Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@05:48:59 GMT

کلافه شدن گرگانی ها از بی آبی

تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۷۱۱۰۰۵

کلافه شدن گرگانی ها از بی آبی

ایسنا/گلستان کمبود آب در شهر گرگان در برخی روزها و قطعی آن، مشکلات عدیده را برای شهروندان به وجود آورده که تحمل آن در روزهای کرونایی سخت‌تر هم شده است.

گرگان، مرکز استان گلستان از لحاظ وضعیت آبی چندان وضع خوشایندی ندارد. شاید با توجه به نام گلستان که سر سبزی و طراوت را در ذهن‌ها متواتر می‌کند، این امر عجیب و دور از باور باشد ولی امروز این شهر با ۴۷۰ لیتر در ثانیه کمبود آب شرب روبه‌رو است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افت فشار و قطعی مکرر آب در فصل تابستان، به موضوعی تکراری برای مردم گرگان تبدیل شده و آنها را کلافه کرده است. شیوع کرونا و حساسیت مردم در رعایت بهداشت فردی، گلایه آنها را از عدم دسترسی به آب دو چندان کرده است. سیر رو به رشد جمعیت، قطعاً نیاز آبی را سال به سال افزایش خواهد داد و باید فکری اساسی برای حل کمبود آب کرد.

مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان گرگان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر ۵ درصد تأمین آب شرب شهر گرگان از طریق آب‌های سطحی و ۹۵ درصد از طریق چاه‌های عمیق صورت می‌گیرد.

قربان غلامی بیان کرد: امسال نیاز آبی در شهر گرگان در زمان فصل گرما و اوج مصرف، به یک هزار و ۷۷۰ لیتر در ثانیه رسید درحالی‌که میزان تولید آب یک هزار و ۳۰۰ لیتر در ثانیه بود. برای جبران این کمبود، مدیریت مصرف را در دستور کار قرار دادیم به‌طوری‌که با کم کردن فشار آب در شب، آب را مخازن ذخیره‌سازی می‌کردیم و آن را در طول روز در اختیار مشترکین قرار می‌دادیم.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر با توجه به کاهش میزان مصرف آب با کم شدن گرمای هوا و همچنین تقویت چاه‌ها و کمی افزایش دبی چاه‌های تأمین آب، تقریباً میزان مصرف و تولید آب سربه‌سر است.

مدیر امور آب و فاضلاب گرگان تصریح کرد: مشکل اصلی ما در تأمین آب شرب شهر گرگان از چهار ماهه خرداد تا شهریور است که باید فکر اساسی برای این امر کرد. میزان آب دهی چاه‌ها که غالب منابع تأمین آب شرب گرگان هستند، در حال کاهش است و از طرف دیگر جمعیت نیز در حال افزایش است. این دو موضوع در کنار هم نشان می‌دهد که قطعاً سال بعد با کمبود شدیدتر آب مواجه خواهیم شد.

غلامی گفت: بر اساس نظر مشاور پیش‌بینی شده تا سال ۱۴۱۵ میزان مصرف آب در شهر گرگان در زمان پیک به ۲ هزار و ۱۰۰ لیتر در ثانیه برسد. تا آن زمان میزان کمبود آب از ۴۷۰ لیتر در ثانیه فعلی به ۸۷۰ لیتر در ثانیه می‌رسد. نیاز است که از محل آب‌های سطحی، آب پایدار وارد شبکه توزیع گرگان شود.

وی خاطرنشان کرد: آب‌های سطحی را می‌توان از محل رودخانه شصت کلاته با احداث سد، سد کوثر در روستای نومل و شیرین کردن آب دریا تأمین کرد. البته در برنامه کوتاه‌مدت، بهره‌برداری و تکمیل ۶ حلقه چاه عمیق که اکنون آب منطقه‌ای حفر کرده و خطوط انتقال و ایستگاه پمپاژ آن در حال اجراست را دنبال می‌کنیم.

مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان گرگان بر اهمیت فرهنگ‌سازی در مصرف آب و صرفه‌جویی تأکید و گفت: سرانه مصرف آب در شهر گرگان ۲۳۰ لیتر در شبانه‌روز به ازای هر نفر است که بیشتر از تمامی شهرهای استان است. البته این میزان در زمان اوج مصرف به ۳۲۰ لیتر بر ثانیه هم رسیده بود.

غلامی یادآور شد: امسال همزمان با شیوع کرونا، در شش ماه نخست میزان مصرف آب در شهر گرگان ۲۳ درصد افزایش داشت.

اهمیت موضوع تأمین آب شرب گرگان باعث شده تا نمایندگان مردم این شهر در مجلس شورای اسلامی به‌طور جد پیگیر حل این مسئله شوند. در همین راستا رمضانعلی سنگدوینی هفته گذشته در دیدار با مدیرعامل آب منطقه‌ای گفت که سد شصت کلاته به دلیل اینکه می‌تواند بخشی از مشکل آب شرب شهرستان را حل کند، برای ما بسیار مهم است.

نماینده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس تأکید کرد که مجمع نمایندگان استان به‌ویژه نمایندگان مردم این شهرستان آمادگی کامل برای پیگیری و رفع موانع و مشکلات این سد را دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان نیز در دیدار گفت که سد شصت کلاته ۷ میلیون مترمکعب تخصیص آب شرب دارد که با این میزان قادر به تأمین ۲۰ درصد از نیاز آب شرب شهر گرگان در سال ۱۴۱۰ خواهیم بود.

البته سیدمحسن حسینی این را نیز خاطرنشان کرد که شیرین‌سازی آب دریا، استفاده از منابع آب زیرزمینی و زیرسطحی لب‌شور، استفاده از آب‌های نامتعارف، استفاده از منابع آب‌های سطحی استان‌ هم‌جوار و اتمام طرح‌های آبرسانی کنونی از دیگر روش‌های تأمین آب شرب شهرستان گرگان طی سال‌های آتی است.

به گزارش ایسنا، کار مطالعات سد شصت کلاته به اتمام رسیده اما هنوز عملیات اجرایی آن آغاز نشده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی كمبود آب گرگان صرفه جویی در مصرف آب شرکت آب منطقه ای گلستان گلستان آب در شهر گرگان لیتر در ثانیه شهر گرگان تأمین آب شرب آب های سطحی میزان مصرف آب شرب شهر شصت کلاته کمبود آب مصرف آب چاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۱۱۰۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تله سوخت و راهکارهای عبور از بحران سوختی در کشور

تین نیوز

طبق آمار رسمی گفته می شود حدود ۳۵ میلیون دستگاه خودرو در حال تردد در کشور وجود دارد که از این تعداد بیش  از ۱۳ میلیون خودرو فرسوده  به شمار می آیند. مصرف بنزین در خودروهای داخلی ۲ تا ۳ برابر استاندارد جهانی است و اگر این خودروها استاندارد بودند، کشور می توانست روزانه ۵۰ میلیون لیتر بنزین صادر کند که درآمد حاصل از آن معادل ۴ ماه درآمد صادرات نفت کشور است.

به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصادآنلاین، علی دماوندی کناری، پژوهشگر در یادداشتی نوشت: افزایش ۷ میلیون لیتری میانگین مصرف روزانه بنزین در نوروز ۱۴۰۳، این تیتر رسانه  ها در  فروردین ۱۴۰۳  به نقل وزارت نفت است. به گزارش این وزارت خانه، میانگین توزیع روزانه بنزین کشور در نوروز ۱۴۰۳ حدود ۱۲۰ میلیون لیتر بوده که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۲ به طور میانگین حدود ۷ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است. این روند مصرف صعودی  بنزین چند سالی است که  خود را آمار نشان می دهد. نکته قابل توجه آنکه در سال ۱۳۹۰ میزان مصرف روزانه بنزین بین ۵۷ تا ۵۹ میلیون لیتر در روز بود،  یعنی در ۱۲ سال مصرف این سوخت بیش از ۲ برابر شده است.

اخیرا مرکز پژوهش های مجلس از کسری روزانه ۱۰ میلیون لیتری بنزین خبر داد. بر همین اساس ایران سال آینده ناچار به واردات بنزین و گازوئیل به میزان ۵ میلیارد دلار است و به گفته عضو کمیسیون انرژی مجلس در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ به عنوان پیش فرض در نظر گرفته شده است که نشان از تعمیق بحران و تشدید ناترازی بنزین دارد. این ناترازی در حالی است که در سال ۱۳۹۹ ایران صادر کننده ۳ میلیارد دلار بنزین به کشور های منطقه بوده است.

مشابه این اخبار، تقریبا روزی نیست که مطلبی در خصوص ناترازی بنزین، گاز، آب و برق در کشور سخنی گفته نشود. بزرگترین چالش کشور مصرف بی رویه انرژی است، چیزی که قرار بود به عنوان یک مزیت برای رشد اقتصادی کشور باشد، هم اکنون به یک تهدید برای اقتصاد کشور تبدیل شده است و اگر هر چه زودتر در مورد آن تصمیم گیری نشود، منجر به یکسری اقدامات پرهزینه در آینده می شود.

اما برای حل مسئله ناترازی بنزین ابتدا باید مشخص کرد، ریشه های مشکل کجاست و ناظر به آنها راهکار ارائه داد. کارشناسان حوزه انرژی دلایل زیادی را برای این ناترازی برشمردند که مهمترین آن به عدم مدیریت مصرف، تولید خودروهای بی کیفیت، شمار پرتعداد خودروهای فرسوده، عدم توجه کافی به حمل ونقل عمومی و توقف روند توسعه سوخت های جایگزین مربوط می شود.

طبق آمار رسمی گفته می شود حدود ۳۵ میلیون دستگاه خودرو در حال تردد  در کشور  وجود دارد که از این تعداد بیش  از ۱۳ میلیون خودرو فرسوده  به شمار می آیند. مصرف بنزین در خودروهای داخلی ۲ تا ۳ برابر استاندارد جهانی است و اگر این خودروها استاندارد بودند، کشور می توانست روزانه ۵۰ میلیون لیتر بنزین صادر کند که درآمد حاصل از آن معادل ۴ ماه درآمد صادرات نفت کشور است.

از سوی دیگر علاوه بر مصرف خودروهای جدید، به دلیل عدم اسقاط خودروهای فرسوده، افزایش مصرف بنزین روز به روز بیشتر می شود. مصرف بنزین و گازوئیل خودروهای فرسوده ۲ برابر خودروهای جدید است و کارشناسان میزان هدر رفت سوخت خودروهای فرسوده را سالانه ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد می کنند. انجمن اسقاط خودروهای فرسوده در گزارشی تاکید کرده با خارج شدن خودروهای فرسوده از مدار فعالیت، ۳۳ میلیون لیتر در مصرف سوخت صرفه جویی می شود.

کاهش نسبی قیمت بنزین با توجه به کاهش پی در پی ارزش پول ملی، باعث توقف  روند توسعه سوخت های جایگزین شده است . طبق آمار شرکت ملی فرآورده های نفتی  از سال ۹۲ تاکنون رشد مصرف سی ان جی و رشد تعداد جایگاه های این سوخت پاک متوقف شده و سهم این سوخت جایگزین بنزین در سبد سوخت کمتر و کمتر شده است. در صورتی که سوخت مصرفی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه وسیله نقلیه از بنزین به سی ان جی تغییر یابد ، پیش بینی می شود جایگزین  حدود ۲۰ میلیون لیتر  بنزین در روز شود که صرفه سالیانه حدود ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری را به همراه دارد.

همانگونه وزیر صمت گفته کشور در تله سوخت گرفتار شده و راه حل افزایش تدریجی قیمت بنزین هم به دلایل مختلف، دیگر عملی نیست. به باور بسیاری از کارشناسان، ناترازی بنزین یک راه حل ندارد و باید مجموعه ای از راهکارها را در پیش گرفت و اگر در این زمینه برنامه و اهتمام  وجود نداشته باشد، هر سال بر شدت موضوع و میزان ارزی که برای واردات نیاز هست، افزوده می شود.

در مجموع راهکارها و رویکردهای متعدد قیمتی و غیرقیمتی برای حل ناترازی بنزین و بازگشت ایران به باشگاه صادرکنندگان بنزین وجود دارد که از جمله آنها می توان به اصلاح صنعت خودروسازی، ارتقای تکنولوژی خودروهای داخلی، جایگزینی خودروهای فرسوده و موتورسیکلت های پرمصرف، متنوع کردن سبد سوخت و توسعه سوخت های جایگزین، توسعه حمل و نقل عمومی، گسترش استفاده از خودروها و موتورسیکلت های برقی اشاره کرد.

به هر روی موضوع ناترازی بنزین در ایران نیازمند راه حل های جامع و سیاست گذاری صحیح در دو سطح عرضه و تقاضا و به صورت توامان و ترکیبی است. 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • خواب آلودگي راننده پژو جان پاکبان گرگاني را گرفت 
  • میزان برداشت سالانه آب در خراسان رضوی بیش از ۱۴ هزار لیتر در ثانیه است
  • ثبت بارش ۱۰۴ میلی متری باران در شیرآباد
  • ثبت بیشترین باران در شیرآباد
  • تله سوخت و راهکارهای عبور از بحران سوختی در کشور
  •  گرگانی ها بدنبال فتح لبنان
  • ۳۴ درصد مردم از کارت جایگاه داران استفاده می‌کنند
  • مصرف آب مشهد هفت هزار و ۱۵۰ لیتر بر ثانیه است