Web Analytics Made Easy - Statcounter

مقاومت مردم آبادان در سال‌های جنگ آن‌قدر در خود حکایت‌ها و قصه‌های جالبی را جای داده که شرح آن به قول قدیمی‌ها مثنوی هفتاد مَن است؛ قصه «آبادان یازده 60» یکی از همین قصه‌‎هاست.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو:

فیلم سینمایی آبادان یازده 60  به تازگی در جشنواره فیلم مقاومت یکی از جوایز اصلی جشنواره را از آن خود کرد، از سوی دیگر این فیلم قرار است به تازگی بصورت اکران آنلاین به نمایش دربیاد که به همین بهانه به این فیلم سینمایی نگاهی دوباره شده است که در ادامه از نظرتان میگذرد: دفاع مقدس گنجینه‌ای از قصه‌های روایت نشده است؛ قصه‌هایی که اتفاقا خیلی از آن‌ها دور از خط مقدم جنگ و در پشت صحنه نبرد روایت می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اتفاقا بخش عمده‌ای از فیلم‌های جالب و ماندگار مرتبط با جنگ از جنس همین قصه‌ها هستند؛ داستان‌هایی درباره جنگ اما نه در وسط میدان نبرد؛ از «شیار 143» و «ویلایی‌ها» گرفته که روایت‌هایی زنانه از پشت خط نبرد هستند تا «آژانس شیشه‌ای»، «از کرخه تا راین» و «بوی پیراهن یوسف» که روایت‌های درباره جنگ هستند و سعی می‌کنند قصه‌هایی از تاثیرات جنگ بر زندگی مردم و اتفاقات مرتبط با آن که شاید در ظاهر امر به اندازه نمایش خود جنگ و درگیری نفس‌گیر نباشد، اما واقعیت‌هایی است که باید برای جامعه ایرانی روایت شود.

 

ماجرای جنگ و رادیو

رادیو رسانهِ بحران است و شاید هیچکس به اندازه کسانی که در موقعیت‌های بحرانی مثل جنگ و بلایای طبیعی از رادیو استفاده کرده نتواند از کارکردهای این رسانه در موقعیت‌های خاص و بحرانی بگوید. رادیو نقش پررنگی در اتفاقات پیرامونی هشت سال دفاع مقدس دارد و قصه‌های جالبی در ارتباط با تاثیر این رسانه در جنگ وجود دارد که تاکنون روایت نشده است.

«آبادان یازده 60» اثری در ارتباط با تاثیر این رسانه در زمان جنگ است. براساس آنچه مهرداد خوشبخت درباره ارتباط قصه «آبادان یازده 60» با رسانه و رادیو گفته؛ این فیلم به عملکرد رسانه در مقطعی از تاریخ می‌پردازد و نشان می‌دهد که رادیو با وجود محدودیت‌ها چقدر خلاق و تاثیرگذار بوده‌ است.

آبادان به روایت بچه آبادان

بزرگترین مزیت «آبادان یازده 60» را باید حضور مهرداد خوشبخت به عنوان یکی از اهالی آبادان در پشت دوربین این اثر دانست. بالاخره هر چه نباشد این فیلم قرار است روایتی از دفاع مردمی و نقش مردم در جنگ باشد و در این شرایط هیچکس بهتر از یک آبادانی که خود این فضا را با گوشت و پوست و استخوان خود حس کرده است، نمی‌تواند به روایت چنین قصه‌ای بپردازد.

خوشبخت در این فیلم بیشتر دوربینش را میان مردم برده و به مقاومت و نقش مردم از جمله کارکنان رادیو، کارکنان شرکت نفت، سپاهی‌ها، ارتشی‌ها، تکاوران و... پرداخته است و درواقع به جای روایت جنگ از پشت خاکریزها؛ به کیلومترها عقب‌تر از آن و به میان مردم آمده است.

اینجا آبادان؛ صدای مقاومت و ایستادگی

مقاومت مردم آبادان در سال‌های جنگ آن‌قدر در خود حکایت‌ها و قصه‌های جالبی را جای داده که شرح آن به قول قدیمی‌ها مثنوی هفتاد مَن است؛ قصه «آبادان یازده 60» یکی از همین قصه‌‎هاست. قصه‌ای که بنابر گفته مهرداد خوشبخت برگرفته از کتابی به نام «فرکانس 1160» است و قصه‌ای از مقاومت و ایستادگی مردم شریف این دیار سرافراز است.

این فیلم درباره ۴۰ روز اول جنگ و فعالیت و نقش رادیو نفت ملی آبادان در آن برهه زمانی است و البته اشاراتی هم به ماجرای سقوط خرمشهر دارد. البته که این قصه نیز همچون هر قصه اقتباسی دیگر لزوماً نعل به نعل تاریخ نیست و بهتر است آن را برداشتی آزاد از اتفاقات و حوادث حقیقی دانست که در آن مقطع زمانی در آبادان و خرمشهر گذشته است.

چرا باید «آبادان یازده 60» را تکثیر کرد؟

گذشته از همیت بالای تبدیل قصه‌های مهم تاریخ جنگ به آثاری نمایشی برای ثبت و ضبط بهتر آن‌ها در حافظه تاریخی جامعه، مهمترین مسئله در ارتباط با ساخت آثاری همچون «آبادان یازده 60» آن است که روایتی از مقاومت و ایستادگی مردم در برابر ناملایمات و در شرایط جنگی بود.

جامعه ایرانی شاید این روزها همچون دوره دفاع مقدس درگیر نبرد مستقیم نظامی با دشمنانش نباشد اما واقعیت این است که جنگ اقتصادی فعلی دشمنان با کشورمان در چند سال اخیر شاید بدون اغراق از دوران جنگ نیز پیچیده‌تر و سخت‌تر باشد و روایت قصه‌هایی واقعی از تاریخ معاصر این کشور از مقاومت مردم در برابر زورگویی بیگانگان و تحمل شرایط سخت جنگی، نیازی است که باعث می‌شود اتفاقا تولید آثاری همچون «آبادان یازده 60» و روایت قصه‌هایی از پشت صحنه نبرد؛ تبدیل به بخشی مهم از سینمای استراتژیک در کشور شود. سینمایی که در دهه 60 وظیفه داشت با ساخت آثاری در ارتباط با دفاع مقدس نسبت به رشادت‌ها و دلاوری‌های رزمندگان در آن دوره ادای دین کند؛ اما در شرایط امروز بیش از هر چیز باید در راستای تقویت جریان مقاومت مترکز باشد.

 

مقاومت، محور سینمای استراتژیک دهه 90

تاریخ جنگ پر است از «آبادان یازده 60»‌هایی که باید برای نسل امروز روایت شوند؛ خاطراتی از ایستادگی و رشادت‌های مردم آن دوره در نابرابر ناملایمات و سختی‌های جنگ و البته نقش موثر رسانه‌ها در زمینه تقویت و یا تضعیف این جریان مقاومت. سوژه‌هایی به معنی واقعی کلمه استراتژیک که تولدشان به ویژه در حالی که سینمای ایران در طی این سال‌ها در حال بلعیدن شدن توسط فیلم‌های زرد و گیشه‌پسند است نه تنها می‌تواند باعث جریان خونی تازه در رگ‌های سینمای ایران شود بلکه می‌تواند راهی مناسب برای به تصویر کشیدن رشادت‌ها و دلاوری‌های ملت ایران به ویژه مردم جنوب کشور در دوره جنگ تحمیلی باشد؛ الگویی که حالا بیش از همیشه به آن نیاز داریم.

«آبادان یازده‌ 60» شاید همچون برخی از آثار سینمای دفاع مقدس در طی سال‌های اخیر پر از حضور ستاره‌های سرشناس سینمای ایران نباشد؛ اما به نظر می‌رسد آنچه که می‌تواند باعث بیشتر دیده شدن این اثر در جشنواره فجر و توجه منتقدان به آن شد، قصه جذاب فیلم و البته تصویر ارائه شده از رشادت‌های مردم آبادان بود.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: آبادان یازده 60 آبادان سینما آبادان یازده 60 دفاع مقدس رشادت ها قصه هایی سال ها قصه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۷۳۶۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه مناسبات تبریز با شهرهای استراتژیک مسیر جاده ابریشم

نشست شهرداران شهرهای جاده ابریشم به منظور تبادل تجربیات فنی، فرهنگی و سرمایه‌گذاری و تعاملات بین‌المللی در دیپلماسی شهری میان شهرها، برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌شرقی، یعقوب هوشیار شهردار تبریز ظهر امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در جریان برگزاری وبینار شهرداران شهرهای جاده ابریشم به ارائه ظرفیت‌های فرهنگی و تاریخی و توریستی شهر تبریز و تبیین جایگاه ژئوپلتیک این شهر در مسیر جاده ابریشم پرداخت.

وی افزود: کلان شهر تبریز قطب اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و ارتباطی شمال غرب ایران است که به خاطر موقعیت جغرافیایی خود، نقشی اساسی در ارتباطات بین ایران و دنیای غرب دارد. همین موقعیت در طول تاریخ با عبور جاده ابریشم، جایگاه بزرگی در اقتصاد جهانی برای تبریز رقم زده است.

شهردار تبریز خاطرنشان کرد: تبریز، پایتخت بازرگانی و تجارت ایران و رقیب تجاری شهرهای چین و قسطنطنیه بود که علاوه بر ثروت، هنر و معماری بسیار زیبایی را نیز در خود جای داده بود. در حال حاضر هم بازار سرپوشیده‌ی تبریز از بزرگترین بازارهای دنیا به حساب می‌آید.

هوشیار تصریح کرد: تبادل فرهنگ یکی از اصلی‌ترین ارزش‌های جاده‌ی ابریشم بود. هنر، مذهب، فلسفه، تکنولوژی، زبان، علم، معماری و دیگر المان‌های یک تمدن از طریق این جاده‌ها و به واسطه‌ی کالاهای تجارت شده از کشوری به کشور دیگر تبادل می‌شدند. با بسته شدن جاده‌ی ابریشم تجار ناچار به پیدا کردن راه‌های آبی برای تجارت شدند. این مسئله آغازگر عصر کاوش بود که به شکل گیری ارتباطات و اجتماعی جهانی منجر شد.

وی اضافه کرد: از منظر بین المللی، شهرداری تبریز عضو چندین سازمان بین المللی مهم بوده و با ۹ شهر مهم جهان پیوند خواهرخواندگی داشته و با چندین شهر دیگر تفاهم نامه دوستی امضا کرده است و اکنون این شهرداری قصد دارد با ایجاد و تقویت همکاری با شهرهای مهمی که بر روی جاده ابریشم قرار دارند قدم بزرگی در جهت احیا اهمیت تاریخی این شهر بر دارد.

همچنین در ادامه این نشست، شهردار نارا ژاپن علاقه‌مندی خود برای توسعه مناسبات فرهنگی، علمی و شهری با کلان‌شهر تبریز به خاطر احترام به قدمت و اهمیت تاریخی را مطرح کرد.

موتونوبو ناکاگاوا در بخش دیگری از سخنان به بیان پیشنهاد برگزاری نمایشگاه تبریز در شهر نارا در سال‌های پیش رو و پیشنهاد انعقاد قرار داد خواهر خواندگی میان تبریز و نارا در آینده پرداخت.

تبریز به عنوان یکی از شهرهای استراتژیک واقع در مسیر جاده ابریشم به علت بازار بزرگ آنکه قلب تپنده جاده ابریشم در روزگاران قدیم بوده است و سابقه پایتختی چندین باره تبریز در ایران از دیگر موارد مورد بحث و گفتگو میان شهرداران در این نشست بود.

به دنبال برگزاری کنفرانس فضا و زمان بین ایران و ژاپن در اسفند ماه سال ۱۴۰۲ و دیدار شهردار تبریز و سفیر ژاپن و پیشنهاد تعمیق و توسعه مناسبات میان تبریز و شهر به علت ویژگی‌های استراتژیک این دو شهر نارا مطرح شد و در همین راستا وبینار مشترک با شهرهای تبریز نارا و سمرقند برگزار شد.

همچنین در این دیدار تکرار برگزاری وبینار در ماه‌های آینده در راستای احیا ارتباطات سنتی با سایر شهرهای واقع در مسیر جاده ابریشم از سوی شهردار تبریز مطرح شد.

تشریح ویژگی‌ها و موقعیت استراتژیک شهر نارا به عنوان اولین پایتخت کشور ژاپن و جنوبی‌ترین شهر ژاپن و شرقی‌ترین شهر جاده ابریشم دارای میراث فرهنگی بسیار فراوان از دیگر موضوعات مطروحه در این وبینار بود.

کد خبر 749751

دیگر خبرها

  • دین سینما به امام صادق‌(ع) چه زمانی ادا می‌شود؟
  • شبکه ملی تنظیم‌گری ایران رونمایی شد
  • مهدی نصیری؛ سوژه‌ی متفکر یا شخصیت مبتذل؟
  • پیروزی هوادار مقابل صنعت نفت در ۴۵ دقیقه نخست
  • توسعه مناسبات تبریز با شهرهای استراتژیک مسیر جاده ابریشم
  • غلامحسین امیرخانی در مقابل خبرنگاران می‌نشیند
  • «ایساتیس» پرمخاطب‌ترین فیلم هنر و تجربه شد
  • سینما به روایت «آپاراتچی»
  • اعترافات تروریستی که برای یازده میلیون آدم می‌کشت!
  • «مست عشق» ، زمانی برای مستی سالن های سینما / روایت مولانا و شمس ، پدیده ای فراتر از اکران