Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش افکارنیوز،

 بحث جمعیت و منابع انسانی را می توان اساسی ترین مسأله در رشد و توسعه ی هر جامعه ای دانست و اگر به هر دلیلی میزان تولد و باروری روند نزولی یابد، شاخص های رشد در هر جامعه دچار تزلزل خواهد شد.

اخبار اجتماعی-  از این رو چند سالیست در کشورمان دچار افت نرخ فرزندآوری شده ایم و این یک هشدار جدی است و نگرانی هایی برای پیری جمعیت برای حدود 20 سال دیگر در کشور ما وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لذا کارشناسان حوزه جمعیت عدم تمایل زوجین به فرزندآوری و داشتن فرزند بیشتر را از مناظر مختلف مورد توجه قرار می دهند.

تمایل زوجین ایرانی به داشتن 2 تا 2.5 فرزند

دکتر محمودی با اشاره به اینکه دلیل عدم تمایل زوجین به فرزندآوری، لزوما مسائل اقتصادی نیست، گفت: مسائل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هم می تواند در این مساله مؤثر باشد. در ضمن نگرش خانواده ها و افراد نسبت به فرزندآوری و خانواده عوض شده است، قبلا خانوار سنتی و خانواده محوری مطرح بود،  اما متأسفانه می بینیم گاها افراد اعتقادی به تشکیل خانواده ندارند و فردگرا شده اند.

وی اضافه کرد: طبق مطالعاتی که انجام شده خانواده های ایرانی تعداد فرزندانی که مایلند داشته باشند، حدود 2 یا 2.3 فرزند است . در مجموع تمایل به فرزندآوری در ایران کم شده و وقتی زوجین هدفشان تولد 2 تا 2.5 فرزند باشد، قطعا داشتن دو فرزند هم محقق نخواهد شد و الان با نرخ باروری کمتر از نرخ جایگزینی، یعنی حدود 1.7 مواجهیم.

خانواده های ایرانی تعداد فرزندانی که مایلند داشته باشند، حدود 2 یا 2.3 فرزند است و  الان با نرخ باروری کمتر از نرخ جایگزینی، یعنی حدود 1.7 مواجهیم.

بالا رفتن سن ازدواج در کاهش باروری مؤثر است؟

او افزایش سن ازدواج و تأخیر در ازدواج را عاملی مؤثر بر کاهش فرزندآوری و مشکلات جمعیتی کشور دانست و گفت: اما مشکل فعلی ما در افرادی است که ازدواج کرده اند و تمایل به فرزندآوری ندارند.  

محمودی خاطرنشان کرد: حتی اگر میزان ازدواج در افرادی که ازدواجشان به تأخیر افتاده است، بیشتر شود، امکان دارد به طور موقت و مقطعی با افزایش فرزندآوری مواجه شویم اما برای بلند مدت مشکل جمعیتی کشور حل نخواهد شد.

وی ادامه داد: قبلا به طور متوسط هر زن ایرانی 6.5 فرزند به دنیا می آورده است، اما الان این تعداد کم شده است. بنابراین در ایران ازدواج انجام می شود اما فرزندآوری کم شده است، ما باید کاری کنیم که نیت فرزندآوری و قصد باروری افراد افزایش یابد. مثلا اگر زوجینی قصدشان برای فرزندآوری 2.5 است، باید هدف آن ها را به تولد 3.4 تا 4 فرزند تغییر دهیم تا حداقل 2.5 فرزند محقق شود.

نگرش زوجین را باید به داشتن 3 الی 4 فرزند تغییر دهیم!

محمد جواد محمودی با تآکید بر اینکه باید نگرش زوجین را نسبت به فرزندآوری تغییر دهیم و آن ها این را باور کنند که برای حفظ سلامت جامعه و خانواده، حداقل 3 الی 4 فرزند باید به دنیا بیاورند، گفت: امروزه زنان و مردان نگرش متفاوتی دارند و فکر می کنند فرزندآوری باعث عقب ماندگی و عدم پیشرفت آن هاست.

رئیس کمیته جمعیت دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: حتی تعداد زیادی از افراد هم هستند که وضعیت اقتصادی نسبتا خوبی هم دارند اما همچنان به تک فرزندی و بی فرزندی تمایل دارند و این نشان از تأثیر توسعه یافتگی بر تغییر نگرش در افراد است.

همیشه مسائل اقتصادی باعث عدم تمایل به فرزندآوری نمی شود

او گفت: اکثر کشورهای اروپایی هم که ثروتمند هستند، با بحث باروری پایین، دست و پنجه نرم می کنند. علی رغم اینکه سیاست های جمعیتی زیادی هم داشته اند، اما باز هم موفق به افزایش نرخ باروری بالاتر از حد جایگزینی نشده اند.  البته اگر کشورهای اروپایی همین تلاش ها را هم در راستای افزایش جمعیت انجام نمی دادند ، شرایطشان از وضعیت حاضر بدتر هم می شد.

تغییر نگرش در عدم تمایل به فرزندآوری جهانی است اما سرعت تغییر نگرش و افت باروری در ایران از همه جای دنیا بالاتر است.

این جمعیت شناس عنوان کرد: در واقع تغییر نگرش در عدم تمایل به فرزندآوری جهانی است اما سرعت تغییر نگرش و افت باروری در ایران از همه جای دنیا بالاتر است که همان طور که گفته شد، به غیر از مسائل اقتصادی، بحث توسعه یافتگی و اشتغال و سواد زنان در این باره بسیار مؤثر بوده است.

وی تأکید کرد: بنابراین مسائل اقتصادی را نمی توان تنها عامل عدم فرزندآوری دانست.  اتفاقا هر چه درآمد افراد افزایش می یابد به جای اینکه به دنبال افزایش کمیت بروند و تعداد فرزندان را افزایش دهند، به افزایش کیفیت زندگی همان یک فرزند بسنده می کنند.

طرح جامع جمعیت در مجلس به کجا رسید؟

دکتر محمودی توضیحاتی هم در رابطه با طرح جامع جمعیت ارائه داد: این طرح به منظور تشویق به فرزندآوری و افزایش جمعیت، اولین طرحی بود که اعلام وصول شد، در حال حاضر در کمیسیون فرهنگی مجلس در حال بررسی است و تا آن جاییکه اطلاع دارم بررسی های اولیه آن تمام شده و منتظرند تعطیلات مجلس تمام شود، تا گزارشات نهایی در کمیسیون طرح و به سرعت تصویب شود.

وی افزود: اگر طرح جامع جمعیت تصویب شود، تسهیلات خوبی برای فرزندآوری در نظر گرفته شده، خصوصا برای زوجینی که تمایل به داشتن بیشتر از دو فرزند دارند.

او اظهار کرد: به غیر از سیاست های بلند مدت کشور برای افزایش جمعیت، می توان برخی طرح های اورژانسی و کوتاه مدت را هم را در نظر گرفت مانند جلوگیری از سقط جنین، کاهش سزارین و حمایت از افراد نابارور.

رئیس کمیته جمعیت دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به بهداشت نیوز گفت: به طور متوسط تولد سه فرزند در خانواده هایی که امکان و قدرت فرزندآوری دارند، می تواند مشکلات جمعیتی و کاهش نرخ باروری را در کشور برطرف کند.  

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: باروری نرخ فرزندآوری ازدواج ازدواج سن ازدواج فرزند آوری زوجین ایرانی تمایل به فرزندآوری مسائل اقتصادی تمایل زوجین تغییر نگرش نرخ باروری خانواده ها عدم تمایل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۶۸۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شرایط دریافت وام‌ها و تسهیلات فرزندآوری باید تسهیل شود

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مهران رجبی بازیگر سینما و تلویزیون درباره اهمیت توجه به بحث جوانی جمعیت گفت: جمعیت را باید جوان نگه داشت هر چند که نوع این جوان نگه داشتن کار کارشناسی می‌طلبد و در تمام دنیا کارشناسان و جمعیت شناسان شرایط جمعیتشان را بررسی می‌کنند و براساس شرایط جامعه سیاست گذاری صحیح انجام می‌دهند. الان شاهد هستیم که خیلی کشور‌های اسکاندیناوی و حتی کشوری مثل ژاپن نیروی کار جوان ندارد و از دیگر کشور‌ها وارد می‌کند.

وی با اشاره به تهدیدات میانسالی جمعیت گفت: شما خود صندوق‌های بازنشستگی را در نظر بگیرید، چقدرجوان باید کار کنند تا درآمدزایی برای این صندوق‌ها شود، البته قطعا دوستان کارشناس بهتر و شیواتر دراین زمینه صحبت می‌کنند، اما ما هم باید در نظر داشته باشیم که جامعه را به سمت فرزندآوری ترغیب کنیم.

رجبی با اشاره به سیاست‌های تشویقی فرزنداوری گفت: سالهاست سیاست‌هایی مثل امکانات برای ازدواج از وام تا دیگر کمک‌ها و اعطای زمین و خودرو و دیگر وام‌ها برای فرزندآوری شروع شده که البته اینها هم باید شرایطش تسهیل شود، وگرنه همه می‌دانند که فرزندآوری درسنین بالا شیرینی جوانی را ندارد و آدم کسل و سندار دیگر حوصله بچه داری ندارد.

وی با تأکید بر اهمیت مسکن برای جوانان گفت: شاید بتوانم بگویم که مسکن حتی از کار هم واجبتر است، چون زوجی که خیالشان از مسکن راحت باشد با هر کاری هم که شده زندگی شان را نگه می‌دارند و چرخش را می‌چرخانند و فرزنددار می‌شوند.

وی با بیان اینکه ازدواج و فرزندآوری به افراد تشخص اجتماعی و  حتی بین خانواده و اقوام عزت می‌دهد، گفت: ضروری است که کشورمان را جوان نگه داریم، مثل الان که جامعه جوانی داریم و همین جوان‌ها باعث پیشرفت‌های علمی بزرگ ما در ایران و سطح دنیا شده اند.

رجبی در ادامه اظهار داشت: توجه به فعالیت‌های هنری برای ترغیب جوانان به فرزندآوری از فیلم و مستند و سریال تا ایجاد شعار‌های مختلف می‌تواند گرایش آنها را افزایش دهد، فرزندآوری یک عمل خداپسندانه و در دین هم سفارش بسیار شده است. امیدواریم شرایط هر سال نسبت به قبل راحتتر باشد بهرحال هر نسلی نسبت به نسل قبلی راحتتر زندگی کرده و این تجربه به ما ثابت شده است.

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگا‌های اجرایی، شرکت‌ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.
علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت jameyat.ir مراجعه فرمایند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • افزایش فرزندآوری در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال | روند صعودی زایمان فرزند چهارم و پنجم
  • وضعیت فرزندآوری در کشور/ روند صعودی زایمان فرزند چهارم
  • رشد فرزندآوری در مادران جوان/ روند صعودی زایمان فرزند چهارم
  • بیش۱۸۷ هزار مادر در سال گذشته مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • شرایط دریافت وام‌ها و تسهیلات فرزندآوری باید تسهیل شود
  • لزوم فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند
  • جزئیات تسیهلات ازدواج و فرزندآوری
  • آموزش مهارت زندگی به زوجین برای کاهش طلاق