Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، درختان جنگل‌های ایزدشهر از توابع شهرستان نور در استان مازندران زیر سایه کمبود اعتبار برای مقابله با آفت ابریشم‌باف ناجور توسط این حشره‌های مخرب و نابودگر به سرعت در حال تخریب هستند.

بر اساس برخی مشاهدات میدانی، تعداد آفت بید کولی روی تنه درختان به شکل چشمگیری در روزهای اخیر افزایش یافته و در مساحت گسترده‌ای از جنگل‌های این منطقه چنین وضعیتی دیده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این آفت مخرب که به شکل پروانه و کرم درختان جنگلی تغذیه می‌کند، به دلیل توان تخمگذاری بالا به سرعت تکثیر می‌شود و در صورتی که اقدامات فوری برای جلوگیری از گسترش آن انجام نشود می‌تواند به جنگل‌های سایر مناطق استان نیز حمله کند و آثار تخریبی خود را بر جای بگذارد.

آلودگی حدود ۶۰۰ هکتار

یک کارشناس جنگل می‌گوید: این آفت مخرب جنگل از مرداد امسال در جنگل‌های ایزدشهر دیده شده و اکنون فعالیت آن در بیش از ۵۷۰ هکتار از جنگل‌های این منطقه گسترش یافته است.

سید محمد حسینی اظهار می‌کند: در این مدت برای نابودی این آفت کشنده به کمک اهالی و دوستداران محیط زیست تلاش‌های زیادی انجام شد، اما این اقدام‌ها بدون دخالت فوری مسئولان به نتیجه نمی‌رسد.

تصاویر و فیلم‌های ارسالی به ایرنا از جنگل‌های ایزدشهر نیز حاکی از گسترش و پیشروی این حشره نابودکننده است؛ آفتی که سابقه خسارت زدن به جنگل‌های شمال را دارد و می‌تواند روی ده‌ها گونه از درختان و گونه‌های مختلف گیاهی تأثیر تخریبی خود را بگذارد و از آن‌ها تغذیه کند.

سوءپیشینه بلندبالا 

تغذیه سریع این حشره از درختان فرآیند رشد و چوب‌دهی آن‌ها را با اختلال مواجه می‌کند و در نهایت سبب خشکیدگی و از بین رفتن درخت می‌شود. این آفت نخستین بار سال ۱۳۸۰ در محوطه جنگلی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس در کنار پارک جنگلی نور طغیان کرد و به همین دلیل از جنگل‌های این منطقه به عنوان یکی از کانون‌های اصلی آلودگی با این آفت یاد می‌شود که طی سال‌های اخیر چند بار از بید کولی خسارت دید.

سال ۱۳۹۱ نیز در بخش‌هایی از جنگل‌های غرب مازندران مشاهده شده بود تأثیر تخریبی خود را بر جای گذاشت. سال ۱۳۹۲ نیز بید کولی در جنگل‌های کجور فعالیت خود را آغاز کرد و در سال ۱۳۹۴ نیز بخشی از جنگل‌های ساری، بهشهر، قائمشهر و نوشهر را تحت تأثیر قرار داد.

نکته قابل توجه در مورد این حشره علاقه آن به درختان ارزشمند جنگل‌های هیرکانی است. این حشره عمدتا از درختان بلوط، راش، انجیلی، توس، توسکا، صنوبر، بید، افرا و نارون تغذیه می‌کند و این موضوع هر سال نگرانی فعالان محیط زیست را افزایش می‌دهد. از طرفی گفته می‌شود که این حشره می‌تواند در صورت رسیدن به مزارع روی محصولات این زمین‌ها نیز تأثیر بگذارد.

بودجه برای مقابله نداریم

کارشناس ارشد گیاه‌پزشکی اداره کل منابع طبیعی مازندران مقابله باآفات برای حفاظت از جنگل‌ها را مستلزم تخصیص اعتبارات ویژه می‌داند و می‌گوید: شرایط اعتباری سازمان به تبع وضعیت کشور مطلوب نیست و در این وضعیت توان مالی برای اجرای طرح‌های پیشگیرانه را نداریم.

 امین وطندوست می‌افزاید: ابریشم‌باف ناجور را با روش‌های مانند مبارزه بیولوژیکی، مبارزه مکانیکی مانند جمع‌آوری لاروها و حشرات و همچنین مبارزه بیولوژیکی به وسیله پاشیدن محلول‌های ترکیبات شیمیایی می‌توان متوقف کرد، اما این اقدامات به هزینه قابل توجهی نیاز دارد.

وی با اشاره به طغیان این حشره نابودگر در جنگل‌های مازندران و بویژه شهرستان نور طی سال‌های اخیر اظهار می‌کند: در سال‌های گذشته نیز شاهد طغیان ابریشم‌باف ناجور بودیم که اقداماتی برای مقابله با آن انجام شد، اما امکان از بین بردن کامل این حشره وجود ندارد و معمولا هر چند سال یک بار ممکن است در یک منطقه به دلیل مساعد بودن شرایط جوی در ماه‌های گرم سال طغیان کند که برای کنترل این وضعیت، یک سری اقدامات پیشگیرانه و کنترلی انجام می‌شود.

کارشناس ارشد گیاه‌پزشکی اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری با تأکید بر این که اگر اعتباری برای مقابله با بید کولی در جنگل‌های ایزدشهر اختصاص یابد حتما برای کنترل این آفت اقدام خواهیم کرد، خاطرنشان می‌کند: فعلا شرایط مالی برای این اداره کل فراهم نیست بنابر این مسئولان شهرستان و استان باید پیگیر اختصاص اعتبار برای جلوگیری از فعالیت این حشره باشند.

وطن‌دوست هزینه مقابله با آفت ابریشم‌باف ناجور در هر هکتار را با انجام همه اقدامات از جمله محلول‌پاشی حدود چهار تا پنج میلیون تومان عنوان می‌کند که در صورت صحت مساحت ۵۷۰ هکتاری درگیر شده با این آفت در جنگل‌های ایزدشهر رقمی بالغ بر ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان خواهد شد و تأمین آن از توان اداره کل منابع طبیعی خارج است.

امکان مقابله مکانیکی توسط اهالی

با این حال به گفته این کارشناس مسئول در صورتی که مردم منطقه مایل به انجام اقدامات پیشگیرانه و کنترلی داشته باشند با انجام یک سری آموزش‌ها توسط این اداره کل، امکان کاهش ۵۰ تا ۶۰ درصدی تعداد و فعالیت بید کولی در این جنگل‌ها با روش مقابله مکانیکی وجود دارد.

او جمع‌آوری دسته‌های لارو و حشره‌ها از روی تنه درختان با استفاده از چاقو یا کاردک و آتش زدن آن‌ها را شکل روش مبارزه مکانیکی بیان می‌کند و می‌گوید: با این روش می‌توان از تعداد و فعالیت این آفت تا ۶۰ درصد کم کرد که تأثیر بسیار زیادی در کنترل وضعیت دارد.

کارشناس ارشد گیاه‌پزشکی اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری تحت تأثیر قرار گرفتن این آفت از عوامل بیرونی را نیز نقطه‌ای امیدوارکننده برای توقف فعالیت آن می‌داند و می‌گوید: خوشبختانه این آفت برگ‌خوار خیلی زود با عوامل بیرونی دچار چالش می‌شود و از تعدادش کم خواهد شد. یعنی کاهش دما یا بارندگی جمعیت آن را به دلیل از بین بردن لاروها به شکل محسوسی کم خواهد کرد. بنابر این با توجه به کاهش دما و بارندگی در روزهای پیش رو می‌توانیم به کمتر شدن فعالیت این آفت در جنگل‌های ایزدشهر امیدوار باشیم.

وطن‌دوست با تأکید بر این که اطلاعات فنی و علمی کافی برای کنترل این آفت وجود دارد، می‌افزاید: مشکل ما برای مقابله با آفت‌ها مسأله مالی است و گرنه توان فنی و علمی برای متوقف کردن فعالیت این آفت‌ها را داریم. در حال حاضر هم اگر اهالی منطقه همکاری کنند می‌توانند از جمعیت این حشره با از بین بردن لاروهای جمع شده روی تنه درختان کاست. ضمن این که به کاهش جمعیت آفت بر اثر بارندگی هم امیدوار هستیم.

بید کولی یک نسل در هرسال تولید می‌کند و از طریق چهار مرحله زندگی اصلی بالغ می‌شود. آن‌ها شروع به گذاشتن تخم‌های کوچک در توده‌های بزرگ می‌کنند. توده‌های تخم با موهای متمایل به زرد پوشانده می‌شوند و اندازه آن‌ها حدود ۲۰ تا ۴۰ میلی‌متر است و ممکن است شامل بیش از یک‌هزار تخم باشند.

البته تأثیرات مخرب حضور و گسترش فعالیت و افزایش تعداد این حشره به اعتقاد برخی فعالان محیط زیست بیشتر از عرصه محیط زیست است. این گروه معتقدند که این آفت می‌تواند به دلیل ایجاد حساسیت‌های پوستی و تنفسی، مشکلاتی را برای ساکنان مناطق حاشیه‌ای جنگل‌ها و گردشگران ایجاد کند.

از ابریشم‌باف ناجور به عنوان یک آفت وارداتی یاد می‌شود که احتمالا از طریق محموله‌های دریایی وارد کشور شده است، موضوعی که صرفا به این آفت هم محدود نمی‌شود. بنا به اظهارات هادی کیادلیری رئیس انجمن جنگلبانی ایران، از سال ۱۳۷۵ تا کنون بیش از ۷۰ نوع انواع آفت در کشور طغیان کرده که عمده آن‌ها آفت‌های خارجی و وارداتی هستند و به دلیل کنترل نشدن ورود محموله‌های خارجی رخ داده است.

کد خبر 543163 برچسب‌ها آفت‌کش‌ها

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: آفت کش ها اداره کل منابع طبیعی برای مقابله جنگل ها محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۷۲۴۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست تعاونی مسکن سازمان جنگل‌ها برای استقرار روی گسل

معاون وزیر راه و شهرسازی از بررسی درخواست تعاونی مسکن سازمان جنگل‌ها برای استقرار ملک این تعاونی روی گسل در شهر شهید باقری خبر داد. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، خسرو دانشجو دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران اظهار کرد: در خصوص پلاک ثبتی موصوف در شهرک شهید باقری به درخواست تعاونی مسکن کارکنان سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور، موضوع در دستور کار کمیته فنی شورای‌عالی شهرسازی و معماری قرار گرفت.

وی افزود: با توجه به استقرار ملک شهرک شهیدباقری روی گسل موجود و برای استفاده حداکثری از توان علمی و اجرایی کشور با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به‌عنوان مرجع قانونی امکان حداکثر بارگذاری سازه‌ای با رعایت جمیع عوامل موثر از جمله مقررات ملی ساختمان تعیین و بر آن اساس میزان تراکم ساختمانی و سایر ضوابط شهرسازی و معماری مشخص و پس از طی روال قانونی ابلاغ شود.

وی همچنین یادآور شد: ضرورت تهیه طرح ویژه مجموعه مصلی امام‌خمینی (ره) و صیانت از حریم مصلی در جلسه شورای‌عالی با حضور وزیر راه و شهرسازی و اعضای شورا و نمایندگان مصلی امام‌خمینی، سازمان مجری ساختمان‌ها و تأسیسات عمومی و دولتی، شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران مطرح و با توجه به نقش، جایگاه، اهمیت، رسالت ملی و فراملی مجموعه مصلی این طرح بررسی شد.

دانشجو گفت: این اراضی با در اختیار داشتن مجموعه‌ای از فرصت‌های مکانی با عملکردهای ویژه، نقش بی‌بدیلی در هویت فرهنگی شهر تهران دارد. بنابراین با هدف پاسخگویی به تغییر و تحولات رخ داده و ساماندهی وضعیت موجود و گذشت حدود دو دهه از تهیه طرح‌های مختلف برای این مجموع منحصر به فرد، تهیه طرح ویژه برای این مجموعه در دستور کار قرار گرفت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • درخواست تعاونی مسکن سازمان جنگل‌ها برای استقرار روی گسل
  • احتمال طغیان رودخانه‌ها در چهار منطقه ایران
  • احتمال طغیان رودخانه‌ها در این استان ها
  • احتمال طغیان رودخانه‌ها در غرب، جنوب‌غرب، فلات مرکزی و شرق کشور
  • طوفان و بارش سنگین در راه ۱۴ استان ؛ از طغیان رودخانه‌ها و تگرگ تا صاعقه و رعد و برق
  • ضوابط صادراتی جدید محصولات جنگلی اعلام شد
  • احتمال وقوع سیل و طغیان رودخانه‌ها در کرمان
  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • (ویدئو) طغیان شدید رودخانه‌های فصلی در امارات بعد از بارش سنگین امروز صبح
  • هشدار نارنجی  هواشناسی: بارش باران استان فارس را در بر می‌گیرد