Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ـ قنات پیچیده‌ترین فناوری سنتی چندین هزار ساله و شاهکار ایرانیان در طول تاریخ است که در دهه‌های اخیر در کمال بی‌مهری قرار گرفته ‌و احیا دوباره و حفظ این هنر دیرینه در حافظه تاریخ کشور، همت ارگان‌ها و مسئولان ذیربط را می‌طلبد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، کاریز یا همان قنات یکی از پیچیده‌ترین فناوری‌های سنتی چندین هزار ساله است که توسط مقنیان ایرانی اختراع شده‌ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قنات‌ها به عنوان شاهکار به جا مانده از اجدادمان در مدیریت آب و با هدف شناخت عمیق از دانش آب زیرزمینی شکل گرفته است و توانسته در طول دوره‌های چندین‌هزار ساله در استفاده از آب زیر‌زمینی بسیار موفق عمل کند، با این حال این علم نسل به نسل انتقال یافته است و به دوره کنونی رسیده است اما در کمال تاسف در طول دهه‌های اخیر مورد نهایت بی‌مهری و بی‌توجهی قرار گرفته و این فناوری کم‌کم در حال منسوخ شدن است.

با این حال با توجه به اینکه کشور ایران در اقلیم خشک قرار گرفته در طول تاریخ قنات‌ها یکی از عمده‌ترین منابع تامین آب محسوب می‌شد، با این وجود زمان چندانی نیز نمی‌گذرد که این قنات‌ها یکی از مهم‌ترین تامین‌ کننده‌های آب مزارع و آب شرب اکثر روستا‌های کشور و استان زنجان نیز به حساب می‌آمدند. با توجه به اینکه سیستم آبیاری سنتی سبب ارتقاء سطح بالایی از سازگاری انسان با تغییرات زیست‌محیطی شده بود بقا در شرایط سخت بی‌آبی را تضمین می‌کرد. فناوری سازگاری که شهرت جهانی یافته بود و شگفتی‌های اعجاز‌ آور آن سبب ثبت قنات‌‌های کشورمان در میراث ملی و جهانی شده بود اما این هنر اصیل و ماندگار در حال فراموشی است.

در طول دهه‌های اخیر با ورود فناوری‌های جدید، حفر چاه‌های عمیق جایگزین قنات شد و استفاده از موتور پمپ آب برای هدایت آب از چاه به سطح زمین رایج شد و بسیاری از چاه‌ها بدون هیچ مجوزی حفر شدند و تعداد آن‌ها بدون برنامه در یک بازه زمانی در سطح کشور و استان به شدت بالا رفت. همین عامل سبب افت سطح آب سفره‌های زیرزمینی گشت به طوری که در استان زنجان بر اساس آخرین آمار، سالانه سطح سفره‌ آب زیرزمینی 77 سانتی‌متر با افت رو‌به‌رو می‌شود. با این که در استان قنات‌های بیشماری وجود دارند که می‌توانند در صورت مهیا شدن شرایط بسیار موثر در تامین آب در روستاهای استان محسوب شوند اما در بیش‌تر موارد کاملا به حال خود رها شده و گاها حتی مخروبه‌ای از آن بیش نمانده است این در حالی است که تعداد بسیاری از روستا‌های استان زنجان با مشکل تامین کمبود آب آشامیدنی مواجه هستند.

با این‌که در استان زنجان قنات‌های قدیمی وجود دارند که جز آثار ملی ‌ثبت شده‌اند اما بی‌مهری نسبت به احیا قنات‌ها در طول دهه‌های اخیر سبب فراموشی این فناوری اصیل چندین هزار ساله شده است که ممکن است اگر شرایط به همین منوال ادامه دار باشد بعد از گذشت چند دهه دیگر حتی کتاب‌های تاریخی نیز روایت‌گر وجود قنات‌ها نباشند و شاید دیگر گنجاندن وجود چنین فناوری در ذهن دور از تصور باشد.

اما چرا مسئولان استان زنجان با وجود قنات‌های بیشمار موجود نسبت به احیا آن‌ها در طول سالیان گذشته بی‌توجه بوده‌اند؟ چرا هیچ ردیف اعتباری برای احیا قنات‌های استان اختصاص نمی‌یابد؟ آیا از ده‌ها قنات استان قنات فعالی در حال حاضر موجود است که مورد استفاده قرار گیرد تا حداقل این میراث به مدت چند سال دیگر، در ذهن‌ها زنده بماند؟

توزیع قطره چکانی و افزایش قیمت کود شیمیایی/ گرانی جدید محصولات کشاورزی در راه است‌کاهش چتر حمایتی دولت از محصولات کشاورزی / شالیکار گیلانی رغبتی برای بیمه ‌محصولات ‌نداردنماینده قزوین، آبیک و البرز : قانون مبارزه با تغییر کاربری اراضی کشاورزی کامل است/در حوزه مقررات مشکل داریم

علی عباسی، مدیر بهره‌برداری و نگه‌داری از تاسیسات آب منطقه‌ای استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم با اشاره به وجود 750 رشته قنات موجود در استان که اکثر آن‌ها قنات‌های کوچک چند ده متری‌اند اظهار داشت: میزان دبی آب خروجی از این قنات‌ها سالانه 40 تا 50 میلیون‌متر مکعب است که حدود 30 میلیون‌متر مکعب از آن مصرف شده و 10 میلیون‌متر مکعب بدون استفاده از دسترس خارج شده و وارد رودخانه‌ها می‌شوند.

وی افزود: در حال حاضر قنات‌های انگشت شماری همچون روال گذشته در حال تامین آب شرب در روستا‌ها هستند و حفر چاه‌های عمیق در بسیاری از روستا‌ها سبب خشک و بلا استفاده شدن قنوات شده است.

مدیر بهره‌برداری و نگه‌داری از تاسیسات آب منطقه‌ای استان زنجان  با بیان این‌که قنات کهریز سجاس با طول شش کیلومتر جز طولانی‌ترین قنات‌ها در استان است گفت: عمیق‌ترین چاه نیز با عمق 50 متر در روستای اسلام آباد شهرستان خدابنده قرار گرفته است، با این حال قنات نهروان با دبی 50 لیتر در ثانیه جز پر آب‌ترین‌ قنات در استان محسوب می‌شود که آب خر‌جی آن همواره جهت انجام امورات کشاورزی مورد استفاده روستائیان قرار می‌گیرد.

این مسئول با بیان این‌که سازمان جهاد کشاورزی متولی لایروبی و احیای قنوات است عنوان کرد: در طول سال‌های گذشته اعتبار به لایروبی قنات‌ها اختصاص می‌یافت و از این طریق برخی از قنات‌ها احیا شده‌اند.

عباسی با بیان این‌که ساخت و ساز‌ها در سطح شهر زنجان سبب شده تا برخی از قنات‌های موجود متروکه شوند گفت: با این حال تعدادی از قنات‌ها در منطقه غرب زنجان با توجه به بالا آمدگی آب احیا شده‌ و آبدهی مناسبی نیز دارند با این حال این عامل مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد کرده است که دلیل اصلی این امر تخریب قنوات در طول سالیان متمادی در اثر شهرسازی بوده است.

با این اوصاف کاملا مشخص است که قنات‌ها در استان زنجان کاملا به دست فراموشی سپرده شده‌اند و برنامه‌ریزی لازم جهت احیا آن‌ها وجود ندارد، حرفه‌ای که اگر همچنان مورد بی‌مهری قرار بگیرد حتی ممکن است کتاب‌های تاریخ نیز دیگر روایت‌گر وجود آن‌ها نباشند.

در صورتی که انجام عملیات تغذیه مصنوعی آب‌های زیر‌زمینی در حوزه‌‌های بالادست قنوات، ممنوعیت حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق در شعاع تاثیر قنوات، از همه مهم‌‌تر تشویق بهره‌‌برداران نسبت به حفظ و نگه‌‌داری مناسب از راه‌کار‌های قابل اجرا برای حفاظت و احیای قنوات در استان است. اما آنچه که مسلم است موارد مذکور در استان اصلا اجرایی نمی‌شود زیرا با این‌که آب منطقه‌ای استان زنجان موظف به پر کردن سالانه قریب به 350 حلقه چاه غیر مجاز است اما تا حال حاضر در طول مدت شش ماهه اخیر امسال تنها 50 حلقه چاه مسدود شده که عاملی منفی و اثرگذار بر کاهش سطح آب‌های زیر‌زمینی استان است.

با این حال امید است ارگان‌های ذیربط با همتی مضاعف در احیا و حفظ قنات‌ها برنامه‌ریزی‌های لازم را داشته باشند و مانع از به یغما رفتن این هنر اصیل از استان و ذهن‌های مردم در طول تاریخ شوند.

انتهای پیام/ش

R7707/P/S6,59/CT7 بیشتر بخوانید... بزرگترین رزمایش کمک مومنانه کشور در زنجان با رمز "لبیک یا خامنه‌ای" برگزار شد/ توزیع ۱۱۰۰۰۰ بسته‌ معیشتی بین نیازمندان قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان بیشتر بخوانید... بزرگترین رزمایش کمک مومنانه کشور در زنجان با رمز "لبیک یا خامنه‌ای" برگزار شد/ توزیع ۱۱۰۰۰۰ بسته‌ معیشتی بین نیازمندان پربیننده‌ترین اخبار استانها ۱ گزارش| ایران اسلامی در عزای سید و سالار شهیدان / عاشقان و دلسوختگان امام حسین (ع) ‌شور و شعور حسینی را به نمایش گذاشتند‌ + تصاویر ۲ توضیحات بنیاد مستضعفان درباره اتفاقات روستای ابوالفضل اهواز ۳ مراسم روز تاسوعای حسینی مطالبه‌گران اهوازی در روستای ابوالفضل اهواز برگزار شد + تصاویر ۴ ‌مراسم روز عاشورا با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در شهرهای خوزستان برگزار شد + تصاویر ۵ گزارش| دلجویی ‌جوانان اهوازی از مردم روستای ابوالفضل / استمداد مردم روستا از رئیس قوه قضائیه برای رفع مشکل ۶ زلزله ۴.۸ ریشتری علامرودشت در استان ‌فارس را لرزاند + جزئیات ۷ استاد حوزه علمیه: حضرت زینب(س) با سخنان روشنگرانه به تبیین اهداف قیام عاشورا پرداخت ۸ نماینده زاهدان: افغانستان حق‌آبه ایران را نمی‌دهد/ به وزیر کشور اعتراض کردم مهمترین اخبار استانها گزارش| ‌گرداب انقراض‌‌ در کمین یوزهای ایرانی /‌ باز هم دست چپاول‌گران محیط زیست در میان است عضو کمیسیون آموزش مجلس: ۵ میلیون دانش‌آموز کشور گوشی هوشمند و امکان دسترسی به اینترنت ندارند ‌اجرای ۵ پروژه بزرگ استراتژیک در بندر چابهار/ پیشرفته‌ترین برج کنترل بنادر ایران در بندر شهیدبهشتی ساخته می‌شود تازه‌ترین اخبار از زلزله ۴.۸ریشتری علامرودشت/ استقرار تیم‌های امدادی در منطقه/ زلزله خسارتی نداشت مهمترین اخبار تسنیم ‌اجرای ۵ پروژه بزرگ استراتژیک در بندر چابهار/ پیشرفته‌ترین برج کنترل بنادر ایران در بندر شهیدبهشتی ساخته می‌شود تسهیل تأمین ارز برای واردات کالاهای اساسی/ ترخیص و توزیع نهاده دامی بدون مجوز وزارت جهاد ممنوع شد تازه‌ترین اخبار از زلزله ۴.۸ریشتری علامرودشت/ استقرار تیم‌های امدادی در منطقه/ زلزله خسارتی نداشت «مصطفی ادیب» نامزد نخست‌وزیری جدید لبنان کیست؟ عراقچی برای شرکت در نشست کمیسیون مشترک برجام وارد وین شد درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS اینستاگرام توییتر فیسبوک   آپارات   بیسفون   سروش   ویسپی   آی‌گپ
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: چندین هزار ساله استان زنجان دهه های اخیر ترین اخبار قنات ها برگزار شد روستا ها بی مهری چاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۳۶۳۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس از تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان فارس، محمد ثابت اقلیدی امروز _ سه شنبه یازدهم اردیبهشت_در حاشیه بازدید از نمایشگاه ایران اکسپو با اشاره به قول مساعد وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و حمایت‌های معاون صنایع‌دستی کشور مبنی بر حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی، اظهار کرد: با همکاری دولت سیزدهم، حمایت‌های دکتر ایمانیه استاندار فارس، بیمه ۵۶۱ نفر از هنرمندان صنایع‌دستی استان فارس تائید شده است.

وی افزود: طی روزهای آینده این هنرمندان برای تکمیل مدارک به اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس مراجعه خواهند کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس با بیان اینکه ملاک تائید بیمه تأمین اجتماعی هنرمندان، دارا بودن مدرک مرتبط با رشته فعالیت و مجوز فنی‌وحرفه‌ای است، اضافه کرد: با تلاش‌های انجام‌شده پس از ۱۵ سال بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس به نتیجه رسید.

ثابت اقلیدی با بیان اینکه اقدامات اولیه این مهم از سال گذشته در معاونت صنایع‌دستی استان فارس انجام شده بود، ابراز امیدواری کرد: این موضوع نوید بخش روزهای خوب هنرهای سنتی و صنایع‌دستی این مرز و بوم باشد.

وی تاکید کرد: فارس بیشترین تعداد شهرها و روستاهای جهانی و ملی صنایع‌دستی در سطح کشور را به خود اختصاص داده است و هم اکنون صنایع دستی شهرهای ملی و جهانی صنایع دستی آباده، شیراز و فیروزآباد در نمایشگاه ایران اکسپو در معرض دید عموم علاقه مندان قرارگرفته است و در این نمایشگاه ۲۶ هنرمند بیش از ۳۰ رشته صنایع‌دستی را در این معرفی و عرضه می کنند.

کد خبر 749496

دیگر خبرها

  • تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال
  • خیر انسان در حرکت در مسیر الهی است
  • تحویل ۹ شیء تاریخی به میراث فرهنگی هرمزگان
  • تحویل ۹ شئ تاریخی به میراث فرهنگی هرمزگان
  • ۱۰ حفار غیرمجاز در منطقه تاریخی ارومیه دستگیر شدند
  • پروژه تله کابین تاق بستان در وزارت میراث فرهنگی در حال بررسی است
  • تله‌کابین می‌تواند به رونق گردشگری کرمانشاه کمک کند
  • خلیج‌فارس از پایه‌های مستحکم هویتی ایرانیان است
  • فرش، سفیر فرهنگی ایرانیان در دنیا/ هنرمندانی که رج به رج عشق می‌بافند
  • شاهکار بن سلمان؛ حیف و میل پولی به اندازه ارزش ۳ لیگ ژاپن، کره و ایران!