Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، آموزش‌های الکترونیک و جنبه‌های مختلف آن، موضوع داغ این روزها در محافل علمی و کرسی‌های تصمیم‌گیری همه کشورهاست. کارشناسان معتقدند طراحی آموزش الکترونیک نیازمند تسلط بر نظریه‌های یادگیری و روش‌های تدریس است و این مهم تنها از عهده فارغ‌التحصیلان رشته تکنولوژی آموزشی برمی‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین دلیل به نظر می‌رسد باید جایگاه تکنولوژی آموزشی به عنوان یک علم میان‌رشته‌ای با هدف افزایش بهره‌وری آموزش و رسیدن به روش‌های کارآمد یادگیری مورد بازنگری قرار گیرد.

هاشم فردانش دانشیار تکنولوژی آموزشی دانشگاه تربیت مدرس و نویسنده کتاب مبانی نظری تکنولوژی آموزشی در گفت‌وگو با ایسکانیوز درباره موضوع و هدف رشته تکنولوژی آموزشی گفت: ظرف زمان انسان محدود است و برای این که بیشتر و بهتر یاد بگیرد باید بهره‌وری خود را از ساعت آموزشی بیشتر کند. به عبارت دیگر موضوع تکنولوژی آموزشی بالا بردن بهره‌وری از ظرف زمان آموزش است.

تکنولوژی آموزشی به این فکر می‌کند که چگونه می‌توان تدریس را به شکل بهتر و کارآمدتری انجام داد و در زمان کمتر آموزش داد.

وی افزود: آموزش سنتی معلم‌محور است. به این معنا که معلم وارد کلاس می‌شود، مطالب را ارائه می‌دهد و سپس به سوالات پاسخ می‌دهد. تکنولوژی آموزشی به این فکر می‌کند که چگونه می‌توان تدریس را به شکل بهتر و کارآمدتری انجام داد و در زمان کمتر آموزش داد.

فردانش با بیان این که حدود 100 سال از تاسیس رشته تکنولوژی آموزشی در غرب می‌گذرد، گفت: البته در آن زمان عنوان تکنولوژی آموزشی وجود نداشته و هدف اولیه استفاده از وسایل سمعی و بصری مانند اسلاید، فیلم‌های هشت‌ میلی‌متری و نوارهای صدا در آموزش بوده است.

وی ادامه داد: اما آرام آرام با تغییرات جهان و پیشرفت علم و تحولاتی که اتفاق افتاد هدف این رشته به بالا بردن کارایی آموزش تغییر کرد.

دانشیار تکنولوژی آموزشی دانشگاه تربیت مدرس به مشکلات تکنولوژی آموزشی در ایران اشاره کرد و گفت: برخی دانشگاه‌های ایران حتی استادی که رشته تحصیلی‌اش تکنولوژی آموزشی باشد، ندارند و استادان دیگر رشته‌ها دروس تکنولوژی آموزشی را تدریس می‌کنند. همچنین برخی دانشگاه‌های کشور به 80 سال پیش رجوع کرده‌اند و تاکید بر استفاده از رسانه‌ها در آموزش دارند.

وی افزود: پژوهش‌هایی که در این دانشگاه‌ها انجام می‌شوند از جمله رساله‌های دانشجویی و مقالات علمی هم به مفاهیم تاریخ گذشته تکنولوژی آموزشی بازمی‌گردند. این‌ها فکر می‌کنند آموزش الکترونیک یعنی همان شیوه تدریس سنتی از طریق الکترونیک انجام شود؛ اما این نوع آموزش الکترونیک کارآمد نیست چرا که آموزش‌های الکترونیک محدودیت‌هایی دارد که معلم در آموزش حضوری این محدودیت‌ها را در تعامل با شاگرد ندارد.

نویسنده کتاب مبانی نظری تکنولوژی آموزشی با اشاره به این که رسانه‌ها تنها بخش کوچکی از مباحث تکنولوژی آموزشی هستند، گفت: بحث اصلی این رشته نظریه‌های آموزشی، نظریه‌های یادگیری و نظریه‌های طراحی آموزشی هستند که متاسفانه این موضوعات اصلی مغفول مانده‌اند.

دانشیار تکنولوژی آموزشی دانشگاه تربیت مدرس با بیان این که یکی از مشکلات رشته تکنولوژی آموزشی کم‌توجهی به آموزش‌های تئوری و نظریه‌ها در آموزش دانشجویان است، گفت: دانشگاه تربیت مدرس تلاش می‌کند این رشته به درستی معرفی و آموزش شود و به همین دلیل فارغ‌التحصیلان این دانشگاه در مقایسه با فارغ التحصیلان دیگر دانشگاه‌ها شناخت بهتر و روزآمدتری از رشته دارند.

وی تصریح کرد: در شرایط کنونی و با توجه به گسترش کرونا بسیاری از دانشگاه‌ها آموزش الکترونیک راه‌اندازی کردند. مسئولیت راه‌اندازی این آموزش‌ها با فارغ التحصیلان مهندسی نرم افزار و کامپیوتر بوده است. مشکل این است که مهندس کامپیوتر نمی‌داند آموزش چیست و فکر می‌کند آموزش الکترونیک یعنی فایلی را PDF کند، صدای معلم را روی بخشی از آن بگذارند و نهایتا چند سوال از آن طرح کند.

طراحی آموزش الکترونیک نیازمند تسلط بر نظریه‌های یادگیری و روش‌های تدریس است.

فردانش با تاکید بر این که مهندسان به آموزش الکترونیک نگاه فنی دارند و تنها به کاربرد ابزار در آموزش توجه می‌کنند، گفت: طراحی آموزش الکترونیک نیازمند تسلط بر نظریه‌های یادگیری و روش‌های تدریس است.

وی آمار آموزش‌های الکترونیک در سطح جهانی را بسیار مایوس‌کننده دانست و گفت: درصد بالایی از افراد، انگیزه لازم برای ادامه آموزش‌های الکترونیک را ندارند و آن را نیمه رها می‌کنند. یکی از دلایل آن طراحی این آموزش‌ها توسط افراد فنی است.

دانشیار تکنولوژی آموزشی دانشگاه تربیت مدرس از تعامل معلم و شاگرد به عنوان یکی از مهم‌ترین عناصر آموزش یاد کرد و گفت: تحلیل‌ها، گفت‌وگوها، بحث‌ها و چالش‌هایی که معلم و شاگرد برای هم طرح می‌کنند، آموزش را شکل می‌دهد.

وی افزود: اگر آموزش صرفا در ارائه محتوا خلاصه شود، شاگردان به طرف حفظ کردن سوق داده می‌شوند. این روش بچه‌ها را از آموزش و درس متنفر می‌کند و به آینده آن‌ها لطمه می‌زند.

فردانش با بیان این که یکی از معیار‌ها برای تصویب پروپوزال‌های رساله دکتری در دانشگاه این است که رساله چه مشکلی از کشور را حل خواهد کرد، گفت: رساله‌های دکتری در بحث‌های تخصصی خودشان مشکلات آموزشی را بررسی کرده و مسائل را روشن می‌کنند.

وی افزود: با وجود این پژوهش‌ها، تصمیم‌گیران آموزشی به مباحث علمی توجهی ندارند و احساس می‌کنند همه چیز بلدند. به همین دلیل اشتباهات قبلی تکرار می‌شود.

فردانش با بیان این که پژوهش‌های اتحادیه اروپا نشان می‌دهد که ابزار و لوازم الکترونیکی هیچ تاثیر معناداری در یادگیری شاگردان ندارد، گفت: استفاده بدون برنامه‌ریزی از ابزار الکترونیکی سبب هدر رفتن پول و سود بردن واسطه‌ها و کمپانی‌های لوازم الکترونیکی می‌شود.

وی با ذکر مثالی یادآور شد: چند سال پیش جنجالی به راه افتاد که مدارس باید کامپیوتر داشته باشند. بدون این که به تجارب دیگر کشورها توجه شود این تصمیم اجرایی شد. اگر پیش از این تصمیم‌گیری‌ به درستی پژوهش انجام می‌شد، مشاهده می‌شد که کشورهایی مانند مالزی این تجربه را داشته‌اند و موفق نبودند. در مالزی به هر دانش آموزی یک لپ تاپ یا تبلت داده شد اما پس از حدود 15 سال به این نتیجه رسیدند که هیچ تاثیری در بهبود آموزش‌ها نداشته است.

دانشیار تکنولوژی دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: مشکل اصلی آموزش الکترونیک در ایران نبود زیرساخت نیست بلکه بی‌توجهی به جایگاه طراحی در آموزش آنلاین است. منابع علمی می‌گویند یک ساعت آموزش الکترونیک 300 ساعت طراحی می‌خواهد.

منابع علمی می‌گویند یک ساعت آموزش الکترونیک 300 ساعت طراحی می‌خواهد.

وی افزود: چیزی که امروز به نام آموزش الکترونیک شناخته می‌شود، اصلا طراحی نشده است. تنها چند تصویر و کپشن به محتوای آموزش سنتی اضافه شده در حالی که آموزش سنتی سال‌ها پیش زیر سوال رفته است.

فردانش آموزش را دارای چهار رکن دانست و گفت: ارائه، تمرین، بازخورد و ارزشیابی ارکان آموزش هستند. هر طرحی برای آموزش ارائه می‌شود باید مورد بررسی قرار بگیرد که آیا این ارکان را دارد. برای مثال در آموزش‌های مجازی که امروز مرسوم هستند ارائه انجام می‎شود اما انجام تمرین و بازخورد دادن معلم به تک تک شاگردان سخت است. ارزشیابی هم که مشکل اصلی آموزش‌های مجازی است.

وی افزود: آموزش باید طوری طراحی شود که انگار استادی همراه دانش آموز یا دانشجو است. همچنین بین شاگرد و مسئول آموزش تعامل برقرار شود. این تعامل سبب می‌شود اشکالات مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفته و حل شود.

دانشیار تکنولوژی آموزشی دانشگاه تربیت مدرس با بیان این که اینترنت همه چیز را در دسترس انسان قرار داده است، گفت: با یک سرچ ساده در اینترنت هر چیزی قابل دسترسی است. از نجاری تا ساختمان‌سازی و تعمیر ماشین اما این آموزش‌ها کافی نیستند چرا که آموزش باید زیر نظر یک استاد انجام شود. استاد در مرحله نخست آموزش می‌دهد بعد شاگرد تمرین می‌کند. سپس استاد به شاگرد بازخورد می‌دهد، می‌گوید اشکال کار کجاست. شاگرد دوباره انجام می‌دهد و دوباره بازخورد می‌گیرد و همین طور ادامه پیدا کند تا کار را یاد بگیرید.

انتهای پیام/

367 / 320 رشته تکنولوژی آموزشی علوم میان رشته ای هاشم فردانش آموزش سنتی آموزش الکترونیک آموزش آنلاین

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: علوم میان رشته ای آموزش سنتی آموزش الکترونیک آموزش آنلاین رشته تکنولوژی آموزشی آموزش های الکترونیک تکنولوژی آموزشی آموزش الکترونیک فارغ التحصیلان طراحی آموزش آموزش سنتی دانشگاه ها ساعت آموزش نظریه ها آموزش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۵۸۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سامانه آموزشی ترید در بازار ارز دیجیتال مبتنی‌بر هوش مصنوعی طراحی شد

مجتبی صفری سرپرست یک شرکت خلاق فعال در زمینه فناوری‌های مالی هوشمند مستقر در کارخانه نوآوری آزادی، درباره ماهیت دقیق «سامانه آموزشی ترید در بازار ارز دیجیتال» به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا توضیح داد: این سامانه، یک پلتفرم هوشمند برای آموزش و آزمون خطا در یک محیط کاملا نزدیک به واقعیت برای فعالیت در بازار ارز دیجیتال و به‌ویژه کریپتو است.

وی افزود: در این سیستم، سه ربات هوشمند در قسمت‌های مرتبط با فعالیت کاربر، تمام فرآیند‌های انجام‌شده فرد را در معاملات آنلاین ارز دیجیتال، رصد و پیگیری کرده و درنهایت به کاربر، بازخورد و گزارش می‌دهند.

صفری درباره سطوح فعالیت ربات‌های هوشمند این نرم‌افزار و خدماتی که ارائه می‎کنند، توضیح داد: در حوزه‌های پیداکردن فرصت معاملاتی در بازار ارز دیجیتال، اطلاع‌رسانی ایونت‌های اقتصادی و بولتن‌های خبری مرتبط و همچنین تحلیل تکنیکال عملکرد کاربر و نحوه معامله‌کردن وی ازجمله خدمات ربات‌های هوشمند در این نرم‌افزار است.

سرپرست این شرکت خلاق، در پاسخ به این سوال که آیا از طریق این سامانه هوشمند می‌توان به بازار‌های واقعی ارز دیجیتال متصل شد و معامله کرد، گفت: اکنون برای هرسطح کاربر، یک دسترسی به بازار تعریف شده است، برای مثال در سطح اول و ابتدایی، یک آکادمی تعاملی برای کاربران تعریف شده است تا بتوانند معامله‌کردن با پول دیجیتال را یاد بگیرند.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین گام‌های توسعه‌ای برای این سامانه، اتصال کاربران به فضای واقعی معاملات و انجام فرآیند‌های معامله الگوریتمی ارز دیجیتال در بازار واقعی است. 

صفری با اشاره به بهره‌گیری از هوش مصنوعی در طراحی این نرم‌افزار گفت: از فناوری هوش مصنوعی AI به‌عنوان دستیاری هوشمند برای شخصی‌سازی دیتای کاربران و ارائه بازخورد معاملات ارزدیجیتال دربازار، استفاده شده است. 

وی افزود: رفتار و سطح کاربر برای ارائه نوع بازخورد به فرد از هوش مصنوعی استفاده شده است.

مدیر این شرکت خلاق درباره خدماتی که توسط این سامانه ارائه می‌شود، توضیح داد: پلتفرم هوشمند آموزش معامله در بازار ارز دیجیتال به کاربران این امکان را می‌دهد که بدون دانش برنامه‌نویسی و با استفاده از ابزار‌های مختلف تحلیل تکنیکال، تحلیل داده‌های آنچین، داده‌های اقتصاد کلان و شاخص‌های مدیریت ریسک انواع استراتژی‌های مختلف را تحلیل کنند.

وی ادامه داد: کاربران در این سامانه می‌توانند علاوه‌بر دریافت آلارم و تحلیل داده‌های بازار ارز دیجیتال، سفارش‌های خود را در صرافی‌ها ثبت کنند.

صفری به تعداد کاربران داخلی و خارجی این نرم‌افزار اشاره کرد و ادامه داد: علاوه‌بر کاربران داخلی، حدود هزار کاربر خارجی از شرکت‌های کشور‌های چین، ترکیه و امارات از این نرم‌افزار استفاده می‌کنند. 

این فناور حوزه ارز دیجیتال بیان کرد: نرم‌افزار هوشمند آموزش ارز دیجیتال برای نخستین‌بار است که توسط متخصصان داخلی در دنیا طراحی می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سامانه آموزشی ترید در بازار ارز دیجیتال مبتنی‌بر هوش مصنوعی طراحی شد
  • باید ریل‌گذاری در آموزش عالی تغییر کند/ سند آمایش استان کرمان در حوزه آموزش عالی تدوین می‌شود
  • تعداد اساتید بعد از انقلاب رشد مناسبی پیدا کرده است
  • ضرورت استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی در علوم‌ پزشکی
  • آموزش و نحوه فعال‌سازی تماس تصویری بدون نیاز به اینترنت (ViLTE)
  • کارگروه آمایش و مدیریت طرح تحول آموزش عالی استان برگزار شد
  • بیست و پنجمین همایش کشوری آموزش علوم پزشکی برگزار شد
  • حمیدی‌فر: در نسل چهارم دانشگاه‌ها دنبال تمدن‌سازی هستیم
  • برگزاری جشنواره ملی تدریس خلاق در دانشگاه کردستان
  • ضرورت شایسته سالاری در دستگاه تعلیم و تربیت و آموزش