Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-04-28@03:58:16 GMT

میرحسین موسوی در دهه شصت

تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۱۱۴۹۸

میرحسین موسوی در دهه شصت

رویداد۲۴ تصویر ثبت شده در سال ۱۳۶۷ که میرحسین موسوی را در مراسم کلنگ‌زنی کارخانه قند ایلام نشان می‌دهد. کارخانه قند ایلان هماکنون یکی از بزرگترین واحدهای تولید قند در کشور است.

میرحسین موسوی به نخست وزیر جنگ معروف بود و دولتش را دولت کوپنی می‌نامیدند. لقب کوپنی برای تخفیف و تقلیل اقتصاد دهه شصت به کار می‌رود، اما سوای این طعنه‌ها به نظر می‌رسد کوپنی کردن اقتصاد در دوران جنگ هشت ساله تنها راه اداره کشور بود و اگر اقتصاد دولتی دهه شصت به صورت بازارآزاد اداره می‌شد چیزی کمتر از فاجعه در انتظار مردم ایران نبود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وقوع جنگ در سال ۱۳۵۹ برای اقتصاد ایران فاجعه‌‎آمیز بود. انقلاب ۱۳۵۷ باعث خروج سرمایه‌ها از کشور شده بود و اقتصاد بازار آزاد زمان پهلوی به اقتصاد دولتی تبدیل شده بود. ماجرای گروگان‌گیری در سفارت آمریکا نیز تحریم‌هایی برای ایرانیان در پی داشت که تا آن زمان بی‌سابقه بود.

در چنین شرایطی جنگ فاجعه‌ای تمام‌عیار بود و اصرار ایرانیان برای ادامه آن در سال‌های بعد فاجعه را عمیق‌تر می‌کرد. در سال‌های ۵۸ و اوایل سال ۵۹ وضعیت پولی و ارزی کشور رو به بهبودی می‌رفت که با وقوع جنگ دوباره آشفته شد و کسری بودجه حدود ۵ میلیارد دلاری برای دولت پیش آمد و در نتیجه این وقایع اقتصاد ایران ۲۰ درصد کوچکتر شد. در این اوضاع میرحسین موسوی رییس دولت ایران شد و تحت تاثیر عدالت‌طلبی و شعار‌های برابری‌طلبانه انقلاب، سیاست‌های سوسیالیستی را برای نخستین بار در تاریخ ایران به اجرا گذاشت؛ اقدامی که البته با مخالفت‌های بسیار مواجه شد.

بیشتر بخوانید: مراسم بدرقه آیت الله خامنه‌ای توسط میرحسین موسوی

به گزارش رویداد۲۴ میرحسین موسوی خود در این باره می‌گوید: «اواخر سال ۶۰ بود که به ذهنم رسید یک جدول توزیع ارز ایجاد کنیم، این تصمیم در واقع مقدمه تشکیل کمیته تخصیص ارز بود که منجر به ضابطه‌مند شدن و کنترل فراز و نشیب‌های ایجاد شده در درآمد ارزی دولت شد. البته از سوی دستگا‌های مختلف چه داخل دولت و چه خارج دولت فشار‌ها و اعتراضات زیادی درخصوص این جداول به دولت وارد می‌شد، اما ما درباره نوع تصمیم‌گیر‌های بدون منطق در این باره احساس خطر می‌کردیم. واقعا اگر در سامان دادن منطق مدیریتی توزیع ارز در کشور کمبود می‌داشتیم و از اهمیت این موضوع غفلت می‌کردیم، خسارت‌های زیادی به کشور وارد می‌شد، این مساله به اندازه‌ای پراهمیت بود که به نظر می‌آمد غفلت از آن به بهای شکست جنگ تمام شود. برخی از مصارف ارزی اهمیت راهبردی ویژه‌ای برای کشور داشت. برای نمونه اصلا امکان نداشت از تامین بنزین هواپیما یا برخی از کالا‌های اساسی مردم همچون گندم صرف نظر کرد.»

تخصیص ارز و تنظیم بودجه به نفع طبقات محروم، توزیع کوپن برای کالا‌های اساسی و افزایش قیمت نفت در سال‌های ۱۳۶۴ باعث ثبات اقتصاد ایران شد و کشور را از خطر قحطی و فروپاشی نجات داد. در نتیجه این اقدامات ایران کمترین نرخ نورم را در سال‌های پس از انقلاب تجربه کرد.

تورم چهار و شش دهم درصد و رشد مثبت اقتصادی در سال‌های ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۷ را می‌توان موفقیت اقتصاد دولتی در ایران پس از انقلاب دانست که آثار اجتماعی فراوانی نیز داشت. کم بودن شکاف طبقاتی و یکسان بودن وضع معیشتی مردم باعث می‌شد سختی‌های جنگ و فضای بسته اجتماعی و سیاسی را قابل تحمل می‌کرد و همبستگی اجتماعی در نتیجه این اوضاع و احوال افزایش پیدا کرده بود. اما پس از جنگ هشت ساله و با روی کار آمدن دولت هاشمی رفسنجانی خصوصی‌سازی در سطحی گستره آغاز شد و ایران دوباره به سوی اقتصاد بازار آزاد حرکت کرد و در نتیجه آن نابرابری و شکاف طبقاتی افزایش یافت؛ اقدامی که در تضاد با شعار‌های اصلی انقلاب ۵۷ قرار داشت.

لینک کوتاه: کپی در کلیپ بورد کپی لینک خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 میرحسین موسوی تصاویر تاریخی تصاویر تاریخی میرحسین موسوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۱۱۴۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی مرتضی افقه از تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار ارز/ منتظر این تغییر باشید

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،مرتضی افقه، استاد دانشگاه و اقتصاد دان گفت :به‌طور کلی دولت در حوزه اقتصادی از ابتدا ضعیف بوده و حالا هم ضعیف است و تیم اقتصادی دولت تیم قدرتمندی نیست؛ چه مدیران بانک مرکزی و چه مدیران وزارت اقتصاد، اما به هر حال دولت اکنون که می‌گوید فروش نفت خوبی داریم، یعنی ارز هم در اختیار دارد و می‌تواند مدیریت کند اما در حوزه عرضه ارز با احتیاط رفتار می‌کند و در عرصه تقاضا هم قادر به مدیریت نیست.

هم‌میهن نوشت: این استاد دانشگاه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه این سخن از سوی وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی که نرخ ارز بازاد آزاد را قبول نداریم، چقدر علمی است؟ بیان کرد: «من واقعاً نمی‌فهمم این چه حرفی است که دو مسئول عالی‌رتبه اقتصادی کشور یعنی وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی می‌زنند. واقعاً قابل فهم نیست زیرا هیچ مبنای علمی و تخصصی‌ ندارد. در بسیاری از اقلام‌ها ارز آزاد برای واردات استفاده می‌شود؛ یعنی خود دولت بهتر از هر کسی می‌داند کشور فقط محدود به همان اقلامی نیست که ارز دولتی دریافت می‌کنند و بسیاری از کالاها با ارز غیررسمی خریداری می‌شوند حتی بعضی از اقلام اساسی. حتی می‌شود گفت ۸۰درصد از واردات ما با ارز آزاد است و من می‌گویم این حرف اگر نگوییم بچه‌گانه است اما حتماً غیرعلمی است.


۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900070

دیگر خبرها

  • دولتی‌ها به جای رقابت، نظارت کنند
  • پیش‌بینی مرتضی افقه از تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار ارز/ منتظر این تغییر باشید
  • کاهش نرخ بیکاری در دولت سیزدهم کاهش چشمگیر داشته است
  • دولت نباید اقتصاد کشور را به موضوع ارز گره بزند
  • رئیسی: مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد/ هر چه به نفع مردم و اقتصاد کشور باشد را انجام می‌دهیم حتی اگر عده‌ای مخالفت کنند
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند
  • موسوی: سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا راهبردی بود
  • ووشوکار پرافتخار ایران طلایی شد/موسوی بر سکوی قهرمانی ایستاد
  • ‌اقتصاد کشور را نباید دولتی مدیریت کرد