Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-07@15:53:54 GMT

۵ چالش واکسن کرونا و خطر پایان تاریخ انسان‌

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۴۸۷۵۸

به گزارش باشگاه خبرنگاران، ویروس کرونا بیش از ۸ ماه است که به صورت گسترده در جهان شیوع پیدا کرده است. تاکنون شمار مبتلایان به این ویروس از مرز ۲۰ میلیون نفر عبور کرده و بیش از ۷۳۲ هزار نفر جان خود را از دست داده اند.

دانشمندان امیدوارند به راهکار موثری برای مقابله با شیوع کووید ۱۹ برسند. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است احتمالاً نسخه اولیه واکسن کرونا اوایل سال ۲۰۲۱ میلادی به بازار عرضه خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال، توزیع واکسن کرونا در جامعه پایان مشکلات نخواهد بود.

هم اینک ۱۶۵ واکسن از سوی شرکت‌های داروسازی جهان برای مقابله با ویروس کرونا در حال توسعه است. از این میان، بیش از ۲۵ واکسن به مرحله آزمایش انسانی رسیده است. مجله آمریکایی فوربز در گزارشی به قلم رابرت پرل، استاد دانشگاه استنفورد آمریکا به ۵ چالش بزرگ درباره نسخه اولیه واکسن کرونا که قرار است به بازار عرضه شود پرداخته است. ۵ چالشی که می‌تواند کورسوی امید در مبارزه با کووید ۱۹ را نابود کند.

۱- چالش ناتوانی در واکسیناسیون عمومی

برای آنکه یک واکسن بتواند به بازار عرضه شود سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و داروی آمریکا باید تایید کند که سود استفاده از واکسن از عوارض احتمالی آن بیشتر است. با این حال، حتی اگر همین امروز هم واکسن کرونا به بازار عرضه شود، یکی از چالش‌های موجود در جهان بی تردید به انسان‌هایی بازمی گردد که حاضر نیستند از واکسن استفاده کنند. ممکن است هر فرد در هر کشوری دارای عقاید و تفکرات خاصی باشد که همین امر مانع از استفاده وی از واکسن کرونا شود.

این موضوع تنها مربوط به کشور‌های جهان سوم نیست. نظرسنجی خبرگزاری آسوشیتدپرس در ماه مِی میلادی نشان داد کمتر از ۵۰ درصد از مردم آمریکا حاضر هستند از یک واکسن تایید شده برای مقابله با کووید ۱۹ استفاده کنند. نظرسنجی "موسسه پو" نیز پیش‌تر همین موضوع را نشان داده بود.

نتایج این نظرسنجی نشان داد ۶۱ درصد بیماران مبتلا به کرونا ترجیح می‌دهند اندکی بیشتر صبر کنند تا تایید شود که واکسن دارای ایمنی و اثرگذاری لازم است. مشکل اساسی این است که اگر قرار باشد شیوع ویروس کرونا در جامعه پایان پذیرد، باید واکسیناسیون در میان تمامی افراد صورت گیرد.

۲- چالش ایجاد ایمنی در بلند مدت

از جنبه تاریخی برای برخی انواع ویروس کرونا مانند سرماخوردگی هیچ آنتی بادی (پادتن) بلند مدتی ساخته نشده است. با این حال، برخی افراد که به انواع دیگر ویروس کرونا مانند سارس و مِرس مبتلا شده بودند برای ۲ تا ۳ سال در مقابل این بیماری‌های ایمنی پیدا کرده بودند.

تحقیقات جدید درباره کووید ۱۹ نشان می‌دهد افرادی که به این بیماری مبتلا شده اند پس از ۲ تا ۳ ماه سطح آنتی بادی خونشان کاهش یافته است و ایمنی خود در مقابل ویروس را از دست داده اند همچنین تحقیقات دیگر نشان داده است سطح ایمنی بیماران پس از بهبودی در ماه‌های آینده کاهش می‌یابد. گزارش‌های مشابه اعلام می‌کند احتمالا افراد یک سال پس از بهبودی از کووید ۱۹ دیگر هیچ آنتی بادی در خونشان برای ایجاد ایمنی نخواهند داشت.

برخی دانشمندان نگران آن هستند نتوان هیچ واکسن موثری که باعث ایجاد ایمنی بلند مدت در افراد شود را یافت. تحقیقات درباره واکسن ویروس کرونا پیشتر نشان داده بود نسخه اولیه واکسن کووید ۱۹ تنها ۷۳ روز در بدن افراد ایجاد ایمنی می‌کرد.

۳- چالش ناکارآمدی واکسن

دولت آمریکا در ماه ژوئن ۱۰ میلیارد دلار برای یافتن واکسن ویروس کرونا و نیز خرید ۳۰۰ میلیون دوز از آن سرمایه گذاری کرد. همچنان رقابت میان غول‌های داروسازی برای یافتن واکسن موثر برای ویروس کرونا در جریان است و همین امر کورسوی امیدی برای ارائه واکسن به بازار در ماه ژانویه سال ۲۰۲۱ بوجود آورده است.

واقعیت این است که زمان‌بندی حال حاضر برای یافتن واکسن کرونا بیشتر به جای آنکه مبتنی بر شواهد علمی باشد، براساس خوش‌بینی پزشکی صورت می‌گیرد. حقیقت این است که هر سه غول داروسازی آمریکا براساس روش‌هایی در حال آزمایش واکسن کرونا هستند که در دو دهه اخیر هیچ واکسنی بر طبق آن روش‌ها تولید نشده است.

از همین رو، امکان دارد نسخه اولیه واکسنی که به بازار عرضه شود کارایی و اثرگذاری لازم را نداشته باشد.

۴- چالش کارایی کمتر از ۵۰ درصد واکسن

در گذشته برای تولید واکسن‌های موثر و کارآمد از ویروس ضعیف شده  یا کشته شده استفاده می‌شد. برای مثال، مصرف سه دوز از واکسن فلج اطفال تقریبا ۱۰۰ درصد فرد را در مقابل این بیماری ایمن نگاه می‌دارد و واکسن سرخک تنها پس از یک بار مصرف، ۹۳ درصد در فرد ایجاد ایمنی می‌کند.

با این حال، بسیاری از واکسن‌ها برای ایجاد ایمنی در تمام طول عمر ساخته نشده اند. برای مثال، تحقیقات درباره واکسن آنفولانزا نشان می‌دهد تنها ۴۰ تا ۶۰ درصد کسانی که این واکسن را دریافت کرده اند در مقابل بیماری در کوتاه مدت ایمنی پیدا می‌کنند. این امر به این دلیل است که ویروس آنفولانزا پیوسته در حال جهش است.

سازمان جهانی بهداشت در ماه آوریل (فروردین ماه) اعلام کرد واکسن ایده آل برای مقابله با ویروس کرونا دستکم باید باعث ایجاد ۷۰ درصد ایمنی در جامعه شود. سازمان غذا و داروی آمریکا نیز اعلام کرد: برای مقابله با شیوع ویروس کرونا باید به واکسنی با کارآیی ۷۰ درصد برسیم و باید عملیات واکسیناسیون در جامعه را دست‌کم روی ۷۰ درصد مردم انجام دهیم. دکتر آنتونی فائوچی، رئیس مرکز پیشگیری بیماری‌های عفونی آمریکا نیز در این رابطه گفت: ما باید به دنبال واکسنی با اثرگذاری ۷۰ تا ۷۵ درصد باشیم.

با این حال، تمامی این گمانه زنی‌ها براساس خوش‌بینی و ایده آل گرایی است. سازمان غذا و داروی آمریکا در ماه ژوئن اعلام کرد: برای اطمینان از آنکه تلاش‌ها برای یافتن واکسن کرونا قابل اجرا باشد، کارایی واکسن کرونا برای نسخه اولیه که قرار است به بازار عرضه شود بر روی دست‌کم ۵۰ درصد متمرکز خواهد بود.

کارایی ۵۰ درصدی واکسن از لحاظ ریاضی می‌تواند باعث دلسردی شود. تصور کنید تنها ۵۰ درصد از افراد جامعه این واکسن را دریافت کنند که خود تنها ۵۰ درصد کارایی دارد. در این حالت از جنبه ریاضی کمتر از ۲۵ درصد افراد جامعه در مقابل این ویروس ایمنی پیدا خواهند کرد. این میزان برای پایان دادن به همه گیری ویروس کرونا ناکافی است.

برای آنکه شیوع ویروس کرونا در یک کشور متوقف شود، باید ۷۰ درصد مردم آن در مقابل ویروس ایمنی پیدا کنند. در کشوری مثل آمریکا ۲۰۰ میلیون نفر از مردم باید در مقابل کووید ۱۹ ایمنی کسب کنند تا همه گیری در جامعه پایان یابد، حال این ایمنی از راه بیماری و بهبودی باشد و یا از طریق واکسن حاصل شود.

۵- چالش وقوع حوادث غیرقابل پیش‌بینی

پس از آنکه ۸ ماه از شیوع ویروس کرونا در جهان می‌گذرد، دانشمندان با رفتار‌های این ویروس بیشتر آشنا می‌شوند. دانشمندان اعلام کرده اند رفتار‌های این ویروس دست‌کم از رفتار‌های انسان پیش‌بینی پذیرتر است. زمانی که مردم به طور مداوم دست‌های خود را بشویند، از دستکش استفاده کرده و فاصله اجتماعی را رعایت کنند، منحنی شیوع ویروس در جامعه مسطح و سپس نزولی می‌شود. زمانی نیز که مردم بهداشت عمومی را رعایت نکنند شاهد افزایش شمار مبتلایان به کووید ۱۹ هستیم.

از این رو، ما تاکنون شاهد رفتار شگفت انگیز از ویروس کرونا نبوده ایم. اما آیا رفتار این ویروس می‌تواند تغییر کند؟

ایمنی شناسان اعلام کرده اند از زمانی که ویروس کرونا به آمریکا رسیده است و تاکنون بیش از ۵ میلیون نفر را آلوده کرده، هیچ جهش بزرگ و نگران کننده‌ای در ویروس مشاهده نشده است اما از لحاظ تئوری هر گونه جهش خطرناک در این ویروس امکان پذیر است. هر گونه جهش قابل توجه در ویروس در طول زمان می‌تواند کارایی واکسن بر روی آن را از بین ببرد.

درحالی که برخی خوشبینانه در ژانویه سال ۲۰۲۱ در انتظار واکسن کرونا هستند، اما حقیقت این است که ساخت سریع‌ترین واکسن موثر برای یک بیماری دست‌کم ۴ سال طول می‌کشد. در شرایط عادی روند ساخت واکسن می‌تواند بیش از ۵ سال به طول بیانجامد.

در نهایت حتی زمانی که به واکسن کرونا نیز برسیم، واکسیناسیون تمامی مردم جهان نیازمند چند میلیارد دوز از این واکسن است.

در پایان باید تاکید داشت اگر هر کدام از چالش‌های مطرح شده رخ دهد، باید از ایمنی عمومی در جامعه از طریق واکسیناسیون دست کشید و امیدوار به ایجاد ایمنی گله‌ای (Herd safety) بود. ایمنی گله‌ای به حالتی اطلاق می‌شود که درصد بالایی از مردم یک کشور به یک ویروس یا باکتری مبتلا می‌شوند و پس از بهبودی به دلیل مقاومت در برابر بیماری، زنجیره شیوع قطع می‌شود و جامعه به ایمنی می‌رسد. رسیدن به ایمنی گله‌ای در جهان می‌تواند در نتیجه یک تراژدی بزرگ باشد و آن از دست رفتن جان میلیون‌ها انسان است.

چه دانشمندان بتوانند در ژانویه ۲۰۲۱ به واکسن کرونا برسند و چه در این امر شکست بخورند، هر انسانی می‌تواند به سادگی با رعایت بهداشت عمومی روند شیوع ویروس در جامعه را قطع کند و مانع از وقوع تراژدی بزرگ که نتیجه جان باختن میلیون‌ها نفر است شود.

      

منبع: اکوفارس

کلیدواژه: بازار عرضه شود برای یافتن واکسن شیوع ویروس کرونا برای مقابله ویروس کرونا ایجاد ایمنی واکسن کرونا ایمنی پیدا کووید ۱۹ ۷۰ درصد ۵۰ درصد دست کم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۴۸۷۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نرخ رشد پایه پولی با ۱۶٫۹ درصد کاهش به ۲۸٫۱ درصد در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ رسید

امتداد - با اجرا و پیگیری دقیق سیاست‌های پولی در بانک مرکزی، نرخ رشد پایه پولی در سال 1402 روند نزولی قابل توجهی را تجربه کرد بطوریکه نرخ این شاخص مهم پولی و تاثیرگذار در تورم نسبت به رقم فروردین سال 1402 که 45 درصد بود با 16.9 واحد درصد کاهش، در پايان اسفندماه 1402 به 28.1 درصد رسید. رشد پول (بخش سیال نقدینگی) نیز از 65.2 درصد در پایان سال 1401 به 17.5 درصد در پایان اسفندماه سال گذشته کاهش یافت. بنابراین با کنترل شاخص های پولی اثرگذار بر تورم  انتظار می‌رود شاخص نرخ تورم نیز در ماه‌های آتی ارقام پایین‌تری را ثبت نماید.

 به گزارش پایگاه خبری امتداد ، کاهش قابل توجه رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۲ همراه با کاهش رشد نقدینگی در این سال، بخوبی حاکی از توفیق بانک مرکزی در کنترل کل‌های پولی و ایجاد شرایط لازم برای کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی می‌باشد. بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم پایه پولی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۱۱۰۷۷٫۰ هزار میلیارد ریال رسید.

 
تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی و دستیابی به اهداف پیش بینی شده
بر اساس این گزارش، نرخ رشد نقدینگی نیز طی یک روند نزولی از ۴۰٫۶ درصد در پایان سال ۱۳۹۹ و ۴۲٫۸ درصد در پایان مهرماه سال ۱۴۰۰ به ۳۱٫۱ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ و ۲۴٫۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲ رسید که این امر، بیانگر توفیق کامل بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و حصول اهداف تعیین شده می‌باشد.

بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم نقدینگی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۷۸۸۰۸٫۹ هزار میلیارد ریال رسید. لازم به اشاره که دستیابی به رقم رشد نقدینگی ۲۴٫۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲، در شرایطی حاصل شده است که رقم رشد نقدینگی سالانه زیر ۲۵ درصد آخرین بار در سال ۱۳۹۷ (۲۳٫۱ درصد) محقق شده بود.

بدیهی است که کاهش رشد نقدینگی به عنوان یکی از عوامل اصلی شکل‌دهی به تورم، نقش مهمی را در کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی ایفا خواهد نمود. 
 


کاهش قابل توجه شاخص های پول و شبه پول و انتظار کاهش تورم در ماه‎های آتی
مروری بر عملکرد اجزای نقدینگی حاکی از آن است که رشد پول (بخش سیال نقدینگی) در سال ۱۴۰۲ نیز بطور قابل توجهی کاهش یافته و از ۶۵٫۲ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ به ۱۷٫۵ درصد در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ رسیده است.
در مجموع، روند نزولی قابل توجه رشد نقدینگی و رشد پول، مؤید آن است که در سایه ثبات ایجاد شده در سال ۱۴۰۲، از شدت انتظارات تورمی فعالین اقتصادی کاسته شده و در نتیجه انتظار می‌رود که نرخ تورم در ماه‌های آتی ارقام پایین‌تری را ثبت نماید.  
 
لازم به اشاره است ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان اسفند‌ماه ۱۴۰۲ نسبت به پایان اسفندماه ۱۴۰۱، معادل ۲٫۹ درصد کاهش یافته و به رقم ۷٫۱۱۲ رسیده است.

در مجموع کاهش رشد نقدینگی، کاهش رشد پایه پولی، کاهش رشد پول و نیز تنزل ضریب فزاینده نقدینگی همگی دلالت بر اثربخشی سیاست های پولی بانک مرکزی مبتنی بر استفاده ترکیبی از کلیه ابزارهای سیاست های پولی دارد که این موضوع نه تنها در سال گذشته بلکه به صورت موثرتری می‌تواند تاثیر منجر به تداوم پایدار روند نزولی نرخ تورم در دوره های زمانی آتی داشته باشد.  

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • جیمی کرگر و انجام چالش رتبه بندی بهترین مربیان تاریخ بدون دانستن نفرات بعدی / فیلم
  • واکسنی که ویروس‌های ظهور نکرده کرونا را از بین می برد!
  • نرخ رشد پایه پولی با ۱۶٫۹ درصد کاهش به ۲۸٫۱ درصد در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ رسید
  • آغازِ پایان زلنسکی در اوکراین/ سرویس اطلاعات مسکو تاریخ تعیین کرد
  • معلم؛ روایتگر تاریخ و مظهر فرهنگ
  • نرخ رشد پایه پولی ۱۶.۹ درصد کاهش یافت
  • نرخ رشد پایه پولی به ۱۶.۹ درصد رسید
  • داستان سرماخوردگی در انسان‌ها از چه زمانی آغاز شد؟
  • اینجا آمریکاست و آنهایی که در سمت درست تاریخ ایستاده‌اند
  • ۷۰ درصد ظرفیت شهرک صنعتی شورمست غیرفعال است