Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@23:24:58 GMT

۳ عامل تردید سهامداران در بورس

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۲۰۴۳۹

۳ عامل تردید سهامداران در بورس

به گزارش همشهری آنلاین، با وجود رشد پرقدرت بورس در طول ۴روز، دیروز دوباره ورق برگشت و شاخص کل بورس تهران دست‌کم با یک درصد افت به‌کار خود پایان داد. با این حال ارزش معاملات بورس ظرف دو روزگذشته روند رو به رشدی داشته است. به‌نظر می‌رسد سهامداران تحت‌تأثیر ابهام در سه عامل بنیادی، با تردید برای سرمایه‌گذاری در بورس مواجه شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش همشهری، رشد۳.۶درصدی بورس در روز یکشنبه امیدواری‌ها برای تداوم روند صعودی در بورس را افزایش داده بود اما دیروز دوباره شاخص کل بورس نزول کرد و نوار رشد ۴روزه بورس قطع شد. ریشه این فراز و فرودها در بورس چیست؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد سه عامل کلیدی به تردید سهامداران در بورس منجر شده و در نتیجه اغلب سرمایه‌گذاران در مقایسه با نیمه نخست سال با احتیاط بیشتری در بورس سرمایه‌گذاری می‌کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد نزدیک بودن به زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در آبان ماه، نا مشخص بودن آینده قیمت دلار و ریسک سیاستگذاری‌های اقتصادی منجر به تردید سهامداران شده است.

انتخابات آمریکا

این روزها بحث انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در بازار سهام تهران داغ است. به‌ویژه آنکه سیاست‌های نامزدهای دو حزب جمهوریخواه و دمکرات در برابر ایران در کوتاه‌مدت با هم تفاوت‌های معنا داری دارد. به زعم تحلیلگران انتخابات دونالد ترامپ منجر به افزایش فشار تحریم‌ها علیه ایران و رشد قیمت دلار می‌شود اما این باور وجود دارد که انتخاب جو بایدن نامزد دمکرات دست‌کم در کوتاه‌مدت قیمت ارز را کاهش خواهد داد و این دو رویداد اثرات متفاوتی بر بازارسهام دارد. به بیان دیگر چنانچه دونالد ترامپ دوباره به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا انتخاب شود احتمالا شاخص‌های بورس تحت‌تأثیر رشد قیمت دلار رشد خواهند کرد اما انتخاب جو بایدن نمی‌تواند محرکی برای رشد شاخص‌های بورس باشد.

بهزاد احمدی نسب کارشناس بازارسرمایه در این‌باره گفت: یکی از بحث‌هایی که اکنون وجود دارد، پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکاست، با توجه به برنامه‌های بایدن مبنی بر صلح با ایران و کاهش تنش‌های موجود، انتظار برخی از فعالان بازار کاهش قیمت دلار است. با این حال پیش‌بینی آینده بسیار دشوار است.

یک کارشناس دیگر بازار سرمایه دراین باره به همشهری گفت:انتخاب هر کدام از نامزدهای ریاست‌جمهوری تأثیر متفاوتی خواهد داشت. با توجه به دیدگاه‌های تندی که ترامپ نسبت به جامعه جهانی دارد انتخاب او به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا می‌تواند دوباره به رشد قیمت دلار منجر شود که می‌تواند با یک فاصله زمانی زمینه صعود شاخص بورس را فراهم کند. معتقدم بازار از آبان تا آذرماه دوباره شرایط خود را با وضعیت جدید ارزیابی خواهد کرد و به این فکر خواهد کرد سیاست جدید ترامپ چه خواهد بود در نتیجه تا آبان‌ماه خیلی اتفاق مهمی در بازار نخواهد افتاد اما اگر ترامپ انتخاب شود متأسفانه می‌تواندبه رشد قیمت دلار منجر شود و این موضوع بعد از آبان‌ماه با یک فاصله زمانی بر بازار سهام اثر خواهد گذاشت.

عظیم ثابت گفت: اگر جو بایدن به‌عنوان نقطه مقابل دونالد ترامپ انتخاب شود بازار سهام وارد یک فاز دفاعی خواهد شد چون او قول‌هایی داده است که دوباره به برجام بازمی‌گردد که می‌تواند به کاهش قیمت دلار منجر شود و کاهش قیمت دلار می‌تواند اثر منفی بر بازار سهام داشته باشد.

او افزود: از سوی دیگر در بلندمدت با انتخاب بایدن چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در ایران مساعد خواهد شد و اگرچه بورس در ابتدا ممکن است تحت‌تأثیر نزول قیمت دلار با کاهش مواجه شود اما در بلندمدت به‌دلیل مثبت شدن چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در ایران بازار سهام وضعیت مناسبی پیدا خواهد کرد و در بلندمدت به نفع بازار سهام خواهد بود.

قیمت دلار

دومین عامل پر قدرتی که این روزها نقش تعیین کننده‌ای بر شاخص بورس دارد قیمت دلار است. به باور کارشناسان رشد قیمت دلار سوخت پرقدرتی برای رشد شاخص‌هاست. اما چرا این روزها با وجود افزایش قیمت دلار شاخص بورس رشد نمی‌کند و همچنان تردید دارد؟ تحلیلگران بر این باورند که هیچ‌کس نمی‌داند قیمت دلار به‌طور دقیق تا چه میزان رشد خواهدکرد زیرا قیمت دلار در شرایطی که درآمدهای ارزی کاهش یافته؛ به شرایط سیاسی، حذف تحریم‌ها و گشایش سیاسی در روابط خارجی ایران وابستگی زیادی پیدا کرده است. از سوی دیگر محاسبات نشان می‌دهد بازار سهام از قبل قیمت دلار ۲۵تا ۳۰هزار تومانی را در محاسبات خود لحاظ و اصطلاحا پیش‌خور کرده است.

برخی کارشناسان حتی بر این باورند که فعلا فعالان بازار سرمایه اعتقادی به رشد قیمت دلار فراتر از نرخ‌های کنونی یعنی ۳۰هزار تومان ندارند در نتیجه واکنش چندانی به افزایش قیمت دلار نشان نمی‌دهند. علیرضا تاج‌بر عضو هیأت مدیره کارگزاری اقتصاد بیدار در این‌باره معتقد است:بورس نشان داده به دلار ٣٠ هزار تومانی اعتقاد ندارد، چون ارزش‌گذاری سهام شرکت‌ها هیچ‌کدام براساس چنین رقمی نبوده و در نهایت با نرخ ٢٢ تا ٢٥ هزار تومان این کار انجام شده است.

به گفته او نوسان قیمت دلار قابل پیش‌بینی نیست زیرا تا حد زیادی و به‌صورت روانی به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا مرتبط است. فردین آقابزرگی یک کارشناس دیگر بازار سرمایه هم بر این باور است که هم‌اکنون اصلی‌ترین متغییری که بر روند بازار سرمایه اثر دارد قیمت ارز است. این موضوع بازار را با هیجان‌های غیرقابل پیش‌بینی مواجه کرده است.

حسین مقدم یک کارشناس دیگر در این‌باره گفت: چالش پیش روی بازار به نرخ‌گذاری ارز بستگی دارد و عملا روند قیمت ارز  غیرقابل پیش‌بینی شده است.

سیاست‌های دولت

صرف‌نظر از برگزاری انتخابات آمریکا در آبان‌ماه و نا مشخص بودن روند صعودی قیمت دلاربه باور تحلیلگران یکی دیگر از عواملی که سایه تردید را برفراز بازار سرمایه بیشتر کرده و به افزایش ریسک‌های بازار منجر شده نامشخص بودن سیاست‌های کلان اقتصادی از سوی سیاست گذاران است.

آن طور که دولت اعلام کرده سیاست‌های پولی سال آینده انقباضی و سیاست‌های مالی انبساطی خواهد بود. یعنی دولت در تلاش است تا تورم را مهار کند با این حال با وجود افزایش کسری بودجه تحت‌تأثیر تحریم‌ها، مشخص نیست دولت قادر به اجرای دقیق این سیاست‌ها باشد. در عین حال برخی خبرهای غیررسمی نشان می‌دهد بانک مرکزی در تلاش است در امتداد سیاست‌های انقباضی نرخ سود بانکی را افزایش دهد. این موضوع می‌تواند اثرات عمیقی بر معاملات بورس داشته باشد و منجر به کاهش شاخص‌ها شود. با این حال هنوز درباره تغییرات نرخ بهره صحبتی نشده و بازار در این‌باره با ابهام بزرگی مواجه است.

به زعم تحلیلگران این ابهام در سیاست‌های کلان اقتصادی بازار سهام را در حالت بلاتکلیفی قرار داده و به افزایش تردید سهامداران منجر شده است. جلال روحی یک کارشناس بازار سرمایه درباره تأثیر قانونگذاری بر بازار سهام گفت: بازار سهام با سازوکار خاصی همراه است و باید طبق آن در حرکت باشد. هرچه قوانین خلق الساعه‌به بازار وارد شود، شاهد تأثیر منفی آن خواهیم بود. این موضوع باعث خروج از حالت تعادل می‌شود. افرادی که وارد بورس می‌شوند بازار را بر مبنای استراتژی و شرایط حال بررسی و اقدام به سرمایه‌گذاری در این بازار می‌کنند. هرگونه تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری در بازار بر روند معاملات تأثیرگذار خواهد بود و باعث ورود شوک می‌شود.

سعید قاسملو یک کارشناس دیگر بازار سرمایه هم درباره اثر سیاست‌های کلان بر بازارسهام گفت: همه نهادهایی که در بخش عملیات نظارت و اجرا در بازار سرمایه فعال هستند، اعم از سازمان بورس و اوراق بهادار و بورس تهران و سپرده‌گذاری مرکزی هر آنچه در توان دارند، انجام می‌دهند. اما آنچه مانع از اثرگذاری لازم این تلاش‌ها می‌شود، سیاست‌های نهادهای بالادستی است که باعث می‌شود، کارکردهای بازار سرمایه به سرانجام نرسد.

► تداوم رشد ارزش معاملات خرد با وجود نزول شاخص

دیروز شاخص کل بورس تهران ۱۷هزارو ۵۶۰واحد کاهش یافت و به یک میلیون و۵۷۹ هزار واحد رسید. با وجود نزول ۱.۱درصدی شاخص کل، ارزش کل معاملات بازار سهام با۱۲درصد رشد به ۲۱هزارو ۸۶۷میلیارد تومان رسید. این در حالی است که در دوماه گذشته ارزش کل معاملات روزانه بازار سهام در محدوده ۱۰هزار میلیارد تومان بود. اما از روز یکشنبه ارزش کل معاملات بازار سهام با رشد محسوسی مواجه شده و ظرف روزهای یکشنبه و دوشنبه دوباره به سطح ۲۰هزار میلیارد تومان بازگشته است. با وجود رشد ارزش معاملات اما سهامداران حقیقی دیروز ۱۴۰۰میلیارد تومان پول از بازار خارج کردند که نشانه‌ای مثبت در بازار سهام تلقی نمی‌شود.

کد خبر 556871 برچسب‌ها همشهری روزنامه بورس تهران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: همشهری روزنامه بورس تهران انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سرمایه گذاری یک کارشناس دیگر رشد قیمت دلار بازار سرمایه نشان می دهد بازار سهام بورس تهران تحت تأثیر جو بایدن سیاست ها پیش بینی بر بازار آبان ماه شاخص ها شاخص کل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۲۰۴۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیاز تولیدکنندگان به حمایت های عملی

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، معطوف به خبر منتشره به نقل از معاون صنایع عمومی وزارت صمت مبنی بر مهندسی سود تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در بورس کالا، به رغم کاهش عرضه، توضیحات ذیل در راستای شفاف سازی اذهان عمومی در خصوص مشکلات کنونی صنایع پایین دستی، قابل ذکر است؛

در حال حاضر عمده مواد اولیه برخی از صنایع پایین دستی از بورس کالا و از تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی تامین می گردد و مطابق دستورالعمل تنظیم بازار محصولات پتروشیمی مصوب ستاد تنظیم بازار، نحوه تعیین قیمت پایه محصولات پتروشیمی جهت عرضه در بورس کالا که بصورت هفتگی توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی محاسبه و اعلام می گردد، می بایست مبتنی بر ۹۵ درصد قیمت فوب با تسعیر نرخ ارز تالار دوم یا نیمایی انجام پذیرد و حتی در مواردی نیز قیمت پایه محاسبه شده بر اساس قیمت محصولات صادراتی شرکت های پتروشیمی قابل اصلاح و بازنگری خواهد بود، به عبارتی تولیدکنندگان صنایع پایین دستی، مواد اولیه مورد نیاز خود را برای تولید کالای نهایی، جهت عرضه در بازار داخل، به قیمت جهانی و یا صادراتی تهیه می نمایند و به تبع آن تغییرات قیمت های جهانی و یا حتی ارز نیمایی نیز بصورت مستقیم بر قیمت محصولات پتروشیمی محور که همگی تولید داخل هستند، تاثیر گذار بوده و نهایتاً اثرات این سیاست صرفاً متوجه مردم است.

مضافاً اینکه به دلیل عدم تناسب میزان عرضه و تقاضای محصولات پتروشیمی در بورس کالا، بعضاً با ایجاد رقابت، قیمت ها در بورس حتی بالاتر از قیمت های جهانی در برخی محصولات عرضه می گردد که نتیجه ان، افزایش بهای تمام شده محصولات تولیدی صنایع پایین دستی، رشد قیمت ها در بازار و زیان مصرف کنندگان داخلی می باشد. علت عدم تناسب میزان عرضه و تقاضا در بورس، صرفاً، عملکرد وزارت صمت و بویژه معاونت صنایع عمومی است.

صدور پروانه های بهره برداری جدید بدون انجام بررسی های کارشناسی شاخص هایی از جمله نیاز کشور، وضعیت انحصار یا رقابت در بازار هر کالا و عدم توجه به پتانسیل های تولید مواد اولیه مورد نیاز آنها از سوی واحدهای پتروشیمی در بورس کالا به موازات وجود سهمیه مواد غیر واقعی برخی صنایع پایین دستی و عدم تناسب آن با میزان تولید واقعی انها به دلیل عدم انجام ظرفیت سنجی میزان تولیداظهاری از سوی تولیدکنندگان صنایع پایین دستی، از جمله دلایل افزایش تقاضا در بورس کالا محسوب می شوند. ضمن آنکه به دلیل تعیین نرخ ارز نیمایی برای قیمت گذاری محصولات پتروشیمی و تفاوت قابل توجه آن با ارز بازار ازاد، صرفه اقتصادی صادرات برخی محصولات بویژه محصولات نیمه خام افزایش یافته که این تقاضای صادراتی نیز موجب افزایش میزان تقاضا در بورس کالا شده که با وجود تذکر کارشناسان به ضرورت تفکیک تقاضای صادراتی و نیاز داخلی به محصولات پتروشیمی در بورس، به دلایل نامعلومی این امر تاکنون محقق نگردیده است.

پر واضح است نتیجه این موارد، صرفنظر از افزایش قیمت کالاهای نهایی در بازار داخل و تورم، منتج به سود قابل توجه برخی واحدهای پتروشیمی حتی پس از کسر درآمدهای صادراتی آنها، در قیاس با سود صنایع پایین دستی که بعضاً مشمول سیاست های تثبیتی قیمت و یا قیمت گذاری دستوری هستند، شده که بررسی اطلاعات سامانه کودال نیز گواه این ادعا است.

حال سوال اساسی و قابل تامل این است که هدف معاون صنایع عمومی از بیان اینگونه موضوعات بدیهی که سال هاست، صنایع پایین دستی با ان مواجه هستند چیست و چرا در شرایطی که انجمن ها و تشکل های متعددی نسبت به بیان مشکل و راهکارهای پیشنهادی اصلاحی اقدام نمودند و به راحتی امکان پیگیری و حل مشکل با اتخاذ سیاست های مدبرانه و با اخذ نظرات کارشناسان با تجربه جهت تغییر دستورالعمل تنظیم بازار محصولات پتروشیمی و همچنین شیوه نرخ گذاری خوراک پتروشیمی ها و بورس کالا و مدیریت عرضه و تقاضا به نفع ثبات قیمت ها در بازار داخل وجود دارد، هیچگونه پیگیری از سوی معاونت صنایع عمومی صورت نپذیرفته است! قطعاً این قبیل مصاحبه ها و صرفاً بیان مشکلات بدیهی از سوی یک مسئول و متولی صنایع پایین دستی که وظیفه سیاست گذاری و پیگیری حل مشکلات را دارد، نشان از آن دارد که هدف صرفاً سیاست های نمایشی و شعار گونه و بدون ارائه هیچگونه راهکاری است و انتظار می رفت معاون صنایع عمومی به موازات بیان مشکل، طرح خود را نیز برای حل معضلات فوق الاشاره با هدف کمک به صنایع پایین دستی و مدیریت قیمت ها در بازار ارائه می نمود.

نمونه دیگری از مصاحبه های صورت گرفته از سوی برادران، می توان به اعلام خودکفایی در صنعت شوینده در زمان مسئولیت ایشان اشاره نمود و این در حالیست که بررسی آمار واردات محصولات شوینده در سال های گذشته نشان می دهد که بیش از ۱۰ سال است که صنعت شوینده خودکفا و واردات محصولات شوینده به صفر رسیده است. این موارد همگی نشان از نااگاهی ایشان از وضعیت حاکم بر صنایع مختلف دارد و ارائه اطلاعات غیر واقعی و صرفاً پوپولیستی، بدون انجام اقدامات اثر بخش و واقعی جهت حل مشکلات تولیدکنندگان، صرفاً دلسردی تولیدکنندگان بویژه صنایع پایین دستی را به دنبال داشته و نهایتاً اثرات مخرب آن متوجه مردم، دولت محترم و کشور خواهد بود و لذا بکارگیری مدیران با تجربه، صاحب فکر و اندیشه و عمل گرا در وزارت صمت برای کمک به وزیر صمت و دولت محترم در شرایط کنونی با پرهیز از رویکردهای سیاسی و سفارشی بیش از بیش ضروری است.

کد خبر 6093186

دیگر خبرها

  • پیش بینی بورس چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / سهامداران منتظر تحول یکباره بازار نباشند!
  • نیاز تولیدکنندگان به حمایت های عملی
  • کدام خودروی سایپا 700 میلیون تومان شد؟
  • بورس همچنان ریزشی؛ سهامداران نگران شدند
  • افزایش سه برابری برگزاری مجامع الکترونیک در بازار سرمایه
  • کوچ نقدینگی از بازار طلا و ارز به بازار سرمایه/ بورس جذاب شد
  • چشم انداز سرمایه گذاری در بورس مثبت است
  • جزئیات مهم از افزایش سرمایه سنگین نماد‌های بورسی
  • حقوقی‌ها از بازار سرمایه دست کشیدند/ بورس سرخ‌پوش شد!
  • شاخص بورس ۲۰ هزار واحد کاهش یافت