Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - یکی از مشکلات در بخش معدن واگذاری معادن بزرگ به بخش خصوصی و دریافت بهره‌مالکانه از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران است که همین امر موجب تعطیلی و به دنبال آن خطر از دست دادن افراد شاغل در این معادن خواهد شد. این زنگ خطر بزرگی است و در صورتی که فکری برای آن نشود دچار بحران خواهیم شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از گسترش نیوز : یکی از موضوعات مهم در بخش معدن عدم فعالیت برخی از معادن در کشور است به طوری که چندی پیش علیرضا شهیدی، رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی از شناسایی 1020 معدن غیر فعال در کشور و فعال‌سازی آنها تا پایان سال خبر داد. در ارتباط با آسیب‌شناسی و دلایل تعطیلی برخی از معادن گفت‌وگویی با محمد حسین بصیری، استادیار دانشکده فنی، مهندسی دانشگاه تربیت مدرس ترتیب داده‌ایم که در ادامه خواهید خواند با ما همراه شوید:

معادن ‌می‌توانند موتور صنعت باشند
بصیری در ارتباط با دلایل تعطیلی برخی معادن گفت: این امر دلایل مختلفی داد از جمله آن می‌توان به قوانین موجود در کشور اشاره کرد که یکی از آنها درحال‌حاضر حقوق دولتی معادن است و به تازگی برای آن پیش‌نویسی تنظیم شده که به موجب آن حقوق دولتی معادن افزایش خواهد داشت. درآمدزایی دولت از حقوق دولتی معادن کاری بسیار اشتباه بوده و سبب غیرفعال شدن معادن خواهد شد و به دنبال آن زنجیره تولید نیز به خطر خواهد افتاد و این در شرایطی است که معادن می‌توانند موتور صنعت بوده و بسیاری از صنایع پایین‌دستی خود در یک زنجیره از معدن تا محصول نهایی را فعال کنند. به عنوان مثال در معدن سنگ‌آهن می‌توانیم شاهد فعال‌سازی کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و ذوب فولاد و نورد در یک زنجیره باشیم.
خطر بزرگ دریافت بهره‌‌مالکانه و تعطیلی معادناین استادیار دانشگاه ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات در بخش معدن واگذاری معادن بزرگ به بخش خصوصی و دریافت بهره‌مالکانه از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران است که همین امر موجب تعطیلی و به دنبال آن خطر از دست دادن افراد شاغل در این معادن خواهد شد و این زنگ خطر بزرگی است و در صورتی که فکری برای آن نشود دچار بحران خواهیم شد. حتی به عنوان مثال در بخش سنگ آهن اگر آن را در کل زنجیره تا محصول نهایی نیز ببریم باز هم زیان‌ده خواهد بود.
دولت حمایتی نمی‌کندوی در پرسش به این سوال که آیا عدم تناسب میان تامین هزینه‌های سرمایه‌گذار و درآمد حاصل از معدن می‌تواند در غیرفعال شدن معادن نقش داشته باشد تصریح کرد: به عنوان یک اصل نمی‌توانیم این موضوع را به تمامی معادن تعمیم دهیم اما شاهدیم که از برخی معادن ما توسط دولت کوچک‌ترین حمایتی صورت نمی‌گیرد. ضمن اینکه در صورتی که اگر سرمایه‌گذاری در ابتدای کار تصمیم بر فعالیت در بخش معدن بگیرد با هجوم خواسته‌ها از سوی دولت مواجه خواهد شد که همین امر سبب می‌شود تا مجموع هزینه‌ها به قدری افزایش یافته که استخراج از آن معدن اقتصادی نباشد.
این استادیار دانشگاه در ادامه به اقدامات مثبت شرکت تهیه و تولید اشاره کرد وافزود: حرکت خوبی از سوی این شرکت به منظور شناسایی معادن غیرفعال صورت می‌گیرد و ایمپاسکو به عنوان یک واسط حمایتی از بخش خصوصی عمل کرده و بدین طریق از سرمایه‌گذاران حمایت می‌کند.
عملکرد جزیره‌ای بخش‌های دولتیبصیری در ادامه گفت: متاسفانه در بدنه دولتی نگاهی کارشناسی و تخصصی به بخش معدن وجود نداشته و بانک‌ها و وزارتخانه‌ها نیز به صورت جزیره‌ای عمل می‌کنند. به عنوان مثال در حالی که پس از سال‌ها پیگیری اجازه واردات تجهیزات دست دوم معدنی از کشورهای مختلف صادر شده و حتی مجوزهای آن برای واردکننده صادر شده بانک مرکزی از خروج ارز به منظور خرید و واردات دامپتراک ممانعت می‌کند. و این در حالی است که قیمت یک دامپتراک نو یک میلیون و 200 هزار دلار است و هر حلقه لاستیک آن 250 میلیون تومان است به همین منظور باید بررسی کنیم که چگونه یک معدن در شرایطی که از آن هیچگونه حمایتی صورت نمی‌گیرد می‌تواند به فعالیت اقتصادی خود ادامه دهد.
استادیار دانشگاه تربیت‌مدرس عنوان کرد: در گذشته قانون خوبی برای ابطال پروانه بهره‌برداری معادن غیرفعال وجود داشت و به این صورت بود که در صورتی که معدن‌دار فعالیتی در معدن نداشت پروانه آن پس از مدتی مشخص باطل می‌شد اما درحال‌حاضر قانونی وضع شده که به موجب آن شرکت‌های بزرگ و حتی دولتی می‌توانند اقدام به فعالیت اکتشافی کنند و به دلیل اینکه فعالیت اکتشافی هزینه‌بردار است کل کشور را تبدیل به پهنه کرده و آن را به شرکت‌های خصولتی و بعضا دولتی واگذار کردند. که این اقدام کار نادرستی است. باید زمانی که یک پهنه در اختیار یک ارگانی قرار می‌گیرد بر روند اجرای کار بر روی آن نظارت شود و زمانی که مشاهده شد که در طول یک‌سال هیچ فعالیتی بر روی آن انجام نشده آن پهنه باطل شده و برای استفاده دیگران به مزایده گذاشته شود.
بصیری ادامه داد: درحال‌حاضر پهنه‌های کشور در سامانه کاداستر قفل شده و می‌بینیم که بخش اعظم کشور به پهنه‌هایی با مساحت‌های بزرگ تبدیل شده است و هیچ فرد یا بخشی نمی‌تواند بر روی محدوده‌ای درخواست دهد.
عملکرد مثبت در کنسرسیوم پایاوی تشکیل کنسرسیوم پایا و در اختیار گرفتن پهنه‌ها توسط شرکت‌های فعال را خوب ارزیابی کرد و ادامه داد نتیجه آن اکتشاف 60 تا 70 درصدی محدوده‌های در اختیار بود که به پروانه بهره‌برداری نیز رسید اما بازهم باید برای پهنه‌ها فیلتر گذاشته شود.
صیانت، حمایت و رقابت در معادن توسط دولتاستادیار دانشکده فنی، مهندسی دانشگاه تربیت مدرس در پایان گفت: دولت در ارتباط با معادن سه وظیفه مهم دارد که در واقع سه زاویه را شامل می‌شود زاویه اول آن صیانت است بدان معنی که معادن انفال بوده و متعلق به عموم مردم است و باید استخراج از آن به نحو درست و علمی صورت گرفته و منافع آن به سمت مردم بازگردد. زاویه دوم آن حمایت است به این صورت که دولت باید از صنایع پایین‌دستی حمایت کند و زاویه سوم آن رقابت بوده که دولت می‌تواند با ایجاد یک رقابت سالم به کاهش قیمت تمام‌شده کمک کرده و معادن را به افرادی که دارای اهلیت هستند واگذار کند.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: دریافت بهره بخش معدن خطر بزرگ خواهد شد پهنه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۶۹۲۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور رئیس جمهور ایران در مراسم افتتاح طرح بزرگ برق آبی در سریلانکا | ویدئو

دریافت 7 MB دریافت 4 MB

به گزارش همشهری آنلاین، ویدئویی از حضور رئیسی در مراسم افتتاح طرح بزرگ برق آبی اوماتویا ببینید.

کد خبر 846858 منبع: مهر برچسب‌ها ایران و سریلانکا خبر ویژه سید ابراهیم رئیسی دولت سیزدهم

دیگر خبرها

  • فعال بودن۴۰ درصد معادن نیشابور
  • تکنولوژی عامل اصلی فعال‌سازی معادن پیر
  • افزایش فعالیت‌های اکتشاف معادن در آذربایجان‌شرقی
  • نخبگان مهارتی استان اردبیل تسهیلات کم‌بهره دریافت می‌کنند
  • رهبر انقلاب: کارگر باید به آینده کاریِ خود اطمینان داشته باشد |‌ در دوره‌ای مبتلا به تعطیلیِ کارخانه‌های بزرگ شدیم که ... | ویدئو
  • ارتباط با دنیا در صورت تعطیلی پنجشنبه تنها ۳ روز می‌شود/ نظر بخش خصوصی را هم جویا شوید!
  • حضور رئیس جمهور ایران در مراسم افتتاح طرح بزرگ برق آبی در سریلانکا | ویدئو
  • لاستیک‌سازی خرم‌آباد همچنان در مرحله دریافت تسهیلات
  • لاستیک‌سازی خرم‌آباد در مرحله دریافت تسهیلات
  • خطر بزرگ برای حقوق کارگران/ کاهش حقوق در موج شدید تورمی اتفاق می‌افتد؟