Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@00:40:33 GMT

اهمیت ساختارهای محلی چیست؟

تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۷۸۲۳۰۱

اهمیت ساختارهای محلی چیست؟

ساختارهای خرد مقیاس نقش مهمی در مدیریت موفق شهر و رفع نیازهای شهروندان دارد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، محلات تشکیل دهنده ساختار کالبدی و اجتماعی شهر است؛ تمامی نیازها و تحولات یک شهر از همین سطح آغاز می‌شود و مدیران و برنامه ریزان نیز اگر در پی تعیین چشم‌اندازی واقعی از شهر باشند باید مطالعات و برنامه ریزی خود را از همین سطح شروع کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چنانچه تاریخ گذشته شهرها را بررسی کنیم متوجه می‌شویم که نقش ساختارهای محلی در شهرهای ما بسیار پررنگ بوده است، اما امروزه این ساختارهای خرد مقیاس همانند گذشته نیست و نقش آنها هم در نظام کارکردی و هم در نظام برنامه ریزی بسیار کمرنگ شده است. این امر موجب شده تا مدیریت شهرها دشوار، برنامه ریزی‌ها جانب گرا یا نه و طرح‌های توسعه اغلب غیر واقع باشد و نیاز است که این ساختارهای محلی احیا شود. در این زمینه گفت‌وگویی را با" فرزاد مؤمنی، کارشناس شهرسازی" داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

اهمیت تشکیل ساختارهای محله‌ای چیست؟

رویکرد از بالا به پایین در حوزه مدیریتی، ساختارهای خرد مقیاس در حوزه شهری را نمی‌پذیرد در حالی که دیدگاه پایین به بالا در نظر دارد که مدیریت شهری نیازهای یک شهر را در سطح محلات که کوچک‌ترین واحد و ساختار یک شهر است، رفع کند. برنامه ریزی برای یک شهر باید بر اساس نیازهای ساکنان در سطح محلات باشد در غیر این صورت ممکن است مدیریت شهری برای رفع نیازهایی برنامه ریزی کند که با ضروریات زندگی ساکنان محلات مختلف شهر مطابقت ندارد. اشتغال مهم‌ترین نیازی است که خانوارها در سطح واحدهای همسایگی محلات دارند در صورتی که مدیریت شهری بدون توجه به این نیاز اساسی صرفاً در فکر اجرایی کردن پروژه‌های خود است. به طور مثال در طرح احیای بافت فرسوده شهر، اگر مدیریت شهری نسبت به نیازهای ساکنان آن محله آگاه باشد، می‌داند که بیشترین نیاز ساکنان شغل است و چنانچه این نیاز تأمین شود آنان در روند احیای بافت فرسوده نیز به راحتی مشارکت می‌کنند. به علاوه شهروندان به دلیل نبود ساختارهای محله‌ای و تمرکز ادارات در بخشی از شهر بارها به ادارات متفاوتی در نقاط مختلف شهر مراجعه می‌کنند. مدیریت این ساختمان‌ها هزینه براست و موجب ترافیک و آلودگی شهری می‌شود.

تشکیل ساختارهای محلی چگونه ممکن است؟

به منظور تشکیل شورای محلات باید هسته مشخصی در داخل محلات تعیین شود تا بتواند کمبودهای محله در حوزه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، مذهبی، انتظامی، سلامت و اداری را بررسی و نیازها در حوزه‌های مختلف را در سطح محلات تأمین کند. البته تأمین نیازهای مختلف یک محله در قالب کالبد تعریف شده است. مرکز بهداشت، پارک مرکز محله و کتابخانه تعریف شده است، اما اینها عملکرد خود را در سطح محله ندارند. باید فرد یا افرادی وجود داشته باشند که در قالب یک شورا مرکز محله را اداره و مدیریت کنند. این افراد باید از بین ساکنان همان محل باشند. طرح‌ها می‌تواند در سطح محلات تعریف شود و با همکاری و مشارکت مدنی اجرایی شود. این طرح‌ها می‌تواند برای محلات و ساکنان آنها درآمدزایی داشته باشد و سازوکاری اقتصادی در سطح محله ایجاد و فعال کند. در صورتی که این فرآیند اجرایی شود فشار از روی شورای شهر نیز برداشته می‌شود زیرا حوزه کار شورای شهر قاعدتاً باید فرامنطقه‌ای باشد و شورای محلی است که باید روند توسعه زیرساخت‌های شهری را انجام دهد

ساختار تشکیلات در سطح محله باید به چه نحو باشد؟

اعضای تشکیل دهنده شوراهای محله باید از ساکنان همان محل باشند و در حوزه‌های اقتصادی، کالبدی، منظر شهری و اجتماعی فعال باشند. نظام‌هایی که در شورای شهر وجود دارد باید در ساختاری کوچک‌تر در شوراهای محلات نیز وجود داشته باشد. اعضای شورای محلات باید دفترچه ضوابط مورد نیاز را تعریف کنند تا ارتباط بهتر میان مردم و شهرداری از این طریق تأمین شود.

مفهومی تحت عنوان "مدیریت کوانتوم" وجود دارد که بر اساس آن همانند کالبد و ساختار یک درخت که شامل تنه، شاخه‌ها و برگ‌ها است، شهر نیز باید چنین ساختاری را داشته باشد. به طور مثال طرح‌هایی در حوزه اقتصادی و کارآفرینی برای محله تعیین و بر اساس آن ضوابطی تعریف می‌شود. این ضوابط توسط کمیسیون اقتصادی شورای شهر تصویب و بر این اساس نظارت بر روند اجرای طرح‌ها بر طبق این ضوابط انجام می‌شود تا مدیریت در سطح محله به درستی انجام شود و به هم ریختگی نیز به وجود نیاید.

اهمیت درآمدزایی برای ساختارهای محلی چیست؟

عملاً باید ساختارها در سطح محلات درآمدزایی داشته باشند و این امکان وجود دارد. ایجاد سازوکارهای درآمدی در سطح محلات تضمین کننده ثبات و دوام هسته مرکزی محله و ادامه فعالیت اعضای شوراهای محله است. بهتر است ابتدا این سازوکار به صورت پایلوت در برخی محلات شهر اجرایی شود و افراد داوطلب در تشکیل این ساختار محلی مشارکت داشته باشند. درآمد ساختارهای محله می‌تواند از حوزه تبلیغات، کارآفرینی و تشکیل بازارچه‌ها تأمین شود.

کد خبر 452104

منبع: ایمنا

کلیدواژه: محله های شهر شهر شهرهاي ايران مدیریت شهری برنامه ریزی شهری درآمد شورای محلی شهرداری مشارکت شهروندان مشارکت مردمی کارآفرینی اشتغالزایی اقتصاد طرح شهری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق ساختارهای محلی سطح محلات مدیریت شهری برنامه ریزی سطح محله شورای شهر طرح ها یک شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۸۲۳۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آب انبار تاریخی مریم آباد احیا می شود

به گزارش خبرنگار جام جم آنلاین یزد،  علیرضا ابویی در نشست با سید محمد رستگاری مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان با تأکید بر اینکه در جریان توسعه شهری، آثار ارزشمند تاریخی و بناهای قدیمی دارای ارزش معماری و تاریخی باید حفظ شود، اظهار داشت: آب انبار تاریخی محله مریم آباد از جمله بناهایی است که می تواند در هویت بخشی به محلات بسیار اثرگذار باشد.

وی عنوان کرد: برخی بناهای تاریخی در محلات نظیر آب انبارها، به نوعی نشان دهنده فرهنگ حاکم بر محلات و زندگی مسالمیت آمیز ادیان در کنار یکدیگر است.
مدیر منطقه دو شهرداری یزد با اشاره به انجام عملیات بازپیرایی و احیای این آب انبار بر اساس تفاهمنامه منعقد شده، افزود: این عملیات شامل محوطه سازی، بدنه سازی و نورپردازی است.

ابویی مدت زمان پیش بینی شده برای اجرای پروژه را ۴ ماه و هزینه پیش بینی شده را بالغ بر ۳۰ میلیارد ریال عنوان کرد.

گفتنی است؛ آب‌انبار نو مریم آباد متعلق به اواخر دوره قاجار است و در سال ۱۲۹۰ شمسی احداث شده و در اردیبهشت ماه ۱۳۸۳ با شماره ۸۵۳۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

 

دیگر خبرها

  • آموزش تفکیک پسماند به بیش از ۱۰۰۰ دانش‌آموز پیش‌دبستانی در اصفهان
  • برگزاری نشست هم اندیشی استاندار با فعالان محلات استان قزوین
  • بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی
  • مقابله با یکجانبه‌گرایی غرب با خلق ساختارهای جدید
  • آغاز به کار هیئت امنای محلات در ۳۵۲ محله شهر تهران
  • آب انبار تاریخی مریم آباد احیا می شود
  • بهبود شبکه‌های مخابراتی با مدیریت هوشمند محقق ایرانی استنفورد
  • آغاز به کار هیات امنای محلات در ۳۵۲ محله شهر تهران
  • چمران از آغاز به کار هیات امنای محلات در ۳۵۲ محله شهر تهران خبر داد
  • برگزاری 12 ویژه برنامه به مناسبت هفته فرهنگی اصفهان در منطقه 2