Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-04@21:26:53 GMT

ایران از یک بحران دامن‌گیر نجات یافت

تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۱۱۱۶۶

ایران از یک بحران دامن‌گیر نجات یافت

مهسا مژدهی: جدیدترین گزارش اژانس بین المللی انرژی اتمی روز جمعه منتشر شد. در گزارش منتشر شده فصلی از سوی آژانس آمده است که ذخیره آب سنگین ایران به حد برجام رسیده و ذخیره اورانیوم کشور ده برابر بیش از حد مجاز شده است. ایران می گوید انتظار این گزارش را داشته. آنچه آژانس روز جمعه به آن شهادت داده، شفافیت اقدامات هسته ای ایران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اتفاقی که به تهران کمک می کند تا دست پر را در مقابل جهان داشته باشد.

در خبرآنلاین با رحمان قهرمانپور کارشناس بین الملل به گفتگو نشستیم:

موازی با گزارش فصلی سازمان انرژی اتمی، گزارش پادمانی آژانس هم منتشر شده است. تفاوت این دو گزارش چیست؟

گزارش پادمانی که همراه با گزارش فصلی منتشر شده، بر اساس توافق پادمانی منتشر می شود. راستی آزمایی هسته ای دو مبنا دارد یکی توافق جامع پادمانی (CSA) و دیگری پروتکل الحاقی. ایران پروتکل الحاقی را امضا،ولی تصویب نکرده است و آن را داوطلبانه اجرا می کند.  ایران خواهان ادغام این دو نوع گزارش است ولی ظاهرا  آژانس تمایلی به این کار ندارد. و این را آقای کمالوندی هم گفته. اما آژانس مخالف چنین روندی است و معتقد است که هر یک از این گزارش ها به طور جداگانه منتشر شوند.

آژانس انرژی اتمی این دو مورد را یکسان نمی داند اما ایران بر اساس گفته کمالوندی، به دنبال یکی شدن این دو موضوع است. آژانس در پرتو قطعنامه 2231، موظف به ارائه گزارش به شورای امنیت است اما گزارش پادمانی، مرتبط با خود آژانس است. در بخش پادمانی ممکن است مسائلی مطرح شود که در گزارش فصلی آژانس که منتشر می شود، مورد توجه نباشد. 

در گزارش فصلی به رسیدن آب سنگین به میزان برجام اشاره شده است. این موضوع از نظر فنی چه معنایی دارد؟

بحث این است که در گذشته بر اساس توافق هسته ای، قرار بود که ما بخشی از آب سنگین را بفروشیم. اما با سنگ اندازی های ترامپ این اتفاق نیفتاد. کمالوندی مدتی پیش خبر داد که بخشی از این آب سنگین فروخته می شود. پس این مطلبی که در گزارش آمده به معنای کاهش تولید آب سنگین نیست. بلکه ایران بخشی از آن چیزی که تولید کرده است را به مشتری ها می فروشد.

گزارشی که روز جمعه منتشر شده، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. اهمیت این گزارش نسبت به گزارش های فصلی دیگر که هر سه ماه منتشر می شده اند در چیست؟

اهمیت این گزارش در این است که به لحاظ فنی ایران دسترسی هایی را که آژانس نسبت به دو سایت نیاز داشت، داده است. آژانس می گفت فعالیت های این دو سایت اعلام نشده و می خواست که از آنها بازدید کند. با توافق بین ایران و آژانس امکان بازدید از یک سایت فراهم شد و سایت دیگر هم در اواخر ماه سپتامبر مورد بازدید قرار می گیرد. اهمیت آخرین گزارش منتشر شده از سوی آژانس در این است که این اجازه از سوی ایران پس از مدتی کشمکش داده شده است. اما در بعد سیاسی موضوع این است که در ماه سپتامبر کنفرانس عمومی آژانس و شورای حکام هر دو جلسه دارند . ایران با توافقی که کرده و اجازه هایی که برای آژانس صادر کرده است، از بحرانی که می توانست در ماه سپتامبر دامن گیرش شود، رها شد.

ایران چه امتیازی داد و چه امتیازی گرفت تا توانست به چنین توافق مهمی دست پیدا کند؟ و آیا  امتیازی که الان تهران در دست دارد در شورای امنیت یا مذاکرات بعدی می تواند دست بالا را نصیب ما کند؟

امتیازی که ایران داد، همان دسترسی به سایت های مورد نظر آژانس بود. امتیازی هم که ما گرفتیم این بود که بر اساس زمانبندی که می خواستیم آژانس به این مراکز دسترسی پیدا کرد. چون اگر قرار بود زمانبندی مورد نظر آنها اعمال شود ممکن بود نتایج متفاوتی حاصل شود. اما این زمان که ایران برای آن در نظر گرفته زمان مناسب مورد نظر ماست. یک امتیاز مهم دیگر هم این است که بر اساس توافق دیگر اژانس نمی تواند با توجه به گزارش هایی که اسراییل از روی اسنادی که مدعی است در دست دارد، می دهد، از ایران درخواست جدیدی داشته باشد و این آخرین درخواست آژانس در مورد آن سندهاست با گزارشی که آژانس  در 4 سپتامبر منتشر کرده پرونده ایران به شورای امنیت نمی رود  چون آژانس می گوید در حال بررسی نمونه گیری هاست و این بررسی مدتی طول می کشد، نتیجه این اتفاقات را باید در گزارش بعدی آژانس دید. 

آمریکا تلاش می کرد تا بهانه ای برای اجلاس ماه سپتامبر به دست بیاورد که منجر به فرستادن پرونده ایران به شورای امنیت و ... شود. اگر این اتفاق و امتیازگیریها و امتیازدهی ها اتفاق نمی افتاد، فضای سنگینی برای ایران در شورای حکام پیش می آمد که به سود ما نبود. اما حالا با این گزارش، امکان بهانه گیری منتفی است.

>>> در همین رابطه بیشتر بخوانید
برگ برنده‌ دیگری برای تهران/ پرونده ایران به شورای امنیت نمی‌رود؟

گزارش آژانس اتمی درباره ایران منتشر شد: تهران در محدوده مجاز برجام قرار گرفت
محتوای گزارش مدیرکل آژانس درباره ایران چیست؟

312 310

کد خبر 1429664

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: آژانس بین المللی انرژی اتمی تعهدات ایران در برجام شورای امنیت سازمان ملل تحریم تسلیحاتی مکانیسم ماشه قطعنامه 2231 شورای امنیت ماه سپتامبر گزارش فصلی منتشر شده منتشر شد آب سنگین بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۱۱۱۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش وحدت در خنثی سازی سناریوی شوم دشمنان برای منطقه

انوار احمد، مدرس علوم قرآنی در مدرسه قرآن حمزه(ع) در شهر آدیس آبابا کشور  اتیوپی در گفتگو با خبرگزاری تقریب بروز ملی گرایی را یکی از بزرگ ترین خطرات در جهان اسلام می داند و می گوید: این تلاشی بوده که دشمنان اسلام با هدف القای تبلیغات فتنه انگیز و دشمنی ساز بین ملت های مسلمان به جریان انداخته اند تا با تضعیف همگرایی فرهنگی بتوانند در سطوح دولتها هم به اختلافات سیاسی دامن بزنند.

او با بیان اینکه مخالفین همسویی مسلمین برای اینکه از وحدت اسلامی مفهومی غیرمنطقی و غیرعملی بسازند آن را به نام وحدت مذهبی توجیه می کنند، ادامه داد: هدف آنها این است که مفاهیم اسلامی را دستخوش جعل و انحراف کنند و از طریق عوامل نفوذی خود به تفرقه میان ملت های مسلمان دامن بزنند. این در حالی است که هدف علمای بزرگ اسلامی از وحدت اسلامی محصور کردن مذاهب به یک مذهب یا تمرکز بر مشترکات مذاهب و طرد افتراقات آنها نیست که نه معقول و منطقی است و نه مطلوب و اجرایی اما غربی ها تلاش می کنند که این هدف را به شکست بکشانند و وجوه اختلافی را پررنگ سازند.

انوار احمد، همچنین افزود: در حالی که دشمنان سعی دارند با دامن زدن به مساله شیعه و سنی میان کشورهای مسلمان شکاف ایجاد کنند، خود در پشت پرده به دنبال اجرای طرح هایی هستند که اسرائیل را در تحقق اهداف اشغال گرانه در فلسطین به موفقیت برساند. یعنی نتیجه محتوم تفرقه میان ملت ها و دولتهای مسلمان شکست سیاسی و فرهنگی آنها در برابر دشمنان است. آنها از این طریق هم مانع رشد اسلام شوند و هم از طرفی بتوانند به راحتی بر آنها سلطه پیدا کنند.

او در توضیح بیشتر افزود: در شرایط کنونی که نتیجه تفرقه و دور شدن کشورهای مسلمان از یکدیگر در منطقه اشکار شده است بهترین فرصت است تا این کشورها با به کارگیری سازکارهای وحدت زمینه را برای خارج کردن کشورهای غرب از منطقه و تضعیف نفوذ اسرائیل فراهم کنند. تنها از این طریق هم می توانند به شکوه و قدرت اصلی خود دست یابند و هم جلوی پیشروی سناریوهای سیاسی و جغرافیایی آنها را بگیرند.
 

دیگر خبرها

  • فراخوان نخستین سوگواره بین‌المللی «سفینة‌النجاة» منتشر شد
  • دعوا شانا و امنا بر سر یک کاندیدا /کاندیدای انتخابات تهران در نهایت وارد کدام لیست شد؟
  • آیا در سفر گروسی موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • آنروا از شهادت ۱۰ هزار زن در جنگ غزه خبر داد
  • اهداف سیاسی و ابعاد رسانه‌ای گزارش اخیر بی بی سی جهانی
  • نقش وحدت در خنثی سازی سناریوی شوم دشمنان برای منطقه
  • آژانس به مسیر عقلانیت باز می گردد؟
  • بازرسان آژانس در ایران؛ از «البرادعی» تا «گروسی»
  • واکنش رسانه اصولگرا به گزارش بی‌بی‌سی درباره نیکا شاکرمی و موضع گیری زیباکلام
  • دروغ؛ رکن اساسی رسانه روباه پیر