Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-26@06:29:06 GMT

ایل‌ راه‌های عشایر؛ مسیر امنیت غذایی کشور

تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۷۸۵۹۷۶

ایل‌ راه‌های عشایر؛ مسیر امنیت غذایی کشور

‍‍‍‍‍‍

به گزارش خبرگزاری فارس، ایل ­راه ها مسیرهایی بود که عشایر برای حرکت از ییلاق به قشلاق یا برعکس از آن استفاده می­ کردند. در این مسیر که حدود دو ماه طول می­ کشیده از علوفه مسیر برای دام استفاده می ­شده و به تدریج از منطقه گرمسیر به سردسیر یا برعکس منتقل می ­شدند. در این بازه زمانی از فشار بر مراتع ییلاقی و قشلاقی کاسته می ­شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 اما با ملی شدن مراتع ایل ­راه­ها که حریم عشایر محسوب می ­شد به تدریج ازدست آنها خارج یا تخریب شد. با وجود اینکه در قانون نیز ممنوعیت تغییر کاربری ایل ­راه­ها تصریح شده است اما متأسفانه در خیلی از نقاط کشور این مسیرها دچار تغییر کاربری شده است و به بخش صنعتی یا زراعی تبدیل شده است. در برنامه چهارم توسعه ذیل ماده 2 «آئین نامه اجرائی اصلاح قانون واگذاری و احیاء کلیه اراضی در جمهوری اسلامی» مصوب 31/1/59 به صراحت به ممنوعیت واگذاری ایل­راه­های عشایری اشاره شده است. برخی از خبرگان واگذاری ایل ­راه­ها و تغییر کاربری آن را غیرقانونی و غیرشرعی دانسته­ اند. چرا که این مسیرها حریم عرفی بهره ­برداران محسوب می­شده و از بین رفتن آن، نظام اقتصادی عشایر را دچار چالش کرده است.

 تغییر کاربری ایل­ راه­ها نظام کوچ را دچار اختلال کرده و دردسرهایی را برای عشایر ایجاد کرده است. از جمله اینکه دامداران در زمان هایی مجبورند علوفه دستی و برخی نهاده ­های دامی که قیمت بالایی دارد به دام بدهند. با توجه به اینکه حجم قابل توجهی از نهاده­ های دامی وارداتی است، این مسأله یعنی از بین رفتن ایل­راه­ها و استفاده نکردن از علوفه مرتعی زمینه وابستگی بیشتر به نهاده­های خارجی را فراهم می­کند.

با از بین رفتن ایل ­راه­ها مسأله مهم دیگری که برای این قشر ایجاد شده تحمیل هزینه­ های حمل و نقل است. هر ساله برای رفتن از ییلاق به قشلاق یا برعکس مجبورند تعدادی از دام خود را بفروشند تا هزینه این رفت و آمد تأمین شود. علاوه بر آنکه در طول مسیر نیز با تلفات و اتفاقات غیرمنتظره مواجه می ­شوند. اما از سوی دیگر برخی بر این باورند که با تغییرات اجتماعی ایجاد شده لزومی به استفاده از ایل ­راه­ها و کوچ به صورت پیاده وجود ندارد و باید این سبک جابجایی با استفاده از وسایل نقلیه را پذیرفت.

در مجموع با توجه مزیت اقتصادی مراتع هم از بعد امنیت غذایی کشور و همچنین امرار معاش حدود 916 هزار خانوار روستایی و عشایری که به مرتع وابستگی دارند، ضروری است که مسأله ایل­راه به عنوان یکی از مهمترین زیرساخت­های معیشتی این جامعه تولیدکننده و غیور فراهم شود. در این خصوص همکاری دستگاه ­های اجرایی از جمله سازمان «جنگل­ها، مراتع و آبخیزداری» و دستگاه قضایی برای آزادسازی مسیرها که حریم بهره­ برداری عشایر است راهگشا خواهد بود.

 

 

محسن باقری نصرآبادی، هسته سیاست کشاورزی مرکز رشد دانشگاه امام صادق (علیه­‌السلام)

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: عشایر تغییر کاربری مراتع ییلاقی تغییر کاربری راه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۸۵۹۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رصد اقدامات دستگاه‌های اجرایی در حیطه امنیت غذایی و سلامت غذا

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمد اسماعیل مطلق رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: دبیرخانه شورای عالی اقدامات دستگاه‌های اجرایی مربوطه را در حیطه امنیت غذایی و سلامت غذا  رصد می‌ کند و همه ی دستگاه‌ها موظفند گزارش اقدامات را  برای جمع بندی به دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ارسال کنند.

محمد اسماعیل مطلق، گفت: وزارت بهداشت با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور طی مدت ۲ ماه اقدامات لازم را در راستای تولید مواد غذایی از مزرعه تا سفره ر تدوین خواهند کرد و در جلسه بعدی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ارائه می کند.

 

دیگر خبرها

  • تولید نان کامل در خراسان رضوی امنیت غذایی را تامین می‌کند
  • توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است
  • شرط اجرایی شدن سند ملی دانش بنیان امنیت غذا و تغذیه
  • دسترسی اقتصادی شرط اجرایی شدن سند ملی امنیت غذا
  • امنیت غذایی فرابخشی است/ تدوین ۵ برنامه جهش تولید در کشاورزی
  • ضرورت توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی
  • مشارکت مردمی تضمین‌کننده امنیت غذایی کشور است
  • افزایش ضریب امنیت غذایی ایرانیان با خودکفایی در تولید لاین مرغ آمین
  • موضوع اصلی شورای سلامت استان بوشهر در سال جاری پسماند است
  • رصد اقدامات دستگاه‌های اجرایی در حیطه امنیت غذایی و سلامت غذا