Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@16:11:12 GMT

مسجد می تواند محور مواسات قرار گیرد

تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۶۷۵۳۸

مسجد می تواند محور مواسات قرار گیرد

خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه - محمدرضا آرام*: بارها بارها هنگامه گلبانگ اذان در کوچه پس کوچه‌های این کلان شهر در جستجوی مسجدی برای اقامه نماز هستی. اما با کمال تعجب درب‌های عمده مساجد بسته است. بر سردر مسجد نوشته است: «به دستور ستاد مبارزه با کرونا نماز جماعت تشکیل نمی‌شود»! انگار با تعطیلی نماز جماعت، مسجد هم باید تعطیل باشد و خبری از یک نماز خشک و خالی هم نیست! «نماز ستون دین است».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نگاهی به این حدیث که بر سر در مسجد نوشته شده می‌اندازی و زیر چشمی با مسجد خداحافظی می‌کنی. هرچند درب مسجد را تخته کرده‌اند، اما خدا را شکر مغازه‌های تجاری مسجد مثل همیشه پررونق هستند.

از خودت سوال می‌کنی: «چرا بانک‌ها، فروشگاه‌ها، پمپ‌بنزین‌ها و دیگر اماکن تجاری - که طبق آمار بیشترین اماکن انتقال ویروس هستند- هیچگاه تعطیل نمی‌شوند و همواره پر رونق هستند»؟ جواب آن ساده بود؛ چون نیاز مردم به آنها گره خورده و اگر یک روز تعطیل شوند، زندگی مردم مختل می‌شود.

شاید یک راهبرد مضحک برای باز کردن مساجد و اعتاب مقدسه این باشد که بخشی از این اماکن تبدیل به فروشگاه، سینما، بانک و … شود تا به یُمن این نهادهای اقتصادی و لابلای این خرید و فروش‌ها، دعا و توسلی انجام و نمازی خوانده شود.

دوباره صورت مسأله را مطرح کنیم: تعطیلی نماز جماعت مساوی است با تعطیلی مسجد. این یعنی مساجد امروز ما کارکردی جز نماز جماعت ندارند که با ممنوعیت آن مسجد هم کارکرد خود را از دست می‌دهد. یاد چند ماه پیش می‌افتی؛ آنوقت‌ها که بعد از نماز با اطرافیان مصافحه می‌کردیم. اوج ارتباط ما با نمازگزاران در همین دست‌دادن بعد از نماز خلاصه می‌شد ولی کاری به کار هم نداشتیم. حتی از اسم هم بی‌خبر بودیم. انگار با دست دادن بعد از نماز زیرزبانی به او می‌فهماندیم: «خدانگهدار»؛ «من خودم هزار و یک مشکل دارم» و….

یکی مجرد است و دنبال همسر خوب، آن دیگری که هر روز بیش از نمازهای یومیه به مشاورین املاک مراجعه می‌کند و دنبال خانه می‌گردد، آن مسجدی دیگر هم بچه‌دار شده ولی کسی خبر از حال و روزش ندارد که یک تبریک خشک و خالی نثارش کند و لبخندی خرج نماید. اصلاً انگار جای اینکارها در مسجد نیست.

خدا را شکر تقسیم کار خوبی صورت گرفته؛ اگر دنبال همسر مناسب می‌گردی، سایت‌های همسان‌گزینی و فضای مجازی با تمام قوا در خدمت شما برای یک انتخاب درست و پایدار هستند. اگر دنبال خانه خوب می‌گردی، مشاورین املاک با دلسوزی تمام، مشاوره‌های تأثیرگذار برای خانه‌دار شدن می‌دهند و بدون کمترین توقعی آینده‌ای درخشان در ذهنتان ترسیم می‌کنند! اگر دخل و خرج زندگی‌ات با هم ناسازگار است، بانکداری بدون ربا با کارمزد ۱۷ درصد و با چند فقره چک و سفته و ضامن درخدمت شماست. اگر در زندگی مشترک دچار اختلافات خانوادگی شُدید، مشاورین خانواده -که خودشان الگوی زندگی موفق هستند-، با مبانی صددرصد اسلامی به زوجین مشاوره می‌دهند و مبلغ ناچیزی بابت هر دقیقه مکالمه شما می‌گیرند تا پول آب و برق دفتر مشاوره تأمین شود.

حالا کرونا پرده از ظواهر این نوع تدین و جمعه و جماعت برداشته. حالا خوب به ما نشان می‌دهد که چقدر مساجد ما از کارکردهای مدّنظر اسلام دور شده بودند. مهمترین راهبرد برای بازگشایی مساجد، تغییر کاربری مساجد است. مسجد اگر محمل تأمین نیازها و حل مشکلات افراد یک محله باشد در ایام سخت و دشواری چون جنگ، تحریم و کرونا بیش از پیش فعال می‌شود و کانون مواسات قرار می‌گیرد. ما به جای حل مسأله صورت مسأله را پاک کرده‌ایم؛ به جای احیای کارکردهای مسجد و قدرت دادن به امام جماعت برای حل مشکلات به از دست رفتن نماز جماعت، درب مساجد را تخته کردیم. انگار از ائمه جماعت گرفته تا نمازگزاران به مرخصی رفته‌ایم. انگار امام جماعت شدن تبدیل به یک شغل شده و مسجد رفتن به یک کار جانبی و حاشیه‌ای.

جا دارد به عکس‌های یادگاری نوزدهمین اجلاس سراسری نماز که ده سال پیش برگزار شد نگاهی بیاندازیم؛ اجلاسی که مقام معظم رهبری اینگونه چهره مسجد تراز اسلامی را مطالبه می‌کنند: «روحانی پرهیزگار، خردمند، کارشناس و دلسوز در مسجد، همچون پزشک و پرستار در بیمارستان، روح و مایه‌ی حیات مسجد است. امامان جماعت باید آماده‌سازی خویش برای طبابت معنوی را وظیفه حتمی خود بدانند و مراکز رسیدگی به امور مساجد و حوزه‌های علمیه در همه جا آنان را یاری دهند.

مسجد باید رابطه‌ی خود را با جوانانی که ازدواج می‌کنند، با کسانی که به موفقیت‌های علمی و اجتماعی و هنری و ورزشی دست می‌یابند، با صاحب همّتانی که کمک به دیگران را وجهه‌ی همت می‌سازند، با غم دیدگانی که غمگساری می‌جویند، و حتی با نوزادانی که متولد می‌شوند، برقرار و مستحکم کند».

اگر مساجد محور واسطه‌گری‌ها در امر ازدواج باشند، دیگر فضای مجازی جایی برای همسریابی نخواهد بود؛ اگر صاحبخانه‌های مؤمن، ائمه جماعت را امین ملک خود قرار می‌دادند، حالا مشاور املاک‌ها، تبدیل به مسلخ مستأجران نمی‌شد. دور باطل بسیاری از مشکلات زمانی پایان خواهد یافت که مساجد محور مواسات و حل مشکلات در این روزهای سخت کرونایی باشد.

*پژوهشگر حلقه سیاست خانواده مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه‌السلام

کد خبر 4998600

منبع: مهر

کلیدواژه: مواسات مسجد دانشگاه امام صادق ع عید غدیر خم کنفرانس بین المللی ویروس کرونا معرفی کتاب محرم 99 مباهله پژوهشگاه حوزه و دانشگاه مرکز فرهنگی شهر کتاب پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم برنامه تلویزیونی بدون توقف سازمان تبلیغات اسلامی معرفی نشریات رسول جعفریان ماه محرم و صفر نماز جماعت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۶۷۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تنفس ۲۰ دقیقه‌ای جلسه صحن مجلس برای اقامه نماز

جلسه‌ صحن مجلس جهت اقامه نماز ظهر و عصر ۲۰ دقیقه متوقف شد.

به گزارش ایسنا، جلسه نوبت صبح روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ صحن مجلس شورای اسلامی با تصمیم محمدباقر قالیباف رئیس مجلس جهت اقامه نماز ظهر و عصر متوقف شد.

نمایندگان رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه برنامه هفتم توسعه (اعاده شده از شورای نگهبان) را در دستور کار داشتند و تنها ۸ مورد از اصلاحات مربوط به این لایحه باقی مانده بود که با تصمیم رئیس مجلس، ادامه رسیدگی به این لایحه به بعد از اقامه نماز موکول شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برگزاری ویژه برنامه‌های دهه کرامت در مساجد و حسینیه‌ها
  • تنفس ۲۰ دقیقه‌ای جلسه صحن مجلس برای اقامه نماز
  • برگزاری ویژه‌ برنامه‌های دهه کرامت در مساجد و حسینیه‌ها
  • مساجد به عنوان محور همه برنامه‌ها قرار داده شود
  • قرآن آموزان و روزه اولی‌های استان بوشهر تجلیل شدند
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • دریا باید محور توسعه و برنامه ریزی استان بوشهر قرار گیرد
  • برپایی نماز جماعت باشکوه توسط معترضان مقابل کاخ سفید + ویدئو
  • تعامل بهزیستی با مساجد برای رفع مشکلات معلولان و زنان سرپرست خانوار
  • پرونده کاظم صدیقی باید بررسی قضایی شود | تا شایعات هست نباید اصرار بر حضور در نماز جمعه داشت