Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-06@14:14:25 GMT

از بیماری سلیاک چه می‌دانید؟

تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۸۱۰۹۸

از بیماری سلیاک چه می‌دانید؟

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، عهدیه مرادی کارشناس تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه بیماری سلیاک یک اختلال خودایمنی است که زمینه ژنتیکی دارد، اظهار کرد: بیماران مبتلا به این بیماری اگر پروتئینی از دسته گلوتن را مصرف کنند دچار علائم این بیماری می‌شوند، در این بیماری گوارشی پرز‌های روده باریک آسیب دیده و در جذب مواد اختلال پیدا می‌شود که سبب التهاب روده می‌شود و نتیجه آن کاهش جذب روده‌ای است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با بیان اینکه بیماری سلیاک در اثر دو عامل محیطی شامل مصرف گلوتن و ژنتیک بروز پیدا می‌کند، افزود: گلوتن پروتئینی در گندم، چاودار و جو است که اگر در مواد غذایی فرد مبتلا به سلیاک وجود داشته باشد می‌تواند سبب آسیب به روده کوچک شود و اگر درمان نشود باعث سوء تغذیه می‌شود و فقر آهن، کاهش تراکم استخوان، کاهش وزن و کمبود ویتامین ب ۱۲ را به دنبال دارد.

عهدیه مرادی با بیان اینکه نشانه‌های این بیماری در اوایل کودکی با شروع مصرف غذا‌های دارای گلوتن بروز پیدا می‌کند، ادامه داد: این بیماری در دوران کودکی علائمی مانند سوء جذب، اختلال رشد، اسهال مزمن، استفراغ، نفخ، بی اشتهایی، کاهش رشد، کاهش وزن و کج خُلقی را به همراه دارد و در بزرگسالی علائمی مانند تغییرات اجابت مزاج و یا علائم غیرگوارشی دارد.

او با بیان اینکه شایع‌ترین علامت این بیماری اسهال است که در حالت شدید به صورت استئاتوره یا همان مدفوع چرب بروز پیدا می‌کند، تصریح کرد: علائم غیرگوارشی این بیماری می‌تواند گِزگِز اندام ها، نداشتن تعادل، بی قراری، افسردگی، تحریک پذیری و تشنج باشد.

کارشناس تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه بیماری سلیاک در بانوان می‌تواند پیامد‌های بیشتری مانند یائسگی زودرس، نازایی و سقط جنین داشته باشد، گفت: این بیماری عوارض پوستی مانند ریزش مو و راش پوستی نیز دارد.

او اضافه کرد: همچنین برخی بیماران مبتلا به سلیاک دچار درد‌های مفصلی و استخوانی و آرتریت می‌شوند؛ این بیماری عوارض خطرناکی شامل بزرگ شدگی طحال، سلیاک مقاوم، کولیت و سرطان نیز دارد که بسیار نادر هستند.

عهدیه مرادی با بیان اینکه تشخیص قطعی بیماری با نمونه برداری انجام می‌شود، افزود: برای این کار، نمونه بافتی کوچکی از روده کوچک برداشته می‌شود؛ ممکن است سه بار نمونه برداری انجام شود، یک بار زمانی که گلوتن در رژیم غذایی وجود دارد، یک بار زمانی که گلوتن از رژیم غذایی حذف شده است و دفعه سوم زمانی که دوباره گلوتن در رژیم غذایی گنجانده می‌شود.

او با بیان اینکه تنها انتخاب درمانی، حذف کردن گلوتن از رژیم غذایی است، ادامه داد: اساس درمان این بیماری رژیم غذایی بدون گلوتن تا پایان عمر است و دوره بهبودی آن با رعایت رژیم غذایی خاص به طور معمول ۳ تا ۶ ماه است که البته در بزرگسالان به ۲ سال نیز می‌رسد.

این کارشناس با بیان اینکه این بیماری می‌تواند بدون هیچ علامتی باشد که در این حالت تنها با غربالگری و نمونه برداری قابل تشخیص است، گفت: برای تشخیص این بیماری غربالگری و آندوسکوپی انجام می‌شود، اما غربالگری در همه افراد جامعه الزامی نیست و تنها در صورت مشاهده علائمی مانند نفخ شدید، کاهش وزن ناگهانی، تاخیر در بلوغ، اختلال در رشد، نازایی و خستگی مزمن انجام می‌شود.

او بیان کرد: بیماران مبتلا به بیماری سلیاک باید در صورت تشخیص این بیماری تحت نظر متخصص تغذیه مطابق رژیم غذایی بدون گلوتن پیش بروند و مواد غذایی دارای گلوتن را از رژیم غذایی خود حذف کنند تا بیماری کنترل شود؛ همچنین باید از مصرف مواد غذایی دارای گندم، جو، چاودار و برخی حبوبات پرهیز و آرد سیب‌زمینی، برنج، عدس، سویا، ذرت و لوبیا را جایگزین آن کنند.

عهدیه مرادی تصریح کرد: بیشتر مبتلایان سلیاک، به تخم مرغ، شکر و روغن حساسیت‌های متفاوتی دارند، بنابراین از مصرف محصولاتی مانند انواع سس‌ها که این گونه مواد در آن‌ها فراوان است، خودداری کنند.

او افزود: مبتلایان باید از مصرف غذا‌های فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، ماکارونی، رشته فرنگی، قهوه، نسکافه و تمامی شیرینی‌ها و کیک‌هایی که در آن‌ها از گلوتن و یا آرد گندم استفاده شده پرهیز کنند؛ چون اینگونه بیماران از مصرف غلات و برخی حبوبات محروم هستند باید برای جبران کمبود ویتامین‌ها و املاح معدنی از میوه‌ها و سبزی‌ها به صورت پخته و تازه، گوشت و لبنیات کم چرب، ماهی و برنج بسیار استفاده کنند و روغن‌های مایع ذرت، زیتون، کانولا و هسته انگور را برای پخت و پز به کار ببرند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بیماری سلیاک رژیم غذایی بیماری سلیاک رژیم غذایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۸۱۰۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محققان عنوان می کنند؛ نقش موثر رژیم غذایی گیاهی برای سیگاری ها

به گزارش هلث دی نیوز، به گفته محققان، خطر ابتلا به آمفیزم در افرادی که سابقه سیگار کشیدن داشتند و رژیم غذایی گیاهی داشتند، در مقایسه با افرادی که گوشت بیشتری مصرف می‌کردند، ۵۶ درصد کمتر بود.

علاوه بر این، هر چه افراد سبزیجات و میوه‌های بیشتری در رژیم غذایی خود داشته باشند، خطر ابتلا به آمفیزم در آن ها کاهش می‌یابد.

«ماریا جکسون»، محقق ارشد و متخصص تغذیه و استادیار دانشگاه پزشکی نبراسکا، گفت: «شناسایی این عوامل قابل تغییر، مانند رژیم غذایی، برای کمک به کاهش خطر ابتلا به بیماری مزمن ریوی در افرادی که سابقه سیگار کشیدن دارند، حیاتی است.»

جکسون افزود: «این یافته‌ها با مطالعات قبلی که ارتباط بین انتخاب‌های رژیم غذایی افراد و سلامت ریه‌ها، از جمله کاهش خس‌خس سینه در کودکان و کاهش بروز آسم در کودکان و بزرگسالان را نشان می‌دهند همخوانی دارد.»

برای این مطالعه، محققان بیش از ۱۷۰۰ شرکت‌کننده را در یک مطالعه طولانی‌مدت سلامت قلب دنبال کردند که همه آن ها بین ۱۸ تا ۳۰ سال سن داشتند و به مدت سه دهه تحت نظر بودند.

همه آن ها تا سال ۲۰ مطالعه سیگاری فعلی یا سابق بودند و پرسشنامه‌هایی را برای پیگیری تاریخچه رژیم غذایی و کیفیت آن ها پر کرده بودند.

بیش از ۱۳۰۰ نفر از این شرکت کنندگان در سال ۲۵ مطالعه سی تی اسکن کردند تا ببینند که آیا آمفیزم در آن ها ایجاد شده است یا خیر.

آمفیزم، نوعی انسداد مزمن ریوی است، که به دلیل آسیب غیرقابل برگشت به کیسه‌های هوایی در ریه‌ها رخ می‌دهد و میزان اکسیژنی را که این کیسه‌ها می‌توانند به جریان خون منتقل کنند، محدود می‌کند. افراد مبتلا به این عارضه همیشه احساس تنگی نفس می‌کنند.

نتایج نشان می‌دهد که خطر آمفیزم به ازای هر یک واحد افزایش امتیاز رژیم غذایی گیاهی شرکت کنندگان، ۳۴ درصد کاهش می‌یابد. به عبارت دیگر، با مصرف بیشتر غذاهای گیاهی، خطر کاهش یافت.

جکسون گفت: «یافته‌ها نشان می‌دهد که یک رژیم غذایی سالم می‌تواند به سیگاری‌ها، حتی کسانی که برای ترک سیگار تلاش می‌کنند، کمک کند.»

جکسون در ادامه افزود: «ما می‌دانیم که ترک سیگار طولانی‌مدت می‌تواند چالش‌برانگیز باشد و به درمان‌های مکمل مانند رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و گیاه محور نیاز دارد تا به حفظ سلامت ریه کمک کند.»

وی افزود: «تحقیقات بیشتری در مورد اینکه چه زمانی انتخاب‌های غذایی بیشترین تأثیر را بر سلامت ریه دارند، مورد نیاز است».

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • دریافت قند برای بدن امری حیاتی است
  • این میوه خوشمزه هم کبد چرب را درمان می‌کند هم باعث طول عمر می‌شود
  • روزی بدون رژیم غذایی ؛ سالی یکبار آدم را نمی‌کشد!
  • محققان عنوان می کنند؛ نقش موثر رژیم غذایی گیاهی برای سیگاری ها
  • اهمیت این ویتامین برای سلامتی قلب
  • چه افرادی در معرض کمبود ویتامین B۱۲ قرار دارند؟
  • چرا رژیم غذایی ناسالم باعث سرطان می‌شود؟
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند
  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد
  • ویتامینی که چربی کبدچرب را دفع می‌کند