Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، اصطلاح کلی پلاستیک به خانواده‌ای از پلیمرهای آلی گفته می‌شود که از منابع نفتی مشتق شده‌اند. ذرات پلاستیکی با اندازه پنج میلی‌متر تا چند میکرومتر به عنوان میکروپلاستیک تعریف می‌شوند. میکروپلاستیک‌ها برای زمان‌های طولانی در محیط ‌زیست باقی می‌مانند و به راحتی زیست تخریب نمی‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میکروپلاستیک‌ها می‌توانند با وارد شدن به قسمت‌های مختلف بدن مثل سیستم گردش خون، ماهیچه‌ها و بافت کبدی، سلامت موجودات مختلف از جمله انسان را به خطر اندازند.

توسعه ساخت‌وساز در حاشیه رودخانه بالادست، ورود فاضلاب به درون آب، ریختن زباله در حاشیه رودخانه و سواحل دریاچه، فعالیت‌های کشاورزی و گردشگری زمینه‌ساز ایجاد آلودگی میکروپلاستیک در رسوبات مخزن سد طالقان و رودخانه بالادست آن هستند.

با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشگران گروه زمین‌شناسی کاربردی دانشکده علوم زمین دانشگاه خوارزمی، فراوانی و خصوصیات میکروپلاستیک‌ها را در رسوبات سد طالقان و رودخانه بالادست آن بررسی کردند.

سد طالقان یکی از سدهای مهمی است که آب موردنیاز کلان‌شهرهای تهران و کرج را تامین می‌کند و برای تقویت بنیان‌های زراعی دشت قزوین اهمیت دارد.

در این مطالعه ۱۵ نمونه رسوب از قسمت‌های مختلف سد و رودخانه برداشته شد. ۹ نمونه مربوط به رودخانه و ۶ نمونه مربوط به مخزن سد بود. پس از جمع‌آوری، نمونه‌ها به آزمایشگاه منتقل شده و از نظر وجود میکروپلاستیک مورد بررسی قرار گرفتند.

بررسی‌ها نشان داد که در تمام نمونه‌های رسوب، ذرات میکروپلاستیک وجود دارد، ولی فراوانی آن در قسمت‌های مختلف متفاوت است. بیشترین ذرات میکروپلاستیک در نمونه برداشته‌شده از رودخانه شاهرود در داخل شهر طالقان بود و کم‌ترین میزان ذرات مربوط به نمونه‌های مخزن سد بود. به طور کلی نمونه‌های برداشته‌شده از سد کم‌تر از نمونه‌های برداشته‌شده از رودخانه‌ها و آبراهه‌های بالادست بود.

ذرات میکروپلاستیک اندازه، شکل، رنگ و ترکیبات شیمیایی متفاوتی دارند. در این پژوهش ذرات بررسی شده دارای اشکال خرده‌ذرات (چندوجهی)، رشته‌ای (الیاف)، کروی و ورقه‌ای بودند و بیشتر آن‌ها اشکال چند وجهی و رشته‌ای داشتند.

ذرات از نظر طیف رنگی به رنگ‌های بی‌رنگ (شفاف)، قرمز مایل به قهوه‌ای و نارنجی، سیاه، زرد، آبی، سفید، سبز کم‌رنگ، قرمز، صورتی و نارنجی بودند. اما رنگ غالب، بی‌رنگ یا شفاف، قرمز مایل به قهوه‌ای و نارنجی بود.

به گفته پژوهشگران این مطالعه، نبود تصفیه‌خانه فاضلاب در منطقه مورد بررسی، منجر به رهاسازی فاضلاب خانگی به داخل آب شده ‌است. این فاضلاب می‌تواند حاوی ذرات میکروپلاستیک شسته‌شده از شوینده‌های مختلف و محصولات آرایشی بهداشتی و میکروپلاستیک‌های رشته‌ای ناشی از شستن البسه و پارچه‌ها باشد.

همچنین این محققان می‌گویند: ریختن پسماندهای خانگی، نخاله‌های ساختمانی توسط ساکنین محلی و زباله‌هایی مانند بطری‌های نوشابه و آب و کیسه‌های پلاستیکی توسط گردشگران به درون آب و سواحل رودخانه و دریاچه طالقان می‌تواند منشا میکروپلاستیک‌هایی مانند خرده‌ذرات بی‌رنگ باشد.

آن‌ها اضافه می‌کنند: تردد وسایل نقلیه در جاده‌ها که با فاصله کمی از رودخانه احداث شده‌اند، احتمال انتقال ذرات لاستیکی کوچک و پلاستیک ناشی از ساییدگی لاستیک خودروها توسط رواناب جاده‌ها به درون آب را نیز ممکن می‌کند. فعالیت‌های کشاورزی نیز می‌تواند یکی دیگر از منابع احتمالی ورود میکروپلاستیک‌ها به آب و رسوب باشد.

در این مطالعه مشخص شد بیشترین تعداد میکروپلاستیک در این پژوهش مربوط به نمونه‌هایی بود که از محل‌های نزدیک به مراکز جمعیتی و مناطق شلوغ و پر رفت‌وآمد برداشته‌ شده‌اند.

نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که منشا این ذرات از شهر و روستاهای منطقه بوده و به دلیل جذب و ته‌نشین شدن میکروپلاستیک‌ها در رسوبات، تعداد کم‌تری از آن‌ها به مخزن سد مننقل شده‌اند.

البته پژوهشگران در خصوص یکی دیگر از دلایل اختلاف میزان میکروپلاستیک در سد و رودخانه می‌گویند: ممکن است شوری لایه‌های پایینی آب در مخزن سد و در نتیجه چگالی آن بیشتر باشد و همین موضوع منجر به معلق ماندن ذرات میکروپلاستیک شده و به همین خاطر میکروپلاستیک‌ها در رسوبات بستر مخزن کم‌تر حضور دارند.

نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «مطالعه فراوانی و خصوصیات ذرات میکروپلاستیک به عنوان آلاینده‌های نوظهور در رسوبات سد طالقان و رودخانه بالادست در استان البرز» در فصل‌نامه سلامت و محیط‌زیست وابسته به انجمن علمی بهداشت محیط ایران، منتشر شده ‌است.

کد خبر 547985 برچسب‌ها پلاستیک

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: پلاستیک ذرات میکروپلاستیک رودخانه بالادست میکروپلاستیک ها سد طالقان نمونه ها مخزن سد شده اند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۴۴۵۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید نخ‌های آنتی باکتریال با استفاده از نانو ذرات روی در یزد

نصیریانی رئیس هیئت مدیره شرکت فناور گفت: روزانه ۲۰۰ تن نخ در این شرکت تولید می‌شود که اکنون با بهره گیری از روش دانش بنیان، دارای ویژگی ضد باکتری هستند.

وی افزود: نخ‌های آنتی باکتریال با نانو ذرات اکسید روی به هر دو روشِ افزودن حین ذوب ریسی و افزودن به روغن تکمیل تولید می‌شود و در نتیجه ماندگاری بالاتر نانو ذرات در بافت پلیمر خواص منسوجات تهیه شده به این روش تا مدت طولانی تری باقی می‌ماند.

نصیریانی اظهار داشت: نخ‌های ضد میکروب قابلیت شست وشو بدون کاهش اثر و جلوگیری از بوی نامطبوع این محصولات را برای استفاده در تولید فرش ها، روفرشی ها، و همچنین تولید البسه و پوشاک مناسب کرده است.

رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی تولید نخ در یزد گفت: نانو ذرات اکسید روی علاوه بر خواص آنتی باکتریالی و ضد قارچی و به طبع آن کاهش بوی نامطبوع، همچنین سبب بازتاب نور می‌گردد و به همین دلیل مقاومت منسوجات را به پرتو یووی افزایش می‌دهد. این ویژگی می‌تواند از بدن انسان در مقابل این پرتو‌ها محافظت کند.

نصیریانی افزود: نانوذرات اکسید روی به دلیل سمیت کمتر و پایداری بالاتر جز بهترین انتخاب‌ها برای تولید نخ ضد باکتریال است.

باشگاه خبرنگاران جوان یزد یزد

دیگر خبرها

  • «اگزمای بهاره» چیست و برای مقابله با آن چه باید کرد؟
  • کاهش ۲ درصدی حجم مخازن سد‌های لرستان
  • تاثیر مستقیم میکروپلاستیک‌ها بر تغییر هورمون و جنسیت جنین
  • تخصیص ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای احداث مخزن آب آشامیدنی در گوجان
  • بحرانی بودن کسری مخازن آبهای زیرزمینی تربت‌حیدریه
  • اجرای پروژه ذخیره آب در بندر امام‌حسن بوشهر
  • عملیات اجرایی مخزن آب شرب شهر گوجان آغاز شد
  • تولید نخ‌های آنتی باکتریال با استفاده از نانو ذرات روی در یزد
  • اتصال خط ۵۰۰ مخزن عباس آباد به خط اصلی آبرسانی منطقه ۹ پله ارومیه
  • کشف خطر جدید میکروپلاستیک‌ها بر سلامت