Web Analytics Made Easy - Statcounter

علی‌رغم شوهای خبری و تبلیغاتی سازمان مدیریت پسماند در اصلاح فرآیند جمع‌آوری زباله و حذف کتفی‌ها در قالب «طرح کاپ» ولی در عمل به جز اجرای پایلوت این طرح‌ها تغییری در این روند مشاهده نشده و همچنان به‌شکل سنتی خود در جریان است

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا-میثم خاکپور؛ همواره موضوعات و مسائل در کلانشهرها به‌ویژه پایتخت پیچیده و در هم تنیده بوده و کوچک‌ترین بی‌نظمی می‌تواند تأثیرات اجتماعی و فرهنگی را در سطح کلان با خود به‌همراه داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از مواردی‌که شاید در ظاهر امر چندان به‌طور مستقیم به مسائل اجتماعی مربوط نباشد اقدامات شهرداری‌ها در حوزه خدمات شهری است که متولی اصلی آن سازمان مدیریت پسماند است.

وظیفه اصلی سازمان مدیریت پسماند چیست؟

نظافت و رفت و روب، شستشوی معابر، انهار، سطوح، مبلمان‌ و سایر المان‌های شهری و به‌طور کلی پاکیزه‌سازی معابر و فضاهای عمومی شهر تهران، جمع‌آوری مطلوب و بهداشتی پسماند از مبادی تولید، حمل سریع و ایمن آن به مراکز پردازش و دفع با استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین وظایف این سازمان محسوب می‌شود ولی به‌نظر می‌رسد با وجود گذشت سال‌ها و ده‌ها همچنان این سازمان اقدام شایسته‌ای را در ساماندهی اصلی‌ترین وظیفه خود یعنی جمع‌آوری زباله انجام نداده است.

البته چندی است سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در دوره پنجم مدیریت شهری سخن از طرحی با عنوان کاپ (طرح کاهش پسماند) به‌میان آورده که براساس آن کاهش تولید پسماند، تفکیک از مبدأ و تبدیل پسماند غیرقابل استفاده به انرژی، حذف مخازن بزرگ فعلی پسماند و جایگزینی آن با مخازنی که پسماند به‌صورت تفکیکی در آن‌ها ریخته شود و ... بخشی از مهم‌ترین جزئیات اجرای این طرح است که بعد از حدود یکسال و نیم از زمان اجرای آن، طرح کاپ جز در ساختمان‌های برخی از بخش‌های شهرداری، سازمان‌ها و ادارات دولتی و برخی از مجتمع‌های ساختمانی هنوز به مرحله اجرا در نیامده است.

اصلاح الگوی سنتی مدیریت پسماند شوی تبلیغاتی است

تأخیر در اصلاح این فرآیند و جمع‌آوری پسماند به‌شکل سنتی یکی از مواردی است که عامل بروز آلودگی‌های محیطی و تداوم فعالیت کتفی‌ها در شهر تهران است، موضوعی که شهرداری تهران بارها در شوهای تبلیغاتی خود از اصلاح این سبک از مدیریت پسماند سخن گفته بود ولی در عمل اقدام قابل ملاحظه‌ای مشاهده نمی‌شود.

یکی از مشکلاتی که در این سبک سنتی مدیریت زباله‌ها وجود دارد و پیش از این به آن اشاره شد حضور کتفی‌ها بر سر مخازن زباله است که همه گروه‌های سنی به این کار اشتغال دارند و بعضاً از سوی پیمانکاران سودجو با چند واسطه به کار گرفته می‌شوند.

بیشتر بخوانید:

جولان خرده فروشان موادمخدر در نقاط خوش آب و هوای پایتخت

منطقه‌ای که نیروی انتظامی در خارج از طرح‌های جمع‌آوری معتادان به آن ورود نمی‌کند

یکی از گروه از افرادی‌که به‌دلیل این‌که جزء اقشار ضعیف و آسیب‌پذیر جامعه محسوب می‌شوند و به‌‌طور معمول و همچون افراد عادی نمی‌توانند مشغول به کار شوند افراد بی‌خانمان، کارتن‌خواب و معتاد است که با انجام این کار خرج روزانه و یا هزینه مصرف خود را در روز درمی‌آورند و اهمال شرکت مدیریت پسماند با آن سازمان عریض و طویلش که ذیل معاونت خدمات شهری مشغول به کار است در تداوم وضعیت این افراد و راه‌چاره‌ای برای حفظ شرایطشان عمل می‌کند.

سازمان مدیریت پسماند در تداوم وضعیت معتادان و بی‌خانمان‌ها نقش دارد

نمونه‌ای از این موارد دره فرحزاد است که کم‌کاری پلیس در جمع‌آوری معتادان متجاهر در آن منطقه باعث اتراق این افراد در این منطقه شده که فعالیت غالب آنها برای گذران زندگی به جمع‌آوری زباله و دپوی آن در مناطق کم‌تردد آن منجر شده است تا در زمان مقرر آن را تحویل پیمانکاران مدیریت پسماند دهند.

براساس مشاهدات میدانی که چندی پیش خبرنگار آنا از منطقه دره فرحزاد انجام داد حضور انبوه معتادان و افراد بی‌خانمان که راه خود را از دیوارهای ریخته کوچه‌باغ‌های آن پیدا کرده و با تشکیل کلونی‌هایی در باغ‌ها بدون ترس از مالکان و نیروهای شهرداری در آنجا اتراق کرده و محیط اطراف خود را تبدیل به محل جمع‌آوری و تفکیک زباله کرده‌اند.

این محیط چنان برای آنها امن شده که به‌طور علنی در این فضاها مبادرت به مصرف مواد مخدر کرده و نشئه می‌کنند و ساقی‌های آنها نیز با گشت در میان کوچه‌ها نیاز مصرف‌کنندگانشان را تأمین می‌کنند.

به‌نظر می‌رسد نگاه سازمان مدیریت پسماند از بحث تفکیک از مبدأ با نگاه استاندارد آن کمی فاصله دارد و منظور آنها از مبدأ همان مخازن زباله بر سر خیابان‌ها و معابر است و تفکیک آن هم نه به‌طور مکانیزه و سازماندهی شده بلکه توسط کتفی‌ها و زباله‌گردهایی که برای گذران زندگیشان تا کمر در این مخازن خم می‌شوند انجام می‌شود.

انتهای پیام/4105

منبع: آنا

کلیدواژه: مدیریت شهری مدیریت پسماند کارتن خواب دره فرحزاد طرح کاپ سازمان مدیریت پسماند جمع آوری کتفی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۵۰۲۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعامل مدیریت شهری ساوه برای دفع بهداشتی زباله‌ها ضروری است

صالح کربلایی حسنی روز چهارشنبه در حاشیه بازدید از سایت مدیریت پسماند شهرداری ساوه اظهار کرد: کارگروه محیط زیست شهرستان به مناسبت هفته زمین پاک، به منظور بررسی مصوبه‌های این کارگروه در خصوص پسماند از این سایت بازدید کرد.

وی اضافه کرد: خاکپوشانی و پردازش از مهمترین مصوبه‌های کارگروه‌های استانی و شهرستانی است که هم اکنون در حال انجام و دفن زباله‌ها نیز به صورت بهداشتی در حال انجام است.

کربلایی حسنی با بیان اینکه این اقدامات گام مهمی در تحقق مصوبات است، یادآور شد: دفع محیط زیستی زباله‌ها مهمترین افق اعضای کارگروه محیط زیست شهرستان ساوه برای کاهش آلایندگی و عواقب محیط زیستی است که انتظار می‌رود مجموعه مدیریت شهری شامل شهرداری و شورای اسلامی شهر حمایت‌های خود را از مدیریت پسماند برای تحقق این هدف بیش از گذشته انجام دهند.

وی خاطر نشان کرد: احداث لندفیل (گودال دفن زباله‌های غیر بازیافتی) این طرح هم‌اکنون در دست مشاور برای اتمام طراحی و مراحل مطالعاتی است و انتظار می‌رود اعتبارات مورد نیاز آن از سوی مجموعه مدیریت شهرستان تخصیص و تامین شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری ساوه همچنین بر مشارکت مردم در تفکیک زباله از مبدا اشاره کرد و افزود: همزمان با از سرگیری فعالیت سایت پردازش، سایت پسماند شهرداری ساوه و تفکیک زباله از مبدا نیز شروع شده تا میزان دفن زباله‌های شهر به حداقل برسد.

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری ساوه هم در این ارتباط گفت: سایت پردازش این شهرداری ۱۰ سال پیش با ظرفیت تفکیک ۲۵۰ تُن زباله در روز به بهره‌برداری رسیده، اما به علت نداشتن توجیه اقتصادی فعالیت آن پس از مدتی متوقف شد.

یاسر یعقوب زاده با بیان اینکه زباله دزدی توسط زباله گردها و مافیای آن مهمترین دلیل نداشتن توجیه اقتصدای برای فعالیت سایت پردازش محسوب می‌شود، افزود: این سایت در ۱۰ سال گذشته برای چند بار به پیمانکار واگذار شد، اما مجدد فعالیت‌های آن متوقف ماند.

وی اضافه کرد: در نهایت پارسال با اخذ مجوز از شهرداری و شورای سلامی شهر تفکیک زباله از مبدا تا سایت پردازش را به صورت یک مجموعه با تَرک تشریفات به یک سرمایه‌گذار به مدت سه ماه به صورت آزمایشی واگذار کردیم که فعالیت آن از ابتدای فروردین‌ماه امسال آغاز شده است.

یعقوب زاده میانگین زباله تفکیکی در سایت‌های پردازش کشور را حدود پنج درصد اعلام کرد و گفت: به علت فعالیت زباله گردها در ساوه این میانگین به کمتر از ۲ درصد رسیده که مانعی برای فعالیت شرکت پیمانکار تبدیل شده و انتظار می‌رود مردم برای پیشبرد هرچه بهتر کار در طرح تفکیک زباله از مبدا با این مجموعه همکاری داشته باشند.

وی همچنین در خصوص ساخت لندفیل در سایت پسماند نیز اظهار کرد: مطالعات این طرح هم‌اکنون در دست اقدام است که انتظار داریم پس از تایید و تامین اعتبار عملیات اجرایی آن نیز حدود ۲۵ ماه زمان لازم داشته باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان مرکزی اراک

دیگر خبرها

  • معضل جدی مدیریت پسماند در گناباد
  • نخستین نشست کارگروه مدیریت پسماند استان همدان در سال جدید
  • مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا
  • تولید روزانه ۷۰۰ تن زباله در محدوده شهر همدان
  • تعامل مدیریت شهری ساوه برای دفع بهداشتی زباله‌ها ضروری است
  • ثبت‌نام ۸۰۰۰ شهروند تبریزی در سامانه جمع‌آوری پسماند بهروب
  • ۸۰۰ روستای کردستان دارای جایگاه دفن پسماند مجوزدار است
  • ضرورت اجرای آموزش جمع‌آوری پسماند و تفکیک زباله در مدارس
  • سرانه ۶۰۰ گرمی تولید زباله شهروندان یزدی
  • کاهش چشم گیر حضور زباله گردها در تهران | مدیرعامل پسماند: ۸۰ درصد فعالیت زباله گردها کم شده است