Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، طی چند ماه اخیر چالش‌هایی در تامین بازار نهاده‌های دامی بوجود آمده  که تلاش مسئولان برای ساماندهی بازار تاکنون بی نتیجه مانده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت کنجاله سویا در بازار آزاد ۵ برابر و ذرت ۲ تا ۳ برابر نرخ مصوب است که این امر در قیمت تمام شده تولید تاثیر بسزایی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از فعالان صنعت مرغداری بر این باورند که نرخ تمام شده هر کیلومرغ زنده با احتساب تامین ۵۰ درصد نهاده با نرخ مصوب،  ۱۷ هزار و ۷۰۰ تومان و مرغ گرم ۲۵ هزار تومان است که در صورت حذف ارز دولتی از واردات نهاده‌های دامی، قیمت مرغ گرم به بیش از ۴۰هزار تومان می‌رسد و با این وجود مرغ به کالای لوکس در سبد خانوار تبدیل می‌شود.

با وجود اذعان مسئولان پشتیبانی امور دام مبنی بر تامین ۵۰۰ هزار تن نهاده دامی در فصل پاییز، اما مرغداران در تامین ذرت و سویای مورد نیاز همچنان دچار مشکل هستند که اگر هر چه سریع‌تر تدابیری برای رفع این بحران اندیشیده نشود، صنعت مرغداری در ورطه نابودی قرار می‌گیرد.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم تا از آخرین جزئیات بازار نهاده‌های دامی و تاثیر آن در قیمت تمام شده مرغ به عنوان یکی از کالا‌های پروتئینی سبد خانوار با خبر شویم:

بازار نهاده‌های دامی همچنان بحرانی است

حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی  باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه بازار نهاده‌های دامی همچنان بحرانی است، اظهار کرد: هم اکنون قیمت هر کیلو کنجاله سویا از ۱۳ هزار تومان فراتر رفته است که با نرخ مصوب خود اختلاف چندبرابری دارد.

وی افزود: علی رغم اظهار نظر مسئولان پشتیبانی امور دام مبنی بر تسریع در بارگیری نهاده‌های دامی، اما تاکنون این امر محقق نشده است که انتظار می‌رود دستگاه‌های مسئول قیمت کنجاله سویا را منطقی کنند.

اسداله نژاد با اشاره به اینکه توزیع نهاده‌های دامی تنها توسط دولت صورت می‌گیرد، بیان کرد: با وجود تخصیص ارز دولتی به واردات نهاده‌های دامی، پیش بینی دقیقی راجع به وضعیت قیمت نداریم چرا که آینده بازار به تصمیمات دولت بستگی دارد.

نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی ادامه داد: بنابر آخرین مصوبه ستاد تنظیم بازار، قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده به شرط تامین صد درصدی نهاده‌های دامی ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان است، در حالیکه سویا و ذرت مورد نیاز ۱۰۰ درصد با نرخ مصوب تامین نشده است.

وی نرخ مصوب هر کیلو ذرت را یک هزار و ۵۰۰ تومان و کنجاله سویا را ۲ هزار و ۴۵۰ تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به افزایش ۳ برابری قیمت واکسن و دارو، نرخ تمام شده هر کیلو مرغ زنده با احتساب تامین صد درصدی نهاده ، ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان و قیمت مرغ گرم ۱۹ هزار و ۷۰۰ تومان است، در حالیکه هم اکنون مسئولان اذعان می‌کنند که تنها ۴۰ تا ۵۰ درصد نهاده‌ها با نرخ مصوب و مابقی از بازار آزاد تامین می‌شود که با این وجود قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده ۱۷ هزار و ۷۰۰ تومان و مرغ گرم ۲۵ هزار و ۶۰۰ تومان است.

به گفته وی، اگر دولت بخواهد ارز دولتی را از واردات نهاده دامی حذف کند، قیمت تمام شده هر کیلو مرع زنده ۲۹ هزار و ۶۳۰ تومان و مرغ گرم به بیش از ۴۰ هزار تومان می‌رسد.

این مقام مسئول  گفت: با توجه به آنکه مرغ یکی از کالا‌های حائز اهمیت در سبد خانوار محسوب می‌شود، از این رو نیاز است که دولت در این ارتباط با حساسیت تمام تصمیماتی را اتخاذ کند .

نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی ادامه داد: اگر دولت نسبت به حذف ارز دولتی نهاده‌های دامی یا هر تصمیم دیگری در این‌حوزه حساسیت نشان ندهد، بدون تردید تولید مرغ دچار چالش می‌شود که با این وجود مرغداران از چرخه تولید خارج شده و برای تامین نیاز کشور مجبور به واردات خواهیم شد یا مرغ به کالای لاکچری تبدیل می‌شود که سطح دسترسی مردم به آن کاهش می‌یابد.

چسبندگی قیمت‌ها به سمت بالا، عارضه‌ای برای اقتصاد کشور/بازار نهاده‌های دامی تعریفی ندارد

برومند چهار آیین کارشناس صنعت طیور در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی از کمبود نهاده دامی خبر داد و گفت: با وجود کمبود نهاده دامی و اختلاف چشمگیر قیمت ذرت و سویا در بازار آزاد نسبت به نرخ مصوب انتظار می‌رود که از ذخایر استراتژیک استفاده شود چرا که روز مبادا همین امروز است.

وی افزود: مسئولان ذی ربط، تصمیمات اساسی در خصوص استفاده از ذخایر استراتژیک نهاده‌های دامی باید اتخاذ کنند تا با کمبود شدید گوشت مرغ در کشور روبرو نشویم.

چهارآیین قیمت کنونی هر کیلو سویا در بازار آزاد را ۱۲ هزار تومان و ذرت را ۳ هزار و ۶۰۰ تا ۳ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: نرخ هر کیلو کنجاله سویا نسبت به قیمت مصوب حدود ۵ برابر و ذرت ۲.۳ تا ۲.۵ برابر اختلاف دارد.

عضو هیئت مدیره سابق کانون سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: علی رغم توزیع نهاده با نرخ مصوب از سوی پشتیبانی امور دام، اما متاسفانه چسبندگی قیمت‌ها به سمت بالا عارضه‌ای است که در اقتصاد کشور نهادینه شده است چرا که هم اکنون التهاب در بازار ذرت و کنجاله وجود دارد.

وی از کمبود شدید کنجاله سویا در بازار خبر داد و گفت: وضعیت فعلی ذرت نسبت به کنجاله سویا تا حدودی بهبود یافته است، اما بازار سویا همچنان تعریفی ندارد.

این کارشناس صنعت طیور با انتقاد از مداخله دولت در امر تولید گفت: بنابر بند ب ماده ۴ قانون برنامه ششم، دولت حق دخالت در امور فعالان اقتصادی را ندارد و نگاه دولت به تولید و خلق ثروت باید ارزشی باشد چرا که مداخله‌های نابه جا دولت موجب شد بسیاری از تولید کنندگان عطای تولید را به لقایش ببخشند. به عنوان مثال از اسفند ۹۸ تا خرداد امسال، مرغداران به سبب دخالت کارگروه تنظیم بازار در امر جوجه ریزی بیش از ۳ هزار میلیارد تومان متضرر شدند که در نهایت همین امر موجب شد بسیاری از مرغداران توان تولید را از دست بدهند.

وی قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده با احتساب تامین ۴۰ درصد نهاده با نرخ مصوب و ۶۰ درصد بازار آزاد را ۱۶ تا ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: این درحالی است که در شرایط فعلی حداکثر هر کیلو مرغ با نرخ ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان از مرغدار خریده می‌شود.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: نهاده های دامی صنعت طیور قیمت مرغ قیمت تمام شده هر کیلو بازار نهاده های دامی هزار و ۵۰۰ تومان مرغداران گوشتی سویا در بازار کنجاله سویا نرخ مصوب نهاده دامی هزار تومان بازار آزاد ارز دولتی مرغ گرم ۳ هزار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۰۵۹۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه حل مشکل لاستیک/واردات یا توجه به تولید؟

 علی متقیان، مدیر مسئول تایر نیوز در یادداشتی نوشت: مدتی است بازار لاستیک اتومبیل با تلاطم مواجه شده، قیمت ها سر به فلک کشیده، تامین نیاز ضروری حرکت و چرخش اقتصادی و رفاهی مردم رو به نابسامانی گذاشته است. هر روز قیمتی بر این عنصر سیاه مورد نیاز حمل و نقل گذاشته می شود و بازارش را از رنگش، سیاه تر کرده است.

هر چند سیاهی رنگ لاستیک، نشان از سلامت و قدرت و هیبت آن دارد، اما سیاهی بازارش، نشان از بی تدبیری، بی توجهی و ناشی از عدم درک صحیح  دست اندرکاران  امر از این صنعت و بازار آن دارد؛ بازاری که به صورت طبیعی پیش می رفت و مصرف کننده و تولیدکننده توازن برقرار کرده بودند و واردکنندگان رسمی و قاچاق هم در این توازن مصرف و تولید، جای خود را باز کرده و در نهایت، همراهی هر دو، کمبود مختصر را جبران می کرد، ضمن اینکه تامین کنندگان ارز، هوای  کارخانه های لاستیک سازی را برای افزایش تولید داشتند و کارخانه ها هم، هوای بازار و ارز و صادرات را.

کار به روال طبیعی پیش می رفت و نارضایتی در این صنعت، اگر بود، غم ده بود. مشکلی بود که تمامی صنایع و حتی مصرف کنندگان تولید صنعت با آن مواجه بودند و به قول معروف غم ده، شادی بود.

یکی از دلایل برهم خوردن بازار، حذف ارز کارخانه های تایر است و دست اندرکاران، به بهانه کمبود ارز و مشکلات جاری تحریم و هزار دلایل دیگری که برای خودشان شاید موجه می نمود، از پرداخت ارز لازم به تولیدکنندگان لاستیک امتناع کردند و کارخانه ها به دلیل نبود ارز، با مشکل تولید و کم شدن آمار عرضه تایر، مواجه شدند، این کمبود ارز و عدم تخصیص آن یک ماه و دو ماه نبود که کارخانه ها، از جیب بخورند و آنچه دارند مصرف کنند، بلکه بیش از ۶ ماه  به طول انجامید و ارز کارخانه های تایرسازی تامین نشد.

جالب است که به این نکته توجه شود، سهم واردات مواد اولیه در صنعت تایر به حدود سی درصد می رسد و خوشبختانه برای بقیه مواد مورد نیاز  صنعت تایر، خودکفا شده ایم و دلیل اینکه برای بقیه به واردات متکی هستیم، نه این است که متخصصان و صنعتگران حوزه لاستیک سازی، از ساخت آن ناتوان باشند، گویا تهیه آن برای کارخانجات قابل دسترس است، اما خسارتی که این مواد اولیه که از واردات تامین می شود، به محیط زیست می رسد و عواقب ناشی از این خسارت، به حدی است که هر انسانی که توان فکر کردن و رعایت حال عموم مردم و محیط زیست جامعه را دارد، از تولید این بخش از مواد اولیه چشم پوشی کرده و به سمت واردات رفته است تا سلامت جامعه را تضمین کند و حفظ محیط زیست را که به مراتب مقدم تر است، در نظر داشته باشد؛ بنابراین تصمیم بر این شده که از هزینه ارزی که می توان از طریق صادرات هم آن را تامین کرد، استفاده شود.

به هرحال متاسفانه عدم تخصیص ارز، بیش از ۶ ماه، کارخانجات تولید لاستیک را با محدویت تولید مواجه کرد و کمبود تایر در بازار و سوء استفاده محتکران و گران‌فروشان را به دنبال داشته است.

اما به مرور به دلیل سیاستگذاری های ناموزون و نامناسب، بازار ملتهب شد و آماده هرگونه سوء استفاده گردید. وقتی خبرهای کمبود و گرانی و بازار سیاه تایر به گوش دولتمردان رسید، به جای جستجو و بررسی عواملی که این مشکل برای جامعه به بار آورده و هر گونه تلاش برای رفع مشکل پیش آمده، چاره کار را باز شدن دروازه های واردات دیدند و مجوز دادند وارد کنندگان تا می توانند تایر وارد کنند تا بازار به وضع عادی برگردد، وارد کنندگان که مجوز واردات دریافت کردند و بالتبع شروع به واردات.

جالب است بر اساس آمار اعلامی، میزان ارزی که تا کنون در این چند ماه اخیر، صرف خرید تایر از خارج از کشور شده، به میزان ارز مورد نیاز  تاسیس چندین کارخانه تایرسازی جدید و مدرن بود که متاسفانه در این تصمیم های لحظه ای که با آن مواجه هستیم،.

تصمیمی که هم ارز کشور بی‌حساب خارج شد، هم بازار تایر هم چنان ملتهب باقی ماند، هم کارخانجات تایرسازی بامشکلات قبلی خود دست و پنجه نرم می کنند و هم دولت نتوانست با دور زدن کارخانه های تولید تایر، رضایت مصرف کنندگان را بدست آورد، به تعبیر مثال معروف، هم پیاز خوردیم، هم چوب و هم ارزها را پرداخت کردیم.

این مختصر، گوشه چشمی است به دلایل پدید آمدن بازار سیاه لاستیک سیاه.

کاش مسئولان امر، سازمان بازرسی و نهادهای نظارتی در سالی که جهش تولید با حمایت مردم نامگذاری شده است، کمی به سابقه و عوامل و دلایل پیدا شدن بازار سیاه لاستیک می پرداختند و گزارش دقیق و کارشناسانه تهیه می کردند که چطور حمایت مردمی را رها کرده و به واردات پناه برده اند.

در صورتی که گزارش دقیق و مستند تهیه شود، خطاها و مقصران احتمالی را به مردم و به مقامات رسمی کشور گزارش داده، اطلاع دهند، تا در صورت انجام  کوتاهی توسط عوامل مربوط، دست اندرکاران به وجود آمدن وضع موجود را سیاست کنند.

به امید آن روز به یاری خداوند در یادداشت های بعدی به نرخ گذاری دستوری و آثار آن در بازار لاستیک می پردازیم.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: وزیر صمت: حل مشکل تامین لاستیک به زودی چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟ لاستیک تیوبلس چیست؟ مزایا، معایب و هر آنچه باید دانست

دیگر خبرها

  • بازار سیب‌زمینی، پیاز و گوجه‌فرنگی تامین است
  • توزیع بیش از ۴۳ هزار تن انواع کود در استان قزوین
  • هدفگذاری صادرات ۱۵۰ هزار تن تخم مرغ در سال ۱۴۰۳
  • چرا بورس درجا می‌زند؟!
  • نیاز مناطق سیل‌زده بلوچستان به ماشین‌آلات سنگین
  • چرا «بحران وارفارین» دست از سر بیماران قلبی بر نمی‌دارد؟
  • هیچ یک از قطعات راه آهن استان نباید معطل بماند
  • راه حل مشکل لاستیک/واردات یا توجه به تولید؟
  • رفع آسیب‌های زیرساختی به روستاهای دهلران در دستور کار
  • تورم و گرانی مسکن زنگ خطر بحران را به صدا درآورد؛ 3 تصویر از افزایش قیمت مسکن