Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-08@22:43:55 GMT

چگونه در تدریس آنلاین تعامل برقرار کنیم؟

تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۵۸۴۵۵

چگونه در تدریس آنلاین تعامل برقرار کنیم؟

با توجه به تفاوت آموزش مجازی نسبت به روش سنتی، معلمان و دانش‌آموزان باید مهارت‌های ضروری برای برقراری ارتباط مؤثر و سازگاری با محیط آنلاین را آموزش ببینند.

به گزارش مشرق، این روزها شیوع بیماری کرونا ارزش آموزش‌ آنلاین را برجسته کرده است. بسیاری از کارشناسان آموزش‌ و ‌پرورش معتقدند که دسترسی آسان، عدم رفت‌وآمد به مدرسه، همیاری بیشتر دانش‌آموزان و امکان مرور مجدد مطالب از مهم‌ترین ویژگی‌های مثبت تدریس آنلاین و عدم تعامل اجتماعی معلم و دانش‌آموز و فراهم نبودن بسترهای الکترونیکی بزرگ‌ترین معایب این طرح است اما با توجه به تفاوت‌های تدریس آنلاین با تدریس حضوری درزمینه ارتباط، تعامل، بازخورد، یادگیری، یاددهی، ارزشیابی و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. می‌توان با استفاده از مهارت‌های ضروری ارتباطی تا حد زیادی موانع و مشکلات تدریس آنلاین را برطرف کرد.

مهارت‌های ضروری ارتباطی برای دانش‌آموزان و معلمان در کلاس آنلاین

اگرچه ممکن است بازدهی کلاس آنلاین پایین‌تر از کلاس حضوری باشد اما با یکسری مهارت‌های ضروری می‌توان تمرکز و قدرت یادگیری در کلاس حضوری را به محیط آنلاین منتقل کرد؛ این مهارت‌ها عبارت‌اند ‌از:

گوش دادن

گوش دادن یکی از مهم‌ترین جنبه‌های ارتباطی است که در کلاس‌های آنلاین باید موردتوجه قرار گیرد. معلمان برای افزایش سطح تمرکز یادگیری دانش‌آموزان باید سعی کنند رویکرد یادگیری دانش‌آموز محور را اعمال کرده و از آموزش مقدماتی دور شوند. معلمی که با انجام کارگروهی، روش پرسش‌گری، حل مسئله و دوری از روش کهنه سخنرانی در تدریس، دانش‌آموزان را در فرایند یادگیری مشارکت می‌دهد، بدون شک به نتایج سودمندی دست می‌یابد؛ بنابراین، با واردکردن دانش‌آموزان در بحث، به آنها انگیزه دهید تا به صحبت‌های همکلاسی‌های خود گوش فرا دهند و از طرف دیگر، فراموش نکنید که خودتان نیز به صحبت‌های دانش‌آموزانتان گوش دهید چرا که از این طریق متوجه سطح یادگیری، فهم و درک آنها خواهید شد و همچنین خواهید فهمید که آیا روش تدریس برای دانش‌آموزانتان مناسب است یا باید به فکر تغییر روش باشید.

تعامل و دوستی

ارتباط مؤثر معلم با دانش‌آموزان یکی از مهم‌ترین عوامل یادگیری در آنهاست. ارتباط مؤثر و دوستی با دانش‌آموزان حتی در کلاس‌های آنلاین نیز مهم است. در این روش معلمان می‌توانند برای تقویت ارتباط با دانش‌آموزان، کلاس خود را با احوال‌پرسی شروع کرده و نظرشان درباره نحوه آموزش و میزان یادگیری دروس ارائه‌شده را جویا شوند؛ مثلاً بعد از هر درسی از دانش‌آموزان سؤال کنید که درس را به‌خوبی یاد گرفتند یا نه؟!  با این روش، خواهید دید که دانش آموزان با مشارکت و انگیزه بیشتری کلاس‌های آنلاین را دنبال می‌کنند.

اعتمادبه‌نفس

این تصور که با کلاس آنلاین نمی‌توانید مباحث را به دانش‌آموزان تفهیم کنید و یا دانش‌آموزان چیزی متوجه نخواهند شد، کاملا اشتباه است. درست است که در کلاس آنلاین ممکن است مشکلاتی مانند قطعی یا کندی اینترنت، حضور اعضای خانواده و... وجود داشته باشد اما اعتمادبه‌نفس داشته باشید و اجازه ندهید عوامل خارجی حواس شما را پرت کند. در مورد دانش‌آموزان هم نیز همین مسئله وجود دارد، به دانش‌آموزان خود انگیزه دهید که به اشتباهاتی که مرتکب می‌شوند، اهمیتی ندهند.

نکاتی که در تدریس آنلاین باید توجه کرد:

آموزش آنلاین مانند روش‌های سنتی قوانینی دارد که برای بهتر شدن تدریس آنلاین لازم است این اصول را رعایت کرد:

۱- از همان ابتدا ابهامات و انتظاراتتان را روشن کنید

قطعاً یکسری ابهامات از طرف دانش‌آموزان و یکسری انتظارات از طرف معلم وجود دارد که در همان ابتدا باید روشن

شود. دانش‌آموزان اغلب نگران نحوه برگزاری امتحان، زمان برگزاری کلاس آنلاین، نحوه پرسش و پاسخ و... هستند و در مقابل معلمان انتظار دارند دانش‌آموزان در چنین شرایطی با معلم همکاری کرده و با مشارکت و گوش دادن به صحبت‌های او، مباحث درسی را متوجه شوند؛ بنابراین بهتر است معلم از همان ابتدا نکات مهم را بیان کرده و از دانش آموزان سؤالات و ابهاماتشان را بپرسد. همچنین برای ارتباط بهتر معلم با دانش‌آموز و ایجاد انگیزه در دانش‌آموزان، معلمان می‌توانند با اعلام زمان مشخصی از دانش‌آموزان بخواهند تا به صورت شخصی هر سؤال درسی دارند بپرسند و جواب آن را دریافت نمایند.

۲- تدریس خود را ضبط کنید

در کنار لایو، تماس تصویری و یا فرستادن ویس، تدریس خود را ضبط کرده و برای دانش‌آموزان ارسال کنید؛ این کار از

دو جهت مهم است: یک، اگر دانش‌آموزی بیمار باشد یا در اتصال به اینترنت دچار مشکل شود، با این روش تدریس آنلاین را از دست نخواهد داد. دوم، اگر دانش‌آموزی نیاز به تمرین و تکرار بیشتری داشته باشد یا متوجه برخی مباحث نشود، با دیدن مجدد ویدئو می‌تواند رفع اشکال کند.

۳- فیلم‌ها را کوتاه ضبط کنید

ویدئوهای طولانی‌تر از ۱۵ دقیقه به‌کندی دانلود شده و می‌تواند باعث بی‌حوصلگی دانش‌آموزان شود؛ بنابراین سعی کنید نکات مهم را در چند ویدئوی ۲-۳ دقیقه‌ای ضبط کنید.

۴- شرایط لازم برای برگزاری کلاس را فراهم کنید

برای بازخورد بهتر تدریس آنلاین ذهنتان را از نگرانی‌ها دور کرده و محیط مناسب برای آموزش را فراهم کنید؛ اطمینان از وصل شدن به اینترنت، محیط به‌دور از سر و صدای بچه و دیگر اعضای خانواده، گذاشتن آب یا خوراکی کنار دست، بیرون کشیدن پریز تلفن، خاموش کردن تلویزیون و... ازجمله عواملی هستند که باید به آنها توجه داشت.

۵- لباس مناسب بپوشید

طبق آیین‌نامه اجرایی مدارس که در دستور کار مدیران است به‌صراحت آمده که دانش‌آموزان موظف‌اند با لباس رسمی (لباس فرم سال گذشته) در کلاس‌های آنلاین شرکت کرده و ارتباط رسمی را حفظ کنند اما علاوه بر دانش‌آموزان، معلمان هم باید به پوشیدن لباس مناسب توجه داشته باشند زیرا نوع پوشش معلم بر فعالیت و ذهن دانش‌آموزان تأثیر بسزایی دارد و از سوی دیگر وجهه و شأن معلم را تحت تأثیر مستقیم قرار می‌دهد. معلمی که ژولیده و بی‌توجه به‌ظاهر (با لباس خانگی) در کلاس آنلاین حاضر می‌شود، نه‌تنها نمی‌تواند الگوی خوبی برای دانش‌آموزان باشد بلکه موجب عدم توجه، ایجاد نارضایتی و بی‌حوصلگی دانش‌آموزان خواهد شد.

۶- تعامل برقرار کنید

در صورت امکان از طریق ارسال پیام یا تماس تلفنی با دانش آموزان خود تعامل برقرار کنید تا ببینید اوضاع چگونه پیش می‌رود. برای ارزیابی از روش تدریس خود می‌توانید از طریق شبکه‌های اجتماعی نظرسنجی کنید. همچنین برای ارزیابی درک مطالب توسط دانش‌آموزان می‌توانید از آزمون‌های اختصاصی استفاده کنید.

منبع: تبیان

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا قرارداد ایران و چین تدریس آنلاین اعتماد به نفس اینترنت دانش آموزان معلمان برای دانش آموزان مهارت های ضروری کلاس های آنلاین دانش آموزان دانش آموزان تدریس آنلاین کلاس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۵۸۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حمید طریفی حسینی، معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه خانواده‌ها برای ثبت‌نام کلاس اولی‌ها به دو روش الکترونیک و حضوری اقدام کنند، گفت: برای پیش ثبت‌نام الکترونیک باید به والدین باید به سامانه خدمات الکترونیک وزارت آموزش و پرورش به آدرس my.medu.ir یا my.gov.ir مراجعه کنند.

وی با بیان اینکه در آزمون استخدام آموزگار دوره ابتدایی ۶۳۶ هزار نفر شرکت کردند و ۲۸ هزار نفر پذیرش خواهند شد، افزود: ساز و کار جذب و گزینش در دو سال گذشته تغییر کرده است و امسال معلمانی که رتبه استادی دارند در ارزیابی تکمیلی آزمون استخدامی به ما کمک می‌کنند.

۲۴۰ هزار ردیف استخدامی معلمان در دولت سیزدهم

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: افراد پذیرفته شده در آزمون استخدامی باید دوره آموزشی را در دانشگاه فرهنگیان طی کنند، در ۲ سال گذشته ۲۴۰ هزار ردیف استخدامی به آموزش و پرورش اعطا شد که یک پنجم نیروی انسانی وزارتخانه را شامل می‌شود و این باعث جریان یافتن خون تازه در رگ‌های آموزش و پرورش شد.

طریفی حسینی ادامه داد: برنامه درسی مدارس باید متحول شود و به سمت آموزش مهارت زندگی در دوره ابتدایی برویم که این کار مهر امسال به صورت آزمایشی در پایه اول دبستان و در تعداد محدودی از مدارس انجام خواهد شد.

وی درباره دلایل عملکرد ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین المللی تیمز و پرلز توضیح داد: این آزمون‌ها سطح سواد خواندن، ریاضی و علوم دانش‌آموزان پایه چهارم ابتدایی و هشتم را می‌سنجد و به نوعی آزمون‌های مهارتی هستند، محتوایی که در آزمون‌های تیمز و پرلز سنجش می‌شود، رویکرد متفاوتی با روش‌های مورد استفاده در مدارس ایران دارد.

نظام آموزشی ایران در بین نظام‌های آموزشی قوی دنیا قرار دارد

به گفته معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، باید توجه داشت که نظام آموزشی ایران در بین نظام‌های آموزشی قوی دنیا قرار دارد و در المپیاد‌های جهانی بیش از ۲۰ مدال طلا داشتیم.

طریفی حسینی ادامه داد: در ایران تنوع قومیتی، فرهنگی و زبانی داریم و آزمون تیمز و پرلز متناسب با شرایط فرهنگی و جغرافیایی ایران نیست و به دنبال طراحی آزمون بومی هستیم.

وی در پاسخ به پرسشی درباره دلایل نتایج ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در بحث ریاضی و علوم در آزمون‌های بین المللی و اینکه آیا هیچ بخشی نگران این عملکرد ضعیف نشده است؟! گفت: مطالعات بین المللی از جوانب مختلف مورد نقد هستند، چون سوالات متناسب با نظام آموزشی کشور‌ها نیست.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: مطالعات بین المللی می‌خواهند تمام نظام‌های آموزشی را مشابه کنند و کشور‌ها باید خود را با شاخص‌های آنها تطبیق دهند؛ هم اکنون کشور‌های مختلف دنیا متقاضی جذب فارغ التحصیلان مدارس ایران برای تحصیل در دانشگاه‌های خود هستند.

وی بیان کرد: روند افت عملکرد دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین‌المللی از گذشته وجود داشته است البته چند برنامه را برای تقویت سواد خواندن دانش‌آموزان اجرا کردیم از جمله طرح خوانا همچنین در مناطق دو زبانه طرح زبان‌آموزی پایه اول دبستان را اجرا کردیم.

طریفی حسینی درباره اینکه اگر بخواهیم سطح سواد دانش‌آموزان امروز را با ۱۰ سال گذشته مقایسه کنیم، آیا سطح سواد افزایش پیدا کرده است، گفت: قطعاً می‌گویم افزایش یافته است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش درباره اینکه آیا برای این موضوع ارزیابی و مستنداتی دارید، گفت: هم اکنون نوع سواد متفاوت شده است، در گذشته خواندن و نوشتن مطرح بود البته هم اکنون هم توانایی نوشتن جزئی از سواد است، اما دنیای امروز بر مهارت تأکید دارد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا سنجه‌ای وجود دارد که بتوانیم عملکرد آموزش و پرورش را بسنجیم؟ عنوان کرد: سند تحول بنیادین چشم انداز را روشن کرده است و ایران می‌تواند جزء کشور‌های پیشرو در نظام‌های آموزشی باشد، چون سطح پوشش تحصیلی در دوره ابتدایی ۹۸ درصد است و در حوزه کیفیت، استاندارد‌های آموزشی مدارس ایران قابل مقایسه با سایر کشور‌ها نیست همچنین تعداد معلمانی که امسال استخدام کردیم به اندازه تمام معلمان کشور‌های اسکاندیناوی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آغاز ثبت‌نام الکترونیکی کلاس‌اولی‌ها از امروز | کدام دانش آموزان نمی توانند ثبت نام کنند؟ + ویدئو
  • آغاز ثبت‌نام بیش از ‌۱۹ هزار کلاس اولی‌ در زنجان
  • ثبت نام ۱.۷ میلیون کلاس اولی‌ آغاز شد
  • دیدار با الفبای علم و مهربانی پس از ۲۵ سال
  • آغاز ثبت نام کلاس اولی ها از فردا
  • معلمی که امید و عشق را در دل دانش آموزان معنا کرد
  • ثبت‌ نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود
  • ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود
  • از تأثیر معلمان بر لوح سفید کودکان نباید غافل شویم
  • دو روی سکه معلم بلاگری/کاهش هوش هیجانی دانش آموزان با تولید محتوا از آن‌ها