Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@04:43:24 GMT

شعر عاشورایی کهنه نمی‌شود

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۶۳۴۹۷

شعر عاشورایی کهنه نمی‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی قزلی با حضور در استودیوی پخش زنده برنامه تقاطع فرهنگ رادیو گفت و گو خلاقیت و دقت ادبی را از ویژگی‌های شعرای عاشورایی دانست و گفت: در ابتدای شکل گیری شعر فارسی در هر سده آثاری را در باب واقعه عاشورا می‌یابیم که هیچگاه از تازگی آن کاسته نمی‌شود.

وی با بیان اینکه سرودن در قامت شعر عاشورایی در آثار هر یک از شعرا به گونه‌ای دیده می‌شود، افزود: این اتفاق در حوزه نثر کمتر رخ داده است و می‌توان از آثار اندکی نام برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



قزلی معتقد است ادبیات منثور نسبت به ادبیات منظوم متأخر بوده و آنچه از ادبیات منثور یافت می‌شود، مبتنی بر ادبیات، نگارش نشده است و نویسنده قصد نگارش وقایع تاریخی را داشته که امروز در می‌یابیم این نویسنده دقت‌های ادبی بی شمار داشته است.

مشاور معاون فرهنگی وزارت ارشاد گفت: بر اساس روایات تاریخی و دینی معتقدیم هیچ عمل و حرفی از جانب معصومین (ع) بر اساس هوا و هوس نیست؛ پس وقتی یک نویسنده قصد دارد دیالوگ‌هایی را از لسان پاک ائمه بنویسد، دست و قلمش به لرزه می‌افتد.

قزلی ادامه داد: حجم زیادی از تلاش‌های نویسندگی در حوزه عاشورایی به بازنویسی مقاتل اختصاص دارد که شامل آثار درجه یک و تولیدات ادبی نیستند.

دبیر اسبق جایزه جلال با اشاره به اینکه قدیمی ترین مقتل ۲۰۰ تا ۳۰۰ سال با واقعه عاشورا فاصله زمانی دارد، افزود: شاعران باید بدانند در جاهایی بدون اتفاق افتادن خدشه‌ای در اصل ماجرا قادر به ورود به داستان آفرینی هستند. از طرفی شاعر باید به یاد داشته باشد که تخیل موجب می‌شود شاعر بعنوان پروردگار واژگان تلقی شود اما اجازه ندارد هر چیز را بگوید و هر چیزی بنویسد.

قزلی با تاکید بر اینکه حضرات نور، خود خطوط قرمز نگارش در حوزه عاشورا را روشن ساخته‌اند، گفت: امام صادق (ع)، امام کاظم (ع)، امام رضا (ع) و دیگران در باب اینکه ائمه که هستند و چه حدودی در عالم دارند و نسبتشان با مردم و جهان هستی و باری تعالی چیست، توضیحاتی روشن و شفاف داده‌اند و غلو بیش از حد را لعن نموده‌اند.

دبیر اسبق جشنواره شعر فجر از علاقمندی خود به این حوزه و دامنه دار بودن مطالعات شخصی در باب عاشورا سخن گفت و افزود: گاه زیاده گویی در بیان ماجراهای تاریخیِ مربوط به حضرات نور بی شمار اتفاق افتاده است. در عالم واقع دو برگ کاغذ بیشتر درباره حضرت علی اکبر (ع) در دست نداریم اما چون یک نویسنده برای نوشتن درباره ایشان اراده کرده است، شروع به نگاشتن مطالبی از زمان پیامبر (ص) کرده و تا دوران ولادت حضرت علی اکبر (ع)، صد صفحه کتاب خود را تکمیل نموده است.

قزلی زیاده گویی و اشتباه گویی را از دیگر مشکلات آثار نویسندگان عاشورایی دانست و افزود: نویسنده باید از توضیحات مکرر و آزار دهنده دوری کرده و تلاش کند کرده‌های امام (ع) و دیگران را بازگوید و در حقیقت درباره خوبی و بدی سخن به میان آورد که نکته‌ای به معرفت مخاطب اضافه نماید.

دبیر اسبق جایزه پروین اعتصامی "معرفت‌بخشی" آثار عاشورایی را به خوانندگان ناظر بر اشاره کتاب به کنش‌ها و واکنش‌های حضرات در واقعه عاشورا دانست و گفت: یکبار برای همیشه باید از حواشی و زواید در نوشتن پرهیز کنیم و بر اساس کنش‌ها و اصل خط قصه عاشورا پیش رویم.

کد خبر 5006327 مریم علی بابایی

منبع: مهر

کلیدواژه: حضرت علی اکبر وزارت ارشاد عاشورا مهدی قزلی محرم 99 تازه های نشر ترجمه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ادبیات داستانی گردشگری ادبیات کودک و نوجوان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تجدید چاپ کتاب میراث فرهنگی انتشارات علمی و فرهنگی انتشارات شهید کاظمی ادبیات جهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۶۳۴۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت حیرت‌ انگیز یک نویسنده از خاطره‌بازی دو فرمانده ایرانی و عراقی سال‌ها پس از جنگ تحمیلی

 احمد دهقان (نویسنده) روایتی قابل توجه از دیدار سردار فتح‌الله جعفری فرمانده زرهی ایران در دفاع مقدس و فرمانده لشکر یکم عراق در عملیات فتح المبین گفت.

گفت‌وگوی رادیو مضمون با احمد دهقان را بخوانید:

-  فرمانده عراقی کاملاً با دیسیپلین نشست و شروع به حرف زدن کرد و گفت: «من در عملیات فتح‌المبین می‌‌دانستم ایران می‌خواهد حمله کند» و داشت برگ‌برنده‌هایش را برای فرمانده ایرانی رو می‌کرد.

- فرمانده عراقی ادامه داد: «آن شبی که می‌خواستید حمله کنید، سکوت بود و من به معاون عملیات خودم گفتم سکوت ایرانی‌‌ها خیلی خطرناک است و اینها امشب حمله می‌کنند. بعد به نیروهایی که در شوش داشتیم، آماده باش دادیم و گفتم آماده باشید که ایرانی‌ها می‌خواهند حمله کنند و کشتار راه بیندازید و خلاصه آن کشته‌هایی که شما دادید بخاطر پیش‌بینی من بود».

-  آقای جعفری هیچ چیزی نمی‌گفت و این حالت داشت مرا دیوانه می‌کرد! جنگی سر میز شام بود و این جنگ کاملا به سمت عراقی‌ها تمایل پیدا کرده بود.

-  آقای جعفری شامش را قشنگ خورد و بعد گفت: «تو حسن باقری را می‌شناسی»؟ فرمانده عراقی گفت: «بله؛ در عملیات فکه شهید شد و اگر او بود، احتمالاً جنگ شما متحول می‌شد».

-  آقای جعفری ادامه داد: «حسن باقری دهم اسفند مرا صدا زد و هنگامی که من به قرارگاه رفتم، عکس های تو را به من نشان داد» فرمانده عراقی جا خورده بود!

- آقای جعفری ادامه داد: «حسن باقری به من گفت روی تپه سبز برو (تپه سبز مقابل شوش است) و تمامی آتش منطقه را در دست بگیر؛ طوری که هیچ کس بدون اجازهٔ تو حق تیراندازی نداشته باشد.

 - حسن باقری گفت که فرمانده گردان مقابل شوش، دیروز با شلیک خمپاره کشته شده و امروز فرمانده لشکر یکم عراق خواهد آمد تا فرمانده گردان جدید را در خط معرفی کند. این فرمانده لشکر آدم ترسویی است و این باید زنده بماند تا ما عملیات خودمان را انجام بدهیم. این باید سالم برود و سالم برگردد؛ چون که معاون او یک بعثی است و اگر فرمانده فعلی کشته شود، او را فرمانده لشکر می‌کنند؛ پس این فرمانده لشگر باید زنده بماند.»

- آقای جعفری گفت: «من آمدم روی تپه؛ تو با دو تا ماشین به خط آمدی؛ فرمانده ها را جمع کردی. بعد فرمانده‌ جدید را معرفی کردی و دم غروب با همان ماشینی که آمده بودی، برگشتی من غروب آمدم به حسن باقری گفتم تو سالم آمدی و برگشتی»!

منبع: رادیو مضمون 

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • روایت حیرت‌ انگیز یک نویسنده از خاطره‌بازی دو فرمانده ایرانی و عراقی سال‌ها پس از جنگ تحمیلی
  • نویسنده اسیر فلسطینی برنده جایزه ادبی بوکر شد
  • ماجرای گردنبند کهنه شمسایی در جام ملت‌های آسیا +عکس
  • بررسی آثار کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر مسلمان شده فرانسوی
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • هاآرتص: اسرائیل دانشگاه‌های آمریکا را از دست داده است
  • جدیدترین شماره مجله «خیمه» منتشر شد
  • انتشار کتاب یوسف گم گشته باز آید در ماهشهر