Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-05@15:55:09 GMT

همه ایرانی‌ها به دندان‌پزشکان دولتی دسترسی دارند؟

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۸۰۶۴۸

ساعت24-بر اساس نتایج یک مطالعه در طی سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶، نابرابری در توزیع دندان‌پزشکان بخش دولتی و استفاده خانوار از خدمات دندان‌پزشکی تغییر چشم‌گیری نداشته است. اجرای برنامه‌های مناسب در راستای تسهیل بهره‌مندی از خدمات دندانپزشکی خانوار محروم می‌تواند در کاهش این نابرابری موثر باشد.

هزینه‌های بیماری‌های دهان و دندان بسیار زیاد است و همین هزینه بالا با توجه به شرایط اجتماعی اقتصادی افراد و جوامع، باعث ایجاد نابرابری در سلامت دهان و دندان می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


درآمد پایین، هزینه‌های بالای درمانی، محدود بودن مراکز درمانی و نیروی انسانی خدمات دندان‌پزشکی، از عواملی است که باعث می‌شود افراد در صورت نیاز از خدمات بهداشت دهان و دندان استفاده نکنند.


به همین منظور پژوهشگران دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، وضعیت توزیع دندان‌پزشکان بخش دولتی را در استان‌های کشور بررسی و میزان پرداختی خانوار را برای خدمات دندان‌پزشکی در ایران محاسبه کردند.


جعفر یحیوی دیزج، محمد عرب، سارا امام‌قلی و فاروق نعمانی از پژوهشگرانی بودند که در این مطالعه همکاری داشتند.


برای انجام این مطالعه از اطلاعات سامانه سالنامه آماری مرکز آمار استفاده شد. در این سامانه اطلاعات استان‌های کشور، در دوره زمانی سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۹۸، در زمینه بهداشت و درمان، مسکن، صنعت، نفت و گاز، آب و هوا و... وجود دارد.


برای تعیین میزان پرداختی خانوار برای خدمات دندان‌پزشکی از داده‌های پیمایش ملی هزینه-درآمد خانوار استفاده شد. این پیمایش یک مطالعه بزرگ مقطعی است که به صورت سالیانه توسط مرکز آمار ایران در سطح خانوارهای کل کشور انجام می‌شود.


در پیمایش مرکز آمار ایران، از پرسش‌نامه «هزینه درآمد خانوار شهری و روستایی» استفاده شد و از طریق مصاحبه با سرپرست خانوار تکمیل شد. این پیمایش سالانه از طریق نمونه‌گیری خوشه‌ای سه مرحله‌ای در کلیه استان‌های کشور انجام می‌شود و ویژگی‌های جمعیت‌شناختی و وضعیت اقتصادی- اجتماعی اعضای خانوار از جمله محل سکونت، دارایی زندگی، مخارج خوراک، غیر خوراک و درآمد خانوار را جمع‌آوری می‌کند. یکی از بخش‌های این پرسش‌نامه مربوط به بهداشت و درمان خانوار است که اطلاعات هزینه‌های خدمات دندان‌پزشکی از این بخش استخراج شده است.


سوالات مربوط به هزینه‌های مصرفی خانوار نسبت به درآمدهای آنان از حساسیت کمتری برخوردارند و شاخص بهتری برای اندازه‌گیری رفاه خانوار هستند. به همین دلیل پژوهشگران این مطالعه بر اساس هزینه‌های ناخالص ماهیانه خانوار، آن‌ها را به ۱۰ گروه تقسیم کردند.


سپس متوسط هزینه‌های خانوار برای خدمات دندان‌پزشکی و متوسط هزینه‌های خانوار برای هر دهک مشخص و محاسبه شد و ضریب جینی را نیز برای آن دو استخراج شد.


ضریب جینی؛ یک واحد پراکندگی آماری است که معمولا برای سنجش میزان نابرابری در توزیع درآمد یا ثروت در یک جامعه آماری استفاده می‌شود. عدد محاسبه‌شده ضریب جینی عددی بین صفر و یک است که صفر نشان‌دهنده عدالت کامل است و یک ناعدالتی کامل را نشان می‌دهد.


استان‌هایی که بیشترین و کم‌ترین تعداد دندان‌پزشک را دارند


یافته‌های این مطالعه نشان داد که استان‌های قزوین، همدان، یزد، مازندران و ایلام به ترتیب بیشترین میانگین تعداد دندان‌پزشک و استان‌های البرز، لرستان، قم، خوزستان و خراسان رضوی؛ کمترین میانگین تعداد دندان‌پزشک را در دوره موردنظر پژوهش (۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶) داشته‌اند.


در سال ۱۳۹۱ضریب جینی توزیع دندان‌پزشکان ۰.۴۱ درصد بوده و با کاهش جزئی در سال ۱۳۹۶ به ۰.۴۰ رسیده‌است. همچنین ضریب جینی پرداختی هزینه‌های دندان‌پزشکی خانوار در سال ۱۳۹۱ در مناطق روستایی ۰.۶۸ و در مناطق شهری ۰.۶۶ و در پایان دوره مطالعاتی در سال ۱۳۹۶ در مناطق روستایی و شهری به‌ترتیب به ۰.۷ و ۰.۶۵ رسیده است.


باید توجه داشت در این مطالعه به دلیل عدم دسترسی به تعداد کل نیروهای انسانی شاغل در بخش سلامت (دولتی و خصوصی)، تنها تعداد دندان‌پزشکان بخش دولتی مورد بررسی قرار گرفته شده است و این موضوع احتمالا باعث می‌شود که سرانه دندان‌پزشک در استان‌های محروم نسبت به استان‌های توسعه‌یافته‌تر بیشتر شده و ضریب جینی یا میزان نابرابری نیز کمتر از مقدار واقعی جامعه برآورد شود. زیرا بخش خصوصی به علت کسب درآمد بیشتر تمایل بیشتری به فعالیت در استان‌های پیشرفته‌تر دارند.


همچنین باید توجه داشت که خدمات دندان‌پزشکی تحت پوشش بیمه نیست و قیمت بالایی دارد. بنابراین ممکن است بسیاری از خانوارهای کم‌درآمد به این خدمات نیاز داشته‌باشند ولی به دندان‌پزشک مراجعه نکنند. به همین خاطر هزینه‌ای نیز برای این خدمات پرداخت نخواهند کرد و از خانوارهای مورد مطالعه در محاسبه ضریب جینی نخواهند بود.


بر اساس نتایج این مطالعه استان‌های با توسعه‌یافتگی کم‌تر مانند ایلام سرانه بالاتری در دندان‌پزشک دارند و استان هایی مانند تهران و البرز که استان‌های پرجمعیت و توسعه‌یافته هستند، سرانه کمتر دندان‌پزشک دولتی دارند.


پژوهشگران با توجه به یافته‌های این مطالعه می‌گویند: «نابرابری در توزیع دندان‌پزشکان بخش دولتی و استفاده خانوار از خدمات دندان‌پزشکی طی دوره مطالعاتی تغییر چشم‌گیری نداشته است».


این محققان با اشاره به بالا بودن ضریب جینی پرداختی خانوارها برای خدمات دندان‌پزشکی در مناطق روستایی در مقایسه با مناطق شهری، اضافه می‌کنند: «به نظر می‌رسد اجرای برنامه‌های مناسب در راستای تسهیل بهره‌مندی از خدمات دندان‌پزشکی خانوار محروم می‌تواند اقدامی موثر در کاهش این نابرابری باشد».


نتایج این مطالعه ابتدای شهریور ماه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «وضعیت توزیع دندان‌پزشکان بخش دولتی و پرداختی خانوار برای خدمات دندان‌پزشکی در ایران» در آخرین شماره نشریه «پایش»؛ فصل‌نامه پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی منتشر شده است.

منبع: ایسنا

منبع: ساعت24

کلیدواژه: برای خدمات دندان پزشکی پرداختی خانوار خدمات دندان ضریب جینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۸۰۶۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد یک امام جمعه از مشروب‌خوری برخی پزشکان ایرانی

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، آیت‌الله سید محمدکاظم مدرسی در خطبه‌های این هفته نماز جمعه بخش مرکزی یزد با اشاره به سرکوب دانشجویان آمریکایی توسط دولت آمریکا اظهار داشت: در بیش از یکصد دانشگاه در آمریکا حمایت‌های علنی از مردم مظلوم غزه در حال صورت گرفتن است که این خود جای شگفتی دارد.

امام جمعه بخش مرکزی یزد ادامه داد: تظاهرات و تحصن مسالمت‌آمیز در این دانشگاه‌ها از سوی دانشجویان و اساتید دانشگاهی برگزار شده است که بزرگی این اتفاقات در حالی که این افراد زیر بمباران تبلیغات اسلام‌هراسی قرار دارند، چیز کمی نیست.

مدرسی با بیان اینکه دولت‌های غربی در حال سرکوب دانشجویان و اساتید هستند، گفت: این اقدام نشانه ترس عمومی دولت آمریکاست و کار این دولت به جایی رسیده که در درون کشور خود نیز دست به اقدامات سرکوبگرانه و ضدبشری می‌زند.

وی ادامه داد: عمده مطالبات این دانشجویان و اساتید حمایت از مردم مظلوم غزه است و اعلام دارند که باید این نسل‌کشی انسانی در غزه متوقف شود و امکانات مورد نیاز به رژیم کودک‌کش صهیونیستی داده نشود و وتو صورت نگیرد.

مدرسی با اشاره به دلیل دیگر سرکوب دانشجویان آمریکایی بیان کرد: آمریکا فرزند نامشروع خود، رژیم غاصب صهیونیستی را در حال سقوط می‌بینند و تمام ملاحظات را کنار گذاشتند و روی حقیقی خود را نشان دادند و باید از رسانه‌های وابسته به غرب سوال کرد که چرا خبری از دانشجویان آمریکایی در این رسانه‌ها منتشر نمی‌شود و چرا سکوت اختیار کردید؟.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اختلافات بین بازار و دارایی افزود: قشر بازاری ما همواره حامی انقلاب بودند و هستند و مسئولان باید نسبت به این قشر حمایت‌های لازم را انجام دهند و باتوجه به شعار سال و اهمیت بازاریان در بخش توزیعی در عرصه بهبود تولید باید به این قشر کمک کرد.

امام جمعه بخش مرکزی یزد با بیان اینکه دشمن تلاش دارد تا از این شرایط سوءاستفاده کند، ادامه داد: باید مراقب بود تا دشمن از شرایط نتواند بهره ببرد و به نفع خود استفاده کند.

وی با اشاره به پرونده مشروب‌خوری در فارس تصریح کرد: متاسفانه جمعی از تحصیل‌کنندگان رشته پزشکی به این مورد مبتلا شدند که این خود نکته غم‌باری است و خود پزشکان مضرات این مورد را می‌دانند و جای سئوال است که چرا اقدام به خوردن مشروب کردند.

مدرسی ادامه داد: دشمن در تمام اقشار ما به‌ویژه قشر تحصیل کرده نفوذ کرده است و این عادی شدن خوردن مشروب باید مورد توجه وزارت بهداشت و مسئولان جامعه پزشکی قرار گیرد و نظارت و پالایش در این زمینه صورت گیرد و با متخلفان برخورد شود.

کد خبر 849043 برچسب‌ها ائمه جمعه - امام جمعه خبر ویژه انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم پزشکی

دیگر خبرها

  • راه کار‌های اساسی در زمینه حفظ سلامت دهان و دندان در جامعه/ برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دندان چیست؟
  • اردوی جهادی چشم پزشکان تهرانی در گرگان
  • اردوی جهادی چشم پزشکان تهرانی در گرگان
  • به صرف لبخند ؛ اردوی جهادی چشم پزشکان تهرانی در گرگان
  • ارائه خدمات رایگان پزشکی در قصر قند
  • انتقاد یک امام جمعه از مشروب‌خوری برخی پزشکان ایرانی
  • اردوی جهادی دندان پزشکان کشور در شیراز
  • جزییات درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال/ کدام هزینه‌ها سهم دولت است
  • جزییات درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال/ کدام هزینه ها سهم دولت است؟
  • جزییات درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال/ کدام هزینه ها سهم دولت است