Web Analytics Made Easy - Statcounter

یوسف عالم مرتضوی در گفت ‌و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با بیان اینکه از سال 92 طراحی و اجرای پروژه تولید بی‌کربنات سدیم دارویی را آغاز کردیم، اظهار داشت: 80 درصد مصرف این محصول در زمینه همودیالیز و 20 درصد نیز در زمینه تولید دارو صورت می گیرد.

وی مصرف سالانه کشور در این زمینه را 3 تا 3.5 هزار تن عنوان کرد و گفت: 100 درصد این ماده با شرایط بسیار سخت از کشورهای اروپایی وارد می‌شده و دانش فنی تولید آن در اختیار سه کشور اروپایی است که حالا توانسته‌ایم آن را در داخل تولید کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرتضوی توضیح داد: ماشین آلات لازم برای تولید بی‌کربنات سدیم دارویی از اروپا وارد شده و در سال گذشته مورد بهره‌برداری قرار گرفت، در عین حال پروانه و گواهی تولید را از سازمان غذا و دارو اخذ کرده‌ایم و پروانه بهره‌برداری نیز از سازمان صنعت، معدن و تجارت دریافت شده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر شرکت‌های دارویی از خرید این محصول استقبال می‌کنند و شرکت‌های فعال در زمینه کالاهای دیالیزی نیز تمایل به خرید از ما دارند ولی با توجه به اینکه بابت تأمین این محصول به آنها تا پایان سال ارز دولتی 4200 تومانی تخصیص یافته است، امکان خرید از داخل برایشان وجود ندارد.

این تولیدکننده تصریح کرد: واردات بی‌کربنات سدیم دارویی با صرف هزینه‌های حمل و گمرکی همراه است که در نهایت قیمت محصول ما بالاتر از قیمت محصول وارداتی برای مصرف کننده نخواهد بود. ضمن اینکه با توجه به اینکه کشورهای اروپایی این محصول را مستقیما به ما نمی‌فروشند، باید از کشورهای واسطه برای خرید استفاده شود که قیمت تمام شده را افزایش می‌دهد.

وی افزود: قیمت تمام شده محصول ما در مقایسه با قیمت فروش شرکت‌های خارجی 50 درصد بالاتر است اما با توجه به هزینه‌های حمل و مسائل دیگر، قیمت برای مصرف‌کننده تغییری نخواهد کرد.

به گفته مرتضوی بی‌کربنات سدیم یک ماده استراتژیک برای بخش دیالیز است و کارخانه‌های تجهیزات پزشکی تمایل به خرید از ما دارند که البته باید از تولید داخل حمایت شود تا بتوانیم جایگزین محصولات وارداتی شویم.

وی با بیان اینکه گواهی ایزو و گواهی آنالیز و ریسک را از شرکت‌های آلمانی دریافت کرده‌ایم، گفت: 6 ماه است که تولید ما شروع شده اما اداره تجهیزات پزشکی اجازه استفاده از پودر تولیدی ما را به کارخانه‌های تجهیزات پزشکی نمی‌دهد.

این تولیدکننده تصریح کرد: اداره تجهیزات پزشکی از ما مدارکی را مطالبه کرده که بابت واردات بی‌کربنات سدیم آنها را مطالبه نمی‌کند.

وی توضیح داد: از ما خواسته‌اند تا تست‌های میکروبی انجام دهیم که توسط آزمایشگاه ثالث مورد تأیید سازمان اداره تجهیزات پزشکی انجام شده و موفقیت‌آمیز بوده است.

مرتضوی در عین حال با اشاره به این که پودر بی‌کربنات سدیم علاوه بر واردات به صورت محصول تمام‌شده توسط دو شرکت داخلی نیز وارد می‌شود و در کیسه‌ها و پک‌های مربوطه پر می‌شود، گفت: این شرکت‌ها نیز ارز دولتی دریافت می‌کنند و تولید داخل می‌تواند منافع آنها را به خطر بیندازد.

به گفته وی، واردات خود محصول تمام شده کارتریج بی کربنات دیالیز توسط واردکنندگان با ارز دولتی و به بهانه عدم تامین نیاز داخل توسط تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی صورت می گیرد.

وی با بیان اینکه تأییدیه‌های لازم برای تولید محصول را از اواخر اردیبهشت ماه داشته‌ایم، گفت: با این وجود اداره تجهیزات پزشکی باز هم یک سری مدارک اضافه‌تر را از ما مطالبه کرده است که آنها را نیز تأمین کرده‌ایم اما این کار باعث شده تا زمان قابل توجهی را برای تولید از دست بدهیم.

این تولیدکننده در مورد اینکه آیا امکان صادرات محصولتان وجود دارد نیز گفت: در این زمینه برخی تأییدیه‌ها را دریافت کرده‌ایم و در حال پیگیری برای صادرات هستیم که امیدوارم تا پایان امسال بتوانیم تأییدیه‌های نهایی را نیز دریافت کنیم.

وی همچنین با انتقاد از نحوه شناسایی شرکت‌های دانش بنیان از طرف معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور، اظهار داشت: این کار به شرکت‌های پیمانکاری خصوصی سپرده شده که شاهد برخی اختلافات در زمینه ارزیابی شرکت‌ها هستیم، به طوری که تولید ما با وجود اینکه ثبت اختراع شده، دانش بنیان محسوب نمی‌شود ولی برخی شرکت‌های دیگر که تولیدشان چندان مبتنی بر کار تحقیقات نیست، جزو دانش بنیان ها به حساب می‌آیند.

به گزارش فارس، برخی کاربران سامانه «فارس من» با ثبت سوژه ای با عنوان «ضرورت مدیریت هوشمند تولید ملی و واردات در حوزه بهداشتی» خواستار مدیریت واردات تجهیزات پزشکی مشابه تولید داخل شده بودند.

انتهای پیام/‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌                                                                                                                           

منبع: فارس

کلیدواژه: تولید مرتضوی دانش اداره تجهیزات پزشکی تولید داخل تمام شده شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۸۳۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانش ایرانی در خدمت امنیت حفاری

  فوران چاه‌های نفت ازخطرات مهمی است که فرآیند استخراج نفت را چه درخشکی وچه دردریا تهدید می‌کند؛ حادثه فوران چاه رگ سفید در سال ۹۶ نمونه‌ای از بروز چنین حوادثی درکشور است.متخصصان کشورمان با طراحی و تولید «دستگاه پیشرفته شبیه‌ساز فوران حفاری سری ۵۰۰۰» گام بلندی درراستای آموزش نیروی متخصص برای استخراج ایمن ازچاه‌های نفت برداشته‌اند.براساس استانداردهای بین‌المللی فراهم کردن تمهیدات ایمنی جزو نخستین فعالیت‌هایی است که پس از حفر چاه‌های نفت و گاز باید انجام شود. آموزش نیروی انسانی برای مقابله باپیشامدهای خطرآفرین احتمالی ازجمله این اقدامات است که نیازبه وسایل و تجهیزات کمک‌آموزشی مناسب دارد.استفاده ازشبیه‌سازهای پیشرفته می‌تواند ازگزینه‌های مناسب درامرشبیه‌سازی کار در شرایط واقعی باشد و امکان آموزش مستمر باهزینه پایین وتکرارسناریوهای ایمنی مختلف بدون به خطرافتادن جان کارکنان یا تاسیسات را فراهم کند.

همت برای خودکفایی
باوجود مزیت‌های نام برده شده،تنها دستگاه شبیه‌ساز خارجی که در ایران استفاده می‌شد، ازکارافتاده بود و به دلیل تحریم‌ها امکان تعمیر آن وجود نداشت. همین امر هم موجب شد تا متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان در کشور برای تولید داخلی چنین دستگاهی دست به کار شوند.متخصصان این شرکت دانش‌بنیان موفق شدند دستگاه شبیه‌ساز خارجی را در عملیات پیچیده مهندسی، دوباره راه‌اندازی کنند. همین کار هم موجب شد در کنار توسعه دانش فنی، اعتماد به نفس و شوق جدی برای تولید داخلی چنین محصولی ایجاد شود و بلافاصله تلاش برای تولید بومی این محصول آغاز شود. بنابر اظهارات رسمی مدیران شرکت ملی حفاری ایران در حال حاضر حداقل ۱۰ دستگاه از این شبیه‌ساز در کشور مورد نیاز است و در شرایط فعلی امکان تأمین آن از خارج کشور وجود ندارد. به گفته جعفر زدوار، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، حدود ۶۰۰۰ نفر از کارکنان صنعت حفاری کشور ملزم به طی دوره‌های آموزشی با این تجهیز جهت دریافت مجوز فعالیت بر تأسیسات نفتی هستند.
   
آغاز مسیری جدید در توسعه ایمنی صنایع نفت و گاز
پس از تلاش موفقیت‌آمیز در راه‌اندازی مجدد دستگاه موجود و آغاز تلاش برای تولید داخلی شبیه‌ساز، صنایع نفتی کشور با امضای قراردادهایی برای تولید چهار نمونه داخلی از این دستگاه از این طرح استقبال کردند.جعفر زدواردرباره این پروژه به«جام‌جم» می‌گوید: «تولید این محصول از سال ۱۴۰۰ با برنامه‌ریزی دقیق، پشتیبانی تولید و به‌خدمت‌گیری ظرفیت بخش‌های خصوصی کشور آغاز شده و پس از تکمیل دستگاه‌های اول و دوم،دستگاه سوم درخط نهایی تولیدودستگاه چهارم درمرحله ساخت قطعات قرار گرفته است.»اما این پایان کار نخواهد بود و با توجه به درخواست متقاضیان، برنامه‌ریزی برای تولید دستگاه‌های شبیه‌ساز فوران حفاری ادامه دارد.این شرکت دانش‌بنیان اکنون ظرفیت تولید دودستگاه درسال رادارد ودرنظر دارد تا این ظرفیت را توسعه دهد. 

از مهندسی معکوس تا نوآوری
تجربه کسب شده در راه‌اندازی مجدد محصول خارجی کلید اصلی دست یافتن به دانش تولید داخلی و مبنای طراحی و ساخت این دستگاه شبیه‌ساز بوده است. بخش‌های مختلف این دستگاه با روش مهندسی معکوس و در کنار آن ابتکار و خلاقیت متخصصان کشور در بهینه‌سازی قطعات تهیه شده‌اند. مهندس زدوار در رابطه با حضور شرکت‌های خصوصی در مسیر توسعه این طرح می‌گوید: «پس از طراحی کلیه سیستم‌ها و زیربخش‌های شبیه‌ساز، بسیاری از زیر مجموعه‌ها به بخش خصوصی برون‌سپاری شد.» وی می‌افزاید: «مونتاژ نهایی در شرکت صورت می‌گیرد و خط تولید محصول پیاده‌سازی شده است. همچنین بازخوردهای دریافت‌شده از نمونه‌های تحویل شده محصول می‌تواند زمینه بهینه‌سازی هرچه بهتر و حتی صادرات این محصول را هم فراهم کند.» البته که مسیر تولید این محصول حیاتی برای صنایع نفت و گاز کشور چالش‌های زیادی هم داشته است. جعفر زدوار از مهم‌ترین معضلات این مسیرمی‌گوید:«بروکراسی اداری درسازمان‌ها ونهادهای اصلی ازمهم‌ترین چالش‌های شرکت‌هاو تولیدکننده‌ها در کشور است. ضمن این‌که هماهنگی هرچه بیشتر مجموعه‌ نفت با دیگر ارکان اجرایی بالادستی می‌تواند تاثیرات به‌سزایی در امر سرعت‌بخشی به تولید محصولات راهبردی در کشور داشته باشد.»

دیگر خبرها

  • ۹۵ درصد قطعات نیروگاهی کشور ساخت داخل است/ آمادگی برای فصل گرما
  • تلاش دانشمندان ایرانی برای تولید واکسن آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان
  • پیش بینی تولید ۱۵۰۰ قلم کالای دانش بنیان در مازندران
  • گام بلند مناطق نفت‌خیز جنوب در بومی‌سازی تجهیزات
  • جزئیات تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی
  • جزئیات تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی/ چقدر ارز پرداخت شد؟
  • تولید ۲۰ محصول دانش‌بنیان در شرکت‌های زیرمجموعه اوقاف
  • تخصیص ۶۰۰ میلیون یورو برای واردات اتوبوس برون‌شهری ویژه اربعین
  • تخصیص ۴۰ درصد از سود شرکت‌های پتروشیمی به تکمیل زنجیره ارزش
  • دانش ایرانی در خدمت امنیت حفاری