Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-26@23:29:17 GMT

قصرشیرین نقطه آغازین حمله ارتش بعث به ایران

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۶۹۳۶۱

قصرشیرین نقطه آغازین حمله ارتش بعث به ایران

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: شهرستان قصرشیرین از شهرستان‌های مرزی استان کرمانشاه که در ۱۶۶ کیلومتری غرب شهر کرمانشاه واقع شده است، قصرشیرین از شمال و غرب به کشور عراق، از جنوب به استان ایلام و از شرق به سرپل ذهاب و گیلانغرب محدود می‌شود.

قصرشیرین از شهرهای قدیمی و تاریخی استان کرمانشاه که بنای آن به دوران خسرو پرویز بر می‌گردد و از گذشته شاه‌راه ارتباطی تهران-بغداد بوده و همچنان نزدیک ترین شهر مرزی به بغداد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

‌شاید تاریخ رسمی شروع جنگ تحمیلی ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ باشد اما باید به این نکته توجه داشت مردم مظلوم قصرشیرین از روزهای ابتدایی سال ۵۹ در مقابل هجمه توپ و موشک‌های رژیم منحوس بعث ایستادگی کردند تا کمر ملت ایران خم نشود.

گروهی از کارشناسان و متخصصین نظامی، با اطلاع از تحرکات مرزی عراق، از بهار آن سال پیش‌بینی می‌کردند که صدام به ایران حمله کند. با این حال برخی از مسئولین وقت جمهوری اسلامی که در رأس آن‌ها بنی‌صدر بود، نسبت به این هشدارها بی‌توجه بودند.

۱۴ فروردین ۵۹ تاریخ دقیق شروع جنگ تحمیلی

در تاریخ ۱۴ فروردین ۱۳۵۸ یک گروه از ارتش عراق برای اولین بار به شهر قصرشیرین حمله کردند. هجوم علنی نیروهای ارتش رژیم بعث عراق از نیمه دوم تیر ماه سال ۵۹ به کشورمان آغاز شد به گونه‌ای که در این حمله‌ها پایگاه‌های مرزی در منطقه قصرشیرین را هدف گلوله‌های توپ و خمپاره خود قرار دادند.

۲۰ روز قبل از آغاز رسمی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، ارتش بعثی به دنبال آتش سنگین خود بر مناطق مسکونی و پاسگاه‌های مرزی قصرشیرین، توانست به صورت محدود بر مناطقی از آق‌داغ مسلط شود.

چندین روز قبل از آغاز رسمی جنگ هشت ساله نابرابر، خانه‌های سازمانی ۴۰ دستگاه و تمام نقاط و پاسگاه‌های مرزی از ازگله تا نفت شهر و سومار زیر آتش سنگین عراقی‌ها قرار گرفت که ده‌ها واحد مسکونی منهدم و خسارات فراوانی به زیرساخت‌های شهری (آب و برق) وارد شد و در نتیجه همین حملات بود که آب و برق قصرشیرین برای چند روز قطع شد و شهر به حالت تعطیل درآمد.

حمله‌های ناجوانمردانه دشمن بعثی همچنان ادامه داشت و با شروع رسمی جنگ تحمیلی در ۳۱ شهریور ۵۹، ۳۰ نقطه از شهر مرزی قصرشیرین گلوله باران و بیش از ۱۰۰ تن از اهالی زخمی و نیز شهید شدند.

علی [مصطفی] تحیری از اعضای گروه توحیدی صف که شناخت دقیقی از مسائل نظامی داشت، در بخشی از خاطرات خود که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی ثبت و ضبط شده است، با اشاره به تحرکات رژیم بعث عراق در اوایل سال ۱۳۵۹ می‌گوید: من پیش از شروع جنگ به همراه شهید شهرام‌فر به عراق رفتیم و در این رابطه اطلاعاتی که به ستاد ارتش داده بودیم، مبنی بر این بود که ارتش عراق یک سری تحرکاتی انجام می‌دهد و طی شبانه روز یک سری اسلحه در منطقه پخش می‌کند.

تحریری می‌گوید: در آن زمان‌، من در سپاه بودم‌. با شهید شهرام‌فر هماهنگ کردیم که به ستاد ارتش برویم‌. در ستاد ارتش، تیمسار شادمهر بودند. از فرمانده ستاد ارتش به هر جهتی که شده موافقت گرفتیم که ما دو نفر در این منطقه گشتی بزنیم و به استان ایلام، شهرستان ایلام رفتیم و شب را در استانداری ایلام ماندیم‌.

وی در ادامه نوشته است که: روز بعد، از ایلام توسط عوامل و عناصری که آنجا همکاری داشتند و برون مرزی می‌رفتند و می‌آمدند همچنین عوامل محلی، به عراق رفتیم. شرایط برای ما بسیار سخت و طاقت‌فرسا بود و شب و روزهای سختی را گذراندیم. شرایط بسیار خطرناک بود، چندین بار خطر را از نزدیک لمس و احساس کردیم‌. ما از نزدیک، جابجایی ارتش عراق را کاملاً بررسی کنیم و یک گزارش بسیار جامعی بعد از مدت سه ماه و اندی‌، برای تهران آوردیم‌.

دلاوری‌های نیروی هوایی در اولین روز جنگ

تحریری در خاطرات خود نوشته است که: روز نخست جنگ تحمیلی، ما در مرز ایران و عراق در منطقه قصرشیرین بودیم. برای بازدید از منطقه با یک دستگاه استیشن به آنجا رفتیم. شاید حدوداً یک ربع از ورود ما نگذشته بود که جنگ شروع شد و هواپیماها آمدند و همه ماشین‌های مهمات را زدند. ماشین ما هم که در بین آن ماشین‌ها بود آتش گرفت و از بین رفت‌. آن روز ما در این تیپ حدوداً ۴۷ یا ۴۸ شهید دادیم. ما مشغول جمع‌آوری شهدا بودیم‌، که شهید فکوری به کمک ما آمد؛

وی ادامه داد: شهید فکوری از همانجا سریع با پایگاه همدان تماس گرفت و گفت که خلبان‌ها بیایند و منطقه را بررسی کنند. پایگاه همدان نزدیک‌ترین پایگاه به منطقه بود که می‌توانست منطقه را تحت پوشش قرار دهد. آن روز اگر نیروی هوایی نرسیده بود کار قصرشیرین تمام شده بود و آنجا را قیچی می‌کردند، ولی خوشبختانه واحدهایی از نیروی هوایی آمدند و بسیار شجاعانه آن روز در مقابل آن موشک‌ها سد ایجاد کردند.

تحریری در پایان خاطرات خود نوشته است: من به شخصه می‌دیدم که چقدر زیبا این هواپیماها میان موشک‌هایی که مثل باران می‌بارید، مانور می‌کردند و بعثی‌ها نتوانستند آن روز کاری از پیش ببرند.

خوشبختانه هواپیماهای ما هم آن روز، سالم از منطقه بیرون آمدند. عراقی‌ها قصد داشتند قصر شیرین را از سرپل ذهاب در روز اول جنگ قیچی کنند.

دولت علی‌پناهی از اهالی وقت شهرستان قصرشیرین که زنی میان سال است در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سال ۵۹ من ۲۱ سال سن داشتم و با همسرم در قصرشیرین زندگی می‌کردیم.

وی ادامه داد: اوایل سال ۵۹ برخی از محله‌های قصرشیرین زیر آتش توپ و موشک‌ها رفت اما مردم نمی‌دانستند که این حملات از کجا و به چه دلیلی است.

ساکن وقت قصرشیرین گفت: روز ۳۱ شهریور فرزندانم در حیاط بازی می‌کردند و من و جاری ام در حال پختن غذا بودیم که ناگهان صدای هواپیماهایی را شنیدیم و سراسیمه بچه‌ها را برداشتیم و به طرف کوچه دویدیم. همه زن‌ها جیغ می‌کشیدند و همه جا را خون گرفته بود؛ روزهای بسیار سخت و لحظات دردناکی را پشت‌سر گذاشتیم.

وی افزود: همسایه ما خانه‌اش با خاک یکسان شده و خبری از اهانی آن نبود؛ البته خانه ما هم بسیار تخریب شد اما خدا را شکر ما در حیاط بودیم و بلافاصله با شنیدن صدای بمباران از منزل خارج شده و به پناهگاه فرار کردیم.

علی‌پناهی گفت: آن روز ما متوجه شدیم که عراق به قصرشیرین حمله کرده و بعد از آرام شدن فضا، همسرم من و فرزندان را به کرمانشاه فرستاد تا در کرمانشاه که فضایش آرام‌تر بود پناه بگیریم ولی از همسرم و برادر همسرم هیچ خبری نبود تا بعد از یک هفته که به کرمانشاه آمدند و متوجه شدیم آنها و تعداد زیادی از مردم قصرشیرین توسط رژیم بعث عراق به اسارت گرفته شده بودند.

قصرشیرین قربانی خیانت بنی‌صدر

سید بیژن موسوی از رزمندگان دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: از چند ماه قبل از آغاز جنگ تحمیلی، کشور عراق به صورت تک، بمب و موشک‌هایی را به پاسگاه‌های قصرشیرین شلیک می‌کرد.

وی افزود: در سال ۵۹ فرماندار وقت شهرستان قصرشیرین به نام “رضا نظری زاده” از بستگان خانواده ما بود و در یک منزل با هم زندگی می‌کردیم.

موسوی ادامه داد: یک شب از دفتر بنی‌صدر با منزل ما تماس گرفتند و بنی صدر با آقای نظری زاده صحبت کرد؛ بنی‌صدر تاکید داشت که هیچ دفاعی در برابر حملات عراق صورت نگیرد، نظری زاده بعد از چند دقیقه خواهش و التماس از بنی صدر وی را مجاب کرد که باید در برابر حملات ارتش عراق دفاع صورت بگیرد، اما بنی صدر به نظری زاده گفت که لشکر ۷۷ خراسان را به منطقه اعزام می‌کنم و اجازه دفاع به لشکر ۸۱ زرهی استان کرمانشاه که در منطقه مرزی قصرشیرین حضور داشت را نداد.

این رزمنده دفاع مقدس گفت: بعد از تماس تلفنی بنی صدر با فرماندار وقت قصرشیرین وی راهی کرمانشاه شد که از طریق استاندار اجازه دفاع در برابر حملات ارتش عراق در قصرشیرین را کسب کند.

موسوی با اشاره به ساعت نخستین حمله هوایی کشور عراق در ۳۱ شهریور به قصرشیرین گفت: ساعت حدوداً ۸ الی ۹ صبح صدای هواپیما و انفجارهای مهیبی در شهر به گوش رسید.

موسوی ادامه داد: بعد از بمباران تنها طی چند ساعت شهر قصرشیرین خالی از سکنه شد و تعداد کمی از مردم در شهر مانده بودند، از طرف دیگر لشکر پیاده عراق بعد از بمباران هوایی به همراه ۳ تانک وارد قصرشیرین شد و تمامی کسانی که در شهر باقی مانده بودند را به اسارت گرفتند.

کد خبر 5029072

منبع: مهر

کلیدواژه: چهل سالگی دفاع مقدس کرمانشاه قصرشیرین ویروس کرونا هفته دفاع مقدس شیراز شهرکرد بوشهر آمار کرونا شیوع کرونا توهین به پیامبر کرمانشاه چهل سالگی دفاع مقدس گرگان انتخابات مرحله دوم مجلس یازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی اردبیل جنگ تحمیلی ستاد ارتش ارتش عراق ۳۱ شهریور نظری زاده موشک ها بنی صدر آن روز سال ۵۹

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۶۹۳۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین

فرو ریختن هیمنه رژیم صهیونیستی در پی عملیات موفقیت‌آمیز «وعده صادق» با هدف پاسخ به حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران، مقام‌های انگلیس را در سایه ضعف جدی ارتش این کشور، به فکر تقویت انداخته است.

به گزارش مشرق، تونی رادکین رئیس ستاد مشترک ارتش انگلیس در گفت‌ وگو با شبکه رادیویی ال‌بی‌سی عنوان کرد که مذاکرات درباره راه‌اندازی گنبد آهنین در این کشور به طور پویا جریان دارد. او با بیان اینکه وضعیت انگلیس به‌ عنوان عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با رژیم صهیونیستی متفاوت است، اما تصریح کرد که این کشور در آینده به گنبد آهنین نیاز خواهد داشت.

این مقام نظامی انگلیس گفت که لندن به همراه متحدان اروپایی خود سرگرم بررسی ابتکارات مختلف برای دفاع از خود در برابر تهدید فزاینده بین‌المللی است.

پیشتر مارک فرانسوا و جیمز هیپی معاونان سابق وزارت دفاع انگلیس هم گفته بودند که این کشور به سامانه دفاعی مشابه رژیم صهیونیستی نیاز دارد. البته کارشناسان می‌گویند که راه‌اندازی گنبد آهنین در انگلیس، به دلیل بزرگتر بودن مساحت این کشور نسبت به سرزمین‌های اشغالی، پیچیده‌تر و گران‌تر خواهد بود.

به هر روی واقعیت این است که حمله پهپادی و موشکی ایران علیه رژیم صهیونیستی مقام‌های غربی را شگفت زده و محاسبات آن ها را برهم زده است. هفته پیش یک فرمانده پیشین نیروی دریایی انگلیس اعتراف کرد که اگر ایران به این کشور حمله کرده بود، انگلیس قادر به دفاع از خود نبود.

پنی موردانت معاون پارلمانی نخست وزیر و وزیر دفاع پیشین انگلیس هم در یادداشتی برای نشریه دیلی میل نوشت که عملیات نظامی ایران، جهان را تحت تاثیر قرار داده است. وی با بیان اینکه انگلیس مانند سایر کشورهای اروپایی توان نظامی خود را تقویت نکرده است، بر لزوم افزایش بودجه دفاعی این کشور تاکید کرد.

نخست وزیر انگلیس روز چهارشنبه به بهانه افزایش تهدیدهای بین‌المللی و ادعای تبدیل شدن جهان به مکانی خطرناک‌تر از پایان جنگ سرد، اعلام کرد که ۷۵ میلیارد پوند به بودجه دفاعی این کشور اضافه خواهد کرد.

وی گفت: «در دنیایی که از پایان جنگ سرد خطرناک‌تر است، ما نمی‌توانیم از وضع موجود راضی باشیم. در حالی که دشمنان ما صف‌آرایی می کنند، ما هم باید برای دفاع از کشور، منافع و ارزش‌هایمان بیشتر تلاش کنیم و به همین دلیل است که من امروز بزرگترین افزایش بودجه دفاع ملی را اعلام می کنم.»

ریشی سوناک افزود: «ما مخارج دفاعی را تا سال ۲۰۳۰ به ۲.۵ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش خواهیم داد. این طرح ۷۵ میلیارد پوند دیگر به بودجه دفاع کشور اضافه خواهد کرد و جایگاه ما را به عنوان بزرگترین قدرت دفاعی در اروپا تضمین می‌کند.»

البته این ادعاها و موضع‌گیری‌ها در حالی مطرح می‌شود که ارتش انگلیس بر اساس گزارش‌ها از ضعف جدی نیروی انسانی و تسلیحاتی رنج می‌برد. ریچارد کمپ فرمانده بازنشسته ارتش این کشور چندی پیش اعتراف کرد:‌ ارتش از زمان جنگ جهانی دوم، به اندازه امروز ضعیف نبوده است. ما فاقد موشک‌های بالستیک هستیم، کمبود سامانه دفاعی در برابر موشک‌های بالستیک داریم و تقریباً در هر قابلیت رزمی که فکرش را بکنید، کمبود داریم.

یافته‌های شبکه اسکای نیوز هم نشان می‌دهد که اگر جنگ شود مهمات نیروهای مسلح انگلیس در عرض چند روز تمام می‌شود؛ این کشور توانایی دفاع از آسمان خود را در برابر حملات موشکی و پهپادی که اوکراین در حال تحمل آن است، ندارد و پنج تا ۱۰ سال طول می‌کشد تا ارتش بتواند یک لشکر جنگی متشکل از ۲۵ تا ۳۰ هزار سرباز را با پشتیبانی تانک، توپخانه و بالگرد به میدان بیاورد.

همچنین روزنامه تایمز چاپ لندن هم در گزارشی نوشته است که ارتش این کشور برای جنگیدن، بسیار کوچک است و به‌ عنوان یک نیروی نظامی در سطح بالا، از سوی ایالات متحده محسوب نمی‌شود. مقام‌های نظامی انگلیس بر همین اساس نگرانند که اگر این کشور مورد حمله قرار گیرد، فاقد توان لازم برای دفاع از خود خواهد بود.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • حمله موشکی به میدان گازی سلیمانیه و توقف کار پمپ بنزین‌ها
  • حمله موشکی به میدان گازی سلیمانیه عراق
  • حمله به مقر صلیب سرخ در غزه/ مقرهای فرماندهی و جاسوسی اشغالگران هدف حملات مقاومت
  • ببینید | روایتی از آنچه در جلسه آغازین دور جدید دادگاه منافقین گذشت
  • انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین
  • چند شهید و زخمی در حمله رژیم صهیونیستی به رفح
  • جزئیات توافق مهم امنیتی ایران و عراق
  • توافق مهم امنیتی ایران و عراق (+جزئیات)
  • در شش ماه گذشته در یک جنگ دو مرتبه شکست اطلاعاتی خوردیم + فیلم
  • اگر در مقابله با ایران به دودلی ادامه دهیم به زودی به نقطه‌ای می رسیم که دیگر گزینه‌ای نداریم