Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- عضو مجمع نمایندگان استان تهران اعلام کرد با جمعی از نمایندگان جوان‌تر مجلس شورای اسلامی، مجموعه ای تحت عنوان «هیئت پیشرفت مردمی» را راه‌اندازی کردیم تا نظارت بر مناطق محروم‌تر را تقویت کنیم. تاریخ انتشار: 09:25 - 15 شهريور 1399 - کد خبر: ۶۵۲۸۹۵

خبرگزاری میزان - اکرم فرهادی - بهارستان این روز‌ها شلوغ است و پُر تردد؛ البته نه میدان بهارستان با ماشین‌های زهوار درفتهٔ داخلی، بلکه ساختمان پارلمان با حضور مسئولان ریز و درشت مملکتی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تکاپوی وکلای ملت می‌رود تا اعتماد از دست رفتهٔ مجلس را بازگرداند تا بازهم شود خانهٔ ملت؛ خانه‌ای که به واسطهٔ مستأجران دورهٔ دهم تا حدودی مسلوب‌الاختیار شده بود و البته پرحاشیه.

وکلای مجلس یازدهم با سفر‌های استانی نشان دادند کشی‌بان مُقَنّنِن را سیاستی دگر آمده است و بنا دارند با تصمیم‌گیریِ پشت‌میز نشینی خداحافظی‌کنند؛ راستی چگونه می‌شود از پشتِ صندلیِ گرمِ اتاقیِ وسیع با تهویه‌های سرمایشی و‌گرمایشی مطبوع برای فلان شهرِ کوچکِ مرزی تصمیم گرفت؟!   در جریان بازدید نظارتی جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از مناطق مختلف سیستان و بلوچستان که در حیطه وظایف نظارتی به‍ارستانی‌ها و در جهت عمل به قانون اساسی صورت گرفت، این نمایندگان بی واسطه پای حرف مردم رنج دیده نشستند تا حضورشان اندکی التیام بخش خاطر آن‌ها باشد.
دوازدهم شهریور ماه بود که احمد نادری نماینده مردم تهران، در توئیتر شخصی‌اش از بازدید نظارتی خود و جمعی از نمایندگان مجلس از استان سیستان و بلوچستان جهت بررسی و حل مشکلات مردم این منطقه خبر داد.

او نوشت «به همراه سید نظام‌الدین موسوی، علی خضریان، مجتبی رضاخواه، روح الله ایزدخواه (نمایندگان تهران)، عباس گلرو (نماینده سمنان و مصطفی نخعی (نماینده نهبندان) برای بررسی مشکلات حوزه انتخابیه چابهار و ... و کمک به رفع آنها، مهمان برادر عزیزم معین الدین سعیدی و مردم خونگرم و مهمان نواز بلوچ هستیم. جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت نیز به ما پیوست. امروز در چابهار خواهیم بود و فردا به ایرانشهر خواهیم رفت و مهمان برادرم ناصر درخشان و مردم عزیز آنجا خواهیم بود. علی‌رغم وجود ظرفیت‌های بسیار زیاد، مشکلات عمده منطقه چابهار عبارتند از: «آب شرب و حاشیه نشینی.»

سیدنظام الدین موسوی نماینده تهران نیز درباره بازدید این تیم از استان سیستان و بلوچستان توئیتی داشته است که در آن گفته؛ «‏اولین مقصد نظارتی ما در چابهار، مناطق آلونک نشین مرادآباد و امیرآباد بودند که واژه محرومیت برای آن‌ها رسا نیست، واژه‌ای دیگر باید یافت. با مردم صحبت کردیم. برخی مسئولان استانی هم آمدند. جلسه‌ای گذاشتیم و قرار شد در قالب کارگروهی، مشکلات اولویت دار تا حصول نتیجه پیگیری شوند.»

علی خضریان دیگر نماینده تهران در مجلس نیز توئیت‌هایی درباره این بازدید داشت که در آن می‌گوید: «امروز که به همراه جمعی از نمایندگان ⁧ مجلس ⁩ از محله‌های مرادآباد و میرآباد در حاشیه شهر ⁧ چابهار ⁩ بازدید کردیم، دو تصویر همزمان را با تمام وجود حس کردیم، از یک‌سو ناکارآمدی و ناهماهنگی دستگاه‌های اجرایی و در سوی دیگر کمال شکیبایی و میهمان‌نوازی مردم عزیز ⁧ بلوچستان ⁩ که مثال‌زدنی بود.»

وی افزود: ‏در بازدید از اسکله ⁧ صیادی ⁩ روستای رمین مطلع شدیم که از مشکلات اساسی مردم ساحل‌نشین ⁧ بلوچستان ⁩، عدم صدور مجوز صیادی از سوی ⁧ شیلات ⁩ برای بومیانی است که قرن‌ها به صیادی مشغولند؛ در حالی که دولت مجوز صید صنعتی ترال را که هزاران تن ماهی را یکجا صید می‌کنند به مبلغ ناچیزی واگذار کرده است.  

تشکیل «هیئت پیشرفت مردمی »در مجلس
روح‌الله ایزدخواه نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با میزان، با تاکید بر اینکه بر اساس قانون، نمایندگان مجلس نماینده کل ملت ایران هستند، گفت: بر این اساس، اینکه نماینده ها فقط بخواهند به حوزه انتخابیه خود توجه کنند و باقی مناطق را مدنظر قرار ندهند موجه نیست.

وی افزود: همچنین وقتی نمایندگان بخواهند در امورات کشور رأی دهند باید با واقعیات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی جغرافیای مختلف کشور آشنا باشند تا بتوانند بهترین تصمیم را اتخاذ کنند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر با اشاره به اینکه در مناطق محروم تر تعداد نماینده ها کمتر است ادامه داد: حوزه انتخابیه یک نماینده ممکن است ۵ - ۴ شهرستان را در بر بگیرد لذا باید با کمک به این نمایند ها آن ها را تقویت کنیم.

ایزدخواه تصریح کرد: در همین راستا نیز با جمعی از نمایندگان جوان تر مجلس، مجموعه ای تحت عنوان « هیئت پیشرفت مردمی» را راه اندازی کردیم تا نظارت بر مناطق محروم تر را تقویت کنیم.

وی با بیان اینکه ورود به حوزه عملکرد این نمایندگان به درخواست و دعوت آن ها انجام می‌شود، اظهار داشت: در این بازدیدها، اولویت ها برجسته تر می شود که ممکن است مشابه آن نیز در حوزه های دیگر هم جاری باشد و پس از جلساتی که مسئولان و مردم این مناطق می گذاریم؛ کنکاش کرده و سعی می کنیم به لحاظ قانونی راه حلی پیدا کنیم.

ایزدخواه در پایان خاطر نشان ساخت: نظارت های میدانی سبب می شود نمایندگان نگاه دقیق تر و عینی تری به مسائل داشته باشند و به معنای واقعی صدای مردم باشند.

همچنین جعفری قادری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با میزان، نظارت‌های میدانی مجلس را مایه دلگرمی مردم خواند و گفت: همین که در کنار مردم باشیم، مشکلات‌شان را درک کنیم تا آن‌ها نیز احساس کنند مسائل و مشکلات‌شان را می‌شناسیم و درگیر آن هستیم می‌تواند راهگشا باشد.

وی با تاکید بر اینکه در این رویکرد، بحث بازدید صرف مطرح نیست و قطعا حل مشکلات مدنظر نمایندگان قرار دارد افزود: متاسفانه ما صرف نظر از اینکه حل بسیاری از مشکلات نیاز به بودجه، منابع و امکانات ندارد همه چیز را به تحریم‌ها ربط می‌دهیم در صورتی که خیلی از مسائل تنها به دلیل سوء مدیریت‌ها، بی توجهی‌ها و پشت گوش انداختن‌ها اتفاق می‌افتد.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بازخورد حضور نمایندگان در مناطق مختلف کشور موجب می‌شود تا مسئولان اجرایی نیز در جهت حل آن گام بردارند گفت: یکی از ایرادات جدی که به مجلس دهم وارد می‌شد این بود که نمایندگان به معنای واقعی پای کار نبودند و در میان مردم حضور نداشتند.

قادری خاطرنشان ساخت: خیلی از مسائل، موضوعاتی است که موانع اداری دارد و ناشی از بی توجهی و ناهماهنگی است که نظارت‌های میدانی نمایندگان مجلس می‌تواند راهگشای این مشکل باشد، لذا این اقدام کار ارزشمندی است که اگر استمرار یابد می‌تواند بخش مهمی از مشکلات را حل کند.   بعد از تقویت سفر‌های استانی رئیس جدید قوه قضائیه و «تصمیم‌گیری به اقتضای شرایط هر نقطه» این‌بار رئیس جدید قوه مقننه عزم «دیدار‌های رو در رو» و «نظارت میدانی» آغازکرده است تا با «فهم بدون واسطۀ مشکلات» و «به کارگیری توان نمایندگان استان‌ها» و «همکاری مسئولان اجرائی محلی و ملی» برای حل مشکلات مردم، گام ملموس و مؤثری برداشته شود. اولین چراغ این راهبرد از سوی محمدباقر قالیباف در استان همیشه سرافراز خوزستان روشن شد تا حل مشکلات مردم مقاوم و صبور این منطقه آغازی باشد بر پایان مشکلات ریز و درشت کشور عزیزمان.   به هر روزی بهارستان در مدار خدمت قرا گرفته و می‌رود تا اعتماد را به خانه ملت برگرداند.   بیشتر بخوانید: خبرنگاران پارلمانی خواستار تصویب قانون برای شفاف‌سازی هزینه‌های انتخابات شدند

پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: بهارستان مجلس قالیباف خوزستان چابهار مجلس شورای اسلامی جمعی از نمایندگان نمایندگان مجلس نماینده مردم حل مشکلات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۸۵۴۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایندگان مرحله دوم تهران با ۵۰-۶۰ هزار رای وارد مجلس می‌شوند

روزنامه فرهیختگان در مطلبی از کمرنگ شدن فضای انتخاباتی گلایه کرد.

این روزنامه نوشت: درک این موضوع که فضای دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم اصلا رنگ و بویی از حال و هوای انتخاباتی ندارد، چندان نیاز به استناد به نظرسنجی‌ها و پرسش از مردم ندارد.

اگر نگاهی به اخبار برجسته روز در رسانه‌ها هم بیندازیم، در پرداخت اخبار رسانه‌ها کمتر خبری درباره انتخابات و رقابت‌های انتخاباتی پیدا می‌کنیم که میان دیگر اتفاقات و تحولات اساسا گم می‌شوند.

اگرچه بخشی از این سردی فضای انتخاباتی، به خاطر دور دوم انتخاباتی مجلس طبیعی است اما این تنها علت کمرنگ شدن فضای انتخاباتی در دور دوم انتخابات مجلس نیست، کمااینکه این دور تقریبا سردترین انتخابات در طول دوره‌های انتخابات‌های مجلس را شاهد هستیم.

یکی از عواملی که در افزایش شور و شوق انتخاباتی موثر است که ردپای آن در دیگر انتخابات‌های مجلس هم مشاهده می‌شود، رقابت میان گروه‌ها و جناح‌هاست.

در انتخابات مجلس دوازدهم، اساسا رقابت جدی حول گروه‌ها و جناح‌ها شکل نمی‌گیرد. این رقابت اگرچه درون جبهه اصولگرایی جریان داشت و دارد و بیشتر خود را در قالب عقده‌گشایی‌های سیاسی و افشاگری‌ها نشان داد اما ردی از جدیت این رقابت یا بسط این رقابت در میان گروه‌های مردم دیده نمی‌شود.

در این دوره جدای از اینکه اصلاح‌طلبان حضور جدی نداشتند، نتوانستند رقابت جدی با اصولگرایان شکل بدهند و کفه سنگین رقابت در میان لیست‌های درون‌اصولگرایی استوار بود. اما اگر از اقشار مردم می‌پرسیدید کدام یک از این لیست‌ها به دیگری ارجحیت دارد، تقریبا نمی‌توانستند تمایزی میان آن‌ها قائل شوند. درواقع رقابت میان اصولگرایان، در همان حد و درون اصولگرایان آن هم تنها بر سر تصاحب قدرت محدود ماند.

رقابت شکل‌گرفته بیش از آنکه بین اقشار مردم برقرار باشد، گویی بین خود کاندیداهاست تا این بار چه کسی در صدر مجلس شورای اسلامی به عنوان رئیس بنشیند وگرنه اتفاق تازه‌ای قرار نیست رخ دهد.

حالا در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم بخش اصلی دغدغه اصولگرایان روی این موضوع متمرکز است که قرار است چه کسی ریاست مجلس را به عهده بگیرد، در حالی که اگر نگاهی به دغدغه مردم درمورد انتخابات یا ساختار مجلس بیندازیم، اینکه قرار است چه کسی روی صندلی ریاست مجلس بنشیند برای مردم اهمیتی ندارد. این عملا شکاف میان دغدغه مردم و رقبای انتخاباتی را نشان می‌دهد.

در میانه این دعوا خبری از ارائه ایده برای بهتر شدن عملکرد مجلس یا مطرح شدن لزوم تنظیم قوانین در مجلس دیده نمی‌شود. تنها تمرکز احزاب روی این موضوع استوار است که قالیباف، رئیس مجلس بماند یا فرد دیگری رئیس مجلس شود. طبعا این خلأ ایده در دور دوم انتخابات هم تغییری نداشته و در همچنان برهمان پاشنه بی‌ایده بودن و ادامه دعوا برای تصاحب قدرت می‌چرخد.

کاسبان کاهش مشارکت

خروجی چنین فضایی نهایتا همین تصویری می‌شود که در انتخابات دوازدهم شاهد آن بودیم، در این فضا تنها یک طیف محدود در انتخابات مشارکت می‌کنند، بدنه اجتماعی که در هرشرایطی رای مشخصی دارند در انتخابات مشارکت می‌کنند و دیگر اقشار عملا توجهی به انتخابات نمی‌کنند و نهایتا آنچه در تهران در دور اول رخ داد دیده می‌شود و رای نفرات اول راه‌یافته به مجلس کاهش محسوس و قابل‌توجهی به نسبت دوره‌های دیگر مجلس در انتخابات‌ها داشت.

به نظر نمی‌رسد در دور دوم هم اتفاق ویژه و متمایزی رخ دهد، کمااینکه این احتمال وجود دارد که حضور آن بدنه اجتماعی خاص در این دوره هم کمتر از دوره‌های قبل شود و حالا نماینده‌هایی با ۵۰ یا ۶۰ هزار رای وارد بهارستان شوند. در این میان البته بارها نیز به این موضوع اشاره شده که بخشی از این گروه‌های سیاسی اساسا حیات خود را در کاهش مشارکت وعدم حضور دیگر طیف‌های جامعه پای صندوق‌های رای می‌بینند و اتفاقا تعمدا دیگر گروه‌های جامعه را در اظهارات و صحبت‌ها و حتی وعده‌های انتخاباتی خود حذف می‌کنند و روی صحبت خود را تنها قشر و طیف خاصی قرار می‌دهند. حالا این روزها این جریان حضور پررنگ‌تری در رقابت‌های انتخاباتی دارند و تلاش می‌کنند همچنان روند مطلوب خود را حفظ کنند.

دیگر خبرها

  • تداوم افشاگری‌ها علیه قالیباف/ بیگی: جماعتی از سازمان میادین میوه و تره‌بار، تاکسیرانی، بهشت‌زهرا، اتوبوسرانی و... وارد مجلس شده‌ و پست گرفتند
  • حمایت تمام قد یک نماینده مجلس از همایش لاکچری قالیباف/ توقع داشتند نمایندگان به مسافرخانه‌ای در راه آهن بروند؟
  • برنامه تشکیل ۲۰ کارگروه تخصصی در حوزه انتخابیه داریم/ضعف مجلس یازدهم در تراز بین المللی
  • به رییس سازمان خصوصی‌سازی گفتم جزء فرهیخته‌ترین‌ها هستی بین افرادی که از کشتارگاه، بهشت‌زهرا و... آمده‌اند
  • نمایندگان مرحله دوم تهران با ۵۰-۶۰ هزار رای وارد مجلس می‌شوند
  • کاندیداهای حوزه انتخابیه ری به بررسی مشکلات شهر پرداختند
  • «بسیج سازندگی» الگویی جدید از حکمرانی مردمی و خدمت بی‌منت است
  • چرایی اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم 
  • چه کسی رئیس سنی مجلس دوازدهم خواهد شد؟ | جدول مسن‌ترین و جوانترین نمایندگان | ۲ نماینده همسن باشند چه می شود؟
  • درخواست عضو مرکزی حزب کارگزاران از نمایندگان مجلس آینده