Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-26@03:21:03 GMT

◄ ذوق سرما یا معضل آلودگی هوا؟

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۲۰۲۹۹

◄ ذوق سرما یا معضل آلودگی هوا؟

تین نیوز

آلودگی هوا پنجمین عامل خطر مرگ‌ومیر زودرس در جهان است و با کاهش دمای هوا، معضل آلودگی هوای کلان‌شهرها بازهم پدید خواهد آمد. این در شرایطی است که هنوز هم چاره‌ی چندانی برای این مسئله مهم در کلان‌شهرها اندیشیده نشده است. درجه به درجه که از دمای هوا کاسته می‌شود بر آلودگی هوا افزوده می‌شود. این در حالی است که نگرانی مردم از ابتلا به بیماری‌های قلبی، مغزی و سرطان ریه نیز در حال افزایش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما مسئله فقط سردی هوا نیست، انبوه‌سازی ساختمان در شهرها، افزایش خودروها و دیگر مسائل شهری بر این امر اثرگذار است.

تأثیر انبوه‌سازی بر آلودگی‌ هوا

طبق آمارهای وزارت مسکن میانگین پروانه‌های ساختمانی صادرشده در 15 سال گذشته فقط در شهر تهران بیش از 100 هزار واحد در سال بوده است. در برخی سال‌ها آمار صدور پروانه‌ها به 200 هزار واحد هم رسیده که در یک شهر هشت‌میلیون‌نفری با حدود سه میلیون خانوار رقم بسیار بزرگ و قابل‌توجهی است. تهران به کارگاه ساختمان‌سازی تبدیل‌شده است که تنگ‌ترین کوچه‌های آن‌هم در این ده‌پانزده سال اخیر آپارتمان‌های چندطبقه دارند.

در ظاهر فقط مسئله خانه‌هایی است که به شهر اضافه می‌شوند اما در اصل ساخت هریک از این آپارتمان تأثیر زیادی در آلودگی هوا و محیط‌زیست دارد. به‌محض اینکه ساعت از  10 شب گذشت خیل عظیم کامیون‌هایی که برای ساختمان‌سازی فعالیت می‌کنند شهر را قرق می‌کنند. طبق برآوردهای شهرداری تهران چیزی حدود یک‌چهارم ذرات معلق و دو درصد سایر آلاینده‌ها در تهران توسط همین کامیون‌ها تولید می‌شود. فرسودگی کامیون‌ها  هم مزید بر علت است اما با فرض فرسوده نبودن، بازهم سهم قابل‌توجهی از آلودگی‌ها، به این کامیون‌ها اختصاص می‌یابد.

نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی

از طرفی مسئله دیگر نوسازی و توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی است. به گفته نایب‌رئیس گروه عمران مجلس شورای اسلامی 43 درصد عامل آلودگی هوای شهرها خودروهای شخصی و 40 درصد دیگر آلودگی شهرها، اتوبوس‌های فرسوده هستند که هردوی این‌ها با توسعه و نوسازی ناوگان حمل‌ونقل شهری می‌تواند بهبود یابد چراکه توسعه و بهبود کیفیت حمل‌ونقل عمومی مساوی است با استفاده کمتر از خودروی شخصی در داخل شهرها.

طبق آخرین صحبت‌های مسئولان نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی شهری کلید خورده است و گام‌های نخست خود را می‌گذراند. اما در این میان تصور کنید اگر خودروهای برقی، اتوبوس‌ها در شهر افزایش و رواج یافته، خطوط و ایستگاه‌های مترو در سراسر کلان‌شهر تهران گسترش می‌یافتند و اصلاً خطوط تراموای برقی شهری هم به راه می‌افتاد چه میزان از آلودگی هوا کاسته می‌شد؟ این شاید در تصورات تهرانی‌ها اتفاق محالی به نظر برسد اما اصل مطلب اینجاست که چنین مسائلی بدیهی‌ترین مسائل برنامه‌ریزی شهری به شمار می‌روند.

علاوه بر ماده هفت قانون هوای پاک، ماده 9 این قانون نیز دامنه سازمان‌های مسئول در بهبود وضعیت سیستم حمل‌ونقل شهری را گسترش می‌دهد و وزارت کشور و وزارت خانه‌های صنعت، معدن و تجارت و وزارت امور اقتصادی و دارایی و به‌خصوص گمرک جمهوری اسلامی را به زمینه‌سازی برای نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی شهری، با اولویت شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت در مدت 5 سال موظف می‌کند.

درعین‌حال که کاهش آلودگی هوا در وهله نخست نیازمند زیرساخت‌های مناسب شهری است به مسئولیت‌های فردی شهروندان نیز بستگی دارد. استفاده درست و هدر ندادن انرژی‌ها، رعایت دمای 21 درجه، خاموشی وسایل برقی در شب، نوسازی، استفاده از حمل‌ونقل عمومی و دوچرخه از عمده اقدامات مهم شهروندان در راستای کاستن از آلودگی هواست.

در آخر باید به این نکته توجه داشت که 9/82 درصد از آلودگی هوای شهر تهران از آلاینده‌های متحرک از قبیل سواری با سهم 8/37 درصد، موتورسیکلت با سهم 3/21 درصد، وانت با سهم 5/9 درصد، تاکسی با سهم 4/9 درصد، کامیون با سهم 1/3 درصد و اتوبوس و مینی‌بوس هریک با سهم کمتر از یک درصد به وجود می‌آید و مجموع باقی1/17 درصد منابع آلاینده این کلان‌شهر، تحت تأثیر منابع غیر متحرکی همچون پالایشگاه‌هاست.

با این تفاسیر باید به مسئولان تذکر داد که قبل از پیش آمد آلودگی هوای پایتخت فکری به حال این مسئله کنند نه اینکه با تعطیلی مدارس و طرح‌های زوج و فرد از درب منازل به دنبال برطرف کردن این معضلات همیشگی باشند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: اتوبوس جهان حمل و نقل عمومی مترو مرگ نوسازی ناوگان حمل ناوگان حمل ونقل حمل ونقل عمومی آلودگی هوای آلودگی هوا کامیون ها کلان شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۲۰۲۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقابله با آلودگی هوا در چین با رونمایی از نخستین موتور دیزلی جهان

چین به‌تازگی از یک موتور دیزلی با بازده حرارتی ۵۳.۰۹ درصد رونمایی کرده که نخستین نمونه از نوع خود در سراسر جهان است و مصرف سوخت و انتشار کربن‌دی‌اکسید را به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد و به این ترتیب نقش چشمگیری در کاهش آلودگی هوای شهرها خواهد داشت.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، از زمان اختراع موتور احتراق داخلی دیزل در ۱۲۷ سال پیش، مهندسان و دانشمندان تلاش کرده‌اند تا بازده حرارتی آن را بهبود بخشند. یک شرکت چینی در یک پیشرفت قابل توجه، اولین موتور دیزلی در تاریخ با بازده حرارتی ۵۳.۰۹ درصدی را به نمایش گذاشت. تیم سازنده این موتور تلاش خود را روی بهینه‌سازی چهار سیستم حیاتی تأمین سوخت، ورودی هوا، احتراق و کاهش اصطکاک متمرکز کردند. این شرکت فناوری جدید خود را در کنگره جهانی موتورهای احتراق داخلی ۲۰۲۴ تیانجین چین به نمایش گذاشت و موفقیت آن توسط سازمان تست معتبر بین‌المللی و مرکز تحقیقات و فناوری خودروی چین به‌عنوان یک نهاد تخصصی تست موتورهای احتراق داخلی چینی به رسمیت شناخته شد.

نوآوری پیشرو در بهره‌وری

درصد انرژی احتراق دیزلی که بدون نیاز به مکانیزم بازیابی حرارت اتلاف به کار خروجی مفید موتور منتقل می‌شود، به‌عنوان راندمان حرارتی موتور پایه شناخته می‌شود و اقتصاد موتور با افزایش راندمان حرارتی موتور پایه بهبود پیدا می‌کند. شرکت چینی یادشده در شانزدهم سپتامبر ۲۰۲۰ با رونمایی از موتور دیزلی که رکورد جدیدی را با راندمان حرارتی بدنه ۵۰.۲۳ درصد به ثبت رساند، به نقطه عطف قابل‌توجهی در این زمینه دست پیدا کرده بود. این شرکت در هشتم ژانویه ۲۰۲۲ پیشرفت بیشتری کرد و بازده حرارتی موتور را به ۵۱.۰۹ درصد رساند و در بیستم نوامبر ۲۰۲۲ به بازده حرارتی ۵۲.۲۸ درصدی دست پیدا کرد که می‌تواند منجر به کاهش قابل‌توجه ۱۲ درصدی در مصرف سوخت و انتشار دی‌اکسیدکربن شود.

تیم تحقیقاتی شرکت با سرمایه‌گذاری و تلاشی ۵۰۰ روزه روی بهینه‌سازی چهار سیستم حیاتی تأمین سوخت، ورودی هوا، احتراق و کاهش اصطکاک متمرکز شد و از پیشرفت‌های قبلی فراتر رفت. این تیم به‌طور مؤثر فناوری‌های احتراق با انبساط بالا، فشار جریان مخلوط، تزریق سوخت با راندمان بالا و کاهش اصطکاک با مقاومت پایین را توسعه داد و به دلیل این پیشرفت‌ها که با پیشرفت‌های اندک ۰.۱ درصدی به دست آمد، به نقطه عطف مهمی دست پیدا کرد. تلاش‌های تیم منجر به شکستن رکورد موتور از سد بازده حرارتی ۵۳ درصدی برای اولین بار در سطح جهان شد که این دستاورد قابل مقایسه با دویدن انسان در یک مسابقه ۱۰۰ متری در کمتر از ۹ ثانیه است.

کاهش مصرف سوخت

بر اساس برآوردهای فعلی مالکیت موتور دیزل در چین ارتقا از سطح راندمان حرارتی ۴۵-۴۶ درصد معمول به ۵۳ درصد می‌تواند اقتصاد موتور دیزل را تا حدود ۱۴ درصد افزایش دهد. این نوآوری منجر به صرفه‌جویی در سوخت سالانه حدود ۳۱ میلیون تن و کاهش انتشار کربن به میزان ۹۷ میلیون تن می‌شود. به بیان ساده‌تر یک تراکتور سنگین با مسافت پیموده‌شده سالانه ۲۵۰ هزار کیلومتر به لطف این فناوری می‌تواند در حدود ۱۲ هزار گالن سوخت دیزل صرفه‌جویی کند. این امر منجر به صرفه‌جویی سالانه تقریباً ۱۳ هزار و ۵۲۹ دلار برای مالک و با توجه به قیمت بازار سوخت دیزل ۱.۰۸ دلار برای هر لیتر سوخت می‌شود.

این پیشرفت تنها یک دستاورد فنی نیست، بلکه مزایای آن شامل کاملاً شامل حال شهرها برای کاهش آلودگی هوا می‌شود.

کد خبر 747183

دیگر خبرها

  • استقبال از «مدل مشارکت» در حوزه حمل‌ونقل/ هفته آینده ۲ قرارداد همکاری مشارکت امضا می‌شود
  • تعیین ۶۰۰ میلیون یورو اعتبار برای واردات اتوبوس برون‌شهری ویژه اربعین
  • تخصیص ۶۰۰ میلیون یورو برای واردات اتوبوس برون‌شهری ویژه اربعین
  • ۸۰ درصد از نقاط آبگیر شهر قم شناسایی و رفع معضل شد
  • فرصت استثنایی برای واردات ناوگان اتوبوس برون شهری ویژه اربعین
  • فرصت استثنایی برای واردات ناوگان اتوبوس برون‌شهری ویژه اربعین 
  • مقابله با آلودگی هوا در چین با رونمایی از نخستین موتور دیزلی جهان
  • میزان سفرهای حمل ونقل عمومی درون شهری زیر ۵۰ درصد است
  • ره‌آورد فناورانه حمل‌ونقل شهری همزمان با رویداد حمل‌ونقل دانش‌بنیان در اصفهان
  • میزان سفر‌های حمل ونقل عمومی درون شهری ۵۰ درصد است