Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس علیرغم اینکه صنعت پوشاک کشور یکی از صنایع اشتغال زا به شمار می رود اما همواره فعالان این بخش صنعتی با مشکلاتی مواجهند و این مشکلات ادامه حیات اقتصادی را برای آن ها با مشکل مواجه می کند. 

به عنوان مثال تا دو سال  پیش صنعت پوشاک کشور متاثر از واردات پوشاک قاچاق در حال نابودی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن زمان با اقداماتی از سوی وزارت صمت، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و اتحادیه بخشی از مشکلات ناشی از این مساله حل شد و با  فرهنگ سازی برای مصرف تولیدات داخلی این صنعت در حال توسعه و رونق بود. اما  هنوز مدت زیادی از این اوضاع رو به رشد نگذشته بود که در اواخر سال 98 با شیوع بیماری کرونا دوباره فعالیت اقتصادی فعالان این صنف دستخوش مشکلاتی شد و متعاقب آن مشکلات ناشی از افزایش قمیت ارز و کمبود مواد اولیه  دوباره  تا حدودی  صنعت گریبانگر مشکلات جدیدی شد. 

به گفته ابوالقاسم شیرازی رئیس اتحادیه تولید کنندگان و فروشندگان پوشاک تهران 3 هزار از 20 هزار نفر فعال در صنعت پوشاک دچار مشکلات شدید اقتصادی هستند و حتی قادر به تامین مایحتاج اولیه زندگی خود نیستند. 

لذا با توجه به اهمیت اشتغال زایی در این بخش اقتصادی گفت وگویی درباره وضعیت تولید، صادرات، و مشکلات فعالان اقتصادی این بخش صنعتی با ابوالقاسم شیرازی رئیس اتحادیه  تولید کنندگان و فروشندگان پوشاک تهران انجام شده که در ادامه می خوانید: 

* صادرات پوشاک مردانه و بچه گانه در سال جاری به صفر رسید

 فارس: مدتی پیش سخنگوی گمرک میزان صادرات پوشاک در 5 ماهه اول سال را 35 میلیون دلار اعلام کرد، آیا واقعا چنین گشایشی در صادرات پوشاک ایرانی بوجود آمده است و علیرغم مشکلاتی که صادرات کشور بر اثر شیوع کرونا با آن مواجه بوده است در بخش صادرات پوشاک از شرایط خوبی بهره مند بوده ایم؟

شیرازی: همانطور که اشاره کردید، شیوع بیماری کرونا در صادرات پوشاک تاثیرگذار بود و براساس اطلاعاتی که در اختیار دارم صادرات ما در بخش پوشاک مردانه و بچگانه صفر بوده است، اما ممکن است آمار صادراتی اعلام شده از سوی گمرک آمار کلی شامل صادرات جوراب، کلاه، شال و ... باشد ضمن اینکه ممکن است صادرات ماسک نیز در آمار صادراتی پوشاک گنجانده شده باشد و مجموع صادرات این اقلام به رقم اعلامی گمرک در خصوص صادرات پوشاک رسیده باشد اما در مجموع همانطور که بیان شد، وضعیت صادرات پوشاک در سال جاری اصلا خوب نبود.

*  صادرکنندگان به علت نوسانات نرخ ارز قادر به پاسخگویی به مشتریان خارجی خود نیستند

فارس: شما به صفر بودن میزان صادرات پوشاک در سال جاری اشاره کردید و علت آن را نیز شیوع ویروس کرونا و مشکلات ناشی از آن عنوان کردید، آیا تنها عامل اثرگذار بر این وضعیت مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا بوده یا عوامل دیگی نیز بر این مساله اثرگذار بوده است؟

شیرازی: با توجه به رکود حاکم بر بازار پوشاک، صادرات می تواند عامل رونق این بازار باشد اما متاسفانه عوامل مختلفی باعث شده تا صادرات پوشاک در سال جاری اصلا وضعیت خوبی نداشته باشد .

یکی از اصلی ترین مشکلات تولید کنندگان پوشاک کمبود مواد اولیه و نوسانات نرخ ارز است. به علت نوسانات نرخ ارز، صادرکنندگان قادر به سفارش گیری از مشتریان خارجی نیستند زیرا با افزایش دائم قیمت مواد اولیه نمی توانند به تعهدات خود در مقابل مشتریان عمل کنند، بنابراین از آنجا که تولید کنندگان و صادرکنندگان پوشاک نمی توانند به قراردادهای صادراتی خود بر اثر نوسانات نرخ ارز متعهد باشند اصلا وارد مقوله صادرات نمی شوند.

فارس: اشارهای به کمبود مواد اولیه داشتید، این کمبود ناشی از چیست؟ ممنوعیت های وارداتی، ثبت سفارش، یا عدم تخصیص ارز به واردات مواد اولیه مورد نیاز بخش صنعت پوشاک؟

شیرازی: تولید پوشاک وابسته به مواد اولیه وارداتی است در حالی که بر اساس سیاست بانک مرکزی اجازه واردات مواد اولیه مورد نیاز این بخش داده نمی شود، البته مشکل دیگر نیز آن است که مواد اولیه ثبت سفارش شده که به گمرکات وارد شده از سوی گمرک اجازه ترخیص نمی یابد و این امر به علت عدم تامین ارز مورد نیاز واردات این کالاها از سوی بانک مرکزی است.

فارس: با توجه به مسائل و مشکلاتی که ذکر شد از جمله کمبود مواد اولیه و عدم صادرات کالا به دلیل مشکلات ناشی از نوسانات نرخ ارز و همچنین شیوع ویروس کرونا، اکنون شرایط تولید چگونه است؟

شیرازی: به هر حال مشکلات تامین مواد اولیه و نوسانات نرخ ارز تاثیرات منفی بر بخش تولید پوشاک دارد اما از منظر کلی افق آینده بسیار خوبی را در صورت فراهم بودن برخی شرایط می توان برای تولید پوشاک متصور بود، زیرا در حال حاضر با وجود تمام مشکلات اگر تولید کنندگان پوشاک دارای سرمایه در گردش خوبی باشند می توانند از اوضاع تولید خوبی نیز برخوردار باشند.

فارس: در شرایطی که تولید کنندگان پوشاک با رکود حاکم بر بازار مواجهند چگونه می توانند اوضاع خوبی داشته باشند؟

شیرازی: از آنجا که همه تولید کنندگان در شرایط فعلی بازار امکان تولید ندارند و شرایط اقتصادی و مشکلات ناشی از تامین مواد اولیه بخشی از تولید کنندگان پوشاک را به حاشیه رانده است لذا این شرایط یعنی خروج بخشی از تولید کنندگان از گردونه تولید پوشاک، فضای فعالیت تجاری را برای سایر تولید کنندگانی که از سرمایه در گردش کافی برخوردارند مساعد و فراهم کرده است.

* تامین مواد اولیه مورد نیاز صنعت پوشاک از بازار غیر رسمی به علت کمبود

فارس: با توجه به مشکلات تامین مواد اولیه، این دسته از تولید کنندگان، مواد اولیه را چگونه تامین می کنند؟

شیرازی: بخشی از مواد اولیه تولید کنندگان پوشاک از بازار غیررسمی تامین می شود که البته با توجه به کمبود مواد اولیه و مشکلات ناشی از آن، این تولید کنندگان چاره ای به جز تامین مواد اولیه از بازارهای غیر رسمی را ندارند اما این کار نیز با سختی هایی برای آنها مواجه است زیرا به علت ممنوعیت استفاده از کالاهای قاچاق در صورت کشف کالای آنها توسط مامورین و بازرسین مشمول جرایم قانونی می شوند و لذا ممکن است دچار ضرر و زیان فراوانی شوند. 

این در حالی است که هدف تولید کنندگان از تامین مواد اولیه از بازار غیر رسمی که به ناچار یه سمت تامین مواد اولیه از این بازار روی می آوردند،  فقط ادامه فعالیت اقتصادی و جلوگیری از بیکار شدن کارگران است و با توجه به کمبود مواد اولیه تولید داخلی چاره ای جز این کار ندارند اما به هر حال این اقدام نیز برای آنها پرریسک و پرمخاطره است.

در مجموع موضوع سرمایه در گردش برای تولید کنندگان موضوعی جدی است زیرا با کاهش ارزش پول ملی قدرت سرمایه تولید کنندگان افت کرده و با گرانی حاکم بربازار اصلا امکان فعالیت اقتصادی ندارند.

سال گذشته اگر یک تولید کننده با 200 میلیون تومان سرمایه در گردش کار می کرد و با این پول برای چند کارگر اشتغال ایجاد کرده بود امسال ارزش آن 200 میلیون تومان یک چهارم قدرت خرید سال گذشته هم نیست. بنابراین ضروری است تا دولت از تولید کنندگان حمایت کند.

* تامین 30 درصد از نیاز مواد اولیه صنایع پوشاک توسط صنایع نساجی

بطور کلی تولید کنندگان صنعت پوشاک در شرایط فعلی اقتصاد با مشکلات بسیاری مواجهند و به علت کاهش ارزش پولی ملی، سرمایه کلی آنها ذوب شده و ارزش خود را از دست داده و لذا به شدت با مشکل تامین سرمایه در گردش مواجهند و همچنین با توجه به محدودیت واردات مواد اولیه و مشکلات ثبت سفارش و تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی با مشکل تامین مواد اولیه مواجهند.

این وضعیت در حالی است که صنعت پوشاک یک صنعت پراشتغال است و در مقایسه با سایر صنایع با کمترین هزینه و سرمایه می توان در این بخش اشتغال ایجاد کرد.

ضمن اینکه صنعت پوشاک، صنعتی ارز آور به شمار می رود و حتی در شرایط فعلی که قیمت ارز افزایش یافته و پیرو آن قیمت ارز و قیمت تمام شده افزایش یافته است اما باز هم قیمت پوشاک تولیدی ایران نسبت به بسیاری از جاهای دیگر ارزان تر است و لذا از قدرت رقابت پذیری در بازارهای جهانی برخوردار است.

اگرچه یکی از دلایل اعمال ممنوعیت های وارداتی مواد اولیه تولید پوشاک حمایت از صنایع نساجی است اما نکته حائز اهمیت آن است که صنایع نساجی فقط می توانند 30 درصد از مواد اولیه مورد نیاز صنایع پوشاک را تامین کنند.

* از بین رفتن صنعت پوشاک با حمایت مطلق از صنعت نساجی

لذا باید به این نکته توجه کرد که اگر صنایع نساجی نتوانند مواد اولیه مورد نیاز صنعت پوشاک را تامین کنند این صنعت از حرکت می ایستد و سیاستگذاری حمایتی از صنعت نساجی که با قطع واردات مواد اولیه انجام شده دقیقا نتیجه عکس می دهد  و با توقف صنعت پوشاک، چرخ صنایع نساجی نیز از حرکت می ایستد.

ذکر این نکته نیز ضروری است که با قطع واردات مواد اولیه، برای صنایع نساجی داخلی انحصار ایجاد میشود و تولید کنندگان این بخش بدون رقیب  و بدون ارتقای کیفیت می توانند کالای خود را با بالاترین قیمت به متقاضیان عرضه کنند.

اکنون نیز همین اتفاق افتاده است و با توجه به مشکلات واردات مواد اولیه، صنایع پوشاک باید حتما مواد اولیه مورد نیاز خود را از صنایع نساجی داخلی تامین کنند در حالی که صنایع نساجی توان پاسخگویی به تقاضای داخلی را ندارند و با انبوهی از سفارشات مواجه شده اند و در این شرایط این صنایع قبل از تولید متقاضی دریافت تمام وجه از خریدار هستند که با توجه به مشکلات نقدینگی واحدهای تولیدی پوشاک این امر نیز باعث بروز مشکلات جدیدی شده است.

در تهران حدود 20 هزار تولید کننده کوچک و متوسط پوشاک وجود دارد که اگر این واحدها فعال بمانند می  توانند با تقاضایی که برای مواد اولیه ایجاد می کنند موجب رونق صنعت نساجی شوند.

فارس: آیا  صنایع نساجی نیز برای تامین مواد اولیه با کمبود مواجهند؟

شیرازی: خیر، با توجه به سیاست های دولت، در حال حاضر نیازهای وارداتی این بخش تامین می شود و لذا مجوز واردات ملزومات تولید از جمله واردات نخ فقط به تولید کنندگان واحدهای نساجی داده می شود در حالی که بعضی از این واحدهای تولیدی ممکن است دچار تخلف شوند و به جای تبدیل نخ به پارچه آن را در بازار آزاد عرضه کنند.

در مجموع ایجاد انحصار، امکان بروز تخلف را افزایش می دهد بنابراین لازم است تا با آزاد گذاشتن واردات مواد اولیه صنایع پوشاک برای مدتی مشخص شرایطی فراهم شود تا چرخ صنعت پوشاک به حرکت درآید و سپس با حرکت چرخ های صنعت پوشاک، صنعت نساجی هم رونق بگیرد و کم کم با کاهش واردات مواد اولیه میزان تولید داخلی توسط صنایع نساجی افزایش یابد و به این ترتیب نیاز وارداتی به مواد اولیه کاهش یابد.

فارس: اقداماتی که در سال های اخیر برای جلوگیری از واردات پوشاک قاچاق انجام شد، نتیجه بخش بود؟

شیرازی: در سال 97 اقدامات خوبی برای مبارزه با واردات پوشاک قاچاق انجام شد و با فرهنگ سازی و کمک رسانه ها مردم با خرید پوشاک ایرانی از تولید داخلی حمایت کردند، حتی در سطح عرضه فروشندگان کالاهای خارجی مجبور به جمع آوری کالاهای خود شدند و به جای آن پوشاک تولید داخلی عرضه کردند.

اقدامات خوبی که در آن سال در راستای مبارزه پوشاک قاچاق و جمع آوری برندهای عرضه کننده پوشاک قاچاق انجام شد و این اقدامات باعث شد  تا تولید کنندگان زیادی به عرصه تولید باز گردند، با اقداماتی که در آن زمان از سوی وزارت صمت، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و اتحادیه پوشاک انجام شد در مجموع همه چیز رو به بهبود بود که متاسفانه با شیوع ویروس کرونا و مشکلات ارزی، صنعت پوشاک مجدد وارد شرایط نابسامان شد و در حال حاضر بخش تولید پوشاک در شرایط سخت اقتصادی با مشکلات ارزی، گرانی و کمبود مواد اولیه دست و پنجه نرم می کند و شیوع ویروس کرونا نیز مشکلات خاص خود را بر این بخش ایجاد کرده است. 

 البته با توجه به افزایش قیمت ارز تقاضا برای پوشاک خارجی نیز کم شده و لذا واردات غیرمجاز پوشاک قاچاق کاهش یافت است.

* افزایش 50 درصدی قیمت پوشاک داخلی 

در بخش پوشاک داخلی نیز با افزایش 40 تا 50 درصدی قیمت ها مواجه بوده ایم اما با این وجود این بخش نسبت به سایر بخش های تولیدی کمترین افزایش قیمت را داشته است و تولید کنندگان پوشاک با کمترین و نازل ترین قیمت، کالاهای خود را عرضه می کنند.

 این نکته نیز قابل ذکر است که تولید کنندگان پوشاک داخلی درحال حاضر با دپوی تولیدات مواجهند و بخشی از این مساله به علت رکود حاکم بر بازار است و بخشی نیز به علت شیوع ویروس کرونا در اواخر سال گذشته است که باعث شد تولیدات پوشاک شب عید بر روی دست تولید کنندگان بماند و تولید کنندگان شرایط فروش و عرضه کالا را در شب عید نیافتند لذا دپوی تولیدات سال گذشته تولید کنندگان پوشاک عامل دیگری برای از بین رفتن سرمایه تولید کنندگان شد.

* حمایت های مالی از تولید کنندگان به جامعه هدف نمی رسد

فارس: دولت در این شرایط چگونه باید از تولید کنندگان حمایت کند و چه توقعی از دولت و وزارت صمت وجود دارد؟

شیرازی: ما توقع بسته های حمایت مالی از دولت را نداریم، زیرا تجربه نشان داده است که حمایت های مالی معمولا به جامعه هدف نمی رسد، به عنوان نمونه در زمان دولت احمدی نژاد پرداخت وام های زود بازده به تولید کنندگان مصوب شد در آن زمان فرد پزشکی به اتحادیه مراجعه کرد و برای یک مغازه در شمال شهر تهران از اتحادیه درخواست جواز تولید را داشت بعدها که پیگیر قضیه شدیم متوجه شدیم این فرد با توجه به پشتیبانی هایی که از سوی برخی اشخاص دارد قصد دارد با بهره گیری از جواز تولید پوشاک 4 میلیارد تومان وام بانکی دریافت کند و برنامه ای نیز برای تولید ندارد. در مجموع این مسائل وجود دارد لذا معمولا حمایت های مالی دولت به جامعه هدف نمی رسد.

اما دولت با سایر حمایت ها از جمله حمایت های مالیاتی، بیمه ای، تامین به موقع مواد اولیه تولید، ثابت نگاه داشتن نرخ ارز باید از تولید کنندگان حمایت کند و زمینه صادرات کالا را در راستای حمایت از تولیدی داخل فراهم آورد.

در حال حاضر 3 هزار نفر از صنف 20 هزار نفری فعال در صنعت پوشاک در شرایط سخت اقتصادی قرار دارند و برای تامین مایحتاج اولیه زندگی گرفتارند.

در شرایط سخت اقتصادی که مشکلات ناشی از کرونا هم به آن اضافه شده دولت با افزایش 10 درصدی مالیات شرایط را بر تولید کنندگان سخت تر کرده است در حالی که اگرفقط در این زمینه به تولید کنندگان کمک می کرد و بخشودگی هایی را در نظر می گرفت، بخشی از مشکلات  مالی این صنف حل می شد.

در زمینه بیمه نیز هیچ قوانین حمایتی از تولید کنندگان وجود ندارد و براساس قوانین سال های گذشته تولید کنندگان تا 5 کارگر شامل کمک های دولت در پرداخت بخشی از حق بیمه میشوند و اگر تعداد کارگران یک واحد تولیدی افزایش یابد این معافیت نیز از بین می رود این در حالی است که با توجه به شرایط سخت اقتصادی و لزوم اشتغال زایی دولت باید با حمایت از تولید کنندگان زمینه جذب کارگر و اشتغال زایی را فراهم کند نه اینکه با افزایش تعداد کارگران حمایت اندک و ناچیز نیز از بین برود.

در مجموع در حال حاضر شرایط تولید پوشاک با توجه به مشکلات اقتصادی و کمبود مواد اولیه خوب نیست و متعاقب آن نیز از وضعیت صادراتی خوبی در این بخش برخوردار نیستم لذا دولت باید با برنامه ریزی دقیق زمینه تامین مواد اولیه مورد نیاز این بخش را فراهم کند و با حمایت های صادراتی زمینه توسعه و رونق صنعت پوشاک را فراهم کند. 

انتهای پیام/ 

منبع: فارس

کلیدواژه: پوشاک صادرات تولید مواد اولیه مورد نیاز تولید کنندگان پوشاک شرایط سخت اقتصادی واردات مواد اولیه توجه به مشکلات کمبود مواد اولیه تامین مواد اولیه تولید کنندگان مواد اولیه تولید شیوع ویروس کرونا صادرات پوشاک نوسانات نرخ ارز تولید کنندگان مشکلات ناشی سرمایه در گردش حمایت های مالی مواد اولیه صنایع نساجی صنایع پوشاک تولید داخلی تولید پوشاک پوشاک قاچاق سال جاری حال حاضر صنعت پوشاک صنعت نساجی سال گذشته حمایت ها انجام شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۹۷۸۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توانمندی صنعت قم برای تولید انواع کفش در نمایشگاه اکسپو به نمایش درآمد

اکبر ابدالی گفت: بخش تولید کفش ماشینی یکی از حوزه‌های موفق صنعت استان قم است که توانسته با ایجاد زنجیره‌ای پیوسته از ابتدا تا تولید نهایی محصول و حتی صادرات آن را به خوبی مدیریت کند.

 مدیرکل صنعت، معدن و تجارت قم افزود: بهره‌برداران این صنعت با استفاده از دانش و فناوری روز جهان، مشغول تولید انواع کفش‌های ماشینی و صندل هستند و توانسته‌اند علاوه بر بازار ایران در بازار‌های بین المللی نیز جایگاه ویژه‌ای به‌دست آورند.

او ادامه داد: ظرفیت‌های این صنعت در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ به نمایش درآمد تا هم یکی از قابلیت‌های صنعتی استان قم به بازدیدکنندگان معرفی شود و هم بستری برای جذب سرمایه گذاران علاقه‌مند به فعالیت در این بخش باشد.

کفش و صندل از مهمترین کالا‌های صادراتی قم به بازار‌های جهانی است و در طول سال‌های اخیر ارز آوری خوبی برای استان به همراه داشته است.

 گزارش جمع بندی صادرات انجام شده از گمرکات استان قم در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد، کفش و صندل در رتبه سوم کالا‌های صادراتی استان قرار دارد.

طی مدت یاد شده ۱۳ هزار و ۳۲۰ تُن انواع مختلف و متنوع کفش و صندل به ارزش ۲۳ میلیون و ۶۲۷ هزار و ۲۰۲ دلار از گمرکات استان قم به کشور‌های هدف صادر شده که این آمار نشان دهنده موفقیت فعالان صنعت کفش قم در حوزه تجارت است.

فعالان این صنعت تلاش دارند تا در سال‌جاری علاوه بر حفظ بازار‌های موجود، در بازار‌های جدیدی نیز برای عرضه محصولات تولیدی خود حضور داشته باشند و در همین رابطه برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شده‌است.

کفش ماشینی از جمله خوشه‌های صنعتی موفق در قم است و فعالان این حوزه با استفاده از ظرفیت‌های قابل توجه استان در صنعت کفش، محصولات تولیدی خود را به بازار‌های داخلی و بین‌المللی صادر می‌کنند.

حدود ۳۰۰ واحد تولیدی در صنعت کفش قم فعال است، همچنین این صنعت در استان حدود ۱۰ هزار شغل مستقیم و ۲۵ هزار شغل غیرمستقیم به وجود آورده‌است.

لازم به ذکر است ششمین دوره نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران اکسپو ۲۰۲۴ از روز هشتم اردیبهشت ماه در مجموعه نمایشگاه‌های بین‌المللی میلاد تهران آغاز و تا ۱۲ اردیبهشت‌ماه ادامه خواهد داشت.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • مشکل کمبود شکر حل شد؛ متقاضیان ثبت نام کنند
  • گرانی میوه ناشی از ضعف نظارتی دستگاه‌هاست
  • دومین نمایشگاه صنعت موسیقی برگزار می‌شود
  • مددجویان خراسان‌جنوبی هزار و ۳۶۲ متر مربع فرش به بازار عرضه کردند
  • کشف ۲۴ میلیارد پوشاک قاچاق در رودبار
  • توانمندی صنعت قم برای تولید انواع کفش در نمایشگاه اکسپو به نمایش درآمد
  • تعهد تولیدکنندگان داخل بر تامین ۴۰درصد مودم‌های پروژه فیبرنوری
  • تعهد تولیدکنندگان داخل بر تامین ۴۰ درصد مودم‌های فیبر نوری
  • دیدار فرمانده سپاه لرستان با جامعه کارگری
  • مشکلات و موانع تولیدکنندگان شهرک های صنعتی استان تهران بررسی شد