Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-01@11:06:42 GMT

منطق زور ترامپ بالاتر است یا حقوق بین‌الملل؟

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۱۸۴۸۴

منطق زور ترامپ بالاتر است یا حقوق بین‌الملل؟

 

به گزارش تابناک، مهسا مژدهی در خبرآنلاین نوشت: در جدال بین آمریکا و کشورهایی که ترامپ را دعوت به بازگشت به قوانین بین المللی و همراهی در برجام و اطاعت از آن می کنند، چه کسی برنده خواهد شد؟

 آیا ایالات متحده می تواند مکانیسم ماشه را به راه اندازد و به وسیله آن فشارها بر ایران را افزایش دهد؟ تروئیکای اروپایی به همراه چین و روسیه، می گویند چنین چیزی شدنی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما ترامپ هنوز بر سر موضعش پافشاری می کند و به نظر می رسد قصد عقب نشینی از تصمیمش را ندارد. به نظر می رسد از اینجا به بعد، باید منتظر ماند و دید که حقوق بین الملل برای مقابله با بی قانونی و یک جانبه گرایی یکی از اعضای اصلی شورای امنیت چه در آستین خود دارد.

 خبرآنلاین با داریوش اشرافی کارشناس حقوق بین الملل در مورد موانعی که حقوق بین الملل بر سر راه رفتار زیاده خواهانه ایالات متحده می گذارد گفتگویی داشته که مشروح آن را در ادامه می خوانید:

 

 از نظر حقوق بین الملل امکان استفاده از مکانیسم ماشه فراهم است؟  

در سند برجام روش حل و فصل در مواد ٣٦ و ٣٧ پیش بینی شده که به موجب آن فرایندی تعریف شده تا چنانچه یکی از طرفین بر این باور باشد که طرف دیگر این موافقت نامه را نقض کرده برای حل و فصل این موارد طی شود. اما قبل از پاسخ به پرسش باید این نکته را در نظر داشته باشیم که منطق سند در واقع دو طرف را پیش بینی کرده یک طرف ایران و طرف دیگر شش کشور آمریکا، روسیه، انگلستان، فرانسه، چین و آلمان یعنی از نظر حقوقی این سند توسط دو طرف امضا شده یک طرف ایران و یکطرف که مجموعا پنج بعلاوه یک نامیده می شوند. استفاده از مکانیسم ماشه مستلزم تحقق شرط خاصی نیست همین که یا ایران یا هرکدام از کشورهای شش گانه بر این باور باشد که سند توسط طرف دیگر نقض شده حق خواهد داشت تا درخواست تشکیل کمیسیون مشترک پیش بینی شده کند. اما موضوعی که اکنون محل مناقشه است این است که حقوق و اختیارات مندرج در برجام مختص اعضای این سند است و با توجه به اصل نسبی بودن معاهدات، کشورهای غیر عضو این سند نمی توانند از حقوق و اختیاراتی که برای اعضا پیش بینی شده استفاده کنند. به همین خاطر چون آمریکا در ٨ ماه مه ٢٠١٨ از برجام خارج شده و تعهداتی را که بموجب این سند حقوقی بر عهده گرفته نه تنها ایفا نکرده بلکه این سند را نقض کرده، نمی تواند از قواعدی و مقرراتی که برای چگونگی حل و فصل اختلافات ناشی از اجرای برجام مطرح می شود، استفاده کند.

حالا که کشورهای عضو شورای امنیت امکان استفاده از این مکانیسم توسط آمریکا را رد می‌کنند، حقوق بین الملل ضمانت اجرایی دارد تا ایالات متحده را وادار به عقب نشینی کند؟  

طبیعتا این بحث وجود دارد که نحوه عکس العمل سایر اعضای برجام نسبت به درخواست آمریکا چیست؟ باید درنظرداشته باشیم که حقوق بین الملل ارتباط ناگسستنی با روابط بین الملل دارد لذا نحوه موضع دولت های اروپایی به چگونگی سیاست آنها در قبال ایران بر می گردد. اخیرا شاهد بودیم پیشنهاد آمریکا برای تداوم تسلیحاتی ایران به نحو تحقیر آمیزی با شکست روبرو شد و فقط به جز امریکا، کشور کوچک دومینیکن به قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده رای داد. اگر همین رویه توسط اعضای شورای امنیت ادامه یابد در این مقطع هم آمریکا موفق نخواهد بود و انزوایش ادامه خواهد داشت. 

از نظر حقوقی چه روندی باید طی شود که ایالات متحده بتواند به هدفش دست یابد؟ 

در حالی که آمریکا از برجام خارج شده نمی تواند به مقررات آن استناد کند و مثلا از ایران درخواست تعیین نماینده برای تشکیل کمیسیون مشترک که گام اول حل و فصل اختلافات است،داشته باشد. اما به فرض طی این مسیر و عدم اقناع آمریکا، گام دوم تشکیل ارجاع موضوع به وزرای خارجه طرفین است، که در صورت نتیجه بخش نبودن گام سوم درخواست تشکیل هیات مشورتی است که البته هر کدام از طرفین یک نماینده و شخص سوم فرد مستقل خواهد بود که البته معلوم نیست طرفین بتوانند روی تعیین شخص ثالث توافق کنند. به همین دلیل است که می بینیم آمریکا مسیر راحت و سهلی برای ارجاع موضوع به شورای امنیت ندارد. چنانچه این مسیر تماما طی شود، آن زمان هست که پرونده به شورای امنیت ارجاع می شود و چنانچه شورای امنیت به تداوم برداشتن تحریم ها رای دهد لغو تحریم ها ادامه می یابد و چون آمریکا حق وتو دارد لذا در صورت ارجاع پرونده به شورای امنیت احتمالا آمریکا موفق به پیشبرد نظریاتش خواهد شد.

آیا ممکن است آمریکا با ورود به عرصه فشارهای سیاسی، حقوق بین الملل را کنار بگذارد و آنها را وادار کند که به خواسته اش تن دهند؟

اساسا آمریکا با خروج از برجام حقوق بین الملل را نقض کرد. در نظر داشته باشیم برجام صرفا یک توافق بین المللی نبود بلکه ضمیمه قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت که در چارچوب فصل هفتم منشور صادر شده بود که نقض آن نقض یکی از قطعنامه های لازم الاجرای شورای امنیت بود. باید این نکته را در نظر داشت که کشورها روابط بین المللی شان را بر اساس منافع ملی شان تنظیم می کنند. لذا کشورها خصوصا اعضای برجام قطعا هزینه فایده شان را مد نظر قرار می دهند و بر اساس آن موضع خود را تعیین می کنند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: شب های محرم هفته دولت دارا دوم تاسوعا روستای ابوالفضل شینزو آبه ترامپ حقوق بین الملل سازمان ملل شورای امنیت شب های محرم هفته دولت دارا دوم تاسوعا روستای ابوالفضل شینزو آبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۱۸۴۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست پارلمان عربی برای تحقیقات در مورد کشف گور‌های جمعی در غزه

   به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از خبرگزاری معا، پارلمان عربی آغاز تحقیقات فوری و مستقل درمورد کشف گور‌های جمعی در محوطه بیمارستان‌های شفا و ناصر در غزه پس از عقب نشینی نظامیان اشغالگر از برخی مناطق نوار غزه را خواستار شد.
پارلمان عربی از جامعه جهانی، سازمان‌های حقوق بشری، سازمان ملل متحد و شورای امنیت خواست همه تدابیر و اقدامات قانونی لازم را برای بازخواست و مجازات رژیم اشغالگر به خاطر ارتکاب جنایت‌ها و کشتار‌ها علیه ساکنان غزه اتخاذ کنند.
پارلمان عربی افزود: بر اساس معیار‌های حقوق بین الملل و قوانین بین المللی حقوق بشر باید اقدامات لازم درباره این کشتار‌ها و جنایت‌ها انجام گیرد و پرونده عاملان و مسئولان این جنایت‌ها به عنوان جنایتکاران جنگی به دادگاه ارجاع تا عدالت درباره آنان اجرا شود.
این پارلمان در ادامه اعلام کرد که میزان و حجم گسترده کشتار‌ها و جنایت‌های هولناک رژیم اشغالگر علیه غیرنظامیان فلسطینی به ویژه کودکان، زنان و افراد سالمند در نوار غزه تردید‌ها و سئوالات جدی را درباره توانایی نظام بین الملل و سازمان ملل در مورد محافظت از غیر نظامیان مطرح می‌کند به ویژه اینکه جنایت‌های رژیم اشغالگر جنایات جنگی، ضد انسانی، نسل کشی است و همه قوانین و قطعنامه‌ها در حمایت از غیر نظامیان در زمان جنگ را نقض می‌کند.

 

دیگر خبرها

  • بیانیه ۵ زبانه تشکل‌های اسلامی دانشگاه شهید باهنر کرمان پیرامون حوادث دانشگاه‌های آمریکا
  • ویدیو/ جوانان باید منطق شعار مرگ بر آمریکا و رژیم صهیونیستی را بدانند
  • رهبر انقلاب: جوانان باید منطق شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر رژیم صهیونیستی را بدانند | ویدئو
  • جوانان باید منطق شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر رژیم صهیونیستی را بدانند
  • روحانی: پاسخ من به شورای نگهبان به زودی منتشر می‌شود تا مردم از سطح درک اعضای این شورا از مسائل حیاتی کشور مطلع شوند!
  • افشاگری روحانی درباره دلایل ردصلاحیتش
  • نسبت به تنش‌زایی آمریکا علیه امنیت و ثبات یمن هشدار می‌دهیم
  • خشونت بی‌منطق علیه حق‌طلبی دانشجویان آمریکا دردی از ظالمان دوا نمی‌کند
  • درخواست پارلمان عربی برای تحقیقات در مورد کشف گور‌های جمعی در غزه
  • وجود تناقضات و استانداردهای دوگانه در سازوکارهای حقوق بشری