Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس مسائل بین‌الملل می‌گوید: اینکه مقامات اماراتی عادی‌سازی روابط را معطوف کرده‌اند به مسئله‌ الحاق بخشی از کرانه‌ی باختری به سرزمین‌های اشغالی، صحت ندارد چرا که همانطور که اشاره شد از سال‌ها قبل این مسئله وجود داشته، رئیس اسبق موساد هم در بیاناتی اشاره کرده بود که این روابط نیم قرن است که وجود دارد و ربطی به قضیه الحاق کرانه باختری ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«حنیف غفاری»، کارشناس مسائل بین‌الملل، درباره عادی‌سازی روابط امارات و رژیم صهیونیستی و اهداف کشورهای خلیج فارس برای پیشبرد این سیاست به خبرنگار خبرگزاری برنا گفت: عادی‌سازی روابط کشورهایی چون امارات، بحرین، عربستان و عمان با رژیم صهیونیستی از سال‌ها و دهه‌ها قبل ادامه داشته است. این اقدام با محوریت عربستان صورت گرفته، در زمان ملک محمد، امیر عبدالله و الان هم در زمان ملک سلمان پروژه عادی‌سازی روابط با اسرائیل برقرار بوده است. ملک سلمان پیش از اینکه پادشاه شود یکی از افراد کلیدی در این پروژه محسوب می‌شد. با مشورتی که بین دولت ترامپ و بن‌سلمان صورت گرفت، مقرر شد به لحاظ حساسیت‌هایی که روی عربستان وجود دارد، اول این کشور عادی‌ سازی را انجام ندهد و امارات پیش‌قدم شود. بعد هم کشورهایی چون عمان و بحرین و عربستان سعودی عادی‌ سازی روابط را اعلام کنند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل درباره انگیزه‌ این کشورها برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی گفت: اینکه مقامات اماراتی عادی‌ سازی روابط را معطوف کرده‌اند به مسئله‌ الحاق بخشی از کرانه‌ باختری به سرزمین‌های اشغالی، صحت ندارد چراکه همانطور که اشاره شد از سال‌ها قبل این مسئله وجود داشته، رئیس اسبق موساد هم در بیاناتی اشاره کرده بود که این روابط نیم قرن است که وجود دارد و ربطی به قضیه الحاق کرانه باختری ندارد. نتانیاهو هم چنین چیزی را تکذیب و اعلام کرد که این پروژه تنها به تعویق افتاده اما متوقف نشده است. اماراتی‌ها هدف اعلامی هم ناشیانه عمل کردند. 

غفاری در خصوص مزایای عادی‌سازی روابط با اسرائیل توضیح داد: در پروژه‌ای به نام نئوم که در عربستان سعودی کلید خورد و این پروژه توسط بن‌سلمان در حال ساخته شدن است، شاهدیم که شرکت‌های خصوصی اسرائیلی جذب می‌شوند و کشورهای حاشیه خلیج فارس سعی می‌کنند از قالب روابط تجاری، روابط سیاسی‌شان را هم عادی جلوه دهند و به مردم این کشورها اینگونه القا کنند که برقراری این رابطه برای ما نفع اقتصادی بسیار کلانی دارد.

او با بیان اینکه این کشورها پازلی را ترتیب می‌دهند که دو قطعه دارد، اظهار کرد: یک قطعه اقتصادی و دیگری سیاسی است و این دو قطعه را در پیوند با یکدیگر تعریف می‌کنند. در حال حاضر بخشی از تلاش امارات این است که سرمایه‌هایی که از اماراتی‌ها در منطقه وجود دارد از جمله در کشور ترکیه، اینها را به سمت سرزمین‌های اشغالی بکشاند و بالعکس سرمایه‌هایی که از سمت تجار صهیونیستی به سمت کشورهای دیگر می‌رود را سمت دوبی و عمان و شارجه و ابوظبی هدایت کند. ما با یک پازل روبرو هستیم که اماراتی‌ها آن را می‌چینند و اماراتی‌ها هم تنها قطعه‌ از این پازل هستند. مثلث واشنگتن، ابوظبی، ریاض پازل اصلی را می‌چینند و کشورهای حاشیه خلیج فارس هم تابع این پازل کلان هستند. 

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که آیا عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی فراگیر خواهد شد، بیان کرد: به نظر می‌آید که کشورهایی چون بحرین، عمان و عربستان سعودی این اقدام را انجام دهند هر چند که کویت و قطر در این خصوص ملاحظاتی دارند و در جریان بحث‌هایی هم که در شورای همکاری خلیج فارس بوده، کویت و قطر مخالفت خود را با این مسئله اعلام کرده‌ بودند اما به هر حال این یک نقطه‌ی آغاز نیست اما نقطه‌ آشکارسازی است. 2/5

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: بحرین خلیج فارس عربستان عمان موساد عادی سازی روابط مسائل بین الملل رژیم صهیونیستی اماراتی ها خلیج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۰۱۴۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عدم تمایل جمهوری آذربایجان به روند ادغام در اروپا


به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، یکی از رویدادهای در دستور کار سیاسی این هفته قفقاز جنوبی، سفر صدیر جپاروف رئیس جمهوری قرقیزستان به جمهوری آذربایجان بود.

گفتگوهای صدیر جپاروف با الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان در چارچوب این سفر را می‌توان به عنوان گسترش روابط دوجانبه و همکاری چندجانبه یاد کرد.

در این سفر 18 سند بین جمهوری آذربایجان و قرقیزستان امضا شد. بر اساس مفاد آن اسناد، می‌توان گفت که دو کشور بر دیدگاه پویایی روابط اقتصادی-تجاری و حمل‌ونقل تأکید دارند.

الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان طی کنفرانس مشترک با همتای قرقیزستانی خود برای مطبوعات اعلام کرد: ما به طور گسترده در بخش انرژی و حمل‌ونقل بحث کردیم. ما در اینجا پتانسیل زیادی را می‌بینیم. ما علاقه‌مند به پروژه‌های سرمایه‌گذاری انرژی‌های تجدیدپذیر در قرقیزستان هستیم. در مورد بخش حمل‌ونقل، پروژه‌های حمل‌ونقل بزرگ و ساخت راه‌آهن در قرقیزستان و آذربایجان در حال اجرا هستند. البته در حال حاضر لازم است رایزنی‌ها در زمینه دیجیتالی شدن مسیرهای حمل‌ونقل و توافق بر سر سیاست تعرفه آغاز شود. ما باید مسیر اروپا را از طریق دریای خزر، آسیای مرکزی نه‌تنها از نظر مسافت، بلکه از نظر جذابیت تجاری نیز راحت کنیم.

صدیر جپاروف نیز گفت: در این مذاکرات دورنمای فعالیت متقابل دو کشور در خصوص توسعه کریدورهای حمل‌ونقل بین‌المللی از آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

این اظهارات حاکی از آن است که طرفین در حال بررسی زمینه‌های منطقه‌ای گسترده‌تر در فضای ژئوپلیتیکی هستند و در عین حال بر اهمیت حمایت از یکدیگر در روابط دوجانبه و سازمان‌های بین‌المللی تأکید دارند.

تراب رضایف کارشناس سیاسی آذری در مورد توسعه روابط جمهوری آذربایجان با قرقیزستان در مصاحبه با خبرگزاری ترند گفت: جمهوری آذربایجان در واقع آشکارا اعلام کرده که ما دیگر از روند ادغام در اتحادیه اروپا حمایت نمی‌کنیم.

وی تأکید کرد: مسیر آینده ما از طریق ادغام با کشورهای تُرک است. روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی بین آذربایجان و ترکیه برقرار است. ما با قزاقستان و ترکمنستان در زمینه انرژی، حمل‌ونقل و لجستیک همکاری داریم. در 2 سال گذشته، گردش تجاری بین کشورهای تُرک بیش از دو برابر شده است.

این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد: روابط اقتصادی و سیاسی با قرقیزستان هنوز ضعیف است. ما در تلاش برای بهبود روابط سیاسی و اقتصادی با قرقیزستان در آینده هستیم. علاوه بر این، بین کشورهای ما در مسائل تاریخی، ملی، فرهنگی و مذهبی ارتباط وجود دارد. استقبال از رئیس‌جمهور الهام علی‌اف در سفرهایش به قزاقستان، ازبکستان و قرقیزستان نشان داد که روابط با کشورهای تُرک مبتنی بر پیوند اخلاقی است. به همین ترتیب، به ویژه مهم است که یادآوری کنیم که رؤسای جمهور قزاقستان و ازبکستان در طول سفرهای خود به آذربایجان، مدرسه‌ای در قره‌باغ ساخته و از زیرساخت‌ها حمایت می‌کنند. قرقیزستان نیز در کار ساخت‌وساز در سرزمین‌های آزاد شده آذربایجان مشارکت خواهد کرد. برداشتن چنین گامی از طرف قرقیزستان برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد. در همین زمان بنای یادبود چنگیز آیتماتوف در آذربایجان برپا شد. این به روابط ملی، فرهنگی و ادبی نیز کمک می‌کند.

«آقشین کریموف» در روزنامه «کاسپی» در این خصوص می‌نویسد: برای روشن شدن بیشتر موضوع باید گفت که قرقیزستان را نمی‌توان کشوری بسیار قوی از نظر قدرت نظامی و شاخص‌های اقتصادی دانست. اما عضویت بیشکک در سازمان کشورهای تُرک (TDT) سود اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی بیشتری برای آن به همراه دارد. آذربایجان و متحد راهبردی آن ترکیه نقش عمده‌ای در شکل‌گیری این وضعیت دارند. هدف پشت سر هم باکو-آنکارا محافظت قابل‌توجه از دولت‌های تُرک در کشورهای آسیای مرکزی، از جمله قرقیزستان، از عواقب رقابت غرب، روسیه و چین از نظر منافع مشترکشان است.

آقشین معتقد است: بنابراین، علاوه بر تقویت هویت سازمان کشورهای تُرک در قرقیزستان، نشان دادن علاقه به ثبات سیاسی و امنیت پایدار در این کشور بسیار مهم است. کشور آذربایجان به رهبری الهام علی‌اف از ثبات و امنیت در همه مناطق حمایت می‌کند. با این حال، در بحبوحه تشدید رقابت تمرکز جهانی قدرت، بسیاری از مناطق در معرض مداخله خارجی قرار دارند. وضعیت سیاسی و امنیتی قرقیزستان نیز حساس است و خطر تحت فشار قرار گرفتن در بحبوحه رقابت قدرت را از دست نداده است. بنابراین، نیاز به افزایش توجه به پروژه‌های سرمایه‌گذاری در مقیاس بزرگ برای تضمین ثبات سیاسی، اقتصادی و امنیتی در قرقیزستان وجود دارد. به همین دلیل، تصادفی نیست که الهام علی‌اف و صدیر جپاروف مواضع خود را در مورد سبد سرمایه‌گذاری در پرتو همکاری‌های اقتصادی-تجاری و حمل‌ونقل متقابل بیان کردند.

وی تأکید می‌کند: البته نمی‌توان تقویت اهرم اقتصادی چین در منطقه آسیای مرکزی را نادیده گرفت. پکن سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی قابل‌توجهی را در آسیای مرکزی به عنوان بخشی از طرح کمربند و جاده انجام می‌دهد و فرصت‌های قابل‌توجهی برای توسعه زیرساخت‌ها ارائه می‌دهد. آخرین نمونه از آن برای دولت بیشکک، پروژه راه‌آهن چین- قرقیزستان- ازبکستان است. در حال حاضر، توجه به پروژه راه‌آهن چین، قرقیزستان، ازبکستان، خزر و ایجاد فرصت برای افزایش گردش کالا می‌تواند به عنوان یک اولویت مهم در خط باکو-بیشکک تلقی شود. بنابراین، قرقیزستان باید به چالش‌های قرار دادن این کشور در یک تعادل سالم قابل‌توجه در زمینه روابط با آذربایجان و نمایندگی در سازمان کشورهای تُرک نگاه کند. از این منظر می‌توان گفت که نظم سیاسی سازمان کشورهای تُرک از نشان دادن رویکرد چند بعدی خود بین روسیه-غرب-چین ابایی ندارد. زیرا بسیاری از پروژه‌ها در منطقه از جمله کریدور حمل‌ونقل ترانس خزر (دالان میانی) بر فرصت‌های ژئوپلیتیک چین تمرکز دارند. این افزایش توجه بدون شک غرب و روسیه را تا حد امکان بر روی رقابت شدیدتر با یکدیگر متمرکز می‌کند. با این حال، تمرکز بر جهت‌گیری غربی نخبگان سیاسی قرقیزستان از وابستگی اقتصادی یک‌طرفه جلوگیری می‌کند و جذب سرمایه‌گذاری خارجی مستقیم یا غیرمستقیم را تسهیل می‌کند.

دیگر خبرها

  • وزیر خارجه آمریکا : روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می شود
  • بلینکن: روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می‌شود
  • ریاض: به توافق امنیتی با آمریکا نزدیک شده‌ایم
  • سناتور آمریکایی، عادی سازی روابط تل آویو و عربستان را توافقی مخاطره آمیز خواند
  • عدم تمایل جمهوری آذربایجان به روند ادغام در اروپا
  • کمک 500 میلیارد دلاری چین به پروژه شهر هوشمند نئوم
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند
  • غفلت ایران از سریلانکا بازار نفت آن را از ایران گرفت و به عربستان سپرد / لزوم توجه ایران به خلیج فارس در جاده نوین ابریشم
  • اندونزی: هیچ عادی سازی روابطی با اسرائیل وجود ندارد
  • بالانسر ایران و اسرائیل