Web Analytics Made Easy - Statcounter

در شرايط فعلی به دليل وجود واسطه‌ها و دلال‌ها در مسير توليد و توزيع محصولات غذايی در ايران، پرداخت يارانه  به شكل‌های مختلف از جمله ارز 4200 تومانی، نتيجه‌ای جز افزايش حاشيه سود دلال‌ها را به دنبال نداشته و تاكنون بر كنترل تورم كالاهای اساسی بی‌اثر بوده است.

به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، پرداخت ارز با نرخ ترجیحی یا همان دلار 4200 تومانی برای کالاهای اساسی با هدف کنترل تورم انجام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

براساس گزارش بانک مرکزی در هفت ماهه نخست سال 99، 6/2 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی برای واردات اقلام اساسی، داروم و تجهیزات پزشکی با هماهنگی وزارت‌خانه‌های صمت، جهادکشاورزی و وزارت بهداشت مصرف شده است.

بی‌اثری ارز 4200 تومانی بر قيمت كالاهای اساسی

جزئیات آماری ارز تخصیص داده شده به واردات کالاهای اساسی در هفت ماهه نخست 1399 نشان می‌دهد که ارز با نرخ ترجیحی تخصیص داده شده به واردات ذرت دامی یک میلیارد و 624 میلیون دلار بوده و روغن خام 778 میلیون دلار و دانه‌های روغنی 777 میلیون دلار بوده است.

آمارهای زیر جزئیات پرداخت ارز با نرخ ترجیحی را نشان می‌دهد:

با این حال لازم است بررسی شود که پرداخت ارز با نرخ ترجیحی چه مقدار توانسته هدف اصلی خود را یعنی کنترل تورم کالاهای اساسی را محقق کند. بررسی گزارش ماهانه مرکز آمار از نرخ تورم برخی از کالاهای اساسی حاکی از اثر اندک پرداخت ارز 4200 تومانی به این کالاها است.

 گروه روغن‌ها و چربی‌ها که 25 درصد از کل مصرف ارز با نرخ ترجیحی را به خود اختصاص داده ‌است، تورم مهرماه نسبت به ماه قبل 16/2 درصد بوده، همچنین تورم این گروه کالایی نسبت به زمان مشابه سال قبل 34/8 درصد بوده  است.

این درحالی است که نهاده‌های اصلی تولید روغن خوراکی با ارز نرخی ترجیحی وارد کشور شده و عملا تورم در این کالاها باید بسیار کمتر از مقدارهای بیان شده، باشد.

گروه دیگری که سهم که بالایی از تخصیص ارز با نرخ ترجیحی را به خود اختصاص داده، نهاده‌های دام و طیور است که این ارزها مربوط به گروه گوشت قرمز و ماکیان است. جالب توجه است که تورم این گروه در مهرماه 98 منفی 2/6 درصد بوده است.

براساس میزان ارز تخصیص داده شده سهم نهاده‌های ذرت، کنجاله و جو از کل ارز 4200 تومانی، 41 درصد بوده و نزدیک به 3 میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است.

بررسی آمار‌های مربوط به این گروه کالایی  نشان می‌دهد که تورم آن نسبت به ماه قبل 3/6 درصد افزایش یافته و همچنین تورم گروه گوشت قرمز و ماکیان نسبت به ماه مشابه سال قبل 20/3 درصد افزایش یافته است.

کاهش قیمت‌های جهانی کالاهای اساسی

اتاق بازرگانی صنايع، معادن و كشاورزي تهران در گزارشی وضعیت تورمی کالاهای اساسی در ایران و جهان را بررسی کرده این گزارش بیان می‌کند که قیمت کالاهای اساسی در ایران در سال‌ جاری افزایش قابل توجهی داشته اما بررسی قیمت‌های جهانی نشان می‌دهد که در 6 ماهه سال 2020 روند نزولی داشته و کاهش تقاضا در اقلامی از جمله ذرت دامی، دانه روغن خام و کنجاله سویا، جو و گوشت ماکیان، قیمت آن نیز کاهش یافته است. 

براساس داده‌های سازمان جهانی فائو، در نه ماهه اول 2020، شاخص قيمت جهانی گوشت، 11/5 درصد و شاخص روغن‌ها 3/7 درصد افت كرده است.

همچنين افت قيمت جو طي 9 ماهه نخست 2020 حدود 30 درصد، افت بهای گوشت ماكيان 29 درصد و افت قيمت ذرت دامی، حدود 3 درصد است.

در شرايط فعلي به دليل وجود واسطه‌ها و دلال‌ها در مسير توليد و توزيع محصولات غذايی در ايران، پرداخت يارانه  به شكل‌های مختلف از جمله ارز 4200 تومانی، نتيجه‌ای جز افزايش حاشيه سود دلال‌ها را به دنبال نخواهد داشت.

آمارهای فوق نيز نشان می‌دهد كه علی‌رغم پرداخت يارانه ارزی به نهاده‌ها و كالاهای اساسی اما تورم اين گروه‌های كالايی كنترل نشده و حتی در برخی موارد به نابسامانی بازار اين كالاها انجاميده است.

‌انتهای پیام/4141

منبع: آنا

کلیدواژه: دلار رانت ارز ترجیحی پرداخت ارز با نرخ ارز با نرخ ترجیحی کالاهای اساسی کالاهای اساسی ارز 4200 تومانی نشان می دهد درصد بوده نهاده ها دلال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۸۶۷۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشدید گشت های نظارتی بر بازار شهرستان دهلران

به گزارش خبرنگار مهر، نعمت الله حاتمی عصر چهارشنبه در جلسه ستاد تنظیم بازار اظهار کرد: گشت‌های مشترک بازرسی ستاد تنظیم بازار شهرستان در قالب سه تیم به صورت روزانه برای نظارت بر قیمت‌ها و برخورد با متخلفان در شهرستان فعال شده است

وی اظهار داشت: متاسفانه وضعیت بازار در اقلام کالاهای اساسی مورد رضایت مردم و مسئولین نیست و همه دستگاه‌های عضو باید به وظایف قانونی خود عمل کنند

حاتمی با تأکید بر اینکه نظارت و بازرسی بازار و رصد قیمت‌ها ادامه دارد، افزود: برای حفظ حقوق مصرف کنندگان و ممانعت از افزایش غیرقانونی قیمت‌ها و دیگر تخلفات، انجام گشت‌های مستمر و حضور همیشگی بازرسان در سطح بازار ضروری است.

وی افزود: مسئولان شهرستان باید وضعیت عرضه کالاهای اساسی را رصد کنند و اجازه سودجویی را به متخلفان ندهند.

معاون سیاسی فرماندار دهلران از عموم مردم این شهرستان خواست چنانچه اطلاعی از وقوع هرگونه تخلف دارند مراتب را طی تماس با شماره ۱۲۴ اطلاع دهند تا برخورد قانونی و قاطع شود.

حاتمی با اشاره به تقسیم کار صورت گرفته بین دستگاه‌های متولی، تصریح کرد: نظارت در سطح شهرستان باید تقویت شود و مصوبات ستاد تنظیم بازار باید اجرایی شوند

وی به راه اندازی دوشنبه بازار و جمعه بازاربرای عرضه برخی محصولات و کالاهای اساسی مورد نیاز خانواده‌ها با قیمت عمده و پایین‌تر از نرخ بازار در شهرستان خبر داد؛ گفت: جهاد کشاورزی و شهرداری باید به قید فوریت مکانی برای این بازار جانمایی کنند.

معاون سیاسی فرماندار ویژه شهرستان دهلران گفت: مسئولان باید برابر مسولیت که پذیرفته‌اند باید پای کار باشند و مطالبات به حق مردم در حوزه‌های مختلف پیگیری کنند.

کد خبر 6088093

دیگر خبرها

  • هشدار درباره نفت ۱۰۰ دلاری و تورم جهانی
  • متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور اعلام شد
  • جزئیات تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی/ چقدر ارز پرداخت شد؟
  • خاندوزی: دولت خاتمه پروژه‌های ناتمام هستیم/ افشاگری همتی از رانت ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی/ صولت مرتضوی: تحریم پیشرفت‌های کلانی را نیز برای کشور به ارمغان آورده است
  • تشدید گشت های نظارتی بر بازار شهرستان دهلران
  • فاصله نرخ ارز بازار با نرخ نیمایی را کم کنید؛ وگرنه با خروج سنگین سرمایه روبرو می شوید
  • حدود ۳٫۵ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، صنایع و خدمات تامین شد
  • همکاری ایران وپاکستان در موضوع کشت قراردادی و تهاتر کالاهای اساسی
  • توزیع رانت ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی با دلار چند نرخی!
  • رشد ۲۶ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱