Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@02:46:17 GMT

از مینودر تا قزوین

تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۲۷۶۵۰

از مینودر تا قزوین

از نخستین شهرهای جهان است که در فلات مرکزی ایران واقع شده و از ادوار مختلف تاریخ ایران یادمان‌ها بر سینه‌اش نقش بسته و نام بلندش همواره زبانزد خاص و عام بوده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، ظهور سلسله صفویه در ایران، سرآغاز دوران جدیدی از حیات سیاسی، مذهبی، فرهنگی و اجتماعی ایرانیان بود. نوادگان شیخ صفی‌الدین اردبیلی با تکیه بر همت والا و ضرب شمشیر خویش توانستند، پس از ۹۰۰ سال از انقراض سلسله ساسانی بار دیگر مرکزیت سیاسی و فرهنگی ایران را احیا و سرحدات کشور را به دوران پیش از حمله اعراب بازگردانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاه اسماعیل سر دودمان صفویان عمر طولانی نداشت و تنها آنقدر پایید که این سلسله را بنیان نهد و ساختار منهزم ارتش و حکومت را نظام بخشد. دومین پادشاه این سلسله شاه طهماسب بود که توانست حکومت این خاندان را تثبیت کند. دوران او آغاز مجموعه تحولاتی در کشور بود، که یکی از آن‌ها انتخاب قزوین به پایتختی ایران بود.

قزوین در طلیعه تاریخ

علیرضا شبانی، دکترای تاریخ و استاد دانشگاه با بیان اینکه قزوین از شهرهای مهم ایران در طول تاریخ بوده است، می‌گوید: نخستین آثار موجود از رونق شهرنشینی و مدنیت در این شهر به دوره ساسانی باز می‌گردد.

او با بیان اینکه قزوین در گذشته به نام‌های دیگری همچون مینودر و باغشهر نیز معروف بوده است، ادامه می‌دهد: شاپور ساسانی به این شهر رونق و آبادانی بسیار بخشید و سبب شد این شهر به یکی از مهم‌ترین شهرهای مسیر جاده ابریشم تبدیل شود.

این تاریخ‌دان با بیان اینکه مردمان قزوین در بیشتر دوران تاریخ شیعه مذهب و دوستدار اهل بیت بوده‌اند، تصریح می‌کند: این شهر در دوران حکومت صفویه به مدت ۵۷ سال پایتخت ایران بوده و همان دوران در رشد و شکوفایی آن بسیار مؤثر بوده است.

شبانی با اشاره به انتخاب قزوین به پایتختی ایران به دست شاه طهماسب صفوی، عنوان می‌کند: ۹ شهریور ۹۵۳ هجری قمری، روزی بود که شاه طهماسب پایتخت ایران را از تبریز به قزوین منتقل کرد، البته یک بار دیگر پس سقوط اصفهان به دست افغان‌ها و تسلیم شدن شاه سلطان حسین در سال ۱۱۳۵ هجری قمری نیز طهماسب میرزا، فرزند سلطان حسین که در قزوین به سر می‌برد در این شهر تاج گذاری کرد.

او با بیان اینکه نخستین خیابان ایران در قزوین و به دستور شاه طهماسب صفوی احداث شده است، خاطرنشان می‌کند: ایرانیان در زمینه راهسازی و احداث معابر در دوران پیش از اسلام پیشرفت‌های زیادی کرده بودند، اما خیابان سپه در قزوین، نخستین خیابانی است که مؤلفه‌های اصلی خیابان‌های شهری را دارد تا جایی که به عنوان الگویی برای احداث خیابان چهارباغ اصفهان در دوره شاه عباس اول صفوی مورد استفاده قرار گرفته است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه نام قزوین در سفرنامه‌های سیاحان اروپایی نیز آمده است، تصریح می‌کند: شاردن که در سال ۱۶۷۴ میلادی از این شهر دیدن کرده، جمعیت آن را یکصد هزار نفر ذکر کرده که در نوع خود کم‌نظیر بوده و نشان از وسعت زیاد این شهر دارد.

بهانه‌ای برای بازخوانی تاریخ

محمد درافشانی، مدیرعامل سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین می‌گوید: در هفته فرهنگی قزوین به خاطر پایتخت شدن این شهر در عهد صفوی بر تاریخ و فرهنگ شهر مروری دوباره می‌شود.

او با تسلیت ایام محرم و شهادت امام حسین (ع) و یاران آن حضرت، تصریح می‌کند: به دلیل تقارن هفته فرهنگی قزوین با ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان، بیشتر برنامه‌های هفته فرهنگی قزوین رنگ و بوی معنوی و مذهبی دارد؛ امسال عزاداری محرم را بدون سردار بزرگ اسلام شهید سپهبد سلیمانی سپری می‌کنیم به همین دلیل سعی شد در اکثر برنامه‌ها یاد و خاطره ایشان را زنده نگه داریم.

مدیرعامل سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین عنوان می‌کند: به مناسبت پایتخت شدن قزوین در دوران صفویه شهرداری قزوین برای سومین سال متوالی هفته فرهنگی قزوین را با برگزاری برنامه‌های مختلف جهت شناساندن تاریخ و تمدن و این کهن شهر ایران برگزار می‌کند؛ رنگ و بوی برنامه‌های امسال حال و هوای محرم دارد به همین دلیل پویش شهروندی "ما ملت امام حسینیم" به عنوان یک شعار نهادینه شده که در زبان و فکر شهروندان جاری است، راه‌اندازی می‌شود.

در افشانی خاطرنشان می‌کند: تجلیل از پیر غلامان حسینی که با نفس گرم خود باعث زنده نگهداشتن شور و شعور حسینی می‌شوند و تجلیل از معماران مسجد ساز از برنامه‌های این هفته است، همچنین از مستند تعزیه قزوین که یکی از برنامه‌های شاخص ما در ایام محرم بود و با استقبال خوبی در رسانه‌ها و بین شهروندان مواجه شد رونمای می‌شود، در این مستند خاستگاه تعزیه را قزوین معرفی کردیم تا بتوانیم با هماهنگی و همکاری با شبکه‌های مختلف خصوصاً هم وطنان اصفهانی این اثر فاخر را به نمایش بگذاریم.

او در خصوص دیگر برنامه‌های هفته فرهنگی قزوین اظهار می‌کند: رونمایی از مستند "خیابان سپه" که اولین خیابان ایران و نماد تاریخ شهر قزوین است هم در این هفته انجام می‌شود، کتاب شهد شهادت شهید قدرت الله چگینی هم رونمای می‌شود؛ مسابقه منطقه خوشنویسی خط عشق از رویدادهای فرهنگی قزوین بود که به صورت منطقه‌ای در هفت استان برگزار شده و از اساتید خواستیم آثارشان را برای ما بفرستند، این آثار پس از داوری در نمایشگاهی در معرض دید عموم قرار می‌گیرد.

مدیرعامل سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین تصریح می‌کند: از دیگر برنامه‌های هفته فرهنگی قزوین می‌توان به اجرای برنامه آئینی مذهبی کاروان عشق توسط اتوبوس سیار در هفت محله شهر قزوین و مناطق کم برخوردار قزوین اشاره کرد؛ همچنین اولین جشنواره فیلم کهن شهر قزوین در این هفته برگزار شد که مورد استقبال بی نظیر فیلمسازان و موسیقیدانان قرار گرفت؛ تولید هنرهای آواپژوهی با موضوع عاشورا و موسیقی فیلم‌های سینمایی ایران و پخش آن در فضای مجازی، جشنواره پوستر عاشورا در قزوین، جشنواره قزوین در آئینه عاشوراییان که از طریق فضای مجازی پخش می‌شود، پخش برنامه خیمه گاه به مدت ۱۳ شب با همکاری سیمای مرکز قزوین، برگزاری مسابقه شهر شاداب و پویش نذر کتاب، مسابقه قزوین شناسی و رونمایی از انیمیشن شهروندی از دیگر برنامه‌های هفته فرهنگی قزوین است.

کد خبر 441454

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران شهرداری قزوین قزوین شهروند حقوق شهروندی مشارکت شهروندان فرهنگ شهروندی شهرداری شهر مدیریت شهری دوره صفویه آموزش شهروندی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق برنامه های هفته فرهنگی قزوین شهرداری قزوین شاه طهماسب برنامه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۲۷۶۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر همسر رئیسی به پاکستان / اهدای دکتری افتخاری (+ عکس)

به گزارش صدای ایران از ایرنا، سفر ۲ روزه آیت‌الله رئیسی و هیات همراه به پاکستان به عنوان کشوری مهم و تاثیرگذار در حوزه جنوب آسیا که دارای روابط دیرینه فرهنگی، تاریخی و تمدنی با ایران اسلامی است، نقطه عطف گسترش همکاری‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای برای دو کشور به شمار می‌رود.

در سفر رئیس جمهور به پاکستان که به شهر‌های اسلام‌آباد پایتخت، لاهور شهر فرهنگ و تاریخ و همچنین کراچی قطب اقتصادی این کشور انجام شد، جمیله علم‌الهدی همسر آیت‌الله رئیسی نیز وی را همراهی می‌کرد تا بخشی از رایزنی و مراودات فرهنگی با هدایت و حضور این استاد دانشگاه و عضو هیات علمی شهید بهشتی تهران هدایت و برنامه‌ریزی شود.



جمیله علم‌الهدی همسر رئیس‌جمهور اسلامی ایران که به همراهی هیات ایرانی به پاکستان سفر کرده بود، در بدو ورود به اسلام‌آباد مورد استقبال خانم «عاصفه بوتو زرداری» دختر رئیس‌جمهور و برخی دیگر از مقامات این کشور قرار گرفت و سپس در ادامه با برنامه‌های متعدد و فشرده در حوزه‌های گوناگون اعم از علمی و دانشگاهی، امور اجتماعی و خیریه، گفتگو‌های رسانه‌ای، دیدار با نخبگان، دیدار با بانوان تاثیرگذار پاکستانی، شرکت در همایش اشک مریم و فلسطین و دیدار با مقامات پاکستانی و در نهایت در نشست با فعالان قرآنی پیگیری شد.

دریافت نشان دکتری افتخاری از دانشگاه نومل

جمیله علم‌الهدی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران با دعوت رسمی دانشگاه نومل از معتبرترین دانشگاه‌های اسلام آباد در حوزه‌های علوم انسانی و اجتماعی، در این دانشگاه حاضر شد و نشان دکتری افتخاری این دانشگاه را دریافت کرد.

وی همچنین نمایشگاه فرهنگی بین‌المللی که با حضور برخی از سفرای مقیم اسلام‌آباد برگزار شده بود را افتتاح و ضمن ایراد سخنرانی در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه، به موضوع نقش و جایگاه زنان ایران در توسعه کشور پرداخت و حضور جدی زنان در عرصه‌های مختلف علمی و فناوری، دانشگاهی و جامعه را از بنیان‌های توسعه اجتماعی و سیاسی ایران برشمرد.

دیدار صمیمی ۲ ساعته با بانوان نخبه پاکستانی

از دیگر برنامه‌های حضور جمیله علم‌الهدی استاد دانشگاه شهید بهشتی حضور در جمع بیش از یک هزار نفر از بانوان نخبه پاکستان بود.

وی در سخنرانی خود در جمع پرشور بانوان نخبه پاکستانی که بیش از ۲ ساعت به طول انجامید، ضمن قدردانی از ابراز احساسات و جو صمیمی بانوان تاثیرگذار پاکستانی، گفت: صمیمیت و برادری بین ملت ایران و پاکستان و احساس نزدیکی که با شما دارم، احساس حضور در کشور خودم را برای من ایجاد کرده است.

وی در ادامه به اهمیت موضوع خانواده و نقش محوری زنان در حفظ و انسجام بنیان‌های خانواده اشاره کرد و مساله فلسطین و مردم غزه را از موضوعات مهم و مشترک بین نخبگان ایران و پاکستان دانست.

در این برنامه همسر رئیس‌جمهور میزبانی از ۳۰۰ نفر از بانوان مسئول، مقامات و نمایندگان پارلمان پاکستان را برعهده داشت و در این جلسه بانوان نخبه پاکستانی نقطه نظرات خود در حوزه‌های مختلف و در ارتباط با همکاری‌های ایران و پاکستان عنوان کردند.

همچنین در جلسه‌ای جداگانه که با حضور یک هزار نفر از بانوان شاخص و تاثیرگذار و ساختارساز در حوزه‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای، فعالان قرآنی، اساتید و نخبگان برگزار شد، علم‌الهدی با همراهی «عاصفه بوتو زرداری» دختر رئیس‌جمهور پاکستان حاضر شد و پای صحبت‌های پرشور زنان نخبه پاکستان درباره قدرت منطقه‌ای ایران، جایگاه زنان و ضرورت توسعه همکاری‌های فی‌مابین نشست.

گفتگو با رسانه‌های پاکستانی

از دیگر برنامه‌های مهم سفر همسر رئیس‌جمهور به پاکستان، انجام ۲ مصاحبه اختصاصی با رسانه‌های پاکستانی در اسلام آباد بود که در آن به جایگاه والای زنان ایران در حوزه علم و فناوری، همکاری‌های بین دو کشور و برنامه‌های ایران برای ارتقای بیش از پیش جایگاه زنان، همچنین به مساله فلسطین و لزوم اتحاد ملت‌های مسلمان برای مقابله با تجاوزگری‌های رژیم صهیونیستی تاکید شد.

همسر رئیس‌جمهور با همراهی خانم عاصفه زرداری دختر نخست وزیر این کشور، همچنین در راستای فعالیت‌های اجتماعی خود در موسسه خیریه «سوییت هوم» که در زمینه نگهداری و آموزش و توانمندسازی ایتام در اسلام‌آباد فعالیت می‌کند حاضر شد و در جریان فعالیت‌های این خیریه قرار گرفت.

سفر به قلب فرهنگی پاکستان؛ رونمایی از نسخه اردوی «هنر زنانه زیستن»

روز دوم سفر آیت‌الله رئیسی و هیات همراه به پاکستان با سفر به شهر لاهور پایتخت فرهنگ و تمدن این کشور همراه بود. همسر رئیس‌جمهور در بدو ورود به کراچی مورد استقبال «مریم نواز شریف» سروزیر ایالت پنجاب قرار گرفت و سپس با همراهی وی در نشست فعالان قرآنی این شهر شرکت کرد. دیدار با فعالان و نخبگان علمی، اجتماعی و دینی لاهور و همچنین حضور در دانشگاه

اقتصاد لاهور و سخنرانی با موضوع سبک زندگی اسلامی و هنر زنانه زیستن از جمله برنامه‌های حضور چند ساعته این استاد دانشگاه در شهر لاهور بود.

علم‌الهدی با همراهی «مریم نواز شریف» و نوه اقبال لاهوری در دانشگاه اقتصاد لاهور حاضر شد و نمایشگاه فرهنگی هنری این دانشگاه را افتتاح کرد و در جریان برنامه‌های علمی، فرهنگی و هنری این دانشگاه قرار گرفت.

وی سپس در برنامه ویژه‌ای که به معرفی کتاب «هنر زنانه زیستن» اختصاص داشت حضور به هم رسانید.

در پایان سفر به لاهور، جمیله علی‌الهدی با حضور در خانه فرهنگ ایران در پایتخت فرهنگ و ادب پاکستان حاضر شد و در جمع پرشور فعالان دینی و فرهنگی و اجتماعی این شهر در حالی حاضر شد که شرکت‌کنندگان در این مراسم با شعار‌های حمایتی از حضور وی استقبال پرشوری به عمل آوردند.

تربیت مقدم و ارجح بر ارتقا و پیشرفت

همسر رئیس‌جمهور پس از انجام برنامه‌های فشرده در لاهور که شامل پنج برنامه اصلی بود، این شهر را به مقصد کراچی ترک کرد و در این شهر نیز مورد استقبال «عاصفه زرداری» دختر رئیس‌جمهور قرار گرفت.

وی در کراچی در همایش اشک مریم و ویژه برنامه‌های فلسطین در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران شرکت کرد. حضور در این همایش در حالی انجام شد که علی رغم شرایط خاص امنیتی حدود ۶۰۰ نفر از نخبگان و فعالان حوزه دفاع از حقوق فلسطین این شهر در همایش حضور یافتند. در این همایش خانم «صابر ابومریم» دبیرکل بنیاد فلسطین پاکستان و استاد دانشگاه نومل، خانم «سنا خان» استاد دانشگاه حقوق کراچی و فعال حقوق بین‌الملل در موضوع فلسطین نیز حضور داشتند.



جمیله علم‌الهدی ضمن سخنرانی در این نشست، کسب آموزش و ارتقا برای بانوان را بسیار مهم ارزیابی کرد، اما تربیت را دارای اهمیت بسیار بالاتری ارزیابی کرد.

وی تاکید کرد: بانوان و مادران در جامعه می‌توانند با تعلیم و تربیت جامعه خوب و مترقی را پرورش دهند.

همسر رئیس‌جمهور در این همایش همچنین به موضوعات مربوط به حقوق حقه ملت مظلوم و مقتدر فلسطین و نسبت به موضوعات فرهنگی و اجتماعی و تهدیداتی که غرب نسبت به جوامع اسلامی دارد، هشدار داد.

قرن، قرن سیطره اسلام است

از دیگر برنامه‌هایی که همسر رئیس‌جمهور در آن حضور به هم رسانید، شرکت در سمینار «نقش زنان مسلمان در فرهنگ و تمدن اسلامی» بود که به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران و با مشارکت گسترده اساتید و نخبگان علمی دانشگاه دولتی کراچی برگزار شد. در این همایش از ترجمه اردوی کتاب «هنر زنانه زیستن» این استاد دانشگاه رونمایی شد؛ این در حالی است که این کتاب هم اکنون به زبان‌های انگلیسی، عربی، روسی، اردو و برخی زبان‌های دیگر نیز ترجمه شده است.

علم‌الهدی در این نشست با اشاره به اینکه زنان در ایران در همه عرصه‌های زندگی و اجتماع فعال هستند تاکید کرد: زنان ایرانی نقش مهمی در نهاد‌های آموزشی، دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی، عرصه‌های سیاسی و فرهنگی دارند.

وی افزود: نقش آفرینی پررنگ زنان ایران به پشتونه حمایت و همراهی مردان صورت گرفته است.

این استاد دانشگاه بهشتی با تاکید بر اینکه ایران اسلامی متولی فرهنگ و تمدن اسلامی است و احترام به زن در فرهنگ ما همراه با ارزش‌های اخلاقی و اسلامی است؛ تصریح کرد: در جامعه ما عفاف، حجاب و حیا به عنوان بخشی از هویت زنان مورد احترام و توجه ویژه قرار دارد.

علم‌الهدی نسبت به تهاجم فرهنگی دشمن در جوامع اسلامی و ضرورت هوشیاری مسلمانان هشدار داد و تاکید کرد: اینکه استعمار غرب از یک سو مدعی آزادی بیان است و از سوی دیگر رسانه‌ها را از پخش سخنان رهبر انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای منع می‌کند، نشان از دورویی و دوگانگی غرب در بحث آزادی بیان دارد.

همسر رئیس‌جمهور با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب، قرن آتی را قرن سیطره اسلام خواند.

دیگر خبرها

  • اجرای بیش از ۳۰۰ برنامه متنوع و باشکوه در سطح استان
  • برگزاری جشنواره‌‎ گل‌محمدی و آیین گلابگیری در قزوین و بویین‌زهرا
  • ۷۰ برنامه فرهنگی و محرومیت زدایی در هفته بسیج سازندگی
  • سفر همسر رئیسی به پاکستان / اهدای دکتری افتخاری (+ عکس)
  • مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی: اقدام‌های فرهنگی باید امیدآفرین باشد
  • اجرای ۷۰ برنامه فرهنگی و محرومیت زدایی در هفته بسیج سازندگی
  • واکاوی مشکلات نواحی مینودر، مهدیه و شهیدبهشتی در شورای شهر قزوین
  • اجرای بیش از ۷۵۰ برنامه فرهنگی در هفته معلم در استان کرمان
  • اقدامات فرهنگی باید باعث امیدآفرینی در جامعه شود
  • «کوه نور» ظرفیت جدید تفریح شهر زندگی است/ میزبانی از ۹ هیئت خارجی در هفته فرهنگی اصفهان