمله اینکه چه کسی بودجه تحقیقاتی را دریافت می‌کند، چه کسی در مجلات برتر منتشر می‌شود و چه کسی در خود نیروی کار علمی نمایندگی می‌کند، پیچیده است.

روزنامه‌نگاران از مرحله بعدی فرآیندی را انتخاب می‌کنند که تعدادی نابرابری در درون آن وجود دارد. بنابراین، پرداختن به نابرابری‌ها در نمایندگی رسانه‌ای دانشمندان تنها یک راه برای تقویت فراگیری و برابری در علم است. اما این گامی در جهت به اشتراک‌گذاری دانش علمی با مردم به روشی عادلانه‌تر است.

انتهای پیام/

نسترن صائبی صفت کد خبر: 1228583 برچسب‌ها آمریکا

دیگر خبرها

  • افشای جزئیات توافق شکست خورده میان روسیه و اوکراین
  • حمله عجیب روزنامه جوان به مدافعان تعطیلی شنبه: پیـام پنهان دارد | از بعد نمادین روزها غفلت نکنید!
  • علم گرفتار سانسور و تبعیض رسانه‌ای/ وقتی اسمی از دانشمندان آسیایی و آفریقایی به میان نمی‌آید
  • حمله روزنامه جوان به تعطیلی شنبه
  • حمله روزنامه جوان به مدافعان تعطیلی شنبه
  • حمله روزنامه جوان به تعطیلی شنبه : کم کم می خواهند شنبه را به روز اصلی تعطیل تبدیل کنند/ اینکه گفته می شود باید با دنیا هماهنگ شویم یک پیام پنهان دارد
  • هشدار جدی روزنامه جمهوری اسلامی درباره نقشه جدید نفوذی ها در ایران
  • رامین پس از گلزنی صورتش را پنهان کرد!
  • ۱۰ رسانه جدید به جمع پایگاه‌های خبری ایلام پیوستند
  • ژنرال انگلیسی: اوکراین با جنگ دشواری مواجه است