Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از شرق، بیشتر روزها تابلوها قرمز است و سرمایه‌های مردم در حال آب‌شدن است. دیروز، برخی از شاخص‌ها سبز شده بود اما به نظر نمی‌رسد این سبزشدن تداوم داشته باشد. تا چه زمانی ریزش‌ها در بورس ادامه خواهد یافت؟ آن‌طور که قاسم صادقی، کارشناس بازار سرمایه به «شرق» می‌گوید: احتمالا در نیمه پاییز وضعیت بورس به ثبات نزدیک شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به اعتقاد او ریزش‌های بورس و حتی رشد چشمگیر آن در فروردین‌ماه حاصل دخالت‌هایی است که در بازار شده است. این کارشناس بورس می‌گوید: دخالت‌ها در بازار بورس ایران کمی بیشتر از حالت معمول در دیگر کشورهاست و بازار دیگر نقاط جهان بیشتر در دست مردم و بخش خصوصی است.

‌ریزش‌های بورس تا چه زمانی ادامه پیدا می‌کند؟ می‌توان زمانی برای توقف ریزش‌های بورس متصور بود؟

در مورد ریزش‌هایی که اتفاق افتاد و اصلاحاتی که داشتیم، دلایل گوناگونی وجود داشت. بیشتر این دلایل آغاز موضوعی بود که باعث بی‌اعتمادی شد و در نهایت این بی‌اعتمادی ادامه یافت و وعده‌های کذایی که داده می‌شد و به آن عمل نمی‌شد تا کار به اینجا کشیده شد. درحال‌حاضر بازار در حال کف‌سازی است. دو، سه روز پیش بازار در حال برگشت بود اما با انتشار خبر قانون جدید برای ممنوعیت روزانه نوسان‌گیری در واقع نوسان‌گیرهایی که یک‌روزه معامله می‌کردند، باید از بازار خارج می‌شدند. این اتفاق در بین سهامداران خرد ترس ایجاد کرد و باعث شد آنها هم در صف‌های فروش بروند. این رفتارها سبب شد وقتی بازار می‌خواست یک برگشتی بزند، آن اتفاق نیفتاد و شاخص تا یک میلیون و ۴۷۰ پایین آمد. الان مقداری تعادل در بازار دیده می‌شود.

درحال‌حاضر در بحث بازارگردانی‌ها اگر بازارگردانی‌هایی که وعده‌اش توسط وزیر اقتصاد هم داده شده است و گفتند از شنبه صف‌های فروش جمع‌آوری می‌شود، رخ دهد احتمالا ما تعادل را در بازار خواهیم داشت اما انتظار می‌رود و امکان دارد که تا اوایل آبان شرایط بازار به همین شکل نوسانی باشد و دو شاخص‌ها روز مثبت و یک روز منفی باشد. تا زمانی که سهامدارانی که ترسو بودند و منتظر فرصت برای خروج از بازار بودند- مثل سهامدارانی که می‌خواستند ۱۰ درصد تا ۱۵ درصد بالاتر سهامشان را بفروشند- از بازار خارج شوند، شرایط بازار نوسانی خواهد بود. اگر این مسیر طی شود، خیلی از بزرگان بازار که پول‌ها را نگه داشته‌اند و در بازار تزریق نکردند، وارد عمل می‌شوند. بانک‌ها هم نقش بسزایی می‌توانند داشته باشند. بانک‌ها جواز ورود بورس دارند که می‌تواند نقش مهمی داشته باشد. به شرط اینکه کنترل روی آنها انجام شود که نوسان‌گیری نکنند؛ زیرا امکان دارد برخی بانک‌ها تخلف و نوسان‌گیری کنند. نوسان‌گیری توسط آن حجم پول ممکن است شرایط را نامناسب کند.

‌نیمه پاییز این نوسانات بازار سرمایه تمام می‌شود؟

هفته اول یا دوم آبان فکر می‌کنم بتوانیم بازار را صعودی تجربه کنیم. نیمه دوم بازار می‌تواند شرایط بهتری داشته باشد. از آنجا که رشد شاخص بیشتر از یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحد غیرمنطقی تلقی می‌شود و اگر این اتفاق بیفتد، احتمالا اصلاح را تا یک میلیون و ۲۰۰ خواهیم داشت. البته من خیلی فکر نمی‌کنم که کماکان بخواهد اصلاحی انجام شود. به نظر من شرایط نوسانی تا دو سه هفته خواهیم داشت تا اینکه شرایط بازار به‌طور کامل برای برگشت صعود پرقدرت آماده شود.

‌رشد بازار ناشی از تبلیغات دولت و اطلاعات نادرستی بود که به مردم در تبلیغات داده شد یا مردم به نوعی از آگاهی رسیدند که بازار سرمایه را برای سرمایه‌گذاری انتخاب می‌کنند؟

رشدهایی که در فروردین و اردیبهشت داشتیم، رشدهای غیرمنطقی بود. این رشدها با دستکاری بود و ریزش اخیر هم با دستکاری است. هر کجا و در هر بازاری دخالت خارجی وارد شود، آن بازار تعادل خودش را از دست می‌دهد و منطقی نخواهد داشت. دستکاری‌هایی در بورس شد، خیلی سهم دولتی مثل ایران‌خودرو و سایپا بیش‌ازحد تبلیغ شد و به لیدر بازار تبدیل شدند. خیلی از بانکی‌ها بیش از حد با حمایت ناجالب و غیرمنطقی صعود کردند. این باعث شد رشد بازار اتفاق بیفتد. اتفاقاتی که این دو ماه اخیر دیدیم، می‌تواند ناشی از همان داستان باشد.

‌به نظر می‌رسد این دخالت‌ها ادامه دارد. منابع صندوق توسعه ملی داخل بورس تزریق خواهد شد. این باعث نمی‌شود نوسانات بورس بیشتر شود؟

هرجا مدیریت صحیح وجود داشته باشد، می‌تواند تعادل برقرار شود. حتی اگر دستکاری شود. اما مسئله این است که منابع خارجی به‌صورت درست و صحیح در بازار مدیریت نمی‌شود که به اتفاق خوبی منجر شود. این‌هم به همین شکل است. منابع که بخواهد تزریق شود، خیلی باید دقت شود که به‌درستی بازارگردانی‌اش انجام شود. باید این منابع در مکان مناسبی خرج شود؛ زیرا ۵۰ میلیارد آن‌چنان عدد بزرگی برای بورس نیست. اگر صف‌های فروش را بخواهید به‌صورت گسترده داشته باشید، ۵۰ میلیارد آنچنان دوامی نخواهد داشت. این منابع باید درست مدیریت شود. در پیش‌گشایش‌ها باید مدیریت انجام شود. باید در پیش‌گشایش این منابع را داشته باشیم و استفاده شود تا ذهنیت سهامداران برای روز معامله شکل بگیرد. اگر در بسیاری از سهام‌ها افزایش عرضه داشته باشیم، با مدیریت مناسب در پیش‌گشایش، به‌راحتی می‌تواند شرایط مدیریت شود. خیلی از صف‌های فروش برداشته شود. اگر سهمی به‌صورت غیرمنطقی می‌خواهد رشد کند، آن را هم در پیش‌گشایش می‌توان کنترل کرد.

‌برای بهبود شرایط بورس نیاز به الزامات خاصی هست یا با ریزش و رویش‌ها خودش به تعادل می‌رسد؟

بازار اگر واقعا به‌طورکامل در خدمت سهامداران باشد، خودش هوشمند است و خیلی زود به تعادل می‌رسد ولی این دستکاری‌ها و دخالت‌های خارجی بالاخره روی آن تأثیر گذاشته است. باید از دخالت‌کردن دست بردارند و بازار را رها کنند و فقط زمانی که شرایط خیلی بدتر شد، می‌توان اقداماتی انجام داد. فکر می‌کنم همین داستان بازارگردانی می‌تواند مفید باشد. بازارگردانی بحثی است که در همه دنیا رواج دارد. خیلی از شرکت‌های باید بازارگردانی داشته باشند. خیلی شرکت‌ها بازارگردان داشته‌اند ولی کارشان را درست انجام نداده‌اند، اگر کارشان درست انجام شود بازار می‌تواند راه خود را پیدا کند.

‌دولت در بورس ایران یک عرضه‌کننده بزرگ است. خیلی شرکت‌های دولتی سبد سهام عرضه می‌کنند. این حضور دولت در بازار سرمایه منطقی است؟ همه‌جای دنیا دولت‌ها بزرگ‌ترین عرضه‌کنندگان سهام هستند یا این شرایط خاص دولت ماست و دخالتش بیش از حد است؟

در خیلی از کشورهای دنیا این روال وجود ندارد. خصوصی‌سازی انجام شده است و شرکت‌هایی که در بورس هستند؛ البته مخلوطی از شرکت‌های خصوصی و دولتی هستند ولی عمده بازار دست بخش خصوصی و مردم است. اما به‌هرحال در هر کشوری این دخالت‌ها می‌تواند تأثیرگذار باشد. ولی در کشور ما بیش از حد دخالت صورت گرفته است و اینکه سهام به سهامداران دیگر واگذار شود، می‌تواند برای بلندمدت بازار، بهتر باشد. اگر این کار درست انجام می‌شد، می‌توانست تأثیر خوبی داشته باشد ولی خب تأثیرات بدی هم با توجه به عدم مدیریت درست در پی داشت.

کد خبر 554373 برچسب‌ها بورس - فرا بورس

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: بورس فرا بورس بازار سرمایه پیش گشایش صف های فروش نوسان گیری انجام شود دخالت ها ریزش ها شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۱۴۶۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت

هفته کاری که به اتمام رسید، شاخص کل بورس ۴.۳۶ درصد افزایش یافت و در ارتفاع ۲ میلیون و ۳۰۴ هزار واحدی قرار گرفت و شاخص کل هم‌وزن با افزایش ۵.۵۴ درصدی در پله ۷۶۳ هزار و ۶۵۰ واحدی قرار گرفت و شاخص کل فرابورس نیز با افزایش ۴.۰۲ درصدی در ارتفاع ۲۵ هزار و ۶۰۵ واحدی ایستاد.

کوروش آسایش، کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند بازار سرمایه به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در این هفته کاری، شاخص صنعت سایر معادن با افزایش ۱۸.۶۹ درصدی بیشترین رشد را در بین صنایع بورسی تجربه کرد و بعد از آن صنعت محصولات چرمی در جایگاه دوم قرار گرفت. صنعت انتشار و چاپ هم با افت ۲.۶۶ درصدی بیشترین کاهش را تجربه کرد.

او اظهار کرد: مجموع ارزش معاملات خرد و حق تقدم‌ها در این هفته کاری ۲۱ هزار و ۴۶۰ میلیارد تومان بود. جزئیات ارزش معاملات خرد روزانه به این شکل بود که شنبه ۴ هزار و ۷۲۴ میلیارد تومان، یکشنبه ۴ هزار و ۴۵۲ میلیارد تومان، دوشنبه ۴ هزار و ۹۷ میلیارد تومان، سه شنبه ۴ هزار و ۲۰۳ میلیارد تومان و چهارشنبه ۴ هزار و ۹۶۶ میلیارد تومان ارزش معاملات بر روی تابلو ثبت شد.

ورود  هزار و ۲۵۷ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی‌ها به ازار سهام 

او گفت: میانگین سرانه خرید افراد حقیقی در این هفته کاری ۲۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و میانگین سرانه فروش آن‌ها ۲۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است. همچنین در این هفته هزار و ۲۵۷  میلیارد تومان نقدینگی افراد حقیقی به بازار سهام تزریق  شد.

فرصت تحلیل برای اهالی بازار سرمایه با انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه شرکت‌ها

در ادامه وفایی دیگر کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بعد از کاهش فضای التهاب در منطقه، خریدار نسبتا خوبی برای کلیت بازار در تابلوی معاملات مشاهده و هفته با خوشی و آرامش سپری شد البته نه به شدتی که برخی‌ها منتظر بودند، اما در مجموع قابل توجه بود. بازار برای استمرار رشد منتظر تحولات و اخبار بنیادی، گزارش‌های سالیانه، تغییر دلار نیما و.. است.

او افزود: سهم‌های شاخص ساز شروع هفته پیشرو بودند، فروش خوب در بورس کالا، امید به رشد نرخ دلار نیما نقد شوندگی بالا و.. جذابیت آنها برای پول‌های بزرگ دو چندان می‌کند. در میانه‌ هفته سهامداران این سهم‌ها بخشی، برای اصلاح و بهینه کردن پرتفوی خود دست به جابجایی و شناسایی سود زدند. تا فرصتی برای توجه به سهام کوچک و متوسط و جبران جاماندگی نسبت به شاخص کل ایجاد شود که برآيند تعادل در بازار را به دنبال داشت.

این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: در مجموع شاهد خروج پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت و ورود به بازار سرمایه بودیم. ریسک اخیر که مطرح است، مساله اعمال سقف بر روی معافیت مالیاتی بود که برای آن یک فوریت طرح اصلاح بند س تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ در مجلس به تصویب رسید (قانون سقف ۵۰۰ میلیارد تومانی معافیت مالیاتی). شنیده‌ها حاکی از آن است که این بند از قانون بودجه حذف خواهد شد!

وفایی گفت: ابلاغیه تغییر فرمول حداقل قیمت پایه مقاطع فولادی در رینگ داخلی بورس کالای ایران که با این ابلاغیه عملا حاشیه سود ناخالص شرکت‌های میلگردی حوالی ۵% بهتر می‌شود. این هفته دلار اسکناس در سامانه نیما با رشد ۶۰۰ تومانی همراه و بالای ۴۱ هزار رسید، نشانگر فضای ذهنی بازارساز به سمت رشد نرخ است.

او گفت: اخیرا بخشی از بدهی صنعت برق پرداخت شدکه در کنار اصلاح نرخ خرید برق می‌تواند صنعت برق را متحول کند با انتشار گزارش ماهانه و گزارش‌های سالانه شرکت‌ها، تحلیل خوبی از عملکرد آنها در دسترس بازار برای تصمیم گیری قرار می‌گیرد

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • شاخص بورس ۲۰ هزار واحد کاهش یافت
  • بورس امروز ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • پیش‌بینی بورس فردا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • رشد ۶۵۲ واحدی در پایان معاملات
  • ثبات نسبی در بازار سرمایه
  • بورس در سکوت
  • رشد اندک بورس؛ ارزش بازار به ۷۹ همت رسید
  • بورس امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • روند حرکتی شاخص‌های بازار سرمایه چگونه خواهد بود؟ +عکس
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت