Web Analytics Made Easy - Statcounter

صدام هواپیماهایش را در دورترین نقطه از مرز ایران که هیچ وقت بُرد سوخت هواپیماهای ما به آن نمی‌رسید، قرار داده بود اما جمعی از خلبانان در عملیاتی پیچیده خودشان را بالای سر آن پایگاه رساندند و در ارتفاع پایین آنجا را بمباران کردند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یکی از مهم‌ترین بخش‌های جنگ در هشت سال دفاع مقدس، نبرد هوایی خلبانان کشورمان با دشمن بعثی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از همان ساعات ابتدایی جنگ تا آخرین روزهای آن نیروی هوایی نقش مهم و مؤثری برعهده داشت و توانست با فعالیت خود بسیاری از عملیات‌های دشمن را خنثی و در پشتیبانی از نیروی زمینی در عملیات‌های جبهه خودی اثرگذار عمل کند. 

مستند «نبرد‌های تامکت»، روایتی از دلاورمردی خلبانان نیروی هوایی ارتش است و نبردهای هوایی آنان در هشت سال دفاع مقدس را به تصویر کشیده است.  البته این مستند سراغ نبردهایی رفته است که با هواپیمای F14 انجام شده است. محمد شکیبانیا، کارگردان این مستند سراغ جمعی از خلبانان ارتش جمهوری اسلامی ایران رفته است و با آنان در مورد عملیات‌هایی که با هواپیمای F14 انجام دادند به بحث و گفت‌وگو نشسته است. 

این فیلم مستند به گونه‌ای ساخته شده است که بینندگان در خلال صحبت‌های خلبانان، صحنه‌های بازسازی شده نبردها را می‌بینند. بازسازی درگیری هوایی خلبانان F14 ایران با خلبانان عراقی در آسمان خارک، اصفهان و تهران از جمله بخش‌های مستند «نبرد‌های تامکت“ است. به بهانه هفته دفاع مقدس و ساخت این مستند گفت‌وگویی با محمد شکیبانیا داریم. 

او اخیراً مستند «جایی برای فرشته‌ها نیست» را ساخته که ضمن استقبال مخاطبان، در سیزدهمین جشنواره «سینما حقیقت» و جشنواره فیلم فجر توفیقات زیادی به دست آورد. شکیبانیا این روزها به عنوان مجری برنامه تلویزیونی «نردبان» در شبکه مستند فعالیت دارد. 

کارگردان مستند «نبردهای تامکت» با اشاره به اهمیت فعالیت خلبانان ارتش در طول هشت سال دفاع مقدس گفت: وقتی مجموعه مستند «نبردهای تامکت» را آغاز کردیم با جامعه‌ای از خلبانان بازنشسته‌ روبه‌رو شدیم که بخش مهمی از بار جنگ را به دوش می‌کشیدند. تعدادشان کم اما اثرگذاری‌شان زیاد بود. فکر می‌کنم در ابتدای جنگ نزدیک به 30-40 فروند هواپیمای F14 داشتیم و 70-80 فروند فانتوم. تعداد خلبانان ما هم دو برابر تعداد هواپیماهای جنگی بود. در حقیقت با جامعه کوچکی از خلبانان مواجه بودیم که بار نیروی هوایی به دوششان بود.

وی اضافه کرد: در این فیلم مستند سراغ خلبانان بازنشسته‌ای رفتیم که به نوعی فراموش شده بودند. حقوق بسیار کمی داشتند و حتی خیلی از آنان به راحتی نمی‌توانستند از پس خرج و مخارج زندگی بربیایند و البته خیلی دوست نداشتند که در مورد آن روزگار حرف بزنند. با این حال از آنجا که تهیه‌کننده ما خود فرزند یکی از کارکنان ارتش بود، توانست اعتماد آنان را جلب کند و ما را در خانه‌هایشان راه بدهند. این موضوع سبب شد تا بسیاری از حرف‌های خودمانی‌شان را بشنویم و در جمع دوستانه‌شان حضور پیدا کنیم. تصویری که برایم از نقش نیروی هوایی در جنگ شکل گرفت این بود که ما نیروی هوایی خیلی قوی نداشتیم چرا که این نیروها در آن زمان در حال آموزش بودند و حتی در حال تحویل ‌گرفتن تعدادی از هواپیماهایمان بودیم. وقتی هم که آمریکایی‌ها رفتند، پشتیبانی‌ها از بین رفت و ...

شکیبانیا خاطرنشان کرد: با درنظر گرفتن تمام این شرایط معتقدم نیروی هوایی ما در جنگ، با بهره‌وری دو برابری از تجهیزاتی که در اختیار داشت می‌جنگید و ابتکارات زیادی به کار گرفته شد تا بتوانیم در نبردهای هوایی به پیروزی برسیم. علاوه بر این باید بگویم در مواردی خلبانان ما خارج از پرتکل‌های ایمنی پرواز می‌کردند، پرواز‌های طولانی، پرواز در شب و ... از جمله مصادیق این موضوع بود. این خلبانان دستمزدهای زیادی هم نداشتند و بسیاری از آنان در همان خانه‌های نظامی که بهشان داده شده بود، زندگی می‌کردند. 

کارگردان مستند «نبردهای تامکت» با توضیح بخشی از نبردهای هوایی ارتش در برابر دشمن بعثی گفت: نیروی هوایی ما در جنگ در چند عملیات نقش بسیار مؤثری داشته است و چند عملیات را اختصاصاً خودش انجام داده است، برای مثال در همان ساعات ابتدایی جنگ، عملیات کمان به سرعت اجرایی و عملیاتی می‌شود و با همین عملیات بخش زیادی از زیرساخت‌های عراق از کار می‌افتد. همچنین عملیات H3 و حمله به پایگاه الولید را داریم که بسیار عجیب و غریب بود و رکورد محسوب می‌شد.

صدام هواپیماهایش را در دورترین نقطه از مرز ایران که هیچ وقت برد سوخت هواپیماهای ما به آن نمی‌رسید، قرار داده بود اما این خلبانان توانستند خودشان را بالای سر آن پایگاه برسانند و در ارتفاع پایین آنجا را بمباران کنند. همان‌طور که می‌دانید هواپیمای جنگی یا باید به خودش بمب ببندد و یا مخزن بنزین. اگر مخزن بنزین بدان ببندید که بتواند مسافت بیشتری را طی کند، بمب نمی‌تواند داشته باشد اما آنان ضمن تأمین سوخت، موشک هم داشتند و آن را در پایگاه الولید انداختند. این عملیات باعث شد ضمن غافلگیری دشمن، تا مدت‌ها نتوانند نبرد هوایی داشته باشند. علاوه بر این در بسیاری از عملیات‌ها، نیروی هوایی نقش مهمی در پشتیانی از نیروی زمینی داشته است.

وی خاطرنشان کرد: ویژگی که F14 دارد این است که شما می‌توانید با استفاده از مغز کامپیوتری آن، روی هدفی قفل کرده و موشک را پرتاب کنید اما خلبانان ما بدون داشتن این موشک هواپیماهای دشمن را فراری می‌دادند چرا که ما پولی نداشتیم که موشک بخریم و اگر هم داشتیم کسی به ما موشک نمی‌فروخت. آنان به‌گونه‌ای پرواز می‌کردند که بتوانند مأموریت عراقی‌ها را کنسل کنند بدون اینکه موشکی پرتاب کنند.

این کارگردان و مستندساز درخصوص تعدادی از شهیدان که در این مستند به آنها پرداخته نشده است، گفت: عباس دوران خلبان فانتوم و F4 بود و از این جهت موضوع مستند ما به حساب نمی‌آمد. از این منظر خیلی‌ها در مستند نبردهای تامکت نبودند و البته در مستند «نبردهای فانتوم» که این روزها از تلویریون پخش می‌شود، بهشان پرداخته شده است. ما هم سعی کردیم به‌گونه‌ای به دیگر خلبان‌ها هم بپردازیم چرا که آنان در منظر همکارانشان هنوز زنده‌اند.

بعد از کودتای نوژه تعدادی از خلبانان به جرم خیانت دستگیر شدند و احتمالاً حکمشان اعدام بود اما شهید بابایی سراغ‌ مسئولین می‌رود و می‌گوید ما به این خلبانان در چنین روزی احتیاج داریم. با تضمین خودش به زندان می‌رود و از آنان می‌پرسد به جنگ می‌روید یا در زندان می‌مانید؟ کسانی که می‌گویند به جنگ می‌رویم را بیرون آورده و به جنگ با عراق می‌برد. او می‌دانسته که آنان وطن‌پرستند و برای کشورشان هر کاری می‌کنند. شهید عباس دوران یکی از همین افراد وطن‌پرستی بود که با هواپیمایش به ساختمان اجلاس عدم تعهد در بغداد زد و باعث شد آن اجلاس برگزار نشود.

شکیبانیا ضمن اشاره به این که بسیاری از خلبانان در جریان عملیات‌ها به شهادت رسیدند و از این منظر باید نامشان در تاریخ ماندگار شود، گفت: ساخت این مستندها سندی است که برای نسل‌های آینده پابرجا می‌ماند. بالأخره کسی رفته و با افرادی که فراموش شده‌اند صحبت کرده و نقش‌شان را برای تاریخ بازگو کرده است. 

کارگردان مستند «جایی برای فرشته‌ها نیست» توضیحاتی درباره وضعیت فعلی نیروی هوایی داد و گفت: مطمئنم اگر روزی اتفاقی بیفتد با همین امکانات موجود می‌توانیم با کشورهایی که به راحتی و با پول زیاد تجهیزات خریدند، برابری کنیم. البته توجه داشته باشید که ما روی سیستم پدافند خود سرمایه‌گذاری خوبی کردیم و با این کار توانستیم قدرت نیروی هوایی کشورهای دیگر را خنثی کنیم. برتری هوایی لزوماً با هواپیما جبران نمی‌شود و حضور پدافند نیز بسیار مؤثر است. علاوه بر این، ما برتری موشکی داریم که در معادلات جنگی بسیار مهم است.

شکیبانیا مستند «نبردهای فانتوم» را ادامه مستند «نبردهای تامکت» دانست و گفت: نبردهای تامکت دو سال طول کشید اما نبردهای فانتوم نزدیک به 10 سال طول کشیده است. از همان روزی که نبردهای تامکت پخش شد، تولید مستند نبردهای فانتوم مطرح شد که این روزها آن را از تلویزیون می‌بینید.

این مستندساز در پایان صحبت‌های خود از ساخت مجموعه مستند جدیدی خبر داد و گفت: این روزها به تولید مجموعه مستندی درباره فرهنگ خوراک در ایران مشغولیم که البته پروژه تولیدش طولانی شد. بخشی از فلیلمبرداری آن مانده و مشغول تدوینیم. امیدواریم که این مستند به نوروز امسال برسد. در این مستند شیوه‌های آماده‌سازی غذا از پخت تا سرو آن و فرهنگی که پشت هر غذا وجود دارد را به نمایش درآوردیم. این مستند در استان‌های مختلف تصویربرداری شده است و آنها را با روایتی به یکدیگر وصل می‌کنیم.

خوزستان و جزایر سه‌گانه هدیه سلطنت‌طلبان به صدام برای ادامه حکومت پهلوی بود/ چه کسی صدیق بن یحیی را ترور کرد؟

انتهای پیام/ 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: هفته دفاع مقدس دفاع مقدس شبکه مستند سینمای مستند مستند هفته دفاع مقدس دفاع مقدس شبکه مستند سینمای مستند مستند نبردهای فانتوم نیروی هوایی دفاع مقدس عملیات ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۷۷۵۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت پیشرفته‌ترین سلاح‌ و سامانه‌های کشف و شناسایی در پدافند

فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش گفت: نیروی پدافند هوایی ارتش توانسته‌ با اتکا به توان و دانش متخصصان داخلی و با حرکت بر روی لبه‌ فناوری‌های مدرن، به ساخت پیشرفته‌ترین سلاح‌ها و سامانه‌های کشف و شناسایی، اطلاعاتی، فاوایی و پدافندی دست پیدا کند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از دزفول، امیر سرتیپ علیرضا صباحی‌فرد‌ فرمانده‌ نیروی پدافند هوایی ارتش در بیست و ششمین دوره‌ عملی هیئت معارف جنگ، در جمع اساتید، پیشکسوتان و دانشجویان دانشگاه‌های افسری ارتش در شهرستان دزفول‌ اظهار کرد: پیروزی قاطع و چشم‌گیر نیروهای مسلح کشور در عملیات «وعده صادق»، بار دیگر ضمن گرم کردن قلوب مسلمین جهان به رهبری خردمندانه‌ فرمانده‌ معظم کل قوا (مدظله‌العالی) نشان از تحقق وعده الهی در خصوص لزوم حسن‌ظن و توکل به اراده‌ پیروزمندانه‌ الهی بود.

وی افزود: مردم متدین، ولایی و قدرشناس جمهوری اسلامی، با انجام این عملیات، احساس غرور کرده و این امر بار دیگر نشان از اهمیت و نقش محوری و کلیدی نیروی پدافند هوایی ارتش در تأمین آرامش و امنیت آسمان کشور و پایگاه‌های زمینی در سرتاسر کشور در طی انجام عملیات مذکور و پس از آن است.

فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش، با بیان اینکه این عملیات، نخستین رویارویی مستقیم نیروهای مسلح ایران با رژیم نحس صهیونیستی ‌است، تأکید کرد: شکست غرور و شوکت پوشالین و دروغین رژیم منحوس صهیونیستی در نخستین رویایی مستقیم این رژیم با نیروهای مؤمن جمهوری اسلامی ایران، نشان داد که نه‌ تنها این رژیم قادر به پیش بردن هیچ هدفی نیست، بلکه از ضعف مفرط این رژیم در برابر آمادگی بی‌مانند نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در دفع هرگونه تعرض به خاک کشور و حریم امن آسمان سرزمین ایران، پرده برداشت.

فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش در بخش دیگری از سخنان خود، در توضیح دلایل بروز جنگ تحمیلی، بیان کرد: تغییر نظام سیاسی از رژیم پهلوی به جمهوری اسلامی، درگیر شدن ارتش در برخی مناطق مرزی و غائله‌های پیرامونی، انتقام‌جویی آمریکا از ملت ایران و نهایتاً جاه‌طلبی‌های صدام و ماجراجویی رژیم بعث عراق در خصوص قرارداد 1975 الجزایر، از جمله مواردی بودند که به بروز جنگ هشت ساله علیه کشورمان منتهی شد.

وی در خصوص توانایی نیروی پدافند در دوران دفاع مقدس، تصریح کرد: در آغاز جنگ تحمیلی، نیروی پدافند هوایی تنها به برخی سامانه‌های وقت دسترسی داشت ولی با وجود این امر، این نیرو توانست با توکل به خداوند منان و اتکا به توانایی‌های جوانان خود، تمامی عملیات‌های دوران هشت سال جنگ تحمیلی را زیر چتر عملیاتی و پدافندی خود قرار داده و اجازه‌ اشغال حتی یک وجب از خاک پاک میهن اسلامی را به دشمنان خود نداد.

امیر سرتیپ صباحی‌فرد ادامه داد: با آغاز جنگ‌ تحمیلی، دکترین نیروی پدافند هوایی از دفاع هوایی محدود از برخی سایت‌ها و پایگاه‌ها به حضور در نوک پیکان حملات تغییر یافت. به همین دلیل این نیرو، توانست در طی دوران هشت سال جنگ تحمیلی، بیش از یک میلیون و 250 هزار رصد هوایی را به ثبت برساند و در فرایند سرنگون‌سازی بیش از 650 فروند هواپیماهای جنگی دشمن مشارکت فعال داشته باشد.

وی افزود: پاسداری از صدور نفت از جزیره‌ خارک به عنوان مبدأ اصلی صدور نفت کشور و ممانعت از انسداد خطوط هوایی و بسته‌ شدن فرودگاه‌های کشور، از جمله دیگر مواردی بود که نیروی پدافند هوایی ارتش در طی هشت سال دفاع مقدس به انجام آن‌ها مبادرت ورزید.

امیر سرتیپ صباحی‌فرد با بیان اینکه رهبری مدبرانه‌ امام خمینی (ره) و ایثار و ابتکار عمل رزمندگان نیروی پدافند در طی هشت سال جنگ تحمیلی، از جمله عوامل پیروزی نظام جمهوری اسلامی ایران بر دشمن بعثی بود، خاطرنشان کرد: با فراگیری درس‌ها و تجربیاتی که در دوران هشت سال دفاع مقدس به دست آمده است، فرهنگ ایثار، شهادت، ابتکار عمل و خلاقیت سرلوحه‌ تمامی کارکنان پایور و وظیفه‌ نیروی پدافند هوایی ارتش قرار گرفته است.

فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش با تاکید بر اینکه اتکا به توان و دانش متخصصان داخلی و حرکت بر روی لبه‌ فناوری‌های بومی‌سازی شده، راهبرد ارتش برای مقابله با تهدیدات مدرن است، گفت: نیروی پدافند هوایی ارتش توانسته‌ با اتکا به توان و دانش متخصصان داخلی و با حرکت بر روی لبه‌ فناوری‌های مدرن، به ساخت پیشرفته‌ترین سلاح‌ها و سامانه‌های کشف و شناسایی، اطلاعاتی، فاوایی و پدافندی دست پیدا کند تا هرگونه نگاه چپ و خطا به کشور و حریم زمینی و آسمانی آن را در نطفه خفه کرده و قلب سیاه دشمنان این آب و خاک را نشان گیرد.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • دستور پخت متفاوت‌ترین کباب کوبیده ایرانی (فیلم)
  • هشدار فرمانده بلندپایه ارتش /به هیچ تهدیدی توجه نمی کنیم
  • ساخت پیشرفته‌ترین سلاح‌ و سامانه‌های کشف و شناسایی در پدافند
  • تام کروز از خلبانان ایرانی الهام گرفت
  • «شاهین مبارز» چند نبرد موفق داشته است؟(+عکس)
  • وعده صادق و جنگ احزاب چه شباهت عجیبی؟! | روایت متفاوت حسین شریعتمداری از حمله ایران به اسرائیل
  • ببینید | ویدیویی از بمباران چاسیو یار توسط نیروی هوایی روسیه
  • «شاهین مبارز» چند نبرد موفق داشته است؟
  • پرسپولیس در نبردهای سرنوشت‌ساز ۹ امتیاز از دست داد!
  • مستند کوتاه ایرانی «با قید محرمانگی» در اوبرهاوزن آلمان